Dünya Gazze'deki savaşta son dakika... Rehine takası anlaşmasında pürüz çıktı! İsrail yan çizdi, dünyayı şoke eden açıklama

Gazze'deki savaşta son dakika... Rehine takası anlaşmasında pürüz çıktı! İsrail yan çizdi, dünyayı şoke eden açıklama

22.11.2023 - 15:39 | Son Güncellenme:

İsrail ve Hamas dört günlük ateşkesin başlayacağı saati duyurdu, anlaşma Türkiye'den ABD'ye, Rusya'dan Çin'e, İngiltere'den Avrupa Birliği'ne dünyanın her yerinde yankı buldu.Ancak İsrail'den yapılan son dakika açıklaması ile anlaşmada pürüz yaşandığı ortaya çıktı.

 

İsrail ile Hamas arasında varılan geçici ateşkes ve rehine anlaşmasının tüm ayrıntıları netleşti, başta ABD olmak üzere dünyadan tepkiler var. Bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

REHİNE TAKASINDA PÜRÜZ ÇIKTI

İsrail Başbakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise rehinelerin cuma gününden önce serbest bırakılmayacağı belirtildi.

ESİR TAKASI ANLAŞMASINA YÖNELİK İTİRAZI REDDETTİ

Gazze Şeridi’nde yarın başlayacak olan 4 günlük 'insani araya' saatler kalırken, 1986 yılında kurulan Almagor Derneği’nin Filistin ile yapılan esir takası anlaşmasına yönelik itirazını İsrail Yüksek Mahkemesi reddetti. Mahkeme, rehine anlaşmasının "bu mahkemenin müdahil olmasını gerekli görmediği açık bir siyasi mesele olduğu" gerekçesiyle reddettiğini açıkladı.

İRAN'DAN ATEŞKES UYARISI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail ile Filistin arasındaki ateşkese ilişkin, “İsrail ateşkese uymazsa savaş bölgeye yayılır” dedi.

Haberin Devamı
'HASTALARI TAHLİYE EDEN KONVOY 5 SAATİR BEKLİYOR'

Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, İsrail güçlerinin Şifa Hastanesi’nden yaralıları ve hastaları tahliye eden konvoyu, 5 saattir Gazze Şeridi’ni kuzey ve güney olarak ayıran kontrol noktasında beklettiği aktarıldı.

GAZZE'DE 14 BİN 532 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Gazze’deki hükümetin verdiği bilgiye göre; İsrail saldırılarında ölenlerin sayısı 404 kişi artarak 6 binden fazlası çocuk olmak üzere toplam 14 bin 532’ye yükseldi.

EL-KASSAM TUGAYLARI BÖYLE VURDU

İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail tanklarına düzenlediği saldırılara ait görüntüleri yayınladı.Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, Gazze şehrinde kara operasyonu yürüten İsrail birliklerine ait tanklara düzenlediği roket saldırılarına ait yeni görüntüler yayınladı.


Haberin Devamı
BM TESİSLERİNE YAPILAN SALDIRIDA 191 KİŞİ ÖLDÜ

Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA), İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki BM tesislerine düzenlediği saldırılarda 7 Ekim’den bu yana en az 191 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

HARİR ASKERİ ÜSSÜ'NE SİHA'LI SALDIRI

Irak ve Suriye’de ABD askerlerinin bulunduğu üslere yönelik saldırılar devam ediyor. Irak’ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kenti yakınlarında yer alan ve ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin bulunduğu Harir Askeri Hava Üssü'ne bir kez daha silahlı insansız hava aracıyla saldırı düzenlendi. İran yanlısı Şii gruplarının çatısı altında toplandığı Irak İslami Direnişi tarafından yapılan açıklamada, saldırının sorumluluğu üstlenilerek, “Saldırı düşmanların Gazze’deki kardeşlerimize yaptığı saldırıların karşılığıdır” denildi.

'GAZZE ÇOCUKLAR İÇİN DÜNYANIN EN TEHLİKELİ YERİ'

BM, Gazze'de 46 günde 5 bin 300 çocuğun öldürüldüğünü, bunun günde 115 çocuğa karşılık geldiğini belirterek, "Gazze çocuklar için dünyanın en tehlikeli yeri" açıklamasını yaptı

Haberin Devamı
İNGİLTERE PARLAMENTOSUNDA OTURMA EYLEMİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 7 Ekim’den bu yana devam ederken, Filistin Dayanışma Kampanyası (PSC) üyeleri, İngiltere’nin başkenti Londra’da bulunan parlamentoda oturma eylemi düzenledi. İsrail ve Filistin arasında yarın başlayacak olan 4 günlük “insani aranın” yeterli olmadığını aktaran göstericiler, Gazze Şeridi’nde kalıcı ateşkes ve ablukanın kaldırılması çağrısında bulundu.

