Dünya Gazze yoğun ateş altında! Katliam sonrası İsrail durmuyor, ABD'den skandal 'veto'

Gazze yoğun ateş altında! Katliam sonrası İsrail durmuyor, ABD'den skandal 'veto'

18.10.2023 - 13:42 | Son Güncellenme:

Havalimanında Netanyahu tarafından kucaklanarak karşılanan ABD lideri Biden, hastanedeki saldırıya 'patlama' deyip Filistinli grupları sorumlu tuttu. Temasları sonrası basın açıklaması düzenleyen Biden, İsrail için ABD Kongresi'nden destek isteyeceğini bildirdi. Öte yandan Washington yönetimi BM'nin insani yardım için talep ettiği ateşkesi reddetti.

İsrail-Gazze savaşında onuncu gün dolarken akşam saatlerinde Gazze'deki El Ehli Baptist hastanesini vuran füze, en az 500 can kaybına neden oldu. Dünya gündemi alt üst, ABD lideri Biden'ın Ürdün'de katılacağı dörtlü zirve iptal. Tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

20 KAMYONUN GEÇİŞİNE İZİN VERİLDİ

ABD Başkanı Joe Biden, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi ile Refah Sınır Kapısı’nın açılması ve Gazze'ye insani yardım taşıyan yaklaşık 20 kamyonun geçişine izin verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

YUNANİSTAN'DA FİLİSTİN'E DESTEK PROTESTOSU

Yunanistan’ın başkenti Atina’da binlerce kişi, büyük bir Filistin bayrağının arkasında yürüyüş gerçekleştirdi. Göstericiler, sık sık "Adalet olmadan barış olmaz" ve "Bu suçun altında NATO'nun, AB'nin ve İsrail'in imzası var” sloganlarını attılar.

ABD KONGRESİ'NDE ATEŞKES İÇİN OTURMA EYLEMİ

ABD’nin başkenti Washington DC’de bir araya gelen Yahudiler, ABD Kongresi'nde oturma eylemi düzenleyerek, İsrail ve Hamas arasında ateşkes çağrısı yaptı.Ateşkese yönelik taleplerini ABD’li milletvekillerine iletmek için ABD Kongre Binası'nda oturma eylemi düzenleyen göstericiler, sık sık “Ateşkes şimdi” sloganı atarak, çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu.

Haberin Devamı
İSRAİL, GAZZE’DE AL-QUDS HASTANESİ YAKININI VURDU

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırıları devam ediyor. Filistin Kızılayı tarafından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’ndeki Tel el-Hawa semtinde bulunan Al-Quds Hastanesi’nin yakınına hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Filistin Kızılayı, saldırı anına ait görüntüleri sosyal medya hesabı üzerinden paylaşıldı.
Filistin Kızılayı, hastanede yerinden edilmiş 8 binden fazla Filistinlinin bulunduğunu açıkladı. Saldırıda can ve mal kaybı bildirilmedi.

İRAN'DA FİLİSTİN PROTESTOSU

İran'da on binlerce kişi, İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki Al Ahli Arab (Baptist) Hastanesi'ne düzenlendiği ve 471 kişinin hayatını kaybettiği hava saldırısını protesto etmek için sokaklara döküldü. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, "İsrail’in Gazze’ye düzenlediği saldırı ile kendi yok oluş sürecini başlattı” dedi.

SUUDİ ARABİSTAN’DAN VATANDAŞLARINA LÜBNAN’I TERK EDİN ÇAĞRISI

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar sürerken, Lübnan’dan İsrail topraklarına aralıklarla saldırılar devam ediyor. Suudi Arabistan’ın Beyrut Büyükelçiliği, bölgedeki son gelişmelerin ardından vatandaşlarına derhal Lübnan’ı terk etmeleri çağrısında bulunarak, Lübnan’a seyahat uyarısı yayınladı. Büyükelçilik ayrıca, Lübnan'daki vatandaşlarına dikkatli olmaya ve toplantı veya gösterilerin yapıldığı yerlerden uzak durmalarını istedi.

Haberin Devamı
BM'DEN AÇIKLAMA

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, ABD’nin İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda insani ateşkes yapılması önündeki karar tasarısını veto etmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Tarafların uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine saygı duyması zorunludur” dedi.

