Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in çıplak halde gözaltına aldığı erkeklerin kim oldukları ortaya çıktı! ABD'den ateşkese veto

Gazze'deki savaşta son dakika... İsrail'in çıplak halde gözaltına aldığı erkeklerin kim oldukları ortaya çıktı! ABD'den ateşkese veto

08.12.2023 - 11:40 | Son Güncellenme:

İşgale katılan bir İsrail helikopterin kendi askerlerini bombaladığı bildirildi, dünyayı şoka sürükleyen gözaltı görüntülerinin detayları ortaya çıktı.

İsrail'in Gazze'yi karadan işgale giriştiği savaşta altmış dördüncü gün. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

ABD'DEN GAZZE'DE ATEŞKESE VETO

ABD, Gazze'de ateşkes çağrısı yapan BMGK tasarısını veto etti.

OYLAMA ÖNCESİ ABD'DEN AÇIKLAMA

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde yapılması beklenen “Gazze Şeridi’nde acil ateşkes” oylaması öncesinde, ABD’nin böyle bir adım atılması yönündeki çağrıları desteklemediğini açıkladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Çarşamba günü Gazze Şeridi için BM Şartı’nın 99. maddesini devreye sokmasının ardından bugün BM Güvenlik Konseyi acil olarak toplandı. Konseyde oylanması beklenen “Gazze Şeridi’nde acil ateşkes” talebi öncesinde ABD’den açıklama geldi. ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, konseyde yaptığı açıklamada, ABD’nin böyle bir adım atılması yönündeki çağrıları desteklemediğini belirterek, "Bu sadece bir sonraki savaşın tohumlarını ekecektir. Çünkü Hamas’ın kalıcı barış görmek gibi bir arzusu yoktur” dedi.

"Konsey, kulakları sağır eden çağrılara yanıt verme fırsatına sahip olacak”

Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) BM Daimi Temsilci Yardımcısı Muhammed Abushahab ise konseyde, “Bugün bu konsey oylama yapacak ve bu şiddetin sona erdirilmesi için dünya genelinde kulakları sağır eden çağrılara yanıt verme fırsatına sahip olacak” ifadelerini kullandı.

Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ise ABD’nin başkenti Washington DC'de gazetecilere yaptığı açıklamada, güvenlik konseyinin kararı kabul etmemesi halinde “İsrail'e Gazze'deki Filistinlilere yönelik katliamını sürdürmesi için ruhsat verilmiş olacağını” söyledi.

Bugün BM Güvenlik Konseyi’nde oylanması beklenen karar taslağında, acil insani ateşkes talebinin yanı sıra Filistinli ve İsrailli sivil nüfusun korunması gerektiği belirtiliyor. Ayrıca tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması talep ediliyor.

'GAZZE HALKI UÇURUMA SÜRÜKLENİYOR'

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Gazze halkı uçuruma doğru sürükleniyor. Uluslararası toplum, bu çileyi sona erdirmek için mümkün olan her şeyi yapmalıdır. Konseyi, sivillerin korunması ve yardımların ulaştırılması için acil insani ateşkes sağlanması yönünde hiçbir çabadan kaçınmamaya çağırıyorum” dedi.

Haberin Devamı
HAMAS, ÇOK SAYIDA ESİRİN İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLDÜĞÜNÜ AÇIKLADI

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları hız kesmeden devam ediyor. Gazze Şeridi'nin kuzeyinde ve güneyinde süren İsrail bombardımanı nedeniyle 17 bini aşkın Filistinli hayatını kaybetti. Gazze Şeridi’nde esir tutulanların durumuna ilişkin soru işaretleri ise artıyor. Bugün Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları tarafından esirler hakkında yapılan açıklamada, “Gazze şehrinin bazı bölgelerine yapılan barbarca saldırıların esirlerin ölümüne ve yaralanmalarına neden olduğu” ifade edildi.

KATAR VE ABD ARASINDA GÖRÜŞME

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Thani, Gazze temaslarını ABD’de sürdürüyor. Thani, bugün başkent Washington DC’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüştü.

Katar Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Katar Başbakanı Thani ile Blinken görüşmesinde Gazze Şeridi’ndeki durumun yanı sıra bölgedeki gerilimin azaltılması ve ateşkesin yollarının masaya yatırıldığı belirtildi.