ABD: İSRAİL'E DESTEK İÇİN İHA UÇURUYORUZ

ABD'nin Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jon Finer, İsrail-Hamas arasında yapılan anlaşma kapsamında Tel Aviv'e ait İHA'ların uçuşlarının durdurulduğunu doğruladı. Finer konuyla ilgili yaptığı açıklamaların devamında "ABD ordusu şu anda İsrail'in rehineleri bulma çabalarına destek olmak için Gazze üzerinde İHA uçuruyor." dedi.

UAEA'DAN NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Başkanı Grossi "Orta Doğu’da İsrail dahil bütün ülkelere Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması'na katılmaları için çağrı yapmıştık, bu çağrıyı tekrarlıyorum" dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL SURİYE'Yİ VURDU

Suriye ordusu tarafından yapılan açıklama, İsrail ordusunun başkent Şam ve çevresini hedef aldığı bilgisi verildi. Saldırıda ölü ve yaralı bildirilmezken ordu roketlerin Golan Tepeleri'nden geldiğini aktardı.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA BM ÇALIŞANI VE AİLESİ ÖLDÜ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) İsrail'in Gazze'nin güneyine düzenlediği saldırıda yerel çalışanlarından birinin öldürüldüğünü açıkladı. İsminin Dima Abdullatif Mohammed olduğu belirtilen kadının kocası, 6 aylık çocuğu ve iki kardeşi de aynı saldırıda yaşamını yitirdi. Dima 2019 yılından beri Gazze'de Dünya Sağlık Örgütü için çalışıyordu.

İSRAİLLİ YARBAY: ATEŞKES DEĞİL, OPERASYONEL DURAKLAMA

İsrail Savunma Kuvvetleri'nden Yarbay Richard Hecht, Hamas ile ateşkesin değil, operasyonel bir duraklama konusunda anlaştıklarını bildirdi. Hecht, ülkenin siyasi liderlerinden emir alınmadığı için çatışmaların ne zaman duracağını veya ateşkesin nasıl işleyeceğini teyit edemediğini söyledi.

Haberin Devamı
BM'DEN ATEŞKES DEĞERLENDİRMESİ: ÖNEMLİ BİR ADIM

Birleşmiş Milletler'in (BM) Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladı ve bunun "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu söyledi. Açıklamalarının devamında Wennesland şöyle dedi:

"Bu duraksamayla beraber rehineler serbest bırakılmalı ve Gazze'deki Filistinlilerin acil ihtiyaçları karşılanmalı"

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, Gazze'de ilan edilen geçici ateşkese dair internet sitesinde bir açıklama yayımladı. Açıklama şöyle:

"İsrail güçlerinin altı haftadan uzun süredir saldırılarının devam ettiği Gazze’de çatışmalara 4 günlük insani ara ilanı konusunda taraflar arasında mutabakata varılmasını, akan kanın bir nebze olsun hafifletilmesi bakımından olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.

Rehine ve tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını ve Gazze’ye girişine izin verilen insani yardım miktarının artırılmasını da kapsayan mutabakata tam riayet edilmesini bekliyoruz.

Bu insani aranın, çatışmaların bir an önce tamamen sona erdirilmesine yardımcı olmasını ve iki devletli çözüm temelinde, adil ve kalıcı bir barışa yönelik bir süreci başlatmasını temenni ediyor, Katar’ın bu mutabakata varılmasını sağlayan çabalarını takdirle karşılıyoruz."

ATEŞKESE SAATLER KALA TÜYLER ÜRPERTEN KARELER



İsrail ile Hamas'ın geçici ateşkes ve rehine takasının başlayacağı saati duyurmasıyla, dünya 47 gündür bombalanan Gazze'ye kilitlendi.