BIDEN İSRAİL'DEN AYRILDI

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmenin ardından İsrail’den ayrılarak ABD’ye doğru yola çıktı.

MÜLTECİ KAMPINDA CAMİYE SALDIRI

Gazze'deki İçişleri Bakanlığı: Nusayrat Mülteci Kampında bulunan bir camiye düzenlenen saldırıda ölü ve yaralılar var.

 

 

 

Haberin Devamı
İRAN'DAN İSRAİL'E GENİŞ ÇAPLI AMBARGO İÇİN ÇAĞRI

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail rejiminin Gazze halkına yönelik ablukasının kaldırılması gerektiği vurgulayarak, İsrail’e yönelik geniş çaplı ambargo uygulanması çağrısında bulundu. Abdullahiyan, “İsrail’e her türlü petrol ihracatı sonlandırılmalı” dedi.

ABD ATEŞKES ÇAĞRISINI VETO ETTİ

ABD, BM Güvenlik Konseyinde Gazze'ye insani yardım sağlanması için çatışmalara "ara verme" çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

JOE BIDEN'DAN İSRAİL'E DESTEK AÇIKLAMASI

İsrail'deki temasları sonrası düzenlediği basın toplantısında ABD Başkanı Joe Biden, 'Hamas saldırısının İsrailliler arasında derin yara açtığını biliyorum' dedi.  ABD Başkanı Joe Biden, İsrail’e gönderilen iki uçak gemisinin caydırıcılık için bölgeye gönderildiğini belirterek, “Çatışmanın bölgeye yayılmasına engel olacağız” sözlerini söyledi.

Biden'ın açıklamalarının devamı şöyle:

'Düşmancıl davranan gruplara şunları söylüyorum, yapmayın yapmayın yapmayın. Biz bunları 11 Eylül saldırıları olarak tanımladık. Yaşanılan korkunç şeyler İsrial'e dokunan şeyler sinir ve acı. Sizi tüketen bu sinir ABD'liler tarafından da anlaşılıyor, ben de anlıyorum. Adalet yerine getirilmeli.İsrail yeniden Yahudi toplumu için güvenli yer olmalı. Her zaman yanınızda olduk, olmaya da devam edeceğiz, size söz veriyorum. Bu hafta Kongre'den İsrail için eşsiz destek paketi isteyeceğim. Çatışmanın bölgeye yayılmasına izin vermeyeceğiz Diğer ülkeler ve düşman aktörler İsrail'e saldırıyı düşünmemeliler'


'ABD İSRAİL'İN YANINDA'

Filistinliler ve İsrailliler barış içinde yaşamalı. Benim için bu iki devletli çözüm anlamına geliyor. Teröristler kazanamayacak. Başladığım yerde bitirmek istiyorum. İsrail yalnız değilsin, ABD senin yanında.

Sevdiklerini kaybedenler için şunu biliyorum. Hiçbir zaman gerçekten de gitmiş olmayacaklar. Onların bir parçası hiçbir zaman kaybolmayacak. Bu da sizin onlara duyduğunuz sevgi ve onların size duyduğu sevgi. Onları hatırlatan bir yere geçtiğiniz zaman gülümseyeceksiniz ve o zaman da bileceksiniz; O gülücük size onları hatırlatacak. En karanlık zamanlarda bile dayanmanız gereken ışığı size verecek bu gülücük. Terör ve teröristlerin sizin kararlılığınızı kırmaya çalışırken yaptığı her şeyin üstesinden gelebileceksiniz.

Harika hikayeler dinledik. Cesaret hikayeleri dinledik. Hayatta kalanlar birbirlerine yardım ettiler.

'ELİMİZDEN GELEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ'

Birçok insan Yahudi geleneklerine göre sevdiklerini gömdü. Yedek askerler geride ailelerini bıraktılar. Yeni evlenmiş insanlar yardıma koştular. Çok daha fazlası yaşandı. İsrail Devleti Yahudiler için güvenli bir yer olarak doğdu. Ve İsrail var olmasaydı icat edilmek zorunda kalınırdı. Bugün de öyle hissediyoruz. İsrail yeniden Yahudiler için güvenli hale gelmeli. Size söz veriyorum... Elimizden gelen her şeyi gerçekleştirmek için çalışacağız'


