Dünya İsrail'den yeni katliam sinyali! Hedefte yine hastane ve okullar var

İsrail'den yeni katliam sinyali! Hedefte yine hastane ve okullar var

20.10.2023 - 12:39 | Son Güncellenme:

İsrail ordusu Gazze'nin en eski kilisesinin vurulduğu saldırıya dair skandal bir açıklama yaptı, Moskova ABD lideri Biden'ın Rus mevkidaşı Putin ile Hamas'ı kıyaslamasına ateş püskürdü. Öte yandan İsrail'den korkunç bir uyarı geldi.

İsrail'in Gazze'yi aralıksız bombardımana tuttuğu savaşta ikinci hafta doldu, savaş uçakları son olarak Müslüman ve Hristiyan ailelerin sığındığı bir kiliseyi vurdu. Dakika dakika tüm gelişmeleri canlı blog yayınına taşıyoruz.

AB'DEN ABD'YE ZİYARET

ABD Başkanı Joe Biden ile üçlü zirve gerçekleştirmek üzere Beyaz Saray'ı ziyaret eden Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen İsrail ve Ukrayna'ya destek mesajları verdi.

"HASTANE VE OKULLARI BOŞALTIN" UYARISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları sürüyor. İsrail savaş uçakları tarafından Gazze Şeridi’ndeki hastane, okul, cami, kilise olmak üzere birçok vuruluyor. Yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği hastane saldırılarının ardından İsrail Kudüs Hastanesi’nin boşaltılmasını istedi. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, “ İşgalci yetkililerden Kudüs Hastanesi’ni bombalama tehdidi aldık” ifadeleri kullanılırken, acil çağrı başlatıldığı aktarıldı. Açıklamada ayrıca, bu uyarının hastanede tedavi gören 400’den fazla hastayı ve 12 bin yerinden edilmiş kişiyi etkileyeceği vurgulanırken, “Uluslararası toplumu, Al Ahli Arab Hastanesi'nde yaşananlara benzer bir katliamın önlenmesi için acil eyleme çağırıyoruz” ifadeleri kullanıldı. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) ise İsrail’in 5 okul için “mümkün olduğu kadar hızlı boşaltın” uyarısı yaptığını açıkladı. Okulların tamamının Gazze Şehri’nde olduğu aktarılan açıklamada, “Bu kararı protesto etmek ve reddetmek için elimizden geleni yaptık. Ancak bu, tesislerin artık güvenli olmadığı anlamına geliyor” ifadeleri kullanıldı.

BIDEN'DAN REHİNE AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, bugün Hamas tarafından serbest bırakılan 2 ABD vatandaşına ilişkin açıklamasında, “Hamas tarafından esir tutulan 2 ABD’linin serbest bırakılmasını sağladık” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
İSRAİL 2 ESİRİN BIRAKILDIĞINI DOĞRULADI

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, Hamas’ın, esir tuttuğu ABD vatandaşı anne ve kızı serbest bıraktığını doğruladı.

GAZZE'YE YARDIM AÇIKLAMASI

ABD Başkanı Joe Biden, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ile yapacağı görüşme öncesinde, “Refah sınır Kapısı’ndan 24 ila 48 saat içinde ilk 20 kamyonun geçeceğine inanıyorum” dedi.

HAMAS 2 REHİNEYİ SERBEST BIRAKTI

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından sosyal medya hesabı üzerinden yapılan açıklamada, Gazze’de esir tutulan ABD vatandaşı anne ve kızın serbest bırakıldığı duyuruldu.

Haberin Devamı
İSRAİL, HAMAS’A AİT NOKTALARI VURUYOR

İsrail, Gazze Şeridi’ne düzenlenen hava saldırılarında Hamas’a ait olduğu belirlenen noktaları vurmaya devam ediyor.

'İSRAİL ÖRGÜT GİBİ DAVRANIYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan sosyal medyadan yaptığı açıklamada ''İsrail yönetimi, hatadan geri dönmek, devlet aklıyla hareket etmek yerine, bölge dışı aktörlerin de kışkırtmasıyla örgüt gibi davranmaktadır.'' dedi.

MISIR'DAN İSRAİL'E 'YARDIM' TEPKİSİ

Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ebu Zeyd sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada 'Refah kapısı açık. İsrail Gazze'ye yardımların girmesini kabul etmiyor. Mısır, üçüncü ülke vatandaşlarının çıkışını engellenmesinden sorumlu değil' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
GAZZE'DEKİ YIKIM UZAYDAN GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail'in hava saldırıları sonucu Gazze'de oluşan yıkım uzaydan görüntülendi. Maxar tarafından paylaşılan görüntülerde açılan mezarlıklar dahi kayıtlara geçti. Gazze sahilindeki yol boyunca oluşan kraterler de paylaşılan fotoğraflarda dikkat çekti.