İsrail savaş uçakları, gece yarısından bu yana kuzeydeki Cibaliye'den Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Beyt Lahya ve güneydeki Refah'a kadar birçok noktayı vurdu.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta ise İsrail bombardımanında hayatını kaybedenler toplu mezara defnediliyor. Uluslararası haber ajansı AFP, Han Yunus'ta mavi ceset torbalarına konulmuş kurbanların toplu mezara defnedildiğini gösteren fotoğrafları dünyaya geçti.

Al Jazeera Arapça'dan Vael Dahduh ise, toplu mezara 100'den fazla Filistinlinin defnedildiğini bildirdi.

Al Jazeera muhabiri, cesetlerin Gazze'nin kuzeyinde İsrail işgal güçlerinin bastığı Şifa Hastanesi'yle Beyt Hanun hastanesinde alıkonulan insanlara ait olduğu bilgisini verdi.

HİZBULLAH ATEŞKESE KATILMIYOR



Al Jazeera'ya konuşan Hizbullah kaynakları, Lübnan'ın en ciddi askeri gücü konumundaki İran destekli grubun Gazze'deki ateşkese katılmayacağını söyledi.

Hizbullah milisleri, savaşın başlamasından bir gün sonra, 8 Ekim tarihinden bu yana İsrail'le Lübnan sınırında çatışıyor. Onlarca Hizbullah üyesinin öldüğü çatışmalarda İsrail ordusu da aralarında subayların bulunduğu çok sayıda askerini kaybetti.

İsrail, geride kalan altı haftada kuzeydeki Lübnan sınırı çevresinde 30'u aşkın yerleşim ve köyü tahliye etti.

SUUDİ ARABİSTAN, MISIR VE ÜRDÜN ATEŞKES ANLAŞMASININ UZATILMASINI İSTİYOR

Üç ülkenin dışişleri bakanları, yarın sabah itibarıyla hayata geçecek dört günlük geçici ateşkes anlaşmasının uzatılması gerektiğini söyledi.

Suudi Arabistan, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, İngiltere'nin başkenti Londra'da basın toplantısı düzenledi. Üç bakan ateşkes anlaşmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtip varılan uzlaşının iki devletli çözüm çevresindeki tartışmaları başlatması gerektiğini de ekledi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan El Suud, dört günlük süre bittikten sonra insani yardımların ateşkes dönemiyle aynı seviyede kalması gerektiğini dile getirdi.

İSRAİLLİ REHİNE AİLELERİ ANLAŞMADAN ÇOK MUTLU



Hamas'ın 7 Ekim'de esir alıp Gazze'ye götürdüğü rehinelerin aileleri, gece yarısı İsrail kabinesinin geçici ateşkesi onaylamasıyla umutlu bir bekleyişe başladı.

Rehine ve Kayıp Aileleri Forumu, ateşkesi memnuniyetle karşıladıklarını belirtip çok mutlu olduklarını açıkladı. Forum tarafından yapılan açıklamada, "Halihazırda kimin ne zaman serbest bırakılacağını tam olarak bilmiyoruz" denildi.

İSRAİL POLİSİ KUTLAMALARI ENGELLEMEYE HAZIRLANIYOR

Ateşkes anlaşmasının hayata geçmesine artık saatler kaldı, İsrail polisi Filistinlilerin serbest kalacak mahkumlar için gerçekleştireceği kutlamaları engellemeye hazırlanıyor.

Haaretz, İsrail hapishanelerinden çıkacak mahkumlardan bazılarının Doğu Kudüs'te yaşadığını hatırlatıyor.

İSRAİL TARİH, HAMAS SAAT VERDİ

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Gazze'deki geçici ateşkes anlaşması gereğince rehine takasının yarın başlayacağını duyurdu.

Hamas ise, ateşkesin Perşembe sabahı saat 10.00'da başlayacağını açıkladı.

ÇİN DE AÇIKLAMA YAPTI

Gazze'deki ateşkese dair bir açıklama da Çin'den geldi. Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, anlaşmanın gerilimi düşürmeye, çatışmaların azalmasına katkıta bulunmaya ve insani krizi hafifletmeye yardımcı olmasını umduklarını söyledi.

FOTOĞRAFLAR HASTANE ÇEVRESİNDEN



Ateşkesin hayata geçmesine 24 saatten az bir süre kaldığı tahmin ediliyor ancak İsrail ordusu Gazze'yi cehenneme çevirmeye devam ediyor. Gazze'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampında en az dokuz Filistinlinin can verdiği hava saldırılarını, kuzeydeki Cibaliye ve Beyt Lahya'daki bombardıman izledi.