Haberin Devamı
IRAK'TA ABD ÜSSÜNE SALDIRI

Irak'ın kuzeyindeki Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Erbil kentinde, ABD askerlerinin bulunduğu Harir Askeri Hava Üssü’ne İHA saldırısı düzenlendi. Yerel kaynaklar tarafından yapılan açıklamada, saldırının “Aksa Tufanı Destek Operasyonu” adlı bir grup tarafından üstlenildiği belirtildi. Grup tarafından yayınlanan bildiride, “Irak’ın kuzeyindeki ABD Harir Askeri Üssü’ne saat 12.00’de İHA ile saldırı düzenlendi” ifadeleri kullanıldı. Saldırıda ölü ve yaralı bildirilmezken, ABD'li güvenlik kaynakları saldırının püskürtüldüğünü açıkladı.

HERZOG VE BIDEN'DAN ÖZEL GÖRÜŞME

İsrail Devlet Başkanı Isaac Herzog, ABD Başkanı Joe Biden ile bir araya geldi. İkili resmi görüşmeler öncesi basına kapalı olarak temaslarda bulundu. Resmi temaslara ise ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın da katılması bekleniyor.

HASTANEDEKİ KATLİAMDA ÖLÜ SAYISI AÇIKLANDI

Gazze'deki Filistinli yetkililer, 17 Ekim Salı akşamı El Ehli hastanesini vuran füzenin 471 kişinin ölümüne yol açtığını açıkladı.Yetkililer, füze saldırısında 314 sivilin de yaralandığı bilgisini verdi.

İsrail'in ateşlediği füzenin neden olduğu katliam, yaklaşık 4 bin kişinin Gazze'nin en eski hastanesine bombardımandan kaçıp sığındığı sırada gerçekleşti. Hastanedeki doktorlar, bahçeye füze düştüğü sırada yerleşkede yaklaşık 4 bin Filistinlinin olduğunu söylüyor.

Haberin Devamı
CAN KAYBI BİRKAÇ SAATTE 200 ARTTI

Gazze'de can kaybı gün içinde 3 bin 478'e çıktı. Filistinli yetkililer, öğle saatlerinde 3 bin 300 Gazzelinin İsrail bombardımanında yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

İsrail'in işgal altında tuttuğu Filistin toprağı Batı Şeria'da ise 7 Ekim'den bu yana 62 kişi İsrail tarafından öldürüldü.

ÖFKE BÜYÜYOR



Gazze'de binlerce insanın sığındığı hastanenin İsrail füzesi tarafından vurulmasıyla 500'den fazla kişinin ölmesi, dünya çapında bir öfkeyi tetikledi.

Gün içinde Güney Kore, Mısır, Tunus, Lübnan gibi ülkelerde yeni gösteriler var. İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da ise gerginlik neredeyse elle tutulur seviyede, sabah saatlerinde caddeler bomboştu ve dükkanlar kapalıydı. Öğle saatlerinde ise Filistinliler sokaklara dökülüp saldırıyı protesto etti.

Lübnan'ın liman kenti Sayda'daki Filistin mülteci kampında ABD lideri Joe Biden'ın posteri yakıldı.

BIDEN-NETANYAHU GÖRÜŞMESİ BİTTİ

Joe Biden ve Netanyahu arasında saatler süren görüşme sona erdi, ABD ve İsrail liderleri bir kez daha kameralar kısa bir açıklama daha yaptı. ABD Başkanı Biden, Washington'ın bugün, yarın ve daima İsrail'in yanında olacağını söyledi.

PUTİN: KORKUNÇ BİR FELAKET

Rusya lideri Vladimir Putin, Gazze'deki hastane saldırısı için trajik ifadesini kullandı, yüzlerce kişinin öldüğü bombardımanın korkunç bir felaket olduğunu söyledi. Putin'e göre, hastane saldırısı İsrail ve Hamas arasındaki savaşın bitmesi gerektiğini de gösterdi.

CAN KAYBI 3 BİN 300'Ü GEÇTİ



Savaşın on birinci gününde Gazze'deki can kaybı 3 bin 300'ü geçti. Filistinli yetkililer hastane saldırısının ardından ölü sayısındaki artışı açıkladı, İsrail'in tamamen kuşatma altında tutup aralıksız bombaladığı Gazze Şeridi'ndeki yaralıların ise 13 binden fazla.

Füzeyle vurulan El Ehli hastanesinde en az 500 kişinin öldüğü Gazze şehrinde, bugün toplu mezarlar kazılıyor.

