Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den Orta Doğu haritasının önünde yeni savaş sinyali! ABD'li yetkiliye şok sözler

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'den Orta Doğu haritasının önünde yeni savaş sinyali! ABD'li yetkiliye şok sözler

05.03.2024 - 12:56 | Son Güncellenme:

Filistin liderinin savaşın başından bu yana Türkiye'yi ilk kez ziyaret etmesi, dünyanın gündeminde. Netanyahu'dan izin almadan Washington'a giden isim ise, İsrail'de fırtına kopardı. İsrail Savunma Bakanı ise ABD'li yetkiliye adeta yeni bir savaşın çıkacağını itiraf etti.

Gazze Şeridi'ndeki savaşta beşinci ay doldu, İsrail'in bölgeyi yakıp yıkması çatışmaların Orta Doğu'nun her bölgesine yayılmasına neden oldu. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD'DEN GAZZE'YE DENİZ KORİDORUYLA YARDIM PLANI

İsrail, Gazze Şeridi’ne saldırılarına ve insani yardımların girişini engellemeye devam ederken, ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder, ABD ve uluslararası ortaklarının Gazze Şeridi’ne deniz koridoru ile insani yardım ulaştırmayı değerlendirdiğini açıkladı. Ryder, "ABD kurumları arası ve uluslararası ortaklarımızla koordineli olarak, potansiyel ticari ve sözleşmeli seçenekler de dahil olmak üzere Gazze'ye insani yardım için bir deniz koridoru seçeneklerini aktif olarak gözden geçiriyoruz. Bunun nasıl olacağına ilişkin şu anda açıklayacak daha fazla bir şeyim yok” dedi.

ABD ordusunun "yalnızca destekleyici bir rolde" olacağını ve ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı'nın ABD hükümeti için koordinasyon çabalarına liderlik ettiğini belirten Ryder, ABD'nin yardım dağıtma çabalarını desteklemek üzere Gazze'ye asker gönderme planının olmadığını söyledi.

LÜBNAN'DAN İSRAİL'E ROKET

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları devam ederken, Lübnan’dan İsrail’e yaklaşık 30 roket fırlatıldı. Demir Kubbe hava savunma sistemi roketlere karşılık verirken, çok sayıda roket havada imha edildi. Roket saldırısında can ve mal kaybı bildirilmedi.

Saldırıyı Hizbullah üstlenirken, saldırının İsrail’in Hula kasabasında bir evi hedef alması sonucu 3 sivilin öldürülmesine karşılık olarak düzenlendiği ifade edildi.

İSRAİL, MESCİD-İ AKSA'YA BELİRLİ SAYIDA MÜSLÜMAN’IN GİRMESİNE İZİN VERECEK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu başkanlığında tüm güvenlik unsurları ile yapılan toplantıda Müslümanların Ramazan ayında Mescid-i Aksa’da ibadetlerine yapmalarına yönelik izinler ve tedbirler ele alındı. İsrail Başbakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in tüm mekanlarda tüm inançlar için ibadet özgürlüğünü güçlü bir şekilde koruduğu öne sürülerek, “Ramazan Müslümanlar için kutsaldır; her yıl olduğu gibi bu yıl da kutsallığı korunacaktır” denildi.

Ramazan ayının ilk haftasında Mescid-i Aksa'ya geçmiş Ramazan aylarında olduğu gibi belirli sayıda Müslüman’ın girmesine izin verileceği duyurulan açıklamada, güvenlik ve emniyet açısından haftalık bir değerlendirme yapılacağı ve giriş izninin devam edip etmeyeceğine buna göre karar verileceği belirtildi.

Haberin Devamı
HAMAS ATEŞKES ŞARTINI AÇIKLADI

ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında yeni bir esir takasını da içeren ateşkes anlaşmasına dair görüşmeler sürerken, Hamas Siyasi Büro üyesi Usame Hamdan, görüşmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. Hamdan, Lübnan’ın başkenti Beyrut’ta düzenlediği basın toplantısında, Mısırlı ve Katarlı arabulucuların kendilerine sundukları ateşkes anlaşmasına dair önerilere cevap verdiklerini belirterek, İsrail’i ateşkes anlaşmasını geciktirmekle suçladı.

