Dünya Kraliçe Nefertiti Tutankhamun’un yanında mı?

Kraliçe Nefertiti Tutankhamun’un yanında mı?

06.11.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Mısır Firavunu Tutankhamun’un mezarında üvey annesi olan en ünlü kadın hükümdarlardan Kraliçe Nefertiti’nin mumyasının bulunduğu öne sürüldü.

Kraliçe Nefertiti Tutankhamun’un yanında mı

İngiliz arkeolog Dr. Nicholas Reeves, ocak ayında yayımlanacak olan “Tutankhamun’u Tamamlamak: 100 Yıllık Keşif” adlı kitabında, Mısır Firavunu Tutankhamun’un mezarında aynı zamanda üvey annesi olan Kraliçe Nefertiti’nin mezarının bulunduğunu iddia etti. Reeves teorisini ilk olarak 2014’te ortaya attığında, radar taramalarının mezar inşaatçıları tarafından gizemli bir şekilde kapatılmış iki kapının izini gösterdiğini savunmuştu. Şimdi yeni kitabındaysa daha fazla kanıt sundu. Tutankhamun’un mezar odasının duvarlarından birinde yer alan hiyerogliflerdeki iki figürün birinde Tutankhamun’un cenaze törenine liderlik eden halefi Firavun Ay’ın ismi bulunuyor. Diğer figürdeyse Tutankhamun’un adının geçtiğini belirten Reeves, bunun Tutankhamun’un Nefertiti’nin caneze ayinine katıldığını gösterdiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kraliçe Nefertiti Tutankhamun’un yanında mı

Tutankhamun’un mezar odası

‘Yeni mezar yapılmadı’

Ayrıca 19 yaşında hayatını kaybeden Tutankhamun’un beklenmedik ölümüne hazırlıksız olunduğunu belirten arkeolog, kitabında “Cenazesini gömmeye hazırlanmak için 10 hafta vardı. Bu yeni bir mezar inşa etmek için yeterince uzun değil” ifadesini yazdı. Reeves, yeni bir mezar yerine Tutankhamun’un Nefertiti’nin mezar odasının ön koridorundaki bir başka mezar odasına yerleştirildiğini öne sürdü. Tutankhamun’un mezarında mühürlenen iki kapıdan birinin bir depoya, ikincisinin ise Nefertiti’nin mezarına gittiğini iddia eden Reeves, Times’a yaptığı açıklamada, “Dünyadaki en büyük arkeolojik keşfin verecek daha çok şeyi var. Potansiyel olarak Tutankhamun’un cenazesinden çok daha etkileyici bir şey. Antik dünyanın en ünlü kadınının da orada gömülü olduğunu öne sürüyorum” dedi.

Haberin Devamı

Kraliçe Nefertiti Tutankhamun’un yanında mı

Mısır Kraliçesi Nefertiti

Yıllarca arandı ama bulunamadı

Öte yandan, İngiliz Howard Carter, 1922’de Mısır’daki Krallar Vadisi’ndeki Tutankhamun’un 3 bin yıllık mezarını keşfeden ekibe liderlik ettiğinde dünyanın en ünlü arkeologu olmuştu. Çocuk Firavun Tutankhamun’un ya annesi ya da üvey annesi olduğu düşünülen Nefertiti’nin Milattan Önce 1353’ten 1336’ya kadar Firavun Akhenaton ile birlikte kraliçe olduğuna ve eşinden sonraysa Mısır’ı kendisinin yönetmeye devam ettiğine inanılıyor. Eski Mısır’ın en etkili kraliçelerinden biri olan Nefertiti’nin mumyası onlarca yıllık aramaya rağmen henüz bulunamadı. Pek çok Mısır uzmanı, kesin bir kanıt olmasa da, Nefertiti’nin mumyasının kalıntılarını bulduğunu sahte bir şekilde pek çok kez iddia etti.