Dünya Gazze'deki savaşta son durum... Hastaneden geriye kalanlar dünyayı dehşete düşürdü! Öncesi, sonrası...

Gazze'deki savaşta son durum... Hastaneden geriye kalanlar dünyayı dehşete düşürdü! Öncesi, sonrası...

01.04.2024 - 09:47 | Son Güncellenme:

İsrail deniz üssü 500 kilometre mesafeden vuruldu, gece yarısı çalan sirenleri patlamalar ve gökyüzüne yükselen dumanlar izledi. Gazze Şeridi'nin en büyük hastanesi Şifa'dan geriye yalnızca enkaz kaldı.

İsrail'in Gazze'yi yok ettiği işgalde bu hafta altıncı ay doluyor, Orta Doğu'daki bütün gelişmeleri dakika dakika canlı blog sayfasına taşıyoruz.

YARDIM ÇALIŞANLARI HAYATINI KAYBETTİ

İsrail'in Gazze'deki Deir el-Balah bölgesine düzenlediği saldırıda uluslararası yardım kuruluşunun Batı uyruklu çalışanları hayatını kaybetti.

İRAN'DA SALDIRI PROTESTOSU

İran'ın başkenti Tahran'da yüzlerce kişi, İsrail'in Suriye’nin başkenti Şam’daki İran’a ait konsolosluk binasına düzenlediği ve aralarında Devrim Muhafızları Ordusu Suriye ve Lübnan’dan sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Muhammed Rıza Zahedi’nin de bulunduğu 7 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı protesto etmek için sokaklara döküldü. Tahran’daki Filistin Meydanı’nda toplanan öfkeli kalabalık, Devrim Muhafızları Ordusu Komutanı Hüseyin Selami’ye seslenerek, "Selami, İran'dan Golan’ı füzeler ile vur", “Devrim Muhafızları füzeye füzeyle karşılık ver”, “İsrail yok olacak, Filistin kazanacak” sloganları attı.

Suriye'de faaliyet gösteren İran destekli Fatimiyyun Tugayları, Hizbullah ve Filistin’e ait bayrakların dalgalandığı gösteride “Kahrolsun İsrail, kahrolsun ABD” ve “İntikam, intikam” , “İsrail, senin düşmanın benim” yazılı pankartlar taşındı.

İSRAİL'DE PROTESTOLAR 2. GÜNÜNE GİRDİ

İsrail’de erken seçim çağrısıyla düzenlenen protesto 2’inci gününe girdi. İsrail işgali altındaki Kudüs’te İsrail parlamentosunun (Knesset) önünde yeniden bir araya gelen göstericiler, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümetini protesto ederek, erken seçim çağrısında bulundu. Ellerinde İsrail bayrağı taşıyan göstericiler, Netanyahu hükümetine istifa çağrısında bulundu.
Göstericiler, 4 gün sürmesi planlanan protestonun dün düzenlenen ilk gününün ardından Knesset önünde 100’den fazla çadır kurmuştu.

Haberin Devamı
FİLİSTİN BM'YE TAM ÜYE OLMAK İSTİYOR

Filistin, Birleşmiş Milletler’e (BM) tam üye olmak istiyor. Filistin'in BM Daimi Gözlemcisi Riyad Mansur, Filistin yönetiminin BM Güvenlik Konseyi'nin bu ay içinde Filistin’i BM’ye tam üye yapmak üzere oylama yapmasını istediğini açıkladı. Mansur, amaçlarının BM Güvenlik Konseyi'nin 18 Nisan'da Orta Doğu ile ilgili bakanlar toplantısında bir karar alması olduğunu söyledi. Mansur, henüz bir oylama planlanmamış olsa da 15 üyeli Konsey resmi bir karar almadığı için Filistin'in 2011 yılında yaptığı tam üyelik başvurusunun hala beklemede olduğunu söyledi.

İSRAİL VE ABD REFAH'I GÖRÜŞTÜ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 178 gündür devam ederken, ABD’li ve İsrailli yetkililer düzenledikleri çevrimiçi toplantıda bir araya geldi. Beyaz Saray, ABD’li ve İsrailli yetkililerin toplantıda İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Refah kentine planladığı muhtemel askeri harekata karşı alternatifleri ele aldığını açıkladı.
Beyaz Saray Basın Sözcüsü Karine Jean-Pierre, ABD'nin toplantıda 1 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah’a yönelik herhangi bir büyük kara operasyonuna ilişkin endişelerini dile getirdiğini ifade ederek, "Askeri bir operasyona devam edeceklerse bu konuşmayı yapmamız gerekiyor. Nasıl ilerleyeceklerini anlamalıyız” dedi. Toplantıda ABD tarafına ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın liderlik ettiği aktarıldı.