Verdikleri cevapta, ateşkes sağlanması, İsrail’in Gazze Şeridi’nden tamamen çekilmesi, yerinden edilmiş kişilerin özellikle kuzeyde bıraktıkları bölgelere geri dönmeleri ve yeterli yardım ile Gazze Şeridi’nin yeniden inşasının sağlanmasına yönelik taleplerini yeniden teyit ettiklerini aktaran Hamdan, İsrail birlikleri Gazze'den çekilene ve yardımların girişine izin verilene kadar esir takası olmayacağını vurguladı. Hamdan, “Gazze Şeridi'nde ateşkes sağlanana kadar esir değişimi olmayacak. Şartlar yerine getirilmezse esir meselesi masada olmayacak. Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varılmasını engelleyen İsrail'dir” dedi.

ABD’nin Gazze'de ateşkes sağlanması için yürütülen müzakere sürecinde İsrail’e herhangi bir baskı uygulamadığına dikkat çeken Hamdan, “ABD’nin İsrail'in çatışmaları sadece birkaç haftalığına
durdurup sonra yeniden başlatma arayışını desteklemesi siyasi bir saçmalıktır” dedi.

Havadan sağlanan yardımların Gazze halkının ihtiyaçlarının sadece küçük bir kısmını karşıladığını ifade eden Hamdan, “Washington'a, yardımın bırakılmasından ziyade en önemli şeyin İsrail'e silah tedarikinin durdurulması olduğunu söylüyoruz” dedi.

Hamdan, ayrıca Arap ve Müslüman ülkelerin Gazze’deki soykırımı durdurmak için ciddi adımlar atması gerektiğini vurguladı.

"GAZZE'YE TÜM İNSANİ YARDIMLAR ULAŞTIRILMALIDIR"

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suudi Arabistan’ın Cidde kentinde düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı ve Arap Ligi Olağanüstü Ortak Zirvesi Dışişleri Bakanları Konseyi Toplantısı’na katıldı. Abdullahiyan yaptığı açıklamada, Filistin konusunda İslam İşbirliği Teşkilatının daha aktif rol olması gerektiğini vurgulayarak, “İsrail’in savaş suçları ve soykırımının durdurulmasını, kalıcı ateşkesin sağlanmasını ve İsrail ordusunun Gazze’den tamamen çekilmesi gerektiğini savunuyoruz. Öte yandan Gazze’ye kayıtsız ve şartsız tüm insani yardımlar ulaştırılmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gazze’ye insani yardımların ulaştırılması için ABD yönetimine baskı yapılması gerektiğini belirten Emir Abdullahiyan, Filistinliler için Gazze’de geçici yerleşim yerlerinin oluşturulmasını önererek, “İsrail saldırıları sonucu ağır yaralanan kadınların ve çocukların tedavisi için Gazze içerisinde acil hastaneler ve sağlık merkezleri inşa edilmeli” dedi.

Abdullahiyan, "Birleşmiş Milletler ile koordineli bir şekilde acil olarak atılması gereken somut adım, Refah Sınır Kapısı’nın açılmasıdır. Bu şekilde insani yardımlar Gazze’ye ulaştırılabilir ve Gazze’nin yeniden inşasına başlanabilir. Öte yandan İsrail rejimi ile tüm ticari ilişkilere son verilmeli ve İsrail şirketlerine boykot uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.

'BEBEKLER DÜNYANIN GÖZLERİ ÖNÜNDE ÖLÜYOR'

İsrail’in Gazze Şeridi’ne ayrım gözetmeden saldırmaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) tarafından yapılan açıklamada, Gazze Şeridi’nde yaklaşık 17 bin çocuğun yetim kaldığı aktarılarak, Gazze Şeridi’nin kuzeyinde 2 yaşın altındaki her 6 çocuktan 1'inin yetersiz beslendiği ifade edildi. Açıklamada, “Bebekler dünyanın gözleri önünde yavaş yavaş ölüyor. Bombalardan ölen çocuklar, şimdi kuşatmanın sonuçlarından dolayı daha da fazla ölüyor. Bu korkunç ölümler tamamen önlenebilir” denildi.

