Dünya İsrail'den kara harekatı kararı! Savaşta sıcak gelişmeler...

İsrail'den kara harekatı kararı! Savaşta sıcak gelişmeler...

23.10.2023 - 10:30 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu Refah şehrine hava saldırısı düzenledi. İlk belirlemelere göre söz konusu saldırıda çok sayıda kişi yaşamını yitirdi. İsrail'den kara harekatı ile ilgili ise açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ordu Sözcüsü, Gazze'de rehineler için sınırlı kara operasyonları düzenlendiğini açıklarken; İsrail Ordu Radyosu, düzenlenecek olası bir kara harekatının ertelendiğine dair bir duyuru geçti.

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta geride kaldı. Bölgedeki tüm gelişmeleri canlı blog yayınına taşıyoruz.

BİR GECEDE 110 CAN KAYBI

Gazze'de, İsrail saldırıları sonucu bir gecede aralarında kadın ve çocukların bulunduğu 110 Filistinli hayatını kaybetti.

BIDEN CANLI YAYINI KESTİ!

ABD Başkanı Joe Biden, Beyaz Saray’da ekonomi hakkında yaptığı konuşmayı yarıda keserek, Beyaz Saray Durum Odası’na gitti. CNN TÜRK muhabiri konuyla ilgili açıklama yaptı. ABD'nin Suriye'deki iki üssüne saldırı gerçekleştiği öğrenildi.

 

2 REHİNE DAHA SERBEST BIRAKILDI

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Katar ve Mısır'ın arabuluculuğu sonrası 2 rehineyi daha serbest bıraktığını açıkladı.

Haberin Devamı
BM GENEL KURULU TOPLANIYOR

BM Genel Kurulu İsrail-Hamas savaşıyla ilgili Perşembe günü toplanacak.

PUTİN'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Brezilyalı mevkidaşı Luiz Inacio Lula da Silva ile yaptığı telefon görüşmesinde, Gazze'ye insani yardımın girmesi için "engelsiz erişim" çağrısında bulunduğunu söyledi.

'NETANYAHU BİR SAVAŞ SUÇLUSU'

Hollanda’daki Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni (ICC) baskın düzenleyen aktivistler, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırıları protesto ederek, “Netanyahu bir savaş suçlusu” yazılı pankart açtı. Polis, 19 aktivisti gözaltına aldı.

Haberin Devamı
LÜBNAN: İSRAİL İLE SAVAŞMAK İSTEMİYORUZ

Lübnan Enformasyon Bakanı Ziad Makari, Pazartesi günü Rus devlet medyası RIA'ya konuştu. Lübnan hükümetinin İsrail ile savaşmak istemediğini kaydeden Makari,'Savaş istemiyoruz, Allah korusun savaş ihtimali doğarsa, bunun üzerine elbette çalışacağız' dedi.

HAMAS DRONELAR İLE İSRAİL'E SALDIRIYA GEÇTİ

Hamas İsrail'in güneydeki Nir Oz ve Ein Habesor bölgelerine insansız hava araçlarıyla saldırdı. Saldırıda herhangi bir can kaybı olmazken Hamas Telegram'da droneların sivillerin yaşadığı binalara isabet ettiğini öne sürdü. İsrail basını ise söz konusu iddiayı yalanladı ve droneların bir otoparka düştüğünü aktardı.

İSRAİL'DEN HAVA SALDIRISI 18 ÖLÜ

İsrail ordusu Gazze'nin güneyindeki Refah'a saldırı düzenledi. Korkunç görüntülerin geldiği saldırıda en az 18 kişi hayatını kaybetti, çok sayıda kişi ise yaralandı.

Haberin Devamı
ÖLÜ SAYISI 5000'İ GEÇTİ

İki haftayı geride bırakan İsrail-Hamas arasındaki savaşta Filistin'de ölü sayısı 5000'i geçti. Ölenlerin çoğunluğunu çocuklar oluştururken bölgedeki yaralı sayısı 15 bin 273.

MİÇOTAKİS İSRAİL'E GELDİ

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis İsrail'e geldi. Cumartesi günü Yunanistan başbakanı Kahire Barış Zirvesi'nde hiçbir askeri müdahalenin uygulanabilir bir siyasi çözümün yerini alamayacağını söylemişti. 

FİLİSTİN BAŞBAKANI: GAZZE ÖLÜM MAKİNASINA MARUZ KALDI

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye halkının özgürlük ve bağımsızlık arayışının durmayacağını söyledi. Iştiyye kabine oturumu öncesinde yaptığı konuşmada, elektrik, su, ilaç ve yiyecek kıtlığının ortasında, yakıtın tükenmesi nedeniyle binlerce çocuğun ölüm tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydetti ve ekledi: Gazze'deki halkımız, İsrail'in cinayet ve ölüm makinesin maruz kalıyor'

Haberin Devamı
REFAH SINIR KAPISI'NDAN ÜÇÜNCÜ YARDIM KONVOYU GAZZE'YE GİRDİ


Dünya ajanslarının 'Son dakika' koduyla geçtiği gelişmede, Mısır'da bulunan Refah sınır kapısından Gazze'ye üçüncü yardım konvoyunun girdiği bildirildi.