İRAN'DAN SALDIRI SONRASI İLK AÇIKLAMA

İran, Suriye’nin başkenti Şam’daki İran’a ait konsolosluk binasına İsrail tarafından düzenlenen saldırı hakkında açıklamalarda bulundu. İran Devrim Muhafızları Ordusu’na yakın kaynaklar, saldırıda Devrim Muhafızları Ordusu Suriye ve Lübnan’dan sorumlu Kudüs Gücü Komutanı Muhammed Rıza Zahedi ve Zahedi’nin yardımcılarından Muhammed Hacı Rahimi ile Hüseyin Aminullah’ın hayatını kaybettiğini aktardı.

İran'ın Şam Büyükelçisi Hüseyin Ekberi ise yaptığı açıklamada, “Saldırıda 5 ila 7 kişi hayatını kaybetti. Hayatını kaybedenler arasında 3 kişi ise orduya bağlı isimlerdi” ifadelerini kullandı. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda 6 kişinin öldüğünü aktarmıştı.

“NETANYAHU, AKLİ DENGESİNİ TAMAMEN KAYBETMİŞ DURUMDA”

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ile saldırıya ilişkin bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Mikdad saldırıyı kınayarak, bu saldırının diplomatik anlaşmalara aykırı olduğunu söyledi.

Abdullahiyan ise, saldırıyı tüm uluslararası hukukun ihlali olarak nitelendirerek, İsrail’in sonuçlarına katlanacağını söyledi. Abdullahiyan, “Netanyahu, İsrail rejiminin Gazze'deki ardı ardına yaşadığı başarısızlıklar ve iddia ettikleri hedeflerine ulaşamaması nedeniyle akli dengesini tamamen kaybetmiş durumda” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
TÜRKİYE'DEN TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, “Gazze’deki Şifa Hastanesi’nden gelen görüntüler, İsrail’in Filistin halkını kasıtlı ve sistematik bir şekilde yok etmeyi hedeflediğinin delilidir. İsrail makamlarının son altı ayda işlediği suçlar, insanlık tarihi boyunca yaşanmış en büyük barbarlıklar arasında yerini almıştır. Bu suçları işleyen herkes yargılanacak, bu suçlara göz yumanların isimleri tarihe birer kara leke olarak geçecektir” dedi.

İRAN’IN SURİYE BÜYÜKELÇİLİĞİ YAKININA HAVA SALDIRISI DÜZENLENDİ

İsrail’in Suriye’deki İran Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya düzenlediği saldırıda 8 kişinin hayatını kaybettiği belirtilerek, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi’nin öldüğü iddia edildi.
Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Büyükelçiliği’nin bitişiğindeki binaya İsrail tarafından düzenlenen hava saldırısında bilanço belli oldu. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, saldırıda "Şam'daki İran Büyükelçiliği'nin ek binasının vurulduğunu ve 6 kişinin öldüğünü" aktardı. Güvenlik kaynaklarına dayandırılan haberlerde, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü komutanlarından Muhammed Rıza Zahedi’nin de öldüğü iddia edildi.


Suriye Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İran’ın Suriye’deki büyükelçilik binasına İsrail tarafından hava saldırısı düzenlendiği belirtilerek, “Yerel saatle 17.00’de İran’ın Şam’daki büyükelçilik binası İsrail tarafından hedef alındı. Bu saldırı, tüm binanın yıkılmasına ve içeride bulunan herkesin ölümüne ve yaralanmasına sebep olmuştur. Şu anda ise enkaz altından ölü ve yaralıların çıkarılması için çalışmalar devam etmektedir” ifadeleri kullanıldı.

GAZZE'DE CAN KAYBI 32 BİN 845

Gazze Şeridi'nde son 24 saatte gerçekleşen İsrail saldırılarında 63 Filistinli yaşamını yitirdi. Filistinli yetkililer, 7 Ekim'de başlayan savaşta toplam can kaybının 32 bin 845'a çıktığını açıkladı.