İSRAİL: REHİNELERİN ÇOĞU HAYATTA

İsrail ordusu Cuma günü yaptığı açıklamada, Hamas tarafından kaçırılan 200 İsraillinin çoğunun hala hayatta olduğunu bildirdi. Rehinelerin 20'den fazlasının çocuk olduğunu belirten yetkililer 10 ila 20 kişinin de 60 yaşın üzerinde olduğunu kaydetti.

BM: ÖLÜM KALIM MESELESİ

Mısır'da Refah sınır kapısını ziyaret eden Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, yardım TIR'larının İsrail'in kuşatmasından mağdur olanlar için 'ölüm kalım meselesi' olduğunu söyledi.

Guterres konvoyların Filistin topraklarına geçişine izin verilmesi çağrısında bulunmak üzere gittiği Refah sınır kapısında su, yakıt, ilaç ve gıdayla yüklü çok sayıda yardım TIR'ı gördüğünü belirtti ve bunların Gazze'deki birçok insan için 'can simidi' öneminde olduğunu vurguladı.

BM, Refah sınır kapısı üzerinden Gazze'ye ilk yardım teslimatının 'ertesi gün içinde' gerçekleşmesinin beklendiğini aktarıyor.

BM İnsani Yardım Ofisi tarafından yapılan açıklamada, "Gazze'ye yardım faaliyetlerinin mümkün olan en kısa sürede başlamasını sağlamak için ilgili tüm taraflarla derin ve ileri düzeyde müzakerelerde bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Haberin Devamı
İSRAİL ORDUSUNDAN SKANDAL AÇIKLAMA: KAYIPLARIN FARKINDAYIZ

İsrail savaş uçaklarının Perşembe akşam saatlerinde Gazze'nin en eski kilisesini vurmasıyla, saldırılardan kaçan birçok Müslüman ve Hristiyan ailenin sığındığı bölge enkaza dönüştü. Filistinli yetkililer, öğle saatlerinde can kaybının 18'e çıktığını duyurdu. Yaşamını yitirenler arasında kadınlar ve çocuklar çoğunlukta.

AFP haber ajansına açıklama yapan İsrail ordusu, Aziz Porphyrius kilisesinin duvarının hasar gördüğünü savundu ve kilise yakınındaki bir Hamas karargahının hedef alındığını ileri sürdü. "Kayıpların farkındayız. Olay soruşturuluyor" denilen ordu açıklamasında, Hamas'ın sivilleri canlı kalkan olarak kullandığı tezi yinelendi ve örgütün silahlarını bilinçli olarak sivillerin yaşadığı bölgelere konuşlandırdığı iddia edildi.

Gazze şehir merkezindeki tarihi mahallede yer alan Rum Ortodoks kilisesini hedef alan saldırı, Kudüs Ortodoks Patrikhanesi tarafından en güçlü şekilde kınandı. Patrikhane, İsrail saldırısının gözardı edilemeyecek bir savaş suçu olduğunu belirtti.

AFP, 1150'li yıllarda inşa edilen kilisenin Çarşamba günü 471 insanın hayatını kaybettiği El Ehli Arap hastanesinden çok da uzakta olmadığını aktarıyor.

BIDEN'IN SÖZLERİ RUSYA İLE KRİZ ÇIKARDI



ABD Başkanı Joe Biden'ın Beyaz Saray'dan yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında kullandığı ifadeler, Moskova'da sert karşılık buldu.

Hamas ile Rusya lideri Vladimir Putin’i mukayese eden Joe Biden, "Hamas ve Putin farklı tehditler sunuyor. Ancak şu noktada birleşiyorlar: Her ikisi de sınırındaki demokrasiyi tamamen yok etmek istiyor" dedi, devamında Hamas ve Putin'in kazanmasına izin vermeyeceğini kaydetti.

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, bugün kameraların karşısına geçti ve Biden'ın ifadelerinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Mevcut tabloyu uluslararası gündem için 'potansiyel olarak tehlikeli bir an' sözleriyle tanımlayan Peskov, ABD lideri Biden'ın Rus mevkidaşı Putin'i 'zalim' olarak nitelemesini kınadı.