Cibaliye mülteci kampındaki Felluce'de çok sayıda insan hayatını kaybetti.

Beyt Lahya'daki Kemal Advan Hastanesi çevresindeki hava saldırıları ise, Gazzelilere yine yıkım ve ölüm getirdi.

Agence France-Presse (AFP) haber ajansı, Kemal Advan Hastanesi yakınlarından dehşete düşüren fotoğraflar geçti.

Al Jazeera, hastane çevresindeki İsrail saldırısında onlarca Filistinlinin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Hastanenin müdürü Ahmed el Kahlut Kemal Avdan etrafındaki durumu 'felaket' olarak niteledi, giderek artan bombardıman nedeniyle çevredeki binaların çoğunun hasar aldığını ekledi.

Kahlut'un verdiği bilgiye göre, dün geceden bu yana hastaneye 60'ı aşkın yaşamını yitirmiş Filistinli getirildi.

Kemal Avdan Hastanesi, halihazırda Gazze'nin orta kesiminde faaliyette olan tek tıp tesisi.

İSRAİLLİ BAKANDAN ATEŞKESE ELEŞTİRİ

İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, Hamas ile yapılan ateşkesi eleştirdi. Çatışmalara ara verilmesini "Tehlikeli bir örnek" olarak yorumlayan Gvir "Hamas bu arayı her şeyden çok istiyordu" dedi.

Gvir dün gece yapılan ateşkes oylamasında hayır oyu kullanan İsrailli bakanların arasındaydı.

İNGİLTERE: ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM



İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, geçici ateşkes anlaşmasını 'çok önemli bir adım' olarak niteledi. Cameron, bütün taraflardan anlaşmanın tam olarak yerine getirilmesini istedi.

ÜRDÜN: UMARIZ ANLAŞMA SAVAŞI BİTİRECEK BİR ADIM OLUR

Filistin ve İsrail'in doğu komşusu Ürdün, geçici ateşkes anlaşmasının Gazze'deki savaşı sonlandıracak ve Filistinlilerin yurtlarından edilmesini durduracak bir adım olmasını umduğunu açıkladı.

GÖZDEN KAÇMAYAN BULUŞMA



Hamas ve İsrail arasında varılan geçici ateşkes anlaşmasının kuzeydeki Lübnan sınırına da uygulanması bekleniyor.

Lübnan yönetimi, ülkenin en büyük askeri gücü Hizbullah'la görüşüyor.

Lübnan kaynakları, İsrail tarafından Gazze'de ateşkesin sorunsuz uygulanması halinde kuzey sınırında da silahların susmasının beklendiğini bildirdi.




BEYRUT'TA BULUŞTULAR

Lübnan'da bugün ayrıca çok önemli bir buluşma gerçekleşti. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı Halil Hayya ve Gazze'yi yöneten grubun Lübnan temsilcisi Usame Hamden ile görüştü.

Haaretz'e göre, Beyrut'taki görüşme ateşkes anlaşmasının muhtemel sonuçlarına dair taraflar arasındaki koordinasyonun bir parçası.

Yanı sıra, Hizbullah'ın en önemli müttefiki İran da yeniden Orta Doğu turuna girişti. İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, ateşkesin duyurulmasının ardından Orta Doğu turuna başladı. İranlı bakan, 7 Ekim'den sonra da Suriye, Lübnan ve Irak gibi Tahran'ın müttefiklerini seyahat etmişti.

ATEŞKESİ MEMNUNİYETLE KARŞILAYAN FİLİSTİN LİDERİ ABBAS: İSRAİL SALDIRILARI TAMAMEN DURMALI

Filistin lideri Mahmud Abbas, dört günlük geçici ateşkesi memnuniyetle karşıladığını belirtip Filistinlileri hedef alan İsrail saldırılarının tamamen durması için yeniden çağrıda bulundu.

Abbas ayrıca, çağrısına insani yardımların girişi, işgalin sona ermesi ve uluslararası meşruiyete sahip siyasi çözümün yürürlüğe girmesini de ekledi.

AVRUPA BİRLİĞİ ATEŞKESTEN MEMNUN

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Gazze'de dört günlük ateşkes ve rehine takası anlaşmasını "Tüm kalbimle memnuniyetle karşılıyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Ursula von der Leyen, AB Komisyonu'nun dört günlük arayı Gazze'ye insani yardımların ulaştırılması için kullanacağını söyledi, krizi hafifletmek amacıyla sevkiyatları artıracaklarını aktardı.

