Dünya ‘Kuzey Kore, ABD’nin her noktasını vurabilir’

‘Kuzey Kore, ABD’nin her noktasını vurabilir’

12.07.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD Kore Kuvvetleri (USFK), Kuzey Kore’nin ürettiği 12 bin 874 km menzilli Hwasong-15 kıtalararası balistik füzesinin (ICBM), Amerika’nın her yerine ulaşma kapasitesine sahip olduğunu duyurdu.

‘Kuzey Kore, ABD’nin her noktasını vurabilir’

USFK’dan yapılan açıklamada, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un bir füze test alanının kaldırılması ve Punggye-ri’de bir nükleer deneme tesisinin yok edilmesine ilişkin talimatlarına rağmen, ülkenin nükleer silahlardan tamamen arındırılması konusunda yapılması gereken çok şey olduğu kaydedildi. Kuzey Kore, 29 Kasım 2017’de, bir Hwasong-15 denemesi yapmıştı. Kuzey Kore ordusunun elinde 5 bin 500 kilometre menzilli Hwasong-13 ile 10 bin kilometre menzilli Hwasong-14 balistik füzeleri bulunuyor.

Haberin Devamı

Öte yandan Güney Kore’nin ABD’den satın aldığı F-35 savaş uçakları, Kuzey Kore’de rahatsızlık yaratıyor. Pyongyan yönetimi, Güney Kore’nin ABD’den savaş uçağı satın alması karşısında tepkisiz kalmayacağını, bunları yok edecek özel silahlar geliştireceğini bildirdi. Seul’ün “görünmez ölümcü silahlar” olan F-35A satın almasının, komşu ülkelere askeri üstünlük sağlamayı ve olağanüstü hallerde Kuzey’i işgal etmeye kapı araladığı iddia edilen açıklamada, “Güney Koreli yetkililer, bu şekilde birbirine karşı askeri silahlarını güçlendirmesinin tamamen durdurulmasını öngören Panmunjom Bildirisi’nin uygulanması konusundaki anlaşmayı ihlal etmiştir” ifadesine yer verildi.

İlk iki F-35A uçağını mart ayında alan Güney Kore, ABD ile 2021’e kadar 40 adet F-35A uçağı satın alma konusunda anlaşmıştı.