Haberin Devamı
İSRAİL ASKERLERİ 'ÖLÜM BÖLGELERİ'NE GİREN HERKESİN VURULDUĞUNU İTİRAF ETTİ

Haaretz gazetesine ismini vermeden konuşan pek çok İsrailli asker ve savunma yetkilisi, Gazze'de 'ölüm bölgeleri' oluşturulduğunu itiraf etti.

Al Jazeera, Han Yunus'un Sikke bölgesinde Şubat ayı başında boş bir arazide yürüyen dört Filistinli sivilin İsrail drone'u tarafından vurularak katledildiğini duyurdu. Büyük tepki çeken saldırıyı Haaretz'e değerlendiren İsrail ordusundan üst düzey bir yetkili, "Silahsızlardı, yürüdükleri bölgede güçlerimizi tehlikeye atmadılar" dedi.

Gazze'deki işgale katılan bir yedek subay, "Uygulamada, İsrail güçlerinin faaliyet gösterdiği bölgelerde öldürdüğü herkes teröristtir" gibi skandal bir cümle kurdu.

İsrail ordusundan kıdemli bir subay ise, "Her operasyondan sonra kaç teröristin öldürüldüğüne ilişkin raporları duymak şaşırtıcı" diye konuşup ekledi:

"Han Yunus ve Cibaliye sokaklarında koşarak İsrail ordusuyla savaşan yüzlerce veya düzinelerce silahlı adamın olmadığını anlamak için dahi olmanıza gerek yok."

Öldürülen Hamas savaşçılarının sayısını karargaha bildirmekle görevli bir başka yedek subay, "Size kaç tane olduğunu soruyorlar, ben de sahada gördüklerimize ve anladığımıza göre bir sayı veriyorum ve yolumuza devam ediyoruz. Hiç kimse, kimin terörist olduğunu ve kimin İsrail ordusunun muharebe alanına girdikten sonra vurulduğunu kesin olarak belirleyemez" ifadesini kullandı.

Aynı yedek subay, devamında "Ölüm bölgelerine insanlar, özellikle de yetişkin erkekler girer girmez, o kişi silahsız olsa bile ateş edip öldürme emri veriliyor" dedi.

Gazze'de ayrım gözetmeksizin herkese ateş açılan ölüm bölgelerine ilişkin bilgi, savaşın ilk günlerinde Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'ye iletildi.

Haaretz'e bilgi veren bir diğer yedek asker, Gazze Şeridi'nde angajman kurallarının olmadığı hissine kapıldıklarını itiraf etti.

Haaretz ayrıca, işgal güçleri tarafından vurularak öldürülen üç İsrailli rehinenin de habere konu olan 'ölüm bölgeleri'ne girdiği için hedef alınmış olabileceğini ekledi.

HANİYE'NİN KIZ KARDEŞİ TUTUKLANDI

İşgal devleti İsrail'in polis ekipleri, Hamas lideri İsmail Haniye'nin 57 yaşındaki kız kardeşi Sabah Abdüsselam Haniye'yi tutukladı.

İsrail vatandaşı olan Sabah Haniye, iç istihbarat servisi Şin Bet tarafından Tel Şeva'da sorgulanıyor. Sabah Haniye'nin evine yapılan baskında telefonlar ve birçok belgeye el konuldu. İsrail işgal güçleri İsmail Haniye'nin kız kardeşini Hamas savaşçılarıyla iletişime geçmekle suçluyor.

HASTANEDEN GERİYE KALANLAR DÜNYAYI DEHŞETE DÜŞÜRDÜ



İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksi olan Şifa Hastanesi'ni 14 gün boyunca işgal altında tuttuktan sonra hastaneyi yıkarak ve geride onlarca cenaze bırakarak çekildi.

Filistin haber ajansı Wafa da, İsrail işgal askerlerinin ayrıldığı Şifa Hastanesi'nde yüzlerce sivilin cenazesinin bulunduğunu duyurdu.

Görgü tanıkları, ordunun hastane ve çevresindeki yerleşim yerlerinden tamamen çekildiğini ve Gazze şehrinin güneybatısında bulunan Tel el-Heva Mahallesi'nin güneyine ilerlediğini aktardı.


İsrail güçlerinin çekilmeden önce Şifa Hastanesi'nin tüm binalarını yakarak, tamamen hizmet dışı bıraktığını ortaya koyan görgü tanıkları, tüm tıbbi malzemelerin de imha edildiğini anlattı.