FÜZELİ KATLİAMA 'PATLAMA' DEDİ


ABD lideri Joe Biden, İsrail'e ayak basar basmaz Başbakan Netanyahu ile kameraların karşısına geçti. Netanyahu, Gazze'deki hastane katliamının gölgesinde gerçekleşen ziyaret için Joe Biden'a birçok kez teşekkür etti ve uygar dünyanın Hamas'ın yenilmesi için bir araya gelmesi gerektiğini söyledi.

ABD lideri ise, konuşmasında Gazze'deki hastanede gerçekleşen 'patlama' nedeniyle derin üzüntü duyduğunu belirtti. 500'den fazla kişinin öldüğü füze saldırısına 'patlama' diyen Biden, ayrıca katliamdan Filistinli grupları sorumlu tuttu.

Hastane saldırısını kasteden Biden, "Gördüğüm kadarıyla, bunu siz değil de diğer ekip yapmış gibi görünüyor. Ama alışılmadık şekilde emin olmayan çok insan var, bu yüzden pekçok şeyin üstesinden gelmeliyiz" dedi.

ABD'nin İsrail'i desteklemeye devam edeceğini vurgulayan ve İsrail'de olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Biden, Netanyahu'ya "Bundan sonra ne olacağı konusunda tartışmayı sabırsızlıkla bekliyorum" sözleriyle seslendi.

AL JAZEERA MUHABİRİ: KÖTÜ SEÇİLMİŞ KELİMELERLE İSRAİL'E YEŞİL IŞIK

Tel Aviv'den bildiren Al Jazeera'nın deneyimli muhabiri Alan Fisher, Biden'ın basın toplantısında İsrail'in uygun gördüğü gibi hareket etmesi için yeşil ışık yaktığını aktarıyor. ABD'lilerin hastane saldırısını ulusal güvenlik ekipleriyle soruşturacağını duyurduğunu ve bunun geniş çaplı bir soruşturma beklentisi doğurduğunu kaydeden Fisher, ancak Joe Biden'ın başarısızca seçilmiş kelimelerle (diğer ekip) ölümcül saldırının sorumlusuna çoktan karar verdiğini, söz konusu açıklamayla İsrail'e istediği gibi hareket etmesi için yeşil ışık yaktığını dile getirdi.

Biden'ın ziyareti nedeniyle İsrail'in başkenti Tel Aviv'de 'kaotik' bir atmosfer var. Şehir merkezi kapatıldı. Biden ve Netanyahu'nun buluşacağı mekanın etrafındaki barikatların etrafını yüzlerce silahlı İsrail güvenlik görevlisi sarmış durumda.

BM'DEN NİHAYET ATEŞKES ÇAĞRISI



Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail-Hamas savaşının on birinci gününde acil şekilde insani ateşkes çağrısında bulundu. Guterres'in çağrısı, İsrail'in Gazze'deki El Ehli hastanesini füzeyle vurup 500'ü aşkın insanı öldürmesinin ardından geldi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) bugün Gazze gündemiyle acil şekilde toplanıyor. Brezilya'nın gündeme getirdiği tasarı, Gazze'ye insani yardımların ulaştırılabilmesi için çatışmaların durdurulmasını istiyor. 15 üyeli BMGK'da bir tasarının kabul edilebilmesi için dokuz üyenin 'evet' oyu vermesi gerekli, yanı sıra daimi üyeler ABD, Fransa, Rusya, Çin ve İngiltere'nin veto kullanmaması şart. Rusya'nın gündeme getirdiği bir önceki tasarı ABD, İngiltere ve Fransa tarafından veto edilmişti.

MISIR'DAN SİNA PLANINA RET

Mısır Devlet Başkanı Abdulfettah Sisi, İsrail'in alenen gündeme getirdiği Gazze'deki Filistinlilerin Sina Yarımadası'na yerleştirilmesi planına set çekti. Sisi, savaştan kaçan Gazzelilere Mısır'ın Sina Yarımadası'nda ev sahipliği yapmasını kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Ortadoğu turuna çıkan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'u Kahire'de ağırlayan Sisi, Filistinli mültecilerin Sina'ya nakledilmesi halinde yarımadanın İsrail'e karşı bir üs haline geleceğini, bu durumun İsrail ve Mısır'ı karşı karşıya getireceğini söyledi.