AB Konseyi Başkanı Charles Michel de ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

İSRAİLLİ KOMUTAN GAZZE'DE ÖLDÜRÜLDÜ



İsrail ordusu, Gazze'nin karadan işgaline katılan Golani Tugayı'ndaki bir birlik komutanının öldürüldüğünü açıkladı.

7 Ekim tarihinden itibaren Gazze'yi savaş uçaklarıyla bombardımana tutan İsrail, 31 Ekim tarihinde kara birliklerini işgal için devreye soktu.

İsrail ordusunun kara işgalindeki asker kaybı, en az 71. Filistinliler, İsrail'in kaybının daha fazla olduğunu söylüyor.

SKANDAL GÖRÜNTÜ

ABD'Lİ GENERAL ATEŞKESTEN RAHATSIZ OLDU

İsrail-Hamas arasındaki ateşkese ABD'li generalden ilk yorum geldi. CNN International'e yaptığı değerlendirmede General James Marks, İsrail ordusunu bekleyen tehlikelerden bahsetti.

İSRAİL 300 İSİMLİK LİSTE YAYINLADI



Hamas'la geçici ateşkes anlaşmasına varan Tel Aviv yönetimi, serbest bırakılabilecek 300 Filistinli mahkumun adını yayınladı.

Adalet Bakanlığı tarafından paylaşılan 300 kişilik liste, İsrail'in anlaşmada kabul ettiği 150 kadın ve çocuk mahkumun iki katı. 300 kişilik listeye son iki yılda hapse atılmış 60 Filistinli kadın mahkum da eklendi. 

Al Jazeera, listenin son dakikada çıkabilecek kanuni zorlukları aşmak için yayınlandığını belirtiyor.

Haaretz ise, önümüzdeki 24 saatte listedeki isimlere itiraz edenlerin Yüksek Mahkeme'ye başvurabileceğini yazdı. 

İSRAİL, ANLAŞMAYI NETANYAHU'NUN ÜSTÜNDE BASKI ARTARKEN KABUL ETTİ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, haftalardır özellikle rehine ailelerinin baskısı altında. Rehine aileleri hükümetin yakınları için çaba göstermediğini belirterek geçen hafta başkent Tel Aviv'den Kudüs'e kadar yürüdü. Beş gün süren yürüyüş Netanyahu'nun konutu önünde bitti.

Nitekim, Netanyahu ateşkes kararını duyurmadan önce rehine ailelerinden bazılarıyla görüştüğünü söyledi.

Al Jazeera yayınına katılan gazeteci Antony Loewenstein ise, Gazze'yi yerle bir eden savaşı sona erdirmek için devasa bir uluslararası baskıya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

İsrail'in Gazze'nin kuzeyini yaşanmaz hale getirdiğini ve esas amacın da bu olduğunu kaydeden Loewenstein, verilen dört günlük arada İsrail ordusunun güneydeki saldırılarını güçlendirmeyi ve derinleştirmeyi planladığını belirtti.

İSRAİL DEVLET TELEVİZYONUNDAN İTİRAF

Resmi televizyon KAN da, İsrail ordusunun Gazze'nin güneyine karadan saldırmak için dört günlük ateşkesi kabul ettiğini bildirdi. Haberde, "İsrail ordusunun şu aşamada çekinmeden anlaşmayı kabul ettiği söylenebilir" denildi.

GAZZE'DE BU SABAH



47 gündür İsrail tarafından vurulan Gazze'de geçici ateşkesten önce de bombardıman var. Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Nuseyrat mülteci kampını hedef alan son İsrail saldırıları, en az dokuz Filistinlinin hayatını kaybetmesine yol açtı.

Filistin haber ajansı Wafa, Ayaş ailesine ait evin vurulması sonucu çocukların da yaşamını yitirdiğini bildirdi.

Uluslararası haber ajansı AFP ise, bu sabah Gazze'den siyah ve gri dumanların yükseldiği fotoğrafları servis etti. İsrail bombardımanının devam ettiği görülürken, İsrail ordusuna ait F-35 ve C-130 savaş uçaklarının da gökyüzünde uçtuğu gözlendi.

