Dünya Hizbullah 'sıfır noktası' için pusuda! İşte İsrail'i bekleyen en büyük tehlike

Hizbullah 'sıfır noktası' için pusuda! İşte İsrail'i bekleyen en büyük tehlike

22.10.2023 - 07:25 | Son Güncellenme:

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’nde başlattığı harekatta ölenlerin sayısı 4.385’e yaralıların sayısı 13 bin 561’e ulaştı. Savaş bütün kaosuyla sürerken dünya basını İsrail'i bekleyen en büyük tehlikeyi yazdı.

 

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kaldı. Bölgedeki tüm gelişmeleri canlı blog yayınına taşıyoruz.

ABD: VATANDAŞLARIMIZ LÜBNAN'DAN AYRILSIN

ABD, vatandaşlarından Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulundu. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lübnan’da bulunan ABD vatandaşlarının “öngörülemeyen güvenlik durumu” nedeniyle hemen ülkeden ayrılmaları istendi. Açıklamada, “Halen ticari uçuşlar mevcuttur ancak kapasite azalmıştır. Lütfen Beyrut-Refik Hariri Uluslararası Havalimanı uçuş seçeneklerini kontrol edin” ifadeleri kullanılarak, Lübnan'dan ayrılacakların maddi durumu yetmemesi halinde uçak bileti satın almak için ABD hükümetinden mali yardım kredisine başvuru yapmaları istendi.

NETANYAHU SAVAŞ KABİNESİ İLE TOPLANTIDA

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun savaş kabinesiyle toplantıda olduğu öğrenildi. Yapılan açıklamada, "Savaş kabinesi üyeleriyle güvenlik değerlendirmesi yapılıyor" denildi. Öte yandan Biden'ın Netanyahu ile görüştüğü açıklandı.

 İSRAİL ASKERLERİ PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜ: 1 ÖLÜ, 3 YARALI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın Gazze Şeridi sınırını birkaç metre geçen İsrail askerlerini düşürdüğü pusuda 1 İsrail askeri hayatını kaybetti, 3 İsrail askeri de yaralandı.

Haberin Devamı
MISIR MEVZİSİNDEKİ ASKERLER HAFİF ŞEKİLDE YARALANDI

İsrail’in yanlışlıkla Mısır-Gazze-İsrail sınır bölgesindeki Kerem Şalom yakınlarında vurduğu Mısır mevzisinde bulunan askerler hafif şekilde yaralandı.

BM GÖREVLİSİ 29 KİŞİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler (BM) Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 7 Ekim’den bu yana 29 UNRWA personelinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İSRAİLLİ ASKERDEN NETANYAHU'YA TEPKİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya bir askeri üssü ziyaret ettiği sırada İsrailli bir asker tarafından tepki geldi. İsrailli asker Netanyahu’ya, “Bütün bu saldırıların sebebi sizsiniz. Arkadaşlarım senin yüzünden öldü. İsrail'i mahvettiniz” dedi.
Netanyahu’ya tepki gösteren asker, yanındaki diğer askerler tarafından sakinleştirilmeye çalışıldı.

Haberin Devamı
BIDEN'DAN İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM VURGUSU

ABD Başkanı Joe Biden yaptığı açıklamada, İsrail'in kendini savunma hakkı olduğunu yineleyerek, “Bugün ve her zaman halklarını korumak için ihtiyaç duydukları şeye sahip olduklarından emin olmalıyız” dedi.

İsrail’e savaş yasalarına göre hareket etmesi çağrısında bulunan Biden, “Başbakan Netanyahu ve ben İsrail'in savaş yasalarına göre nasıl hareket etmesi gerektiğini tartıştık. Bu, savaşta sivilleri mümkün olan en iyi şekilde korumak anlamına geliyor. Yalnızca barış içinde yaşamak isteyen masum Filistinlileri göz ardı edemeyiz. Bu nedenle Gazze'deki Filistinli sivillere yönelik ilk insani yardım sevkiyatı için anlaşma sağladım” dedi.