Mısır'ın Filistin sorununu askeri güç kullanarak ya da Filistinlileri topraklarından sürerek çözülmesi gibi her türlü teşebbüsü reddettiğini belirten Sisi, İsrail'in istediği takdirde Gazzelileri savaş sırasında Necef Çölü'ne sürebileceğini ve çatışmaların bitmesiyle yeniden bölgeye geri gönderebileceğini de ekledi.

BIDEN TEL AVİV'E İNDİ


Ortadoğu'daki yeni savaş başlar başlamaz İsrail'e kayıtsız şartsız desteğini sunan ABD, iki uçak gemisini Doğu Akdeniz'e konuşlandırıp İran'a mesaj verdi. Ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken bölge turuna başladı, altı Arap ülkesini ziyaret ettikten sonra ilk durağı Tel Aviv'e geri döndü.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun günlerdir İsrail'e gelmesini beklediği ABD Başkanı Joe Biden ise, bu sabah Tel Aviv'e indi. Biden'ın destek ziyareti, tam da Gazze'deki hastane katliamının gölgesinde gerçekleşiyor.


İsrail'den sonra Ürdün'e geçmesi planlanan Joe Biden, burada Mısır, Filistin ve Ürdün liderleriyle bir araya gelecekti. Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, hastane saldırısının ardından Biden'la randevusunu iptal etti. Ürdün de benzer bir adım attı, dörtlü zirvenin yapılmayacağını duyurdu.


ABD lideri, İsrail ve Ürdün ziyaretleriyle Ortadoğu'da zirveye çıkan gerilimi düşürmeyi hedefliyordu ancak seyahat başlamadan fiyaskoya dönüşmüş oldu. Beyaz Saray, Joe Biden'ın İsrailli yetkililere zor sorular soracağını duyurdu.

HASTANEDEN YENİ FOTOĞRAFLAR



AFP haber ajansı, gün ağarınca El Ehli hastanesinde çekilen fotoğrafları servis ediyor. Hayatını kaybedenlerin eşyalarını toplayan kurban yakınları hastane bahçesinde.

Fotoğraflarda yanı sıra küle dönmüş araçlar ve bahçeye yayılmış enkaz da var.

GAZZE'YE SALDIRILAR DURMADI


Salı akşamı El Ehli hastanesinde en az 500 insanın ölümüne yol açan İsrail ordusu, Çarşamba günü erken saatlerde Gazze'nin birçok noktasını vurdu. Kuzeydeki Cibaliye mülteci kampını hedef alan saldırılarda onlarca insanın öldüğü bildiriliyor.

İSRAİL'DEN YENİ TAHLİYE EMRİ

Al Jazeera, savaşın başından bu yana Gazze'deki radyo frekanslarını durdurup uyarı mesajları yayınlayan İsrail'in, son yayınlarında Gazze şehrinin daha fazla bölgesinin tahliye edilmesini istediğini bildiriyor.

İsrail uyarı mesajlarında Vadi Gazze'nin kuzeyinde yaşayanlardan güneye gitmelerini istiyor ancak İsrail jetleri günlerdir güneydeki Han Yunus ve çevresini bombardımana tutuyor.

Al Jazeera, başlangıçtaki uyarıyı dinleyip güneye kaçanların artık geri dönmek istediğini, çünkü bölgede hiçbir yerin güvenli olmadığını anladıklarını aktarıyor.

GECE BOYU PROTESTO

Gazze'deki El Ehli Baptist hastanesinde 500 sivilin füzeyle vurulması, aralarında Kanada, Türkiye, İran, Porto Riko, ABD, Ürdün, Libya, Lübnan, Tunus ve Fas gibi ülkelerde gösterileri tetikledi. İsrail işgali altındaki Batı Şeria'da da büyük gösteriler vardı ancak Batı Şeria'da sokağa çıkanlar Filistin lideri Mahmud Abbas'ı protesto etti.

ABD-Teksas


Türkiye

Lübnan

Ürdün

ABD
İran

Porto Riko

Kanada


BIDEN ZİRVESİ İPTAL

ABD Başkanı Joe Biden, saatler içinde İsrail'in başkenti Tel Aviv'e inecek. İsrail'den sonra Ürdün'e geçmesi planlanan Joe Biden, burada Mısır, Filistin ve Ürdün liderleriyle bir araya gelecekti.