Haberin Devamı
BIDEN'DAN ATEŞKES ÇAĞRISI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 151 gündür sürerken, ABD, Katar ve Mısır arabuluculuğunda İsrail ve Hamas arasında yeni bir esir takasını da içeren ateşkes anlaşmasına yönelik çabalar devam ediyor. Biden, anlaşma konusunda İsrail’in işbirliği yaptığı belirterek, "Ateşkese ihtiyacımız var" dedi.

Masadaki anlaşmayı "rasyonel bir teklif" olarak nitelendiren Biden, İsraillilerin bunu kabul ettiğini belirterek, "Hamas'ın ne yapacağını görmek zorundayız" dedi.

"Ramazan ayına kadar bir anlaşma olmazsa özellikle Kudüs'te durumun 'çok, çok tehlikeli' olacağını" aktaran Biden, İsrail'in Gazze Şeridi’ne daha fazla insani yardımın girmesine izin vermemesi için "hiçbir mazeret" olmadığını da vurguladı.

BIDEN'DAN YENİ AÇIKLAMA

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 151 gündür devam ederken, Gazze Şeridi’nin kuzeyine havadan yardım ulaştırılma çabaları sürüyor. ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, "ABD, Gazze'de çaresizce yardıma ihtiyacı olanlara daha fazla yardım ulaştırmak için her türlü çabayı göstermeye kararlıdır. Beklemeyeceğiz. Peşini bırakmayacağız” dedi.

ATEŞKES GÖRÜŞMELERİ SONA ERDİ

İsrail ile Hamas arasında esir takası ve ateşkes anlaşması sağlanmasına yönelik diplomatik çabalar devam ediyor. Mısır'ın başkenti Kahire'de arabulucular tarafından 2 gün önce başlatılan, Hamas heyetinin katıldığı görüşmeler sona erdi. Hamas'ın üst düzey yetkililerinden Bassem Naim, İngiliz Reuters haberine yaptığı açıklamada, hafta sonu başlayan görüşmeler sırasında Hamas'ın ateşkes anlaşması önerisini arabuluculara sunduğunu, şimdi İsraillilerden yanıt beklediklerini ifade etti. Naim, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu bir anlaşmaya varmak istemiyor ve top artık ABD'lilerin sahasında" dedi. İsrail'in, Hamas'ın hayatta olan tüm rehinelerin listesinin verilmesi talebini reddetmesi nedeniyle görüşmelere heyet göndermemesine değinen Naim, rehinelerin savaş bölgesine dağıldığı ve ayrı gruplar tarafından tutulduğu için ateşkes olmadan listenin verilmesinin imkansız olduğunu dile getirdi.

ABD, Mısır ve Katar, İsrail ile Hamas arasında Gazze'deki savaşı durdurmak için haftalardır diplomasi trafiğini sürdürüyor.

Haberin Devamı
ORTA DOĞU HARİTASININ ÖNÜNDE SAVAŞ ÇAĞRISI

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD'nin bölgedeki özel elçisi Amos Hochstein ile bir araya geldi. Gallant, ABD'li yetkiliye, Lübnan'a yönelik bir askeri harekatın kararına vermek üzere olduklarını dile getirdi.

Gallant konuyla ilgili şöyle dedi:

"Diplomatik sürece bağlıyız. Ancak Hizbullah'ın saldırganlığı, bizi Lübnan'daki askeri faaliyetlerimizle ilgili karar alma sürecinde kritik bir noktaya yaklaştırıyor"

Gallant ayrıca diplomatik kapıyı kapatmadan Lübnan ile masaya oturabileceklerinin sinyalini de verdi. Gallan'ın bu açıklamalarından hemen sonra ise Hizbullah bir kez daha İsrail'e saldırdı. Ülkenin kuzeyinde sirenler çaldı.

RUS SAVAŞ GEMİSİ SERGEY KOTOV BATIRILDI

Vladimir Putin'in en prestijli projesi Kerç Köprüsü gece trafiğe kapatıldı, sosyal medyada yayılan patlama haberlerinin perde arkası aralandı.

