Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... 500 askerini kaybeden İsrailli general akıllanmadı: Gazze'de öğrendiklerimizi iki ülke üzerinde uygulayacağız

Gazze'deki savaşta son dakika... 500 askerini kaybeden İsrailli general akıllanmadı: Gazze'de öğrendiklerimizi iki ülke üzerinde uygulayacağız

09.02.2024 - 14:48 | Son Güncellenme:

Savaşın başından beri Gazze'de Hamas ve tünelleri aşamayan İsrail'in yeni planı ortaya çıktı. Yerel basında çıkan haberlere göre Tel Aviv, Gazze'deki savaş için uluslararası bir ittifak kurmayı planlıyor. Bu ittifaka şimdiden beş ülkenin dahil olma ihtimalinin olduğu söyleniyor. Jerusalem Post gazetesine konuşan İsrailli Tuğgeneral Eran Oliel ise Gazze'den sonra adeta iki ülkeye daha saldıracaklarının sinyalini verdi.

Dördüncü ayına giren İsrail-Hamas arasındaki savaş bütün Orta Doğu'ya yayıldı. Bölgeden gelen gelişmeleri canlı aktarıyoruz.

TÜRKİYE BEYANDA BULUNACAK

Türkiye, Uluslararası Adalet Divanında, İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin topraklarındaki uygulamalarının hukuki sonuçlarına ilişkin duruşmada 26 Şubat'ta beyanda bulunacak.

"ENDİŞE VERİCİ"

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah’a yönelik planladığı askeri operasyona ilişkin, “Refah'a yönelik askeri saldırı haberleri endişe vericidir. Bunun zaten vahim olan insani durumu ve dayanılmaz sivil kayıpları daha da kötüleştirecek feci sonuçları olacaktır” dedi.

İNGİLTERE: ENDİŞE DUYUYORUZ

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail'in Gazze'nin güneyindeki Refah'a bir askeri saldırı olasılığı konusunda derin endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Haberin Devamı
SURİYE: SALDIRILARA YANIT VERİLDİ

Suriye devlet medyası, Şam'da yönelik bir saldırı düzenlendiğini ancak hava savunma sistemlerinin devreye girerek füzeleri imha ettiğini duyurdu. 7 Ekim'den beri İsrail ordusu sık sık Suriye'yi hedef aldı ancak hükümet bu saldırıları hiçbir zaman doğrulamadı ve yalanlamadı.

FİLİSTİN: İSRAİL'E REFAH İÇİN BASKI YAPILMALI

Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail ordusunun Refah bölgesine saldırmaması için uluslararası toplum tarafından baskı altına alınması gerektiğini belirtti.

İSRAİLLİ GENERAL: GAZZE'DEKİ TAKTİKLERİ İKİ ÜLKE ÜZERİNDE UYGULAYACAĞIZ

İsrail ordusunun Paraşütçü Kolordusu Komutanı Tuğgeneral Eran Oliel Jerusalem Post'a konuştu. 300'ü piyade olmak üzere 500'den fazla askerini Hamas ile olan savaşta kaybettiğini belirten Oliel, bu kayıplara rağmen kan dökmeye devam edeceklerini dile getirdi.

Kayıpları 'trajik' olarak nitelendiren Olie, askerlerin ölümüyle ilgili 'Bizi etkileyen bir sorun yok devam ediyoruz" ifadesini kullandı. Jerusalem Post ise özellikle paraşütlü birliklerinin hayatlarını kaybetmesiyle ilgili Olie'yi eleştirdi, Tuğgeneral ise bu eleştirilere yedek askerlerin sayılarının yeterli olduğunu öne sürerek cevap verdi.

Geçtiğimiz hafta Han Yunus'u ziyaret ederek Givati Tugayı ile temaslarda bulunduğunu belirten Oliel, askerlerin Hamas'ı tamamen yok etmek için çalıştıklarını iddia etti.