Filistin-İsrail arasındaki barışın iki devletli çözümden geçtiğini yineleyen Biden, “İki devletli çözümden de vazgeçemeyiz” dedi.

100'DEN FAZLA BEBEK ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka nedeniyle yakıt sıkıntısının devam ettiğini ve kuvözde bulunan 100’den fazla bebeğin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

İSRAİL, MISIR'A AİT YERİ YANLIŞLIKLA VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, İsrail Mısır’a ait mevziyi vurdu. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) tarafından yapılan açıklamada, kısa bir süre önce İsrail ordusuna ait bir tanktan yanlışlıkla açılan ateş sonucu Mısır-Gazze-İsrail sınır bölgesindeki Kerem Şalom yakınlarında Mısır’a ait bir mevzinin vurulduğu aktarıldı. Açıklamada, olayın araştırıldığı belirtilerek, İsrail ordunun olaydan üzüntü duyduğu bildirildi. Olayda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Haberin Devamı
ABD'DEN İSRAİL'E BASKI

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, İsrail tarafından Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatı başlatılacağı yönünde açıklamalar gelmeye devam ediyor. ABD basınının konuya yakın iki kaynağa dayandırdığı haberlerde, ABD hükümetinin İsrail'e Gazze Şeridi’ne yönelik kara harekatının ertelenmesi konusunda baskı yaptığı iddia edildi.

İSRAİL'İ ELEŞTİRDİ İSTİFA ETMEK ZORUNDA KALDI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını eleştiren Web Summit CEO'su Paddy Cosgrave, gelen tepkilerin ardından istifa etti. Dünyanın en büyük teknoloji zirvesi olan Web Summit'in CEO'su Cosgrave, İsrail'i "savaş suçları" işlemekle ve uluslararası hukuku ihlal etmekle suçlayan açıklamalarının ardından tepkiyle karşılaşmıştı. Tepkilerin ardından özür dileyen Cosgrave, Facebook ve Google gibi katılımcıların zirveden çekilmesi nedeniyle istifa etmek zorunda kaldı.

BEBEKLER ÖLÜMLE KARŞI KARŞIYA

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı abluka nedeniyle yakıt sıkıntısının devam ettiğini ve kuvözde bulunan 100’den fazla bebeğin ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı
"YAKITIMIZ 3 GÜN İÇİNDE BİTECEK"

Birleşmiş Milletler (BM), Gazze Şeridi'nde 3 günlük yakıtının kaldığını, yakıt olmadan hastane ve fırınların çalışamayacağını, insani yardım yapılamayacağını duyurdu.

REFAH SINIR KAPISI'NDAN İKİNCİ YARDIM KONVOYU GEÇTİ

Gazze Şeridi’ne insani yardımların ulaştırılması için dün açılan ve ilk konvoy geçtikten sonra tekrar kapatılan Refah Sınır Kapısı’ndan bugün 17 tırlık ikinci konvoyun da geçtiği duyuruldu.

HİZBULLAH SIFIR NOKTASI İÇİN PUSUYA YATTI!

Hamas 7 Ekim tarihinde İsrail'e güneyden saldırdı. Kısa sürede birçok kasabayı ele geçiren Hamas ve Tel Aviv arasında en kanlı çatışmalar Sderot kasabasında yaşandı. Bölgede bir karakolu ele geçiren Hamas, 20'ye yakın İsrail polisi öldürdü. 20 saat süren çatışmalar sonrasında ise karakol tekrar İsrail'e geçti.