BEYAZ SARAY'DA FIRTINA KOPARAN BULUŞMA! 'İSRAİL'İ APTALCA BİR POZİSYONA SOKTU'



İsrail'de 7 Ekim baskınının ardından kurulan savaş kabinesinde kendisine yer bulan eski Savunma Bakanı Benny Gantz'ın Washington ziyareti, fırtına koparmayı sürdürüyor. Gantz'ın ABD'nin başkentine gitmesine öfkesini gizlemeyen Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in Washington Büyükelçiliği’ne Gantz’ın ABD ziyaretini boykot etme talimatı verdi. Netanyahu Gantz’ın ABD’li yetkililerle Washington'da görüşmek için kendisinden onay almadığını belirtirken, Joe Biden yönetiminin Netanyahu'nun tepkisine aldırmayıp Gantz'ı Beyaz Saray'da ağırlaması gözden kaçmadı.

Tartışmalar arasında Beyaz Saray'a giriş yapan Ulusal Birlik Partisi lideri Gantz, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris'le görüştü. ABD'nin iki numarası Harris, Gantz'la buluşmadan saatler önce Tel Aviv'i kızdıran çıkışı yapan isimdi. Gazze Şeridi'nde acil şekilde ateşkes çağrısı yapan Kamala Harris, Filistinlilerin açlık çektiğini belirtip Gazze'de her gün yıkım gördüğünü söyledi. Amerika'nın Sesi, Başkan Yardımcısı Harris'in açıklamalarını 'İsrail'e sert eleştiri' başlığıyla sayfasına taşıdı.

Ateşkes çıkışından saatler sonra Benny Gantz'la bir araya gelen Harris'in vereceği mesajlar merak ediliyordu. Beyaz Saray, ABD'nin iki numarasının Gazze'deki insani koşullara ilişkin derin endişelerini İsrail savaş kabinesi üyesi Gantz'a ilettiğini bildirdi.

Yazılı açıklamada, "Başkan Yardımcısı Gazze’deki insani koşullara ve Gazze’nin kuzeyinde yardım konvoyuna ilişkin korkunç trajediyle ilgili derin endişesini ifade etti. İsrail’i ABD ve uluslararası ortaklarla işbirliği içinde Gazze’ye insani yardım akışının arttırılması ve ihtiyaç sahiplerine güvenli şekilde dağıtılmasının sağlanması için ilave önlemler almaya teşvik etti" denildi. Açıklamaya göre, Kamala Harris görüşmede yaklaşık 1,5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah'ı hedef alacak muhtemel bir kara saldırısı için uygulanabilir bir insani plana ihtiyaç duyulduğunu da aktardı.


New York Times gazetesi ise Beyaz Saray'daki görüşmenin perde arkasını araladığı haberine 'Harris, İsrailli üst düzey yetkilileriyle buluşmasında savaşın durdurulması için bastırıyor' başlığını attı.

New York Times haberinde en dikkat çekici bölüm, Kamala Harris'in Biden yönetimine Gazze'deki insani trajediye dair kamuya açık şekilde konuşulması için baskı kurduğunun yazılmasıydı. Haberini Başkan Yardımcısı'nın tutumuna aşine kaynaklara dayandıran gazeteye göre, Harris Beyaz Saray'daki toplantılarda Joe Biden'ın Gazze'de on binlerce sivilin katledilmesini önlemek için yeterince çaba göstermediğini düşünen Amerikalı Filistinliler ve diğer ABD vatandaşlarının öfkesinin ciddiye alınması için ısrarcı oldu. New York Times, Kamala Harris'in seçimlere doğru gidilirken Beyaz Saray'ın kamuoyu önündeki Gazze tutumunun değişmesini savunduğunu da ekledi.

ABD Başkan Yardımcısı ise, Benny Gantz'la görüşmeden hemen önce kameraların karşısına geçti ve Joe Biden'la herhangi bir görüş ayrılığı olmadığını söyledi.

FAŞİST BAKAN SMOTRICH: GANTZ ZAYIF HALKA!

Tel Aviv kanadında Benny Gantz'ın Washington ziyaretine tepkilerin tonu giderek yükseliyor. Netanyahu'nun aşırı sağcı koalisyonundaki faşist Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, ABD yönetiminin Gantz'ı kullanarak hükümet ile İsrail toplumu arasında bir bölünme yaratmak istediğini iddia etti.