Filistin yönetimi lideri Mahmud Abbas, hastane saldırısının ardından Biden'la görüşmesini iptal etti.

Ürdün de benzer bir adım attı, dörtlü zirvenin yapılmayacağını duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanı Ayman Safadi, şu anda savaşı durdurmaktan başka herhangi bir konuda konuşmanın bir faydası olmadığını söyledi.

PAYLAŞIP SİLDİ



X platformunda 350 bini aşkın takipçisi olan ve son yıllarda İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun sosyal medya ekibinin bir parçası gibi çalışan Hananya Naftali, Gazze'deki hastanenin vurulmasının ardından mide bulandırıcı bir mesaj paylaştı.

"İsrail hava kuvvetleri, Gazze'deki bir hastanenin içindeki Hamas teröristlerinin üssünü vurdu" diye yazan Naftali, ölü sayısı belil olunca mesajını anında sildi. Daha sonra uluslararası haber ajansı Reuters'ın bir haberini yanlışlıkla paylaştığını savunan bir açıklama yaptı ancak ajans bir Hamas üssünün vurulduğunu bildiren hiçbir haber servis etmemişti.

Al Jazeera, 2014'teki Gazze savaşına katıldıktan sonra sosyal medyada popüler olan Naftali'nin, Filistin nefretini sürekli körüklemesiyle bilindiğini aktarıyor. İsrail'de oldukça etkili olan Hananya Naftali, savaş başladıktan sonra Başbakan Netanyahu tarafından İsrail'in digital muharebe ekibine atandığını bizzat kendisi video ile açıkladı.

Askeri üniforma ile söz konusu videoyu çeken Hananya Naftali'nin, ilk paylaştığı mesajdaki bilgiyi İsrail istihbaratından ya da ordusundan alıp almadığı gizemini koruyor.  

DÜNYA AYAKTA

İsrail füzesinin bir hastanede yüzlerce sivili öldürmesi dünyayı ayağa kaldırdı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bugün acil şekilde toplanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "İçerisinde kadınların, çocukların, masum sivillerin olduğu bir hastaneyi vurmak, İsrail’in en temel insani değerlerden yoksun saldırılarının son örneğidir. Gazze’de yaşanan ve tarihte benzeri olmayan bu vahşeti durdurmak için tüm insanlığı harekete geçmeye davet ediyorum" dedi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, sosyal medya hesabından "Gazze'deki hastanede tedavi gören, mazlum Filistinlere atılan Amerikan-İsrail bombalarının alevleri yakın zamanda Siyonistleri saracak" mesajını paylaştı.

Fransa lideri Emmanuel Macron, "Hiçbir şey sivilleri hedef almayı haklı gösteremez" dedi, insani yardımın 'gecikmeden' sağlanması çağrısında bulundu.

Mısır lideri Abdülfettah Sisi, füze saldırısını en güçlü şekilde kınayarak saldırının 'uluslararası hukukun açıkça çiğnenmesi' olduğunu söyledi.

Suudi Arabistan saldırıyı 'son derece çirkin bir suç' olarak niteledi.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, "Sivil bir altyapıya yönelik saldırı uluslararası hukuk sınırları içerisinde değildir” ifadesini kullandı.

Ürdün saldırıdan İsrail’i sorumlu tuttu ve bugün başkent Amman'da gerçekleşecek ABD, Mısır, Ürdün ve Filistin liderlerinin yer alacağı zirveyi iptal etti.

Afrika Birliği Başkanı Moussa Faki Mahamat, İsrail’in savaş suçu işlediğini belirtip "İsrail’in Gazze’de hastane bombalamasını kınamak için sözler tükendi" diye konuştu.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Hastaneden gelen haberler, günlerdir gözlerimizin önünde gelişen trajediye dehşet katıyor" mesajını sosyal medya hesabından paylaştı.

Hizbullah, katliamın ardından İsrail'e karşı 'görülmemiş öfke' çağrısı yaptı. Lübnan'da konuşlu örgüt Hizbullah'la İsrail arasında günlerdir sınır hattında çatışma var.

Katar, saldırıyı 'acımasız bir katliam' ve 'savunmasız sivillere karşı işlenmiş iğrenç bir suç' olarak nitelendirdi, uluslararası hukuk hükümlerinin