Dünya Kızıldeniz durulmuyor

Kızıldeniz durulmuyor

17.01.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Yemen’de Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırıları devam ediyor. ABD ve İngiltere’nin Husilere yönelik hava operasyonu, İran tarafından desteklenen grubun saldırılarını durdurmayı başarmışa benzemiyor.

Kızıldeniz durulmuyor

ABD savaş gemisinin hedef alınması ve bir ticari geminin vurulmasının ardından, dün de Yunanistan’a ait bir yük gemisi füze ile vuruldu. Denizcilik şirketi Ambrey, “Malta bandıralı, Yunanistan’a ait bir dökme yük gemisinin Kızıldeniz’in güneyinden kuzeye doğru geçerken bir füzeyle hedef alındığı ve vurulduğu bildirildi” açıklamasında bulundu. Geminin daha önce İsrail’i ziyaret ettiği öğrenildi. Yunan medyası gemide küçük çapta hasar oluştuğunu duyurdu. Bu 24 saat içinde gerçekleşen üçüncü saldırı oldu. Öte yandan ABD’nin Husilere yönelik daha küçük çapta operasyonlara devam ettiği öğrenildi. 

Haberin Devamı

Kızıldeniz durulmuyor

Tekneye operasyon 

Olay, ABD’nin İran’a ait bir tekneye operasyon gerçekleştirdiğini duyurmasının ardından gerçekleşti. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), 11 Ocak’ta düzenlenen operasyon kapsamında İran yapımı balistik ve seyir füzesi parçalarının ele geçirildiğini duyurdu. Açıklamaya göre ABD Özel Kuvvetleri, Umman Denizi’nin uluslararası sularında Somali sahili yakınlarında bir yelkenli tekneye çıkarma yaparak İran yapımı balistik füze ve seyir füzesi parçaları ele geçirdi. Ele geçirilen parçalar arasında Husilerin orta menzilli balistik füzeleri ve gemisavar seyir füzeleri için güdüm ve savaş başlıklarının yanı sıra hava savunmasıyla ilgili bileşenler bulunduğu ifade edildi. CENTCOM, ele geçirilen füze bileşenlerinin ABD Donanması tarafından 2019 yılından bu yana ele geçirilen ilk İran yapımı bileşenler olduğuna dikkat çekti, Husilere silah aktarılmasının 2216 sayılı BM Güvenlik Kararı’nı ve uluslararası hukuku ihlal ettiği belirtildi.