SORUYA YANIT VERMEDİ

Peskov, yarın Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleşecek Filistin zirvesinde Rusya'yı kimin temsil edeceğini ise açıklamadı ve bunun Dışişleri Bakanlığı'na sorulmasını istedi.

Al Jazeera, Kahire'deki barış zirvesine sekiz ülkenin katılmasının kesinleştiğini ve Filistin lideri Mahmud Abbas'ın da Kahire'de olacağını duyurdu. Al Jazeera'ya göre, Bahreyn, Almanya, Mısır, Japonya, Kuveyt, Güney Afrika, Güney Kıbrıs ve İtalya zirveye katılıyor. Yanı sıra, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in de Kahire'de olması bekleniyor.

ABBAS HELİKOPTERLE MISIR YOLCUSU

AFP haber ajansı, bugün öğleden sonra İsrail işgali altındaki Batı Şeria'dan havalanan bir Mısır askeri helikopterinin fotoğrafını servis etti. AFP'ye göre, Ramallah'tan kalkış yapan helikopter Filistin lideri Mahmud Abbas'ı taşıyordu.

GAZZE'DE CAN KAYBI 4 BİNİ GEÇTİ

Savaşın on üçüncü gününde Gazze'deki can kayıpları 4 bin 137'ye çıktı. İsrail saldırılarında can verenlerin 1661'i çocuk.

İsrail hava bombardımanında 13 bini aşkın insanın yaralandığını belirten Filistinli yetkililer, 4 binden fazla kişinin ise kayıp olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı
BM UYARDI: FELAKET OLUR!



BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, İsrail Gazze'de yürüttüğü her türlü askeri faaliyetin 2,3 milyon insan için felaket olacağını söyledi.

Japonya'da konuşan Grandi, "Size kesinlikle söyleyebilirim ki, daha öteye taşınan her türlü tırmanış ya da askeri operasyonun devam etmesi bile Gazze'deki insanlar için sadece felaket olacaktır" dedi.

On üçüncü gününü dolduran İsrail hava saldırıları, Gazze Şeridi'nde 3 bin 785 bin kişiyi öldürdü. İsrail ordusu, 1,1 milyon Gazzeliye kuzeyden güneye gitmelerini isteyen bir tahliye emri yayınladı ancak insanların kafileler halinde göç ettikleri güney şehirleri Han Yunus ve Refah günlerdir bombardımana tutuluyor.

Halihazırda Gazze'de güvenli hiçbir yer yok ve İsrail jetleri aralıksız hava saldırıları düzenliyor. Yalnızca gece yarısından bu yana güneydeki Refah, Han Yunus ve Gazze gibi şehirler bombalarla sarsıldı, onlarca kişi İsrail saldırılarında can verdi.

İsrail ordusu, bu sabah yaptığı açıklamada gece Gazze'deki 100'den fazla hedefi vurduğunu duyurdu. Açıklamada, Hamas'a ait tüneller, cephanelikler ve yönetim binalarının hedef alındığı savunuldu.

Ancak bölgeden gelen görüntülerde yalnızca yerle bir olmuş evler, enkazlarda canlı arayan insanlar, taşınan cesetler ve gözyaşı döken insanlar var.

İSRAİL ORDUSU EL ÖMERİ CAMİİSİ'Nİ VURDU

İsrail ordusu Gazze'de bulunan El Ömeri Camii'sini vurdu. Gazze İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada caminin ağır hasar aldığı kaydedildi. 7. yüzyılda yapılan cami Filistin'in en büyük üçüncü camisiydi.

BATI ŞERİA'DA KANLI BASKIN

İsrail işgali altındaki Filistin toprağı Batı Şeria'da beşi çocuk 13 kişi İsrail ateşiyle öldürüldü.

Filistinli yetkililer, Nur Şam mülteci kampında Perşembe günü başlayan çatışmada can kaybının 13'e yükseldiğini açıkladı. İsrail askerleri, Cuma sabahı itibarıyla mülteci kampından çekilmiş durumda.

İsrail polisi ve askerleri, savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'daki birçok eve baskın yaptı. Onlarca Filistinlinin öldüğü baskınlarda, yüzlercesi de gözaltına alındı.

ÇİN SOSYAL MEDYADA İKİYE BÖLÜNDÜ

Sosyal medyanın sıkı şekilde kontrol altında tutulduğu Çin'de, İsrail'in Gazze'yi bombaladığı savaş ateşli bir tartışmayı alevlendirdi. Savaşın başlamasıyla bir anda Orta Doğu'ya gözlerin çevrildiği Çin'de, Filistin taraftarları ile İsrail'in Gazze'ye saldırılarını destekleyenler karşı karşıya geldi.

