Dünya Kraliyet'in kapatılan gizli 'kıyamet' sığınağı! İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

Kraliyet'in kapatılan gizli 'kıyamet' sığınağı! İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

25.01.2023 - 06:38 | Son Güncellenme:

'Soğuk Savaş' boyunca nükleer kıyametin nefesini ensesinde hisseden devletler, olası bir yıkımın ardından varlıklarını sürdürebilmek için çeşitli güvenlik önlemleri aldı. Bu önlemlerin başında ise nükleer sığınaklar vardı. Adeta bir yeraltı şehri olarak tasarlanan bu yapılar arasında Kraliyet ailesiyle direkt ilgili olan bir yer de bulunuyor.

Kraliyetin kapatılan gizli kıyamet sığınağı İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Günümüzde dünyanın birçok noktasında yeraltı şehirleri bulunuyor ve bu yapıların geçmişi tarih öncesi dönemlere kadar dayanıyor. Uzmanlar, insanlığın bu yapıları ilk zamanlardan bu yana güvenlik sebebiyle kullandığını belirtiyor. Kimi zaman yırtıcı hayvanlardan kimi zaman kılıçlarını kulanmış devasa işgal ordularından korunmak için kullanılan bu şehirlerin modern tarihteki türdeşlerinin yapılma sebebi de benzer fakat çok daha yıkıcı bir durumdan korunma refleksine dayanıyor: Nükleer savaş!

Kraliyetin kapatılan gizli kıyamet sığınağı İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

Haberin Devamı

İLK HEDEF ALINACAK ÜLKELERDEN BİRİYDİ

İkinci Dünya Savaşı sona erdiğinde, dünya kendini iki büyük süper güç arasında yaşanacak uzun soluklu bir rekabetin ortasında buldu. Başrollerinde ABD ve Sovyetler Birliği’nin (SSCB) bulunduğu bu dönem 'Soğuk Savaş' adıyla tarihteki yerini aldı.

Birçok ilginç hikâyeye ve teknolojik gelişmeye ev sahipliği yapan 'Soğuk Savaş' döneminin beraberinde getirdiği en büyük korku ise insanlığı dünya üzerinden silebilecek kapasiteye sahip olan bir nükleer savaş endişesi oldu. Olası bir nükleer savaşta yönetici kadrolarını, bilim insanları ve nüfusu koruyabilmek adına dünyanın birçok ülkesinde nükleer yeraltı sığınakları inşa edildi. Bu ülkelerden birisi de nükleer savaş senaryolarında diğer NATO üyeleriyle birlikte Sovyet füzeleri tarafından ilk hedef alınacak ülkelerden biri olan İngiltere’ydi.

Haberin Devamı

YERALTINA 'SOĞUK SAVAŞ' ŞEHRİ KURDULAR

ABD ve SSCB arasında bir nükleer savaşın patlak vermesi halinde Birleşik Krallık topraklarının en az 132 nükleer bomba ile hedef alınacağını hesaplayan yetkililer, olası saldırıların ilk etapta 1.7 milyon insanın hayatını kaybetmesine sebep olacağını düşünüyordu. Yine aynı senaryoya göre milyonlarca insan yaralanacak ve nükleer patlamanın yarattığı etkiler sebebiyle hayatını kaybedecekti. Böyle bir durumda can kayıplarının olabildiğince önüne geçmek ve yönetici kadrosunun güvenliğini sağlanması için çözüm olarak tıpkı geçmişteki uygarlıkların yaptığı gibi bir yöntem izlendi: Yeraltı sığınakları.

Bu dönemde dünyanın birçok noktasında olduğu gibi İngiltere’de de nükleer sığınaklar inşa edildi. Bunlar arasında en öne çıkanlardan birisi de İngiltere’nin batısında bulunan Corsham sığınağı oldu. Bu sığınak, toplu yıkım senaryosunda başta Kraliyet ailesi ve başbakan olmak üzere yaklaşık 4 bin devlet görevlisine hizmet etmekle görevini üstlenecekti.



Kraliyetin kapatılan gizli kıyamet sığınağı İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

1950'Lİ YILLARIN SONUNDA İNŞA EDİLDİ

Gözlerden uzak, sıradan bir kasabanın yaklaşık 30 metre altındaki Corsham sığınağı hastaneleri, çalışma alanları ve hatta kiliseleriyle olası bir nükleer saldırı durumunda 3 ay süreyle misafirlerinin isteklerini karşılayacak yeteneklere sahip olarak 1950’li yılların sonunda inşa edildi. Yüzlerce dönümlük alan üzerine kurulu olan sığınakta, tüneller arasında ulaşımın sağlanması için elektrikle çalışan özel araçlar geliştirildi. Sığınağın elektrik ve ısınma sistemlerini çalıştırmak için 4 büyük jeneratör ve bu jeneratörleri beslemek için 12 yakıt tankı kullanıldı.

Haberin Devamı

Sahip olduğu özelliklerle 'Soğuk Savaş Şehri' olarak nitelenen sığınağın Corsham’da yapılmasının sebebiyse bölgenin coğrafi yapısı oldu. Sığınak için bu bölgenin seçilmesinin sebebi kasabanın altında bulunan kireçtaşı mağaralarıydı. Bu mağaralar ve kayaç yapısının sayesinde, inşa süreci beklenenden daha hızlı şekilde tamamlanmıştı.

'SOĞUK SAVAŞ' BİTİNCE ARKA PLANDA KALDI

Takvimler 1991 yılını gösterdiğinde bir süredir sallantıda olan Sovyetler Birliği’nin dağılmasıyla birlikte 'Soğuk Savaş' sona erdi. Bu gelişme, özellikle Batı dünyasında önemli değişikliklere sebep oldu ve yaşananlardan Corsham sığınağı da etkilendi. Sovyetlerin dağılmasıyla milyarlarca dolarlık askeri projelere gerek kalmadığı anlamına geliyordu.

SSCB’nin çöküşünün ardından Batı dünyasındaki ülkeler savunma bütçelerinde önemli kesintiler yaptı ve birçok proje bu kesintilerden etkilenerek ya iptal edildi ya daha uzun vadeye yayıldı ya da biçim değiştirdi. Bu atmosferde Corsham’da bulunan nükleer sığınağın giderleri de artık İngiliz hükümetinin gözüne batmaya başlamış ve bu tarz bir tesisin gerekliliği sorgulanır olmuştu. Sığınak, yavaş yavaş son günlerini yaşıyordu.

Kraliyetin kapatılan gizli kıyamet sığınağı İçinde ne varsa tek tek ortaya çıktı

Haberin Devamı

2004 YILINA GELİNDİĞİNDE RESMEN KAPATILDI

2004 yılında gelindiğinde İngiltere Savunma Bakanlığı, sığınağın resmen kapatıldığını duyurdu ve tesis üzerindeki gizlilik kaldırıldı. Yapılan açıklamada ise şu ifadeler kullanıldı:

“Bir nükleer savaş durumunda hükümet için potansiyel bir barınma alanı olan, Wiltshire bölgesindeki Corsham Kasabası yakınlarında bulunan ve hükümetin savaş karargâhı olarak kullanacağı bir yeraltı sığınağı 2004 sonu itibarıyla kapatıldı. Tesis üzerindeki gizlilik kaldırıldı."

Sığınak, görev yaptığı süre boyunca hiçbir zaman tasarlandığı amaç için kullanılmadı. Görevi sonlandırılan sığınak, günümüzde içindeki ürkütücü hale gelmiş olan detaylarla terk edilmiş şekilde varlığını koruyor.

Yazarlar