Eski Savunma Bakanı Gantz'ı hükümetin 'zayıf halkası' olarak niteleyen Smotrich, Washington'ın savaşı bitirip bir Filistin devletini tanımak için baskı kurduğunu savundu.

Faşist bakan, daha da ileri giderek savaşın başından bu yana İsrail'e koşulsuz şartsız destek veren ve milyarlarca dolarlık silah gönderen ABD'nin İsrail'e karşı 'böl ve yönet' taktiği kullandığını ileri sürdü.

JERUSALEM POST'TAN BAŞYAZI

İsrail'de yayımlanan Jerusalem Post gazetesinin bugünkü başyazısı da, Gantz'ın gürültü koparan Washington ziyaretine ayrıldı. 'Başkan Yardımcısı Harris'in konuşması Gantz'in ziyaretinin önemini kanıtlıyor' başlığıyla sunulan yazıda, Netanyahu'dan izinsiz şekilde Washington'a seyahat eden Benny Gantz'in İsrail'i aptalca bir pozisyona soktuğu belirtildi.

Haberin Devamı
SURİYE'DEN İSRAİL HAVA SAHASINA GİREN ŞÜPHELİ CİSİM VURULDU

İsrail savaş uçakları bu sabah Suriye tarafından hava sahasına giren şüpheli bir cismi vurmak için kalkış yaptı.

Times of Israel, insansız hava aracı olduğu düşünülen şüpheli cismin savaş uçakları tarafından vurularak düşürüldüğünü bildirdi.

ALMANYA'DAN SIZAN KAYIT YENİ SAVAŞI İŞARET ETTİ

Vladimir Putin'in en prestijli projesinin Taurus füzeleriyle yok edilmesi planı Rus istihbaratı tarafından sızdırıldı. Dünyada infial yaratan kayıtla ilgili İngilizler, Almanya Başbakanı Scholz'a hakaret etti. Telegraph gazetesine konuşan İngiliz yetkililer ayrıca olası Rusya-İngiltere savaşını dile getirdi.

HUSİLER'DEN İSVEÇ GEMİSİNE FÜZE

ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarını yürüten Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), Yemen'in batısını kontrol eden Husilere ait iki gemisavar füzeyi imha ettiğini duyurdu.

CENTCOM, İran destekli grubun bir İsveç gemisine iki gemisavar balistik füze ateşlediği bilgisini de verdi. Liberya bayrağı taşıyan kargo gemisi, saldırı sırasında Aden Körfezi'ndeydi.

Gemisavar balistik füzelerden biri İsveç gemisine isabet etti, MSC SKY II adlı gemideki mürettebat arasında yaralanan yok.

CENTCOM, MSC SKY II'nin herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını ve ilerlemeye devam ettiğini bildirdi.

Haberin Devamı
AOC İLE BROOKLYN'DE 'SOYKIRIM' TARTIŞMASI



ABD'deki aşırı sol aktivistler, son yıllarda yıldızı parlayan Demokrat siyasetçi Alexandria Ocasio-Cortez'den İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaş için 'soykırım' demesini talep etti.

New York Brooklyn'de nişanlısıyla sinemaya giden Ocasio-Cortez'in yanına yaklaşan aktivistler, siyasetçiyle tartışmaya girdi. Filistin destekçisi aktivistlerden biri kısaca AOC olarak bilinen genç politikacıya "Soykırım diye tanımlamayı reddediyorsun" dediği duyulurken, daha sonra Ocasio-Cortez'e Gazze'deki soykırım'a etkin bir şekilde karşı olmadı suçlamasını yöneltti.

AOC ise bu sözlere öfkelenip "Yalan söylüyorsun" yanıtını verdi, "Bunu keseceksiniz ve bağlamından koparıyorsunuz. Ben çoktan 'soykırım' dedim" diyerek devam etti.

Ocasio-Cortez, Ocak ayında NBC televizyonuna verdiği bir röportajda ABD'lilerin çoğunun İsrail'in Gazze'deki katliamı 'soykırım' olarak adlandırdığını söylemiş ancak kendisi doğrudan söz konusu ifadeyi kullanmamıştı.