"GAZZE'DE ÖĞRENDİKLERİMİZİ UYGULAYACAĞIZ"

Açıklamalarının devamında gerek gördükleri takdirde ülkenin güvenliği için Suriye ve Lübnan'a da saldırabileceklerini öne süren Olie, Hizbullah'a yönelik yapılan saldırıların ordu içinde alınan kararlar sonucu azalttığını ifade etti. Olie konuyla ilgili şöyle devam etti:

"Gazze'de öğrendiklerimizi kuzeyde uygulayacağız. Bu iki ülkenin coğrafyası farklı, ama mücadele gücü açısından benzerlikler taşıyor"

Dahası Hizbullah'ın altyapılarına son 4 ayda büyük zarar verdiklerini bildiren Tuğgeneral Olie, Hizbullah korkusuyla ülkenin kuzeyini terk eden İsraillilere geri dönün çağrısında bulundu.

DERİNLERE İNMELİYİZ

Savaşın gidişatıyla ilgili de konuşan Olie, ordunun bütün Gazze'yi kontrol altına alması gerektiğini öne sürerek Ürdün ve Mısır'a da değindi. Bu ülkelerle olan sınırlarındaki güvenlik önlemlerini artırılacağını belirten Olie, son günlerde bölgede uyuşturucu ticaretinin arttığını kaydetti ve 7 Ekim saldırılarının bir benzerinin yaşanmaması için çalıştıklarını açıkladı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 126 gündür aralıksız devam ediyor. İsrail’in kısıtlamaları ve saldırıları nedeniyle insani krizin tehlikeli seviyelere ulaştığı bölgede, bombardıman nedeniyle can kaybı günden güne artıyor. Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçleri tarafından son 24 saatte düzenlenen saldırılarda 107 kişinin hayatını kaybettiği, 142 Filistinlinin de yaralandığı duyuruldu. Açıklamada, saldırıların başladığı 7 Ekim’den bu yana hayatını kaybedenlerin sayısının 27 bin 947’ye, yaralı sayısının ise 67 bin 459’a yükseldiği aktarıldı.

KESKİN NİŞANCILAR AMELİYATHANEYİ VURDU


Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, Güney Han Yunus şehrinde bulunan Nasser Hastanesi çevresinde İsrail ordusundaki keskin nişancıların sivillere ateş açtığını duyurdu. Saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan hastanenin doktorlarından Nahed Abu Taemal ise İsrail ordusunun hastanede görevli bir sağlıkçıyı hedef aldığını doğruladı. Hemşirelerden birinin göğsünden vurulduğunu ve acil olarak ameliyata alındığını kaydeden Taemal, ağır yaralı şahsın tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

"BİZİM İÇİN DUA EDİN"

Görüntüleri çeken doktorlardan KHaled A. Al Serr isimli doktor ise sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı görüntülerde 'Burada nasıl çalışalım? Biz bunu her gün yaşıyoruz, bizim için dua edin' açıklamasında bulundu ve keskin nişancıların ameliyat esnasında kendilerini hedef aldığını duyurdu.


İKİ YIL SONRA BİR İLK: RUSLAR POLONYA'YA SALDIRACAK MI?

Rusya lideri Putin 24 Şubat 2022 tarihinden beri ilk kez batı medyasına konuştu. Gazeteci Tucker Carlson ile yaptığı röportajda Putin, Ukrayna savaşının gidişatı hariç 'Rusya Polonya ve Litvanya'ya saldıracak mı?' sorusuna yanıt verdi.

 

Haberin Devamı
'HAMAS'IN LİDERLERİNE YÖNELİK SUİKASTLAR POLİTİK BİR KARAR'


Mossad'ın eski başkanı Yossi Cohen, Hamas'ın liderlerine suikast düzenlenmemesinin politik bir karar olduğunu bildirdi. Mevcut dış politikanın değişmesi durumunda ise Cohen, İsrail ordusunun bu liderleri kısa sürede etkisiz hale getireceğini öne sürdü.