CNN International, pekçok Çinlinin savaşı yakından takip ettiğini ve tartışmanın adresinin popüler sosyal medya platformu Weibo olduğunu bildiriyor.

Weibo'da günlerdir İsrail, Filistin, Gazze ve Hamas gibi başlıklar en çok konuşulanlar listesinde ve yüz milyonlarca kez görüntüleniyor.

CNN'ne konuşan Çin'deki İsrail Büyükelçiliği'nden diplomat Yuval Waks, sosyal medyaya yansıyanların net şekilde İsrail ve Yahudi karşıtı olduğunu savundu.

NETANYAHU'YA YÜZDE 80 ŞOKU

İsrail gazetesi Maariv tarafından yapılan son ankette, Gazze Şeridi'ne bir kara operasyonuna destek verenlerin oranı yüzde 65, karşı çıkanların oranı ise yüzde 21.

Ankette ortaya çıkan sıra dışı sonuç ise, siyasi kariyeri bitmek üzereyken 7 Ekim saldırısıyla tekrar iktidara tutunan Başbakan Binyamin Netanyahu'nun görevi bırakmasını isteyenlerin oranı oldu. İsraillilerin yüzde 80'i ülkenin Hamas'ın 7 Ekim baskınındaki başarısızlığı nedeniyle Netanyahu'nun sorumluluğu üstlenmesi gerektiğine inanıyor. Dahası, son seçimlerde Netanyahu'nun partisi Likud'a oy verenlerin yüzde 69'u da aynı görüşü paylaşıyor. Ankete katılanların yalnızca yüzde 8'i Netanyahu'nun bir sorumluluğu olmadığını söyledi.


Kudüs'ten bildiren Al Jazeera muhabiri Alan Fisher, Netanyahu'nun son bir haftada ABD dahil birçok ülke liderini Tel Aviv'de ağırlasa dahi iç kamuoyunda durumun parlak olmadığını bildiriyor. Ankete göre, İsrail kamuoyu artık Bibi olarak tanınan 73 yaşındaki Binyamin Netanyahu'nun gitmesi gerektiğini düşünüyor.

Likud Partisi'nin lideri Binyamin Netanyahu, Aralık 2022'de İsrail tarihinin en aşırı sağcı koalisyon hükümetini kurdu.

1988 yılından beri ülkenin siyaset sahnesinde olan Netanyahu, 1996'da ülkenin en genç başbakanı oldu. 2009'da kurduğu koalisyon ile koltuğu yeniden devralarak aşırı sağ politikalarıyla dikkat çekti. 12 yıl aralıksız sürdürdüğü başbakanlığı, Mart 2021'deki seçimlerin ardından hükümet kuramayınca sona erdi. Ancak Kasım 2022'deki seçimlerin ardından yapılan pazarlıklar İsrail tarihinin en radikal sağ koalisyonunu ortaya çıkardı ve Netanyahu altıncı kez başbakanlık koltuğuna oturdu.

Maariv gazetesinin yayımladığı anket 18 ve 10 Ekim tarihleri arasında yapıldı ve 510 katılımcının görüşlerine başvuruldu. Ankette göze çarpan bir diğer sonuç, yüzde 51'lik oranın İsrail'in kuzeyde yeni bir cephe açması ve Lübnan'a operasyon yapmasını istemesi oldu.

Gazze'yi savaş uçaklarıyla aralıksız bombalayan ve yaklaşık 4 bin Filistinliyi geride kalan on üç günde öldüren İsrail ordusu, sınır hattına da büyük bir yığınak yaptı. İsrail'in ABD'nin yeşil ışık yakmasıyla yakın zamanda kara operasyonuna girişmesi bekleniyor.

İSRAİL ŞEHRİNDE FİLİSTİN'E DESTEK GÖSTERİSİ

İsrail'in orta kuzeyinde yer alan Ümmül Fehm'da yüzlerce insan Filistin'e destek gösterisine imza attı. Filistinlilerin çoğunlukta olduğu Ümmül Fehm'deki İsrail protestosunda, göstericiler şehrin sokaklarında yürüdü.

İsrail işgali altındaki Batı Şeria'nın kuzey sınırına yakın konumdaki Ümmül Fehm'de, polis çok sayıda göstericiyi gözaltına aldı.

Al Jazeera, bir diğer İsrail kenti Hayfa'daki Gazze gösterisine de polisin müdahale ettiğini bildiriyor.