TAMPON BÖLGE İLAN EDİLDİ

Güneydeki saldırıları püskürten İsrail günlerdir Gazze'ye yönelik bir kara harekatına hazırlanıyor. Bu bağlamda Hizbullah tehlikesi ile karşı karşıya kalan Tel Aviv, savaşta ikinci bir cephenin açılmamasını istiyor. Middle East Eye'da yer alan ve bu konuyu irdeleyen analizde ise Hizbullah'ın olası bir cephe açma ihtimalinin İsrail ordusunun kaynaklarını bölmesine yol açtığı hatırlatıldı. Tüm gücünü Gazze'ye yoğunlaştıramayan İsrail, Hizbullah tehdidine karşı kuzeyde tampon bölge oluşturdu.
Ayrıca, kuzeyde ikinci bir savaş cephesi açılması durumunda İsrail'in yalnızca Hizbullah'tan değil, aynı zamanda bu tür çatışmalar için yoğun eğitim almış Filistinli gruplarla da karşı karşıya geleceği tahmin ediliyor. Ancak ABD'li uzmanlar Hizbullah'ın Irak, Suriye ve Yemen olmak üzere bölge genelindeki çatışmalara karışması nedeniyle insan kaynaklarını tükettiğine inanıyor.

SIFIR NOKTASI

Her ne kadar batılı yetkililer Hizbullah'ın saldırıya geçmeyeceğini düşünse de Hamas'ın sürpriz baskını sonrası grup Filistin konusuna olan ilgisini sürdürdü. Middle East Eye'a göre 'Hizbullah Hamas'ı desteklemekte tereddüt etmeyeceğini 7 Ekim tarihinde güçlü bir şekilde' gösterdi.

Bu nedenle Hizbullah 'Sıfır noktası' olarak kabul edilen bir zaman diliminde İsrail'e girebilir. Bu kavram Hizbullah'ın bir devlet olmamasından ötürü lider veya liderlerin alacağı ani bir karara dayanıyor. Bu zamanın elbette ne zaman gerçekleşeceği bilinmiyor, ancak ABD, İngiltere, Almanya ve Fransız uzmanlar İsrail'in kara harekatına geçmesiyle birlikte Hizbullah'ın da kuzeyden İsrail'e saldıracağını düşünüyor.


İRAN FAKTÖRÜ

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına her fırsatta sert tepki gösteren İran uluslararası arenada Hizbullah'ın bir numaralı destekçisi olarak görülüyor. Hizbullah'ın söz konusu saldırıda yalnız olmayacağını hatırlatan uzmanlar İran destekli birçok milis grubunun Hizbullah'a destek vereceğini kaydediyor.

Haberin Devamı
KATAR'DAN İNSANİ YARDIM UÇAĞI

Katar hükümeti 87 ton yardım taşıyan iki kargo uçağının Mısır'ın el-Ariş kentine doğru yola çıktığını söyledi. Katar'dan yapılan açıklamada şöyle denildi:

'Bu yardım, İsrail'in Gazze'ye yaptığı saldırıların devam ettiği zor koşullar sürerken ülkemizin Filistin'e gösterdiği desteğin parçasıdır'

GAZZE'YE YENİ YARDIM KONVOYU

İsrail'in ablukası altına alarak ağır şekilde bombaladığı Gazze'ye ikinci yardım konvoyunun ulaştığı belirtildi.

Mısır medyası, Gazze'ye açılan Refah sınır kapısından giren ikinci yardım konvoyunun 17 kamyondan oluştuğunu duyurdu. İki gün önce bölgeye girmesine izin verilen konvoyda ise 22 kamyon bulunuyordu. Gazze sakinleri, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'in güneyine saldırmasından bu yana yiyecek, su, ilaç ve elektriği kesen İsrail ablukası altında bulunuyor.

İSRAİL'DEN İRAN'A: YILANIN BAŞINI EZERİZ

İsrail'in Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, Hizbullah'ın kuzeyde cephe açması durumunda 'İran'ın planı İsrail'e tüm cephelerden saldırmak. Eğer bunu yapmaya kalkışırlarsa yılanın başını küçükken ezeriz' dedi.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İki haftadır devam eden İsrail-Hamas arasındaki çatışmalarda Gazze'de 4651 kişi öldü, 14 binden fazla kişi yaralandı. İsrail tarafında ise 1405 kişi yaşamını yitirirken 5132 insan tedavi altına alındı.