Yanı sıra ordunun, Filistinlilerin Şifa Hastanesinde kurduğu geçici mezarlığın yıkıldığı, cesetlerin çıkarıp hastanenin farklı bölgelerine atıldığı da gelen bilgiler arasında. Sağlık çalışanları hastanenin yeniden çalışmaya başlamasının zor olduğunu bildirdi.



Uluslararası haber ajansı AFP ise, 2,3 milyon insanın yaşadığı Gazze Şeridi'nin en büyük sağlık kompleksinden dehşete düşüren fotoğraflar servis etti. AFP'nin karelerinde yıkılmış ve yanmış binalar, enkaz ve yaşamını yitirenlerin cenazelerini taşıyan Filistinliler var.


Haberin Devamı
ABD ORDUSUNDA İKİNCİ İSYAN: BEYAZ SARAY ÖNÜNDE GAZZE PANKARTIYLA ORTAYA ÇIKTI

İsrail'in 178 gündür sürdürdüğü saldırılar yüzünden tüm insani ihtiyaçlardan mahrum kalan Gazze Şeridi'nde felaket yaşanıyor. Bombardımana destek sağlayan Washington yönetimine tahammül tükeniyor. Geçtiğimiz aylarda, "Soykırımın parçası olmayacağım" diyerek kendini ateşe veren askerin başlattığı protesto dalgası yayılıyor.

ABD VE İSRAİL'DEN REFAH RANDEVUSU

Amerikan haber sitesi Axios'un, İsrailli ve ABD'li yetkililere dayandırdığı haberine göre, taraflar Joe Biden yönetiminin Refah'ta karadan işgale karşı alternatif önerilerini tartışmak üzere bir görüşme gerçekleştirecek.

Toplantının online gerçekleşeceğini aktaran haberde, yanı sıra, İsrailli bir yetkilinin önümüzdeki hafta konuyla ilgili yüz yüze bir görüşme yapılacağını söylediği de aktarıldı. Axios'a göre toplantı, Binyamin Netanyahu için 'itibarını kurtarmanın' bir yolu.

Axios ayrıca, görüşmelerde yer alması beklenen Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'in toplantının gerçekleştirilmemesinin ABD Başkanı Joe Biden'la ilişkileri daha da gereceği konusunda Netanyahu'yu defalarca uyardığını da ekledi.

İSRAİL'DE EN BÜYÜK GÖSTERİ



Binyamin Netanyahu hükümetine öfke duyan on binlerce İsrailli Pazar akşamı bir kez daha sokağa indi, parlamento önünde başlayan yürüyüşte Kudüs'teki ana otoyol trafiğe kapatıldı.

'Netanyahu gitmeli' sloganlarının atıldığı dev protestoya katılanlar Gazze Şeridi'nde tutulan rehinelerin geri dönmesi için daha fazla çaba gösterilmesini istiyor.

Başkent Tel Aviv, Hayfa ve Be'er Sheva gibi birçok şehirde gerçekleşen gösterilerde 'Anlaşma, hemen' ve 'Seçimler hemen' sloganları da sık sık duyuldu.


Gösterinin organizatörleri, altıncı ayını bu hafta dolduracak Gazze'deki savaşın başından beri en büyük protestonun gerçekleştiğini söyledi. Yerel medya, gösterilere 100 bini aşkın insanın katıldığını yazdı.

İsrail polisi, Batı Kudüs'teki protestoda göstericilere tazyikli su sıktı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE İSRAİL ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail işgal ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda bir askerin öldüğünü açıkladı. Böylece, savaşın altıncı ayı dolarken İsrail'in Gazze'deki kaybı 256'ya çıktı. Gazze'de öldürülen İsrail askerleri arasında albay ve binbaşı gibi yüksek rütbeliler de var.

İSRAİL DENİZ ÜSSÜNÜ 500 KİLOMETREDEN VURDULAR! 10 SANİYELİK ŞOK GÖRÜNTÜ



Gazze Şeridi'ndeki savaşın başladığı 7 Ekim tarihinden birkaç hafta sonra dünya gündemine giren tatil merkezi Eilat, 1700 kilometre uzaktan ateşlenen balistik füzeler ve kamikaze drone'ların hedefi oldu.