RUSYA'DAN ATEŞKESE İLK TEPKİ



Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zaharova, Gazze'deki ateşkesin Moskova'da memnuniyetle karşılandığını bildirdi. Zaharova'nın bu yorumu BRICS ( Brezilya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) ülkelerinin savaşın durmasına yönelik çağrı yapmasının hemen ardından geldi.

BIDEN: ANLAŞMANIN TÜM YÖNLERİYLE UYGULANMASI ÖNEMLİ



ABD lideri Joe Biden, Orta Doğu'daki savaşı dört günlüğüne durduracak anlaşmaya dair bir açıklama yaptı. Gazze'yi yöneten Hamas tarafından rehinelerin serbest bırakılacak olmasını memnuniyetle karşılayan ABD Başkanı, anlaşmaya arabulucuk yapan Katar ve Mısır liderlerine de teşekkür etti.

Anlaşmanın bütünüyle yerine getirilmesinin önemine vurgu yapan Joe Biden, maddelerin uygulanması için İsrail, Katar ve Mısır liderleriyle yakın temasta kalmayı dört gözle beklediğini söyledi.

Biden, "Başkan olarak dünyannı dört bir yanında rehin tutulan ABD'lilerin güvenliğini sağlamaktan daha yüksek bir önceliğim yok. Bugünkü anlaşma daha fazla ABD'li rehineyi eve getirmeli ve ben onların hepsi serbest kalıncaya kadar durmayacağım" dedi.

GAZZE ATEŞKESİN BAŞLAMASINI BEKLİYOR

Geceyi yine İsrail bombardımanıyla geçiren Gazze, ateşkesin bir an önce başlamasını bekliyor. Al Jazeera'nın siyasi analisti Mervan Bişara, anlaşmanın geçici de olsa Gazze'ye birçok seviyede rahatlama getireceğini söyledi.

Çatışmaların durmasının Gazze'de memnuniyetle karşılanacağını belirten Bişara, hastanelerdeki hastalardan bomba sesi duymadan uyuyacak Filistinli çocuklara anlaşmanın birçok kişi için rahatlama anlamına geleceğini kaydetti.

Analist, yanı sıra İsrail hapishanelerinde yıllardır tutulan kadın ve çocukların serbest kalmasının, Gazze'ye yakıt ve ilaç kamyonlarının girecek olmasının da memnuniyet yarattığını dile getirdi.

İSRAİL'DEN İLK TEPKİ

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, dört günlük ateşkes ve Gazze'deki rehineleri serbest bırakacak anlaşmaya destek verdi. Anlaşmayı memnuniyetle karşıladığını belirten İsrail Cumhurbaşkanı, "Şüpheler anlaşılabilir, acı verici ve zordur ancak mevcut şartlar göz önüne alındığında Başbakan ve hükümetin rehineleri serbest bırakacak anlaşmada ilerleme kaydetme kararını destekliyorum" dedi.

Herzog, anlaşmanın tüm rehinelerin evlerine döndürülmesinin ilk adımı olmasını umduğunu da ekledi.

ABD'Lİ YAHUDİ GRUP ATEŞKESİ MEMNUNİYETLE KARŞILADI

Gazze'deki savaşa karşı çıkan IfNotNow adlı Yahudi grup, varılan geçici ateşkes anlaşmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Grubun sözcüsü Eva Borgwardt, kan dökülmesini bitirmek, her rehineyi evine döndürmek ve Gazze'nin yeniden inşa edilmesi için uzun süreli ateşkes çağrısı yaptı. Uzun süreli ateşkesin bu anlaşmanın üstüne inşa edilmesi gerektiğinin altını çizen Borgwardt, varılan uzlaşmayı krize askeri bir çözümün olmadığının kanıtı olarak öne çıkardı.

ABD İLK KEZ SALDIRDI



7 Ekim'de başlayan savaşla birlikte Suriye ve Irak'taki üsleri İran destekli gruplar tarafından defalarca vurulan ABD, Suriye'deki misillemelerine Irak'ı da ekledi.

ABD ordusu, başkent Bağdat yakınlarındaki bir üssün hedef alınmasının ardından savaş uçaklarıyla İran destekli grupları Irak topraklarında ilk kez vurdu.

Irak'taki misillemeyi ilk kez doğrulayan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Bağdat'ın batısındaki Ayn el Esad üssünün balistik füzeyle vurulduğu bilgisini verdi.