REFAH DA VURULDU ÇOK SAYIDA KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail ordusu Mısır sınırında bulunan Refah'a saldırı düzenledi. Filistin'in resmi haber ajansı Wafa, Saldırıda 8 kişi yaşamını yitirirken ölenlerin birçoğunun çocuk olduğu aktarıldı.

İSRAİL ANAOKULUNU BOMBALADI: DÖRT ÖLÜ

Filistin'in resmi medyası Wafa'nın bildirdiğine göre İsrail ordusu birçok Filistinliye ev sahipliği yapan bir anaokuluna saldırdı. Saldırıda en az 4 kişi öldü, onlarca insan ise yaralandı. Hayatını kaybeden insanlar Mescid-i Aksa Şehitleri Hastanesi'nin morguna kaldırıldı.

Haberin Devamı
BIDEN'DAN ÜSTÜ KAPALI ELEŞTİRİ


ABD Başkanı Joe Biden kendilerinden askeri yardım alan ülkelerin Uluslararası Hukuk'a uyması gerektiğini belirterek bu konuyla ilgili standartları belirleyen bir muhtıra yayınladı. Biden ayrıca dün gece İsrail'in Filistin topraklarındaki saldırılarının çizgiyi aştığını ifade etti.

İSRAİL ÇARESİZ KALDI HAMAS İÇİN ÖZEL İTTİFAK

New York Times gazetesine konuşan ABD'li istihbaratçılar, İsrail'in Gazze'deki savaşta Hamas'ın savaş yeteneklerini azalttığını ancak ortadan kaldırmaktan çok uzak olduğunu söyledi. Amerikalı yetkililer, Hamas'ın bir gerilla gücü gibi hareket ettiği ve girilmesi zor tüneller ağında gizlendiği göz önüne alındığında, Hamas'ın yok edilmesinin gerçekçi bir hedef olmadığını ifade etti. Yetkililer ayrıca İsrail'in ölen düşmanların sayısını açıklamasını 'aptalca' olarak açıkladı. Bu durumun Hamas savaşçılarını daha da öfkelendirdiğini belirten istihbaratçılar, İsrail'in bu tür bir operasyon için yetersizliğini dile getirdi.

HAMAS İÇİN ÖZEL İTTİFAK

Bu bağlamda İsrail'in Jerusalem Post gazetesi, İsrailli yetkililere dayandırdığı haberinde İsrail'in Hamas'ı tamamen ortadan kaldırmak için uluslararası bir ittifak kurmaya hazırlandığını bildirdi. İsrail'in ittifakı kurmak istemesini bir diğer nedeni de uluslararası arenada Gazze'ye yönelik yapılan saldırılar konusunda bir anlamda 'haklı' çıkmak istemesi.

Uluslararası ittifak kurulursa bir numaralı hedef Hamas'ın tünelleri olacak. Henüz Çarşamba günü rehinelerin tutulduğu yeni bir devasa tünel ağı keşfedildi. Bu durum İsrail ordusunun Hamas ile savaş konusunda ne kadar yavaş ilerlediğini gösterdi. İsrail ordusunun en büyük korkusu ise gazeteye göre Refah'ta bulunan tüneller. Milyonlarca sivile rağmen Refah'ta geniş çaplı bir saldırıya hazırlanan İsrail, olası bir ateşkes durumunda buradaki tünelleri yok edemeyebilir.

İTTİFAK HANGİ ÜLKELERLE KURULACAK?

İsrailli yetkililer, söz konusu uluslararası ittifakın Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve ABD'nin arasında kurulacağını ifade ediyor. İsrail ayrıca savaş sonrası bu ülkelerin alacağı geniş çaplı bir güvenlik önlemiyle Gazze'den gelecek olası bir başka saldırının önüne geçmek istiyor.