Ayrıca, Katar Başbakanı Thani görüşmede, Gazze Şeridi’nin sürekli bombalanmasının arabuluculuk çabalarını karmaşık hale getirdiğini ve bölge sakinlerinin karşılaştığı felaketi daha da kötüleştirdiğini vurguladı. Thani, Katar’ın bölgedeki sükuneti yeniden sağlama ve kalıcı ateşkese ulaşma çabalarını sürdürme konusundaki kararlılığını yineledi.

GUTERRES: SONUÇLARI YIKICI OLUR

BM Genel Sekreteri Guterres, Gazze'deki insani yardım sisteminin çökme riskinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Bunun sonuçları çok yıkıcı olur" uyarısında bulundu.

Haberin Devamı
GAZZE'DE ÖLÜ VE YARALI SAYISI ARTIYOR

Sağlık Bakanlığı'nın son rakamlarına göre, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı 17 bin 487'ye yükselirken, 46.480 Filistinli ise yaralandı.

İSRAİL GAZZE'DE TARİHİ CAMİYİ BOMBALADI

İsrail, Gazze Şeridi'ndeki en eski ve en büyük cami olan ve aynı zamanda Büyük Ömer Camii adıyla da bilinen Gazze Ulu Camii'ni bombaladı.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ ÖNÜNDE DAYANIŞMA MİTİNGİ

Binlerce Ürdünlü, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınamak için başkent Amman'da ve ülke çapındaki birçok şehirde yürüyüş yaptı.

ABD büyükelçiliği yakınında bir gösteri düzenlendi ve göstericiler ABD'yi İsrail'e olan desteğinden dolayı kınadı. Ayrıca ABD ürünlerinin boykot edilmesi çağrısında bulundular ve Filistin direnişine desteklerini dile getirdiler.

Göstericiler, Gazze Şeridi'ndeki ablukanın sona ermesi, Refah kapısının açılması ve Ürdün'ün İsrail ile yaptığı barış anlaşmasının iptal edilmesi yönünde de çağrıda bulundu.

Haberin Devamı
SİLAHLI RADİKAL YERLEŞİMCİLER FİLİSTİN KÖYÜNÜ BASTI



İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria'da El Halil kenti yakınlarında bulunan bir köy silahlı İsralli yerleşimcilerin saldırısına uğradı.

Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil'de Halit el Baba köyünde gerçekleşen saldırıda üç Filistinli yaralandı.

Görgü tanıkları, ellerinde silahlar bulunan onlarca İsrailli radikal yerleşimcinin köye zorla girdiğini ve köylüleri gözaltına aldığını söylüyor. İsrailli radikaller Halit el Baba köyünün su şebekesini de yok etti.

SON 24 SAATTE 350 CAN KAYBI

2,3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'ye aralıksız saldıran İsrail ordusu, son 24 saatte 350 kişiyi katletti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde İsrail savaş uçaklarının bombardımanına karadan tanklar ve zırhlı araçların saldırısı eklendi. Saldırılar, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze şehrinde bulunan Şucaiyye bölgesinde yoğunlaşıyor. Al Jazeera, işgal birliklerinin Gazze Şehri'nin doğu bölümündeki Şucaiyye'ye yeni tanklar ve zırhlı araçlar konuşlandırdığını bildirdi.

Gazze'nin güneyini de ağır şekilde jetlerle bombardımana tutan İsrail'in Perşembe gününden bu yana birçok evi enkaza çeviren saldırılarında 350 can kaybı var.

ŞOKE EDİCİ GÖRÜNTÜLERİN AYRINTILARI BELLİ OLDU



İşgalci İsrail ordusunun Gazze'de onlarca erkeği iç çamaşırlarına kadar soyup gözaltına aldığı şoke edici görüntülerin detayları ortaya çıktı.

Gazze Şeridi'nden bildiren Al Jazeera muhabiri Hani Mahmud, İsralli işgalcilerin bir Birleşmiş Milletler okuluna sığınan erkekleri ağır silahlarla binaya baskın yaparak kaçırdığını aktardı.

İsrail keskin nişancılarının da okulun çevresine mevzilendiği bilgisini veren Al Jazeera muhabiri, operasyon sırasında silah seslerinin duyulduğunu kaydetti.

Okula sığınan Filistinli erkeklere binayı terk etmeleri verildiğini ve ardından gözlerinin bağlandığını belirten muhabir, video görüntülerinden anlaşılacağı üzere gözaltına alınanların dayak ve işkenceden geçirildiğini bildirdi.