İSRAİL KARA HAREKATINI ERTELEDİ

İsrail'in ordu radyosu Radyo GLZ'de İsrail ordusunun beklenen kara harekatını ertelediği belirtildi. Esir takaslarına yönelik müzakerelerin yanı sıra, İsrail daha fazla ABD askerinin bölgeye gelmesini bekleyecek. İsrail'in ABD'yi bekleme nedeni ise elbette İran'ın kuzeyden Hizbullah ile birlikte saldırıya geçme ihtimali.

HAMAS'TAN İSRAİL'İN GECE OPERASYONUNA DAİR İLK AÇIKLAMA

Hamas, İsrail'in dün gece Gazze'ye girdiğini doğruladı. Kassam Tugayları, bölgede İsrail askerleriyle çatışma yaşadı. Hamas'ın iddiasına göre zırhlı birliklerle Han Yunus tarafından gelen İsrail ordusu çatışmaların ardından geri çekildi.

Hamas ayrıca 'İsrail ordusuna ait iki buldozer ve bir tankı imha ettik, onları geri çekilmeye zorladık' dedi.

İsrail ordusu tarafından yapılan ayrı bir açıklamada ise söz konusu operasyonda bir askerin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSU GAZZE'YE GİRDİ

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Hamas'ın rehin aldığı sivillerin kurtarılmasına yönelik operasyonun başladığını duyurdu. Hagari gece boyunca Gazze'ye sınırlı baskınlar düzenlendiğini kaydetti.

Hagari Pazartesi günü yaptığı açıklamanın devamında ordunun Gazze'de yabancı uyruklular da dahil olmak üzere Hamas tarafından tutulan 222 rehineyi doğrulayabildiğini söyledi ve ekledi:

'Esirlerin serbest bırakılması için bütün yöntemlerimizi kullanacağız'


Hagari ayrıca ordunun bölgedeki gerekli kontrolleri yapmasının ardından 14 insani yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini bildirdi.

AVRUPA BİRLİĞİ: GAZZE'YE DAHA FAZLA YARDIM GEREK

Avrupa Birliğinin Dış Politika sorumlusu Joseph Borrel, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların durdurulması yönünde çağrıda bulundu. 'En önemli şey insani yardımların bölgeye gitmesi' diyen Borrel, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bu konuyu masaya yatıracaklarını aktardı.

İSRAİL ORDUSU 320 FARKLI NOKTAYA SALDIRDI

İsrail ordusu Gazze'de 320'den fazla farkı noktayı vurdu. Yetkililer hedeflerin Hamas'ın karargahları ve gözlem noktaları olduğunu bildirdi. Kara harekatına için özel olarak düzenlenen saldırının amacı İsrail ordusunun 'manevra' hızını artırmaktı.

ÇİN ORTA DOĞU ÜLKELERİNİ UYARDI: DURUM CİDDİ, DİKKAT EDİN

Çin hükümeti Gazze'de iki haftadır devam eden savaşın endişe verici olduğunu belirterek olayların bu şekilde devam etmesi durumunda büyük çaplı bir çatışma riskinin arttığını bildirdi. Çin devlet medyasının, ülkenin Orta Doğu özel elçisine dayandırdığı haberine göre Çin, Gazze'deki durumu "çok ciddi" olarak görüyor ve büyük çaplı bir kara çatışmasının artması ve silahlı çatışmaların komşu sınırlara yayılacağını öngörüyor.
İngiliz medyasında çıkan benzer haberlerde de Orta Doğu'yu ziyaret eden Çin elçisi Zhai Jun'un ifadelerine yer verildi. Jun, Çin'in diyaloğu teşvik etmek, ateşkes sağlamak ve barışı yeniden tesis etmek, ayrıca iki devletli çözümü ve çatışmaya adil ve kalıcı bir çözüm sağlamak için "elverişli olan her şeyi" yapmaya hazır olduğunu söyledi.