Yemen'in batısını kontrol eden Husiler, aradan geçen yaklaşık beş ayda İsrail'in Kızıldeniz kıyısındaki şehri Eilat'ı birçok kez vurmayı denedi. Füzeler ve kamikaze silahlı insansız hava araçları İsrail hava savunma sistemi Arrow tarafından çoğunlukla engellenirken, Mart ayının sonuna gelirken İsrail ordusu Arrow'un yakalayamadığı bir füzenin Eilat yakınlarına düştüğünü 48 saat sonra doğruladı.

İsrail ordusunun uzun menzilli füzenin Arrow hava savunma sistemlerini aştığını iki gün gizlemesi fırtına kopardı. İsrail ordu radyosu muhabirlerinden Doron Kadosh, füzenin gerçek zamanlı olarak 'şüpheli bir hava hedefi' diye belirlendiğini kaydedip, iki gün sonra ise hava savunma sistemlerini delip Eilat yakınlarında patlayan bir seyir füzesi olarak duyurulmasını eleştirdi.

Kızıldeniz'in kuzeyindeki Akabe Körfezi'nde bulunan Eilat, İsrail'in en güney şehri.

Turizm merkezi olan şehirde Pazar gününü Pazartesiye bağlayan gece yine sirenler çaldı ve patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu hava saldırısı alarmının neden çaldığını önce açıklamadı ancak dakikalar içinde gerçek ortaya çıktı.

Yankılanan patlamaları gökyüzüne yükselen dumanlar izlerken, şehir sakinlerinin balkonlarından kaydettiği video görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

İsrael Hayom'un yayınladığı video kaydında, yüksek bir uğultu net bir şekilde duyuldu. İkinci videoda ise Eilat'taki deniz üssü yakınlarındaki ambulanslar göründü.

İsrail ordusu kamikaze drone saldırısında bir binanın hasar aldığını duyururken, saldırı yönünün 'doğu' olduğu detayı paylaşıldı.

İki ayrı ülkeden ise arka arkaya açıklamalar geldi. Yemenli Husilerin sessizliğini koruduğu gecede Irak'taki İran yanlısı milisler Eilat'ı vurduklarını duyurdu. İran'ın Orta Doğu'daki en sıkı müttefiki Lübnan Hizbullah'ı ise Eilat'taki hayati bir hedefin saldırıya uğradığını açıkladı.

Times of Israel, İsrail ordusunun paylaştığı doğu detayının saldırının Irak'tan geldiğini gösterdiğini yazdı.

İsrail medyası ayrıca, Eilat'taki deniz üssünde yer alan bir binanın hasar aldığı ayrıntısını da sayfasına taşıdı.

Irak ile Eilat arasındaki kuş uçuşu en kısa mesafe 500 kilometreden fazla. Saldırının Irak'taki hangi noktadan gerçekleştiği bilinmiyor ancak kamikaze drone'nun Ürdün hava sahasından geçerek Eilat'ı vurduğu biliniyor.

KANAL 13: MOSSAD ŞEFİ ANLAŞMANIN ŞARTINI NETANYAHU'YA İLETTİ

İsrail'de yayın yapan Kanal 13 televizyonu, dış istihbarat örgütü Mossad'ın Direktörü David Barnea'nın Başbakan Binyamin Netanyahu'ya muhtemel bir rehine takası anlaşmasının olmazsa olmaz şartı ilettiğini duyurdu.

Habere göre, Barnea Netanyahu'ya Filistinli sivillerin Gazze Şeridi'nin kuzeyine dönüşüne izin verilmesi halinde bir anlaşmanın hayata geçebileceğini söyledi.

Pazar günü fıtık ameliyatı olan Başbakan Netanyahu'nun henüz karar vermediğini aktaran Kanal 13, savaş kabinesindeki bakan Gadi Eisenkot'un ise İsrail'in bu konuda bir esneklik sağlayabileceği bir alan olduğuna inandığını bildirdi.

Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve rehine takası görüşmeleri haftalardır devam ediyor. Paris'te başlayıp Mısır'ın başkenti Kahire ve Katar'a uzanan müzakere turunda yeniden Kahire'ye dönüldü, taraflar Pazar günü bir araya geldi.

Hamas savaş sırasında evlerini terk etmek zorunda kalan Gazze sakinlerinin Akdeniz kıyı şeridinin kuzeyine dönmesini ve İsrail işgal askerlerinin Gazze'den çekilmesini anlaşma için şart koşuyor.