Al Jazeera muhabiri, Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye mülteci kampında gerçekleşen olayda en az 100 Filistinli erkeğin çıplak halde gözaltına alınıp askeri araçlara bindirilerek bilinmeyen bir yere götürüldüğünü dile getirdi.

Cenevre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme örgütü, gözaltına alınan erkekler arasında doktorlar, akademisyenler, gazeteciler ve yaşlıların olduğunu açıkladı.

Gazze'yi 2006 yılından bu yana yöneten Hamas, dünyada ses getiren gözaltı görüntülerini kınadı. Hamas'a göre, İsrail'in 7 Ekim'de yaşadığı stratejik başarısızlığın intikamını almak için çıplak gözaltı operasyonuna girişti.

Haberin Devamı
İSRAİL YÖNETİMİ GAZZE'DE ÖLDÜRÜLEN GAL EISENKOT'UN CENAZESİNE KATILIYOR



Bir haftalık geçici ateşkesi bitirip yeniden Gazze'ye saldıran İsrail'de, eski Genelkurmay Başkanı ve mevcut savaş kabinesinin üyesi Gadi Eisenkot'un oğlu Cibaliye'deki çatışmalarda öldürüldü.

İşgale katılan iki askerle birlikte ölen 24 yaşındaki Gal Eisenkot için, bugün Tel Aviv yakınlarındaki Herzliya kentinde cenaze töreni düzenlendi.

Cenazede İsrail üst düzey yönetiminin yanı sıra binlerce kişi var.

İsrail medyası, törene Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Başbakan Binyamin Netanyahu'nun da katıldığını bildirdi.


Gadi Eisenkot'un koyu renk bir güneş gözlüğü taktığı görüldü.

MISIR REST ÇEKTİ



Mısır, İsrail'in Gazze işgali sonucu Filistinli mültecilerin Sina Yarımadası'na kaçması halinde ortaya çıkabilecek sonuçlara dair hem ABD hem de İsrail'e uyarılarda bulundu.

Amerikan yayın organı Axios'un bildirdiğine göre, Kahire yönetimi Gazze Şeridi'nin güneyine yayılan kara işgalinin binlerce Filistinlinin sınırdaki bariyerleri aşıp Sina Yarımadası'nda bir sığınak aramasına yol açacak krize dönüşmesinden endişe duyuyor.

Bir İsrailli yetkili, Mısırlı yetkililerin Tel Aviv yönetimine dile getirilen senaryonun gerçekleşmesi halinde İsrail-Mısır ilişkilerinde ciddi bir kriz çıkacağını söylediğini aktardı.

ABD'liler de Mısırlılardan benzer endişeleri duyduklarını kaydediyor. Bir ABD'li yetkiliye göre, Kahire işgal nedeniyle Filistinlilerin Mısır tarafına geçmesinin İsrail'le ilişkilerde bir 'kopma' yaratacağını belirtti.

BATI ŞERİA'DAKİ İSRAİL BASKININDA ALTI FİLİSTİNLİ YAŞAMINI YİTİRDİ

İsrail ordusu, işgal altında tuttuğu Filistin toprağı Batı Şeria'daki El Fara mülteci kampına yeni bir baskın daha düzenledi.

Filistinli yetkililer, İsrail işgal güçlerinin açtığı ateşte altı Filistinlinin hayatını kaybettiğini açıkladı. İsrail ordusunun baskınında silah ve patlama sesleri duyuldu.

Tubas yakınlarındaki mülteci kampında gerçekleşen katliama dair İsrail ordusu herhangi bir yorum yapmadı.

Bir haftalık geçici ateşkeste bile Batı Şeria'daki baskınlarına ara vermeyen işgalci İsrail ordusu, geride kalan 63 günde en az 266 Filistinliyi öldürdü.

Haberin Devamı
İSRAİL, HAMAS ÜYELERİNİ YER ALTI HAPİSHANESİNE TAŞIYOR

Binyamin Netanyahu hükümetinin aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas üyesi mahkumların yeraltı hapishanesine nakledilmesini emretti.

The Times of Israel, radikal bakan Ben-Gvir'in yeraltı hapishanesinin yeniden açılması için cezaevi hizmetleri yönetimine bir mektup gönderdiğini yazdı. Habere göre, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları üyeleri yıllardır kapalı olan Nitzan hapishanesinin altındaki bir bölüme taşınacak.