SAVAŞTA BİR İLK! TÜRKİYE'YE GELDİ



Batı Şeria'daki Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, bugün Ankara'da. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilecek Abbas'ın Türkiye ziyareti daha gerçekleşmeden dünya basınında yankı buldu.

Uluslararası haber ajansı Agence France-Presse (AFP), Abbas'ın Ankara ziyaretinin zamanlamasına dikkat çekiyor. Ramazan ayı öncesi ateşkes için diplomasinin yoğunlaştığı bir dönemde Filistin yönetimi liderinin Türkiye'ye gittiğini belirten AFP, Ankara'da hem Gazze Şeridi'ndeki savaşın hem de Filistinli gruplar arasında uzlaşının ele alınacağını yazdı.

İsrail merkezli The Jerusalem Post gazetesi, Türk bir diplomatik kaynağa dayandırdığı haberinde Erdoğan ve Abbas'ın Gazze'ye yardım ulaştırma konusunu görüşeceğini bildirdi.

İki liderin görüşmede, Gazze'deki son gelişmelerin yanı sıra Batı Şeria'daki durumu da görüşeceği kaydedildi. Haberde yanı sıra, Türkiye'nin, İsrail'i Gazze'ye yönelik saldırılarından dolayı sert şekilde eleştiren ve soykırımın Uluslararası Adalet Divanı'nda yargılanması yönündeki tedbirlere destek verdiği hatırlatıldı. Ve yine Türkiye'nin defalarca ateşkes çağrısı yaptığı belirtildi. Devamında ise, bir NATO üyesi olan Türkiye'nin, Batılı müttefiklerinin ve bazı Körfez ülkelerinin aksine, Hamas'ı 'terör örgütü' olarak kabul etmediği hatırlatıldı.

Filistin'in WAFA haber ajansı, Mahmud Abbas'ın üç gün sürmesi beklenen ziyareti çerçevesinde Türkiye'ye ulaştığını ve resmi yetkililer tarafından karşılandığını bildirdi. Haberde, Abbas'ın Cumburbaşkanı Erdoğan ile görüşüceği de belirtildi.

İSRAİL'İ SAF DIŞI BIRAKACAK TEKLİF ÇOKTAN İLETİLDİ

BBC 'Ankara Filistin’e yardım için hangi adımları atmayı planlıyor?' başlığını attı, "Türkiye’nin Gazze’ye insani yardımların kesintisiz ve artan miktarda gönderilmesini içeren önerisinin de ele alınması bekleniyor" ifadesine yer verdi.

İsrail ve Mısır arasında yıllardır geçerli olan uygulamaya göre, Mısır’ın Refah Sınır Kapısı'nı kullanan insani yardım kamyonları İsrail’e geçiyorlar ve Kerem Şalom Sınır Kapısı'nda denetlendikten sonra Gazze’ye gönderiliyorlar.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Abbas'ın ziyaretini duyurduğu basın toplantısında Gazze’ye Mısır üzerinden giden insani yardımlar için artık İsrail’in izninin beklenmemesi gerektiğini kaydetti ve ilgili ülkelerin tek taraflı adım atmaları önerisini gündeme getirdi.

Filistin’e insani yardımlarını artıran ülkeler arasında olan Türkiye, son aylarda başta Mısır ve diğer önde gelen Arap ülkeleriyle yaptığı temaslarda İsrail’in izninin artık aranmaması gerektiğini zaten dile getirmişti.

BBC'ye göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçen ay Kahire'ye yaptığı ziyaret sırasında konuyu Mısır lideri Abdülfettah Sisi ile görüştüğü biliniyor. Mısır yönetiminin ilk başta öneriye mesafeli olduğu ancak İsrail’in saldırıları sonucunda insani durumun giderek çok daha kötüleşmesi üzerine pozisyonunu esnettiği kaydediliyor.