Pentagon, bir buçuk aydır tırmanan saldırılarda Amerikan üslerinin ilk kez balistik füzeyle hedef alındığını kaydediyor. Önceki saldırılar roketler ya da silahlı insansız hava araçlarıyla gerçekleştirildi.

Ayn el Esad hava üssünde sekiz askerin yaralandığını açıklayan Pentagon, saldırı sırasında havada olan AC-130 savaş uçağının balistik füzenin ateşlendiği noktayı belirlediğini ve anında karşılık verdiğini bildirdi.

ABD’nin Orta doğu’daki birliklerinden sorumlu olan Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) ise, misilleme için Irak'ta iki tesisin savaş uçağı tarafından vurulduğunu duyurdu.

Savaşın başından bu yana Irak ve Suriye'deki Amerikan üslerine 66 saldırı düzenlendi, onlarca asker yaralandı.

ABD’nin Suriye’de 900, Irak’ta 2 bin 500 askeri bulunuyor.

ANLAŞMANIN TÜM ŞARTLARI



Hamas ve İsrail arasında varılması beklenen geçici ateşkes anlaşması, Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece yarısı resmen duyuruldu. İsrail'in anlaşmayı onaylamasıyla gözler detaylara çevrildi.

Ateşkes için arabuluculuk yapan Katar, silahların susacağı zamanın 24 saat içinde açıklanacağını bildirdi. Katarlı bir arabulucu da, Doha yönetiminin anlaşmanın kalıcı bir ateşkese dönüşmesini umduğunu söyledi.

Dört gün sürecek geçici ateşkes anlaşması, İsrail hapishanelerinde tutulan 150 Filistinli kadın ve çocuğun özgürlüğüne kavuşması karşılığında Hamas'ın elindeki 50 kadın ve çocuk rehinenin serbest kalmasını öngörüyor. Hamas'ın anlaşmayla, İsrailli olmayan bazı rehineleri de bırakabileceği belirtiliyor.

İsrail'den yapılan resmi açıklamada, "Her 10 rehinenin salıverilmesiyle, çatışmalara verilen araya bir gün daha eklenecek" denildi, ateşkesin ardından savaşın devam edeceği vurgulandı.

Ateşkes boyunca parmakların tetikte olacağını dile getiren Hamas ise, anlaşmayla birlikte Gazze'ye insani ve tıbbi malzemeyle, yakıt taşıyan yüzlerce kamyonun gireceğini belirtti.

Ayrıca, İsrail'in Gazze'nin güneyindeki hava faaliyetlerine dört gün boyunca tamamen son vereceği, bölgenin kuzeyindeki hava trafiğinin de yerel saatle 10:00- 16:00 arasında duracağı kaydedildi.

İsrail kabinesinin gece boyunca süren toplantısında Başbakan Binyamin Netanyahu özellikle aşırı sağcı koalisyon ortaklarının direnciyle karşılaştı.

Faşist Ulusal Güvenlik Bakanı İtamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich anlaşmaya sert şekilde karşı çıktı ancak gecenin ilerleyen saatlerinde ikna edildiler.

Haaretz gazetesi, ateşkes anlaşmasına Kızılhaç yetkililerinin serbest bırakılmayan rehineleri ziyaret etmesinin de dahil olduğunu yazdı.

Yanı sıra, Hamas'ın bırakacağı rehineler arasında üç Amerikan vatandaşının da olması bekleniyor. ABD'li rehinelerden biri, üç yaşındaki kız çocuğu.

Gazze'yi yöneten Hamas'ın elinde halihazırda 240 rehine olduğu tahmin ediliyor.

BLINKEN YİNE İSRAİL YOLCUSU

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, gelecek hafta bir kez daha İsrail'i ziyaret edecek.

7 Ekim'de başlayan savaştan sonra birçok kez Tel Aviv'e uçan ABD'nin bir numaralı diplomatının gelecek hafta İsrailli ve Filistinli yetkililerle Gazze savaşını görüşmesi bekleniyor.

Amerikan Axios yayın organı, Blinken'ın 28 Ekim'de gerçekleşecek NATO dışişleri bakanları toplantısından önce İsrail'e gideceğini aktardı.

Seyahat, ABD Dışişleri Bakanı'nın 7 Ekim'den bu yana İsrail'i dördüncü ziyareti olacak.

timeline

Canlı Anlatım Özeti