Hafta başında İsrailli yetkililer Nitzan hapishanesinde incelemelerde bulunmuştu.

İSRAİL JETLERİNDEN YENİ KATLİAM



Gazze'yi karadan işgalini sürdüren İsrail ordusu, savaş uçaklarıyla gece boyunca 41 kilometrelik şeridin kuzeyden güneye her bölgesini bombardımana tuttu.

Al Jazeera, hava saldırılarının özellikle Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampını hedef aldığını aktardı.

İsrail jetleri ayrıca sabahın erken saatlerinde güneyin en büyük şehri Han Yunus'u ve Mısır sınırındaki Refah kentindeki mahalleleri bombaladı.

Hava saldırılarının çok sayıda can kaybına yol açtığı bildiriliyor. Filistin haber ajansı Wafa, ayrıca Gazze şehrindeki Şucaiyye Mahallesi'nin vurulduğunu ve çok sayıda insanın yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Gazze'deki birçok mahalle ve şehrin haritadan silindiği İsrail saldırılarında, 16 binden fazla Filistinli hayatını kaybetti.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ'Nİ HEDEF ALAN ROKETLER KAMERADA



Gazze'deki savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılmasından korkulurken, Irak'ın başkenti Bağdat'ta gece yarısı şiddetli patlamalar duyuldu.

Bağdat'ta hükümet binalarının da yer aldığı Yeşil Bölge'de siren seslerini patlamalar izledi, ABD Büyükelçiliği yakınlarına çok sayıda roket düştüğü görüldü.

Sosyal medyada ABD Büyükelçiliği'ni hedef alan roketleri gösteren birden fazla video yayınlandı. Bir hoparlörden yapılan İngilizce anonsta ise, "Yere yatıp korunun. Pencerelerden uzak durun. Saklanın ve daha sonra direktifleri bekleyin" denildi.

İran destekli milis grupları, ABD'ye ait Irak ve Suriye'deki askeri üslere 7 Ekim'den bu yana onlarca saldırı düzenledi.

İSRAİL HELİKOPTERİ KENDİ ASKERLERİNİ VURDU



Bir İsrail helikopterinin içerisinde İsrail askerleri bulunan binayı bombaladığı bildiriliyor.

İsrail medyasından Ynet, Gazze'deki kara işgaline katılan birliklerin hava desteği talep etmeleri üzerine bir helikopterin havalandığını duyurdu. İsrail ordusuna ait bir Apache helikopteri yanlış bir binayı vurdu, zira içeride İsrail işgal askerleri vardı.

Ynet, helikopter saldırısında bir İsrail askerinin öldüğünü yazdı. Söz konusu kayıp İsrail ordusunun Gazze'de öldürülen 91 askerin bulunduğu listede yer aldı ancak askerin ismi açıklanmadı.

Ynet, benzer vakaların daha önce de yaşandığını ancak hiçbirinde bir İsrail askerinin ölmediğini kaydetti. Haberde, buna karşın Gazze Şeridi'nin karadan işgali sırasında İsrail askerlerinin açtığı 'dost ateşi'yle onlarca kişinin öldüğü ya da yaralandığı da belirtildi.

İRAN ABD SAVAŞ UÇAĞIYLA PUTİN'İ KORUDU



Gazze'de savaşın başladığı 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'daki İran destekli gruplar İsrail ve ABD ile savaşıyor. Lübnan'ın en büyük askeri gücü Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki sınır çatışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Arap Yarımadası'nın en güney ucunda yer alan Yemen'de ise Husiler İsrail şehirlerine balistik füze ve kamikaze drone fırlattı. Dahası, Yemen'in batısını kontrol eden Husiler Kızıldeniz'den geçen İsrail gemilerine el koyup bazılarına saldırdı.

Irak ve Suriye'deki İran destekli milis grupları ise Amerikan üslerini roketler ve kamikaze drone'larla hedef aldı. ABD ordusu, onlarca saldırıya birkaç kez savaş uçaklarıyla bombardıman yaparak misillemede bulundu.

İran ile İsrail-ABD bloğunun bir restleşmesine dönüşen mevcut tabloda, hafta içinde sıra dışı bir gelişme yaşandı. Ukrayna işgalinden bu yana Rusya dışına birkaç kez çıkan Vladimir Putin, Körfez ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'a bir güne sığan bir ziyarette bulundu. Washington ve Tel Aviv tarafından dikkatle izlenen gezide, Batı tarafından izole edilen Rusya liderinin mutluluğu gözden kaçmadı.