GAZZE'DE BİR BİNA VURULDU


Deyr el Belah'ta sivillerin sığındığı bir okul uydudan görüntülendi.

Gazze'de bir binanın İsrail tarafından vurulmasıyla çok sayıda Filistinli yaşamını yitirdi.

İsrail uçaklarının ateşlediği bir füze, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Deyr el Belah'ta bir binaya isabet etti. İlk gelen bilgiler çok sayıda sivilin hayatını kaybettiği yönünde.

REFAH SINIR KAPISI BİRKAÇ SAATLİĞİNE AÇILACAK



Mısır, halihazırda bombardıman altındaki Gazze Şeridi'nde sıkışıp kalmış 2,3 milyonun dünya ile tek bağlantısı konumundaki Refah sınır kapısının bugün birkaç saatliğine açılacağını duyurdu.

Gazze'ye gönderilen yardımlar, günlerdir kapalı olan sınır kapısı yakınlarında bekliyordu. Mısır tarafında insani yardım yüklü 100'ü aşkın TIR var.

BM Dünya Gıda Programı tedarik zincirleri başkanı Aline Rumonge ise, Gazze'ye ulaştırılmayı bekleyen 1000 tondan fazla gıda yardımı olduğunu söyledi. Söz konusu gıdanın 60 TIR’la taşınabileceğini belirten Rumonge, bunun bir hafta boyunca yarım milyondan az insana yetebileceğini de ekledi.

Al Jazeera, dünyanın dört bir yanından Mısır'ın El Ariş kentine uçaklarla taşınan insani yardımların yığıldığını, yetkililerin teslimatların üstesinden gelebilmek için yeni bir iniş pistini hizmete açtıklarını bildirdi. Al Jazeera'nin haberine göre, El Ariş'teki havalimanında gıda, ilaç, battaniyeler, hijyen ürünleri ve su arıtma cihazları birikmiş durumda.

Refah sınır kapısının açılması için günlerdir müzakere yürüten ABD ise, insani yardımların nasıl teslim edileceğini dikkatli bir şekilde izleyeceğini duyurdu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Gazze’ye yönelik 'sürdürülebilir insani yardımının Hamas’ın eline geçmemesi için dikkatle takip edilmesi gerektiğini' savundu.

41 kilometre uzunluğundaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah geçişi, İsrail tarafından kontrol edilmeyen tek sınır kapısı.

HAN YUNUS'TAKİ İSRAİL BOMBARDIMANINDA 21 CAN KAYBI

İsrail jetleri Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'a gece saatlerinde saldırdı, daha önce 14 olarak açıklanan can kaybı 21'e çıktı. Filistinli yetkililer, kurbanların çoğunun kadınlar ve çocuklar olduğunu belirtiyor. Yanı sıra, hayatını kaybedenlerin sekizi aynı aileden.

PAPAZIN TAHMİNİ SALDIRIYLA DOĞRULANDI



İsrail savaş uçakları Gazze'deki Rum Ortodoks Kilisesi'ni vurdu. Yaklaşık 900 yıllık kilise yerle bir oldu, enkazdan çok sayıda ceset ve yaralı çıkarıldı.

Al Jazeera, can kaybının ilerleyen saatlerde sekize çıktığını, yaşamını yitirenler arasında çocuklar ve kadınların bulunduğunu bildirdi.

Filistinli sağlık yetkilileri ise, öğle saatlerinde yaptıkları açıklamada kilisede hayatını kaybedenlerin sayısının 17'ye çıktığını duyurdu.

İsrail hava saldırılarından kaçıp kiliseye sığınanlar arasında hem Müslüman hem de Hristiyan çok sayıda aile vardı.

İsrail'in henüz saldırıya dair bir yorumu yok.

Uluslararası haber ajansı AFP, sabah gün ağardıktan sonra saldırıya uğrayan kilisenin fotoğraflarını dünyaya geçti.


Gazze'nin en eski kilisesi olan i Aziz Porphyrius, Haçlılar tarafından 1150'ler ile 1160 arasında inşa edilmiş bir yapıydı.

Kilisenin vurulmasından birkaç gün önce konuşan papaz Elias, dini yapının İsrail tarafından hedef alınabileceğini tahmin etmişti. Elias, kiliseye düzenlenecek bir bombardımanın dine yapılan alçakça bir saldırı olmayacağını yanı sıra insanlığa da saldırı olacağını kaydetmişti.