İSRAİL ORDUSU BİR OKULU HEDEF ALDI

İsrail Han Yunus'ta sivillerin sığındığı bir okulu vurdu. Saldırıda henüz can kaybı ve yaralı sayısı bilinmiyor. Bölgeden gelen ilk karelerde okulun bir bölümünün yıkıldığı görülüyor.

BİR GECEDE EN AZ 55 ÖLÜ


Fransız Haber Ajansı (AFP) Hamas yetkililerine dayandırarak verdiği haberinde, İsrail ordusunun Gazze’ye dün geceki saldırısında en az 55 kişinin öldüğünü ve 30 evin tahrip olduğu duyurdu.

İSRAİL'DEN GAZZELİLERE 'TERÖR' TEHDİDİ

İngiliz medyasında çıkan haberlere göre İsrail ordusu Filistinlilere hem havadan hem de cep telefonlarına yönelik mesaj gönderdi. Söz konusu mesajda şu ifadeler yer aldı:

'Gazze halkına acil uyarı. Gazze'nin güneyindeki varlığınız hayatınızı tehlikeye atıyor. Bölgeden ayrılmayan herkesin terör örgütleriyle bağlantısı olduğu kabul edilecek'


İsrail daha önce Filistinlileri güneye gitmeleri konusunda uyarmıştı, ancak Filistinliler Tel Aviv'in uluslararası medya kuruluşlarına gitmedikleri takdirde 'terörist' olarak kabul edileceklerini ilk kez söylediklerini bildirdi. Öte yandan İsrail ordusu daha önce havadan bıraktığı broşürlerde gelecek saldırılara karşı uyarılarda bulunmuştu.

 

TÜRKİYE'DEN YARDIM

HAMAS'IN ROKET BİRİMİNE AĞIR DARBE

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari Hamas'ın roket birimi komutanı yardımcısının Gazze'ye düzenlenen saldırılarda öldürüldüğünü bildirdi. Hagari konuyla ilgili 'Savaşın bir sonraki aşamasına hazırlık olarak Gazze ve çevresini hedef almaya devam ediyoruz' dedi.

Hagari, Cumartesi gecesi Hava Kuvvetlerinin Cenin mülteci kampına düzenlediği saldırıya da değinerek, Hamas'ın El Ensar camisinin altındaki tünellerde faaliyet gösterdiğini söyledi. Öte yandan İsrail saldırılarında son iki haftada yıkılan camilerin sayısı 31'e yükseldi.

İSRAİL HAMAS'IN ELİNDEKİ REHİNE SAYISINI AÇIKLADI

Tel Aviv, Hamas tarafından Gazze'de rehin tutulan insanların sayısını 212 olarak açıkladı.

PAZAR SALDIRISINDA BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail'in dün gece bir pazara gerçekleştirdiği saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 55'e yükseldi.

İSRAİL'DE 14 YERLEŞİM YERİ TAHLİYE EDİLİYOR

Lübnan sınırındaki çatışmaların ardından İsrail, 14 yerleşim yerini daha tahliye etme kararı aldı. Söz konusu yerleşim yerleri şöyle:

'Shanir, Dan, Beit Hillel, Shaar Yishuv, Gosher, Liman, Mitzvah, Ilon, Goren, Garnot HaGilil, İbn Menachem, Sasa, Tsivbon ve Ramot Naftali'

İSRAİL YİNE ŞAM VE HALEP HAVALİMANLARINI VURDU

Suriye devlet medyası, İsrail'in sabaha karşı 5:25'de Şam ve Halep havalimanlarını vurduğunu bildirdi. Bir askeri kaynağa dayandırılan gelişmeyle ilgili 'İsrail uluslararası havalimanlarını hedef alan bir saldırı daha düzenlendi. Saldırıda bir sivil işçi öldü, bir başkası ise yaralandı' denildi.

Yanı sıra saldırı sonrası pistte maddi zarar oluştu ve uçuşlar ertelendi. Suriye Ulaştırma Bakanlığı yolcuların Lazkiye'ye gönderildiğini bildirdi.

TÜRKİYE'DEN GAZZE'YE 20 KİŞİLİK SAĞLIK EKİBİ GÖNDERİLECEK

Gazze'ye yardım için, 20 kişilik uzman hekim ekibi, ilaç ve tıbbi malzeme taşıyacak Cumhurbaşkanlığı uçağı, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan kalkışa hazırlanıyor. 20 kişilik uzman ekip, Mısırlı yetkililerle Gazze halkının ihtiyaç duyduğu ilaç, tıbbi malzeme ve cihazların tespitini yapacak. Ekip, Mısır Sağlık Bakanlığı ile yapılan planlamalar çerçevesinde El-Ariş Havalimanı'nda ve Refah Sınır Kapısı'nda kurulacak sahra hastanelerinin fizibilite çalışmalarını da gerçekleştirecek.

İSRAİL: HİZBULLAH TEHLİKELİ BİR OYUN OYNUYOR

İsrail ordusu sözcüsü Jonathan Conricus'tan İsrail'in kuzey sınırında yaşanan gerginlikle ilgili konuştu. Conricus Hizbullah ile ilgili 'Tepkimizi ölçüyorlar. Hizbullah tehlikeli bir oyun oynuyor ve gerilimi tırmandırıyor. Her geçen gün saldırıların arttığını görüyoruz' dedi.

KANADA: HASTANEYİ İSRAİL VURMADI

17 Ekim'de Gazze'deki El Ahli İsrail, Gazze'nin en büyük hastanelerinden olan El Ehli'yi yerle bir etti. Saldırıda yüzlerce kişi hayatını kaybederken Tel Aviv yönetimi roketin Gazze'den ateşlendiğini öne sürdü.

Kanada Savunma Bakanlığı, açık kaynak ve gizli raporlara ilişkin analizleri inceledikten sonra saldırıyı İsrail'in yapmadığını açıkladı. Bakanlık roketin 'büyük olasılıkla' Gazze'den atıldığını kaydetti. Kanada'nın yanı sıra ABD ve Fransa'da İsrail'in El-Ehli hastanesine saldırmadığını öne sürdü.

ABD'DEN İRAN'A KARŞI THAAD HAMLESİ

Pentagon tarafından yapılan açıklamada Patriot savunma füzelerinin yanı sıra Orta Doğu'ya Yüksek İrtifa Hava Savunması füzelerinin (THAAD) gönderileceği belirtildi. THAAD sistemi, kısa ve orta menzilli balistik füzeleri uçuşlarının son aşamasında vurmak için tasarlandı. Pentagon'dan yapılan açıklamada, bu hamlenin 'İran ve onun vekil güçlerinin Orta Doğu bölgesindeki son gerilimini' karşı yapıldığı kaydedildi. İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın iki hafta önce patlak vermesinden bu yana Irak ve Suriye'deki ABD güçlerine yönelik saldırılar arttı. Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik saldırısının ardından ABD, iki uçak gemisini Doğu Akdeniz'e kaydırdı ve İsrail'e ek teçhizat ve mühimmat verme sözü verdi.


THAAD SİSTEMİ NEDİR?

Kısa ve orta menzilli balistik füzeleri nihai aşamalarında iken düşürme kapasitesi bulunuyor. 200 km'lik bir menzilde 150 kilometrelik bir irtifaya ulaşabilir. Sistem 'Vur ve öldür' teknolojisini kullanıyor. Savaş başlıklarını kinetik enerji ile yok ediyor.


İSRAİL PAZAR YERİNİ VURDU

İsrail ordusu yaklaşık 100 bin kişinin kuzeydeki İsrail bombardımanından kaçarak yerleştiği Nusayrat mülteci kampında bir pazara hava saldırısı düzenledi. Saldırıda ilk belirlemelere göre 13 kişi hayatını kaybetti. Bölgede büyük bir yıkıma neden olan saldırı nedeniyle ambulans ve sivil savunma ekiplerinin bölgeye girişinde güçlük yaşandı.