Putin'in özel jeti dört Su-35 savaş uçağıyla birlikte Moskova'dan Orta Doğu'ya uçtu, Körfeze İran hava sahasından geçildi. Ortaya çıkan bir video, İran'ın Dubai'ye doğru ilerleyen Putin'in özel jetine bir savaş uçağıyla eşlik ettiğini gösterdi.

Söz konusu İran savaş uçağı, bir Amerikan F-14A Tomcat'tı. Tüm İran hava sahası boyunca Rus filosuna koruma sağlayan F-14A Tomcat'lar, Tahran yönetimi tarafından 1970'lerde satın alındı. Hatta Washington ve Tahran arasında 150 uçaklık bir F-16 anlaşması bile yapılmıştı ancak 1979'daki İran devriminin ardından anlaşma çöpe atıldı.

Sosyal medyada yayılan video kaydı hayli ses getirdi, bir kullanıcı İran'ın ABD uçağını Putin için kullanmasını "İşler giderek daha da kafa karıştırıcı oluyor" diyerek yorumladı.

BAYRAMDA GÖSTERİ



Yahudiler Hanuka Bayramı'nı kutlarken, İsrail'in başkenti Tel Aviv'de bir araya gelen rehine yakınları gösteri düzenledi.

Rehine aileleri, Başbakan Binyamin Netanyahu ve savaş kabinesinden Gazze'de tutulan insanların serbest bırakılması için daha fazlasını yapmalarını istiyor.

Bir haftalık geçici ateşkeste 100'den fazla rehine İsrail'e döndü, buna karşılık İsrail hapishanelerindeki 240 kadın ve çocuk mahkum özgürlüğüne kavuştu.

İsrail'deki rehine yakınları, ateşkesi bitirip yeniden savaş başlatan Netanyahu hükümetine öfkeli.

Al Jazeera, bayram olarak kutlanan Hanuka'nın bu yıl ciddi ve kasvetli bir törene dönüştüğünü yazdı.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜVENLİK KONSEYİ'NDE ATEŞKES OYLANACAK



Gazze'de acil ateşkes isteyen karar taslağı, Birleşik Arap Emirlikleri tarafından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirildi.

BMGK'da bir kararın kabul edilebilmesi için dokuz evet oyu ve daimi üyelerin veto hakkını kullanmaması gerekiyor. ABD'nin halihazırda Gazze'de ateşkese karşı çıktığı biliniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri'nin ateşkes oylaması için harekete geçmesi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in 99. maddeyi devreye sokmasının ardından geldi.

99. madde onlarca yıldır uygulanmıyordu. Söz konusu madde, "Genel Sekreter, kendi görüşüne göre uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebilecek herhangi bir konuyu Güvenlik Konseyi'nin dikkatine sunabilir" hükmünü içeriyor.

2017 yılından bu yana BM Genel Sekreteri olarak görev yapan Guterres, ilk kez yetkisini kullanıp 99. maddeyle BMGK'yı adım atmaya çağırmış oldu.

ABD İSTEDİ, İSRAİL KAPIYI AÇIYOR

Gazze'deki savaşta bir haftalık ateşkes dahil 63 gün geride kalırken, 2,3 milyon kişinin sıkışıp kaldığı kıyı şeridine yalnızca Mısır'daki Refah sınır kapısından yardım gönderilebildi.

Savaştan çok önce Gazze ile arasındaki kapıları iptal eden İsrail, ABD'nin isteği üzerine Kerem Şalom sınır kapısını açıyor.

Mısır sınırına yakın bir noktada, Gazze'nin güneyinde yer alan Kerem Şalom, İsrail ve Filistin kıyı şeridi arasındaki iki büyük sınır kapısından biri.

İsrail'in Haaretz gazetesi, ABD Başkanı Joe Biden'ın Gazze'ye daha fazla insani yardım talebinin ardından Kerem Şalom'un açıldığını yazdı.

Al Jazeera ise, Gazze ile Mısır arasındaki Refah sınır kapısında bekleyen yardımların daha hızlı denetlenmesi için Kerem Şalom'un kullanılacağı bilgisini verdi.

Haberlerde Kerem Şalom'un ne zaman hizmete gireceğine dair bir tarih belirtilmedi.