Dünya Kuzey Kore’den tarihi adım

Kuzey Kore’den tarihi adım

22.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Kuzey Kore yönetimi tarihi bir karara imza atarak büyük tepki çeken nükleer denemelerini sonlandıracağını duyurdu. Karar ABD ve Güney Kore yönetimi tarafından olumlu bir hareket olarak değerlendirildi.

Kuzey Kore’den tarihi adım

Kuzey Kore, Güney Kore ve ABD yönetimleriyle yapacağı zirvelerden önce nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durduracağını duyurdu. Resmi KCNA ajansının haberinde, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un, partisinin Merkez Komitesi toplantısında nükleer ve kıtalararası balistik füze denemelerini durdurma kararını açıkladığı bildirildi. Haberde, “Kuzey Kore, 21 Nisan’dan itibaren kıtalararası balistik füze denemeleri ve fırlatışları durduracak.” ifadesi kullanıldı. Kim’in füze denemelerini durdurma kararının, geçen yıl nükleer güçlerinin tamamlandığını duyurmasının ardından Kuzey Kore’yi çevreleyen durumun “Kore devrimi” lehine hızla değişmesi üzerine alındığı belirtildi. Kuzey Kore lideri Kim’in testleri sürdürmenin artık gereksiz olduğu çünkü “Pyongyang’ın nükleer kapasitesinin doğrulandığına” yönelik ifadesine de yer verildi.

Haberin Devamı

Trump memnun

ABD Başkanı Donald Trump, Pyonyang yönetiminin kararı üzerine Twitter hesabından “Bu, Kuzey Kore ve dünya için çok güzel bir haber ve büyük bir gelişme!” paylaşımında bulundu. Trump, Kim ile görüşmeyi dört gözle beklediğini sözlerine ekledi. Trump perşembe günü de, “Kuzey Kore nükleer silahlardan arınırsa önünde aydınlık bir yol olacaktır” mesajını paylaşmıştı.

Kuzey Kore’den tarihi adım

Güney Kore Devlet Başkanlığından yapılan açıklamada da Kuzey’in yarımadanın nükleerden arındırılmasına yönelik “anlamlı bir gelişme” olarak nitelendirilen kararının memnuniyetle karşılandığı ifade edildi. Güney Kore lideri Moon Jae-in’in ofisinden yapılan açıklamada, “Bu karar önümüzdeki Güney-Kuzey zirvesi ile Kuzey-ABD zirvelerinin başarısı için olumlu bir atmosfer oluşmasına yardımcı olacak” denildi. Japonya Başbakanı Şinzo Abe, kararı memnuniyetle karşıladığını ancak bundan sonraki gelişmeleri yakından takip edeceğini bildirdi. Çin de kararı olumlu karşılayarak, “Kore Yarımadası’ndaki durumu iyileştirmeye yardımcı olacaktır” değerlendirmesi yapıldı.

Haberin Devamı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in arasında, gelecek hafta yapacakları zirveden önce daha iyi iletişim için özel telefon hattı kurulmuştu. Kuzey ve Güney Kore zirveleri en son 2000 ve 2007 yıllarında Pyongyang’da yapılmıştı. Kuzey Kore lideri Kim’in Moon ile görüşmesinin ardından haziran ayında da ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelmesi planlanıyor. Trump ile Kim arasında yapılacak zirvenin gerçekleşeceği yer henüz belli değil.

Kuzey Kore’nin nükleer tarihi

Ekim 2006: Kuzey Kore, ilk nükleer silahını başarıyla test ettiğini açıkladı.

Mayıs 2015: Kuzey Kore, ilk kez denizaltıdan füze fırlatma denemesi yaptı.

Ocak 2016: Kuzey Kore, hidrojen bombası denemesi yaptığını açıkladı.

6 Mart 2017: Kuzey Kore, Japonya’ya doğru en az 4 balistik füze attı. Üçü Japon Münhasır Ekonomik Bölgesi’nin içine düştü.

4 Temmuz 2017: Hwasong-14 kıtalar arası balistik füze denemesinin “başarılı” olduğunu duyuruldu.

28 Temmuz 2017: Kuzey Kore ABD’nin artık füze menzili içinde olduğunu ilan etti.

Haberin Devamı

29 Ağustos 2017: Kuzey Kore tarafından fırlatılan bir füze Japonya’nın kuzeyinin üzerinden geçti.

3 Eylül 2017: Kuzey Kore, Punggye-ri nükleer tesisinin bulunduğu Kiliju bölgesinden bir hidrojen bombası denemesi gerçekleştirdi. Deneme sonucunda 6.3 büyüklüğünde bir sarsıntı kaydedildi.