BIDEN: HAMAS VE PUTİN'İN KAZANMASINA İZİN VERMEYECEĞİM




İsrail'e destek ziyaretinin ardından Washington'a dönen ABD lideri Joe Biden, tartışmalı bir ulusa sesleniş konuşmasına imza attı.

İsrail hava kuvvetlerine mali yardım için Kongre’ye acil bir talepte bulunacağını belirten Başkan Biden, "Demir Kubbe’nin İsrail gökyüzünü korumaya devam edeceğinden emin olmalıyız. İsrail’in, bugün ve daima, halkını korumak için gereken her şeye sahip olduğundan emin olmalıyız" dedi.

471 insanın can verdiği hastane katliamını İsrail'in yapmadığını bir kez daha ileri süren Joe Biden, ABD ve müttefiklerinin Orta Doğu için daha iyi bir gelecek inşa etmek için çalıştıklarını iddia etti.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile Rusya lideri Vladimir Putin’i mukayese eden Biden, "Hamas ve Putin farklı tehditler sunuyor. Ancak şu noktada birleşiyorlar: Her ikisi de sınırındaki demokrasiyi tamamen yok etmek istiyor" diye konuştu.

Amerikalıların çatışmaların kendilerinden çok uzak olduğunu düşünmesinin ve de üzerine bunun kendileri için neden önemli olduğunu sormasının doğal olabileceğini aktaran Biden, “İsrail ve Ukrayna'nın başarılı olmasını sağlamak, Amerika'nın ulusal güvenliği açısından hayati önem taşıyor” dedi ve şöyle devam etti:

"Putin'in Ukrayna'daki güç ve kontrol iştahını durdurmazsak, kendisini Ukrayna ile sınırlamayacaktır."

İSRAİL'E 14 MİLYAR DOLAR

Biden'ın Kongre'den İsrail ve Ukrayna için talep edeceği destek paketine dair henüz bir rakam yok ancak yaklaşık 100 milyar dolar olması bekleniyor. Bu rakamın 14 milyar dolarının ise İsrail'e ulaştırılacağı tahmin ediliyor.

Ancak Kongre'deki Cumhuriyetçiler Ukrayna'ya daha fazla destek verilmesine karşı çıkıyor. Ohio Senatörü JD Vance, Ukrayna’ya yapılacak daha fazla yardıma karşı çıktı ve bunu 'iğrenç' olarak nitelendirdi. Vance, "Amerikalılara, şüpheyle yaklaştıkları ve felakete neden olan Ukrayna politikasını satmak için İsrail'deki ölü çocukları kullanıyor" dedi ve şöyle devam etti:

“Bunlar aynı ülkeler değil. Bunlar aynı sorunlar da değil ve İsrail'i siyasi kılıf olarak kullanma çabası saldırgan tavırdan ibarettir.”

Tennessee Senatörü Marsha Blackburn de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “İsrail’e yönelik yardımı, Ukrayna’ya bağlamamalı” dedi.

PENTAGON: ABD SAVAŞ GEMİSİ, YEMEN'DEN ATILAN FÜZELERİ VURDU

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Kızıldeniz’deki bir gemilerinin, devriye gezdiği sırada Yemen’den atılmış füzeleri ve insansız hava araçlarını düşürdüğünü duyurdu.

Bir Pentagon sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, füzelerin hedeflerinin doğrulanmadığını ancak "potansiyel olarak İsrail'deki hedeflere doğru" yöneldiklerini söyledi.

GAZZE'DE İLAÇ BİTTİ, DOKTORLAR SİRKE KULLANIYOR



Gazze’deki doktor ve sağlık çalışanlarının zorlu mesaileri devam ediyor. Kuzey Londra'dan bölgeye gitmiş Gazze’deki Şifa Hastanesi'nde çalışan plastik cerrah Dr. Hasan Ebu Sittah, başka çareleri kalmadığı için artık bazı bakteri tedavileri için sirke kullanmaya başladıklarını söyledi.

Doktor Sittah, "Tamamen dolup taşan ameliyathanelere hastaların alınmasındaki gecikme nedeniyle yarası enfeksiyon kapmış hastalar var. Bu enfeksiyonlardan birine psödomonas denir. Bu bakteriyel bir enfeksiyon" deyip ekledi:

"Bunun için pek çok tedavi var. Bunun eski tedavi yöntemlerinden biri de sirke. Diğer tüm tedavilerimiz tükendi. Bu nedenle dışarı çıktım ve birkaç şişe sirke aldım, ki bu hastaları ameliyathaneye getirirken tedavi edebilelim."