Bunun en önemli sinyallerinden biri Mısır’ın, İsrail’in Gazze’nin güneyinde sivillerin sığındığı tek kent olan Rafah kentine saldırması durumunda Camp David’de imzalanan barış anlaşmalarından çekileceği tehdidinde bulunmuş olması olarak değerlendiriliyor. Ancak Mısır’ın henüz insani yardımlar konusunda 'tek taraflı' bir süreç başlatma noktasında olmadığı, özellikle ateşkes müzakerelerinin yoğunlaştığı bir dönemde böyle bir adımı atmayı değerlendirmeyeceği belirtiliyor.

Filistin lideri Mahmud Abbas, son olarak Temmuz 2023'te Türkiye'yi ziyaret etmişti.

AP: KABLOLARIN NASIL KESİLDİĞİ BELİRSİZLİĞİNİ KORUYOR



Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Yemen'li Husilerin saldırıları devam ederken Kızıldeniz altından geçen üç iletişim kablosunun kesildiğini duyurdu.

Global internet ve haberleşmeyi sağlayan üç kablonun kesildiği Kızıldeniz'i 'hayati su yolu' olarak niteleyen AP, kabloların nasıl koparıldığının henüz belirsiz olduğunu aktardı.

Yemen'in batısını kontrol eden Husilerin kabloları hedef aldığı yönünde endişelerin bulunduğunu kaydeden AP, İran destekli grubun iletişim hatlarına saldırı haberlerini yalanladığını da ekledi.

Husiler Kasım ayı ortasından bu yana Aden Körfezi ile Kızıldeniz'i birbirine bağlayan Babülmendep Boğazı'ndan geçen ticari gemilere füzeler ateşliyor.

İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilmesini isteyen Husilerin saldırıları, küresel ticaretin rotasını değiştirdi. Birçok nakliye devi ve petrol şirketi Avrupa-Asya arasındaki en kısa deniz yolunun yerine artık Afrika Kıtası'nı boydan boya dolaşmayı tercih ediyor. Güzergahı üçte bir uzatan rota değişikliği tedarik zincirlerinde aksamalara ve fiyat artışlarına yol açtı.

ABD ve müttefiklerinin Kızıldeniz'de savaş gemileriyle devriye gezmesi Husileri durdurmaya yetmedi. Amerikan ve İngiliz savaş uçakları Ocak ayından bu yana Yemen'deki Husi hedeflerine hava saldırıları düzenliyor. İran destekli grubun hava saldırılarına yanıtı Amerikan savaş gemilerine füze ateşlemek oldu.

Hong Kong merkezli HGC Global Communications şirketi, kesilen kabloların Asia-Africa-Europe 1, the Europe India Gateway, Seacom ve TGN-Gulf olduğunu ve haberleşme trafiğinin yüzde 25 oranında etkilendiğini bildirdi.

Husi İletişim Bakanı Misfer el Numair ise, yaptığı son açıklamada Yemen sularına giren gemilerin ilk olarak kendilerinden izin alması gerektiğini söyledi.

Babülmendep Boğazı'nın genişliği yaklaşık 50 kilometre ve Husiler boğazın 20 kilometresinin Yemen kara suları olduğunu belirtiyor. Ancak şimdiye kadar Yemen kıyılarına onlarca kilometre uzaklıktaki gemiler bile vuruldu.

ŞİLİ'DE 'İSRAİL'LE İLİŞKİLER KESİLSİN' GÖSTERİSİ



Güney Amerika ülkesi Şili'nin başkenti Santiago'da sokağa dökülen göstericiler, İsrail'le ilişkilerin koparılmasını istedi.

Pazartesi günü İsrail'in Santiago Büyükelçiliği önünde toplanan protestocular, Şili Devlet Başkanı Gabriel Boric'ten İsrail'le köprülerin atılmasını isteyen sloganlar atıp şarkılar söyledi. Gösteride 'İsrail devletiyle ilişkiler kesilsin' ve 'Siyonist elçi dışarı' gibi sloganlar duyuldu.

Şili Orta Doğu dışında en büyük Filistinli nüfusun yaşadığı ülke. Şili yaklaşık yarım milyon Filistinliye ev sahipliği yapıyor.

Şili ayrıca Arjantin ve Brezilya'dan sonra Güney Amerika'da en çok Yahudi'nin yaşadığı üçüncü ülke.