Dünya İsrail ordusu ifşa oldu, Gazze'ye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

İsrail ordusu ifşa oldu, Gazze'ye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

20.10.2023 - 10:15 | Son Güncellenme:

İsrail, Gazze'ye yönelik devasa bir kara saldırısına hazırlanıyor. Tel Aviv'in hazırlıkları uzaydan bile görülürken ordunun 2 farklı konumda konuşlandırıldığı kayıtlara geçti.

İsrail ordusu ifşa oldu, Gazzeye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

13 gündür devam İsrail-Hamas savaşı Gazze'de bütün kaosuyla sürüyor. 7 Ekim tarihinde ülkenin güneyinden sızan Hamas kısa sürede birçok kasabayı kontrol altına aldı. İsrail tarafı ise bu durum karşısında 50 yıl sonra savaş ilan etti. Çatışmalarda iki taraf da binlerce sivil ve askerini kaybetti. Tel Aviv şimdilerde kara harekatına hazırlanırken Gazze'yi adeta bombardıman yağmuruna tutuyor. Gazze'de El-Ehli hastanesini vurup yüzlerce kişinin ölümüne neden olan İsrail bu sefer de Gazze'nin en eski kilisesini vurdu, saldırıda 8 kişi yaşamını yitirdi.

Haberin Devamı

ASKERİ UZMANLAR OLUMSUZ GÖRÜŞ VERDİ

Bombardımanlar devam ederken İsrail Gazze'ye karadan saldırmaya da hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta sonu beklenen saldırı olumsuz hava koşulları nedeniyle ertelendi. Askeri uzmanlar İsrail'in böyle bir operasyonda ağır kayıplar vereceğini öngörüyor. Uzmanlar Gazze'nin dar sokakları, yüksek katlı binaları ve yer altında bulunan kilometrelerce uzunluğundaki tüneller nedeniyle söz konusu harekatın başarısız olacağını düşünüyor. Harekatın başlaması durumunda İsrail'i bekleyen bir diğer tehlike de ülkenin kuzeyindeki Hizbullah. Lübnan'da faaliyet gösteren ve arkasında İran'ın desteği olan Hizbullah'ın İran'a olası saldırısı bölgesel çatışmaların yanı sıra küresel bir savaşı dahi tetikleyebilir.

İsrail ordusu ifşa oldu, Gazzeye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

KARA HAREKATI UZAYDAN GÖRÜLDÜ

Uydu görüntülerinde görülen askeri yığınak, Gazze'nin kuzey sınırındaki ana giriş noktası olan Erez Geçidi'nin yaklaşık 6 kilometre kuzeyinde bulunuyor. Erez Geçişi, 7 Ekim'de Hamas tarafından ele geçirilmiş, ancak İsrail ordusu tarafından tekrar kontrol altına alınmıştı. Sadece burası değil, tanklar ve zırhlı araçlar, Hamas'ın saldırdığı müzik festivalinin yaklaşık üç kilometre kuzeyindeki Be'eri yakınlarındaki bir tamir merkezinde de fotoğraflandı. Planet Labs'ın görüntülerine göre, Erez Geçidi yakınındaki araçlar 8 Ekim ile 14 Ekim tarihleri arasında bölgeye ulaştı. Cumartesi günü aynı yerde çekilen fotoğraflarda Merkava tankları, zırhlı personel taşıyıcıları ve militarize buldozerler de dahil olmak üzere bir dizi zırhlı araç kayıtlara geçti.

Haberin Devamı

İsrail ordusu ifşa oldu, Gazzeye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

Bir diğer uydu görüntülerinde ise savaşın ilk 13 gününde İsrail'in Gazze'yi vurduğu yerler paylaşıldı. Bölgenin güney kısmına kaçan Gazzelilerin kullandığı iki ana rotadan biri olan Selahaddin Yolu üzerindeki alanlar da önemli ölçüde hasar gördü. Gazze İçişleri Bakanlığı'na göre, güneye kaçmaya çalışan düzinelerce sivil saldırılarda öldürüldü.

İsrail ordusu ifşa oldu, Gazzeye saldırmak için iki farklı noktada bekliyorlar

GAZZE'DE SON DURUM

Filistin Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim tarihinden beri Gazze'de 3785 kişinin yaşamını yitirdiğini 12 bin 493 kişinin ise yaralandığını bildirdi. Hayatını kaybedenlerden 1524 kişinin çocuk, 1000 kadarının ise kadın olduğu aktarıldı.