PEKİN'İN ATEŞKES ÇABALARI

Orta Doğu'da daha etkin rol oynamak isteyen Çin, bunun son işareti olarak İsrail ve Hamas arasında ateşkes sağlanması için bölgeye elçi gönderdi. Temaslarına Katar'dan başlayan elçi Zhai Jun'un Orta Doğu'yu turlayacağı bildirildi. Çinli elçi ilk olarak Katar Dışişleri Bakanı'nın yanı sıra, Rus mevkidaşıyla görüştü.
Jun'un, Rusya Devlet Başkanı Putin'in özel Orta Doğu ve Afrika Temsilcisi Mikhail Bogdanov ile yaptığı görüşme sonrasında Rusya Dışişleri Bakanlığı bir açıklama yaptı. Bakanlık her iki ülkenin de, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde İsrail-Filistin sorunu ve diğer krizlerin siyasi çözümüne yönelik çabaları yakından koordine etme konusunda kararlı olduklarını teyit etti.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 6 ÇOCUK YAŞAMINI YİTİRDİ

Gazze İçişleri Bakanlığı İsrail'in top atışları nedeniyle 6 çocuğun öldüğünü bir kadının ise yaralandığını bildirdi.

İSRAİL: KARA HAREKATI 3 AY SÜREBİLİR

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Gazze’deki harekatın 3 ay sürebileceğini söyledi. Gallant, “Bir ay, iki ay ya da üç ay sürebilir ama sonunda Hamas kalmayacak” dedi. Hava kuvvetleri operasyon merkezinde konuşan Bakan Gallant, “Bu Gazze içindeki son harekatımız olacak çünkü sonrasında Hamas olmayacak” şeklinde konuştu.


İsrail ordusu üç yüz bin kadar yedeği yeniden askere aldı. Savunma Bakanı Yoav Gallant, kara harekatı olarak değerlendirilen yeni aşamaya da “yakında” başlayacaklarını söyledi. Ancak bu açıklamalara karşın İsrail’e dünya liderlerinin ziyaretleri sürüyor. Bu hafta Hollanda Başbakanı Mark Rutte ve Fransa lideri Emmanuel Macron’un ziyaretleri bekleniyor.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 4600'Ü GEÇTİ

Gazze’deki Hamas kontrolündeki sağlık kurumu, 7 Ekim’den bu yana öldürülenlerin sayısının 4 bin 651’e çıktığını duyurdu. Kurum öldürülenlerin 1873’ünün çocuk olduğunu aktarıyor. Açıklamaya göre, 1100’den fazla kadın da saldırılarda öldürüldü.


Kurum 839 kişinin, Gazzelilerin kaçması istenen güney bölümünde öldüğüne de işaret ediyor. Toplam yaralı sayısı ise 15 bine yakın.

İSRAİL SALDIRI HAZIRLIĞINDAKİ HİZBULLAH ÜYELERİNİ VURDU

İsrail ordusu, Lübnan'da Tel Aviv'e karşı saldırıya hazırlanan iki kişiyi vurduğunu bildirdi. Açıklamada, hedeflerden birinin İsrail'in Mattat kasabası yakınlarında olduğu, diğerinin ise daha kuzeyde etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

Hizbullah ise ayrıntı vermeden savaşçılarından birinin öldürüldüğünü söyledi.

BİR GÜNDE 400 ÖLÜ

Filistin'in haber ajansı WAFA'ya göre 22 Ekim'de Gazze'de 400 kişi yaşamını yitirdi.

İSRAİL'DEN TEHDİT: HAYATLARININ HATASI OLUR

7 Ekim tarihinden beri Hizbullah ile karşı karşıya gelen İsrail olası bir ikinci cephe karşısında kırılma noktası yaşayabilir. İki taraf Lübnan sınırının sıfır noktasında sık sık çatışıyor. Çatışmaların artması nedeniyle İsrail tarafı 4 kilometrelik askeri bir bölge ilan etti ve sivillerin buraya girişini yasakladı. İsrail için burada kritik nokta Hizbullah dışında İran destekli diğer milis gruplarının Tel Aviv'e karşı savaş açması. Gazze'ye hali hazırda bir kara harekatı düzenlemeyi planlayan İsrail iki belki de üçüncü bir cephenin açılması karşısında zor günler yaşayabilir.


Netanyahu, Lübnan'daki Hizbullah'ın savaşa girmekle "hayatının hatasını" yapacağını söyledi. Netanyahu, ülkenin kuzeyindeki ordu üssüne gerçekleştirdiği ziyarette, buradaki askerlere hitap ettiği konuşmasında, "bir varoluş savaşı verdiklerini" savundu.

Netanyahu, 2006 yılında Hizbullah ile İsrail arasında yaşanan savaşa dair açıklamalarda bulundu. Netanyahu Hizbullah ile olası bir savaşın 'hayal edilemeyecek bir yıkım getireceğini' söyledi.

Başbakan komandolara ayrıca Hizbullah ile ilgili şöyle dedi:

'Lübnan'daki milislerin Gazze savaşına dahil olup olmayacağını size garanti edemem. Onlar için feci olacak. Bu çatışmalar bizim için 'Yap ya da öl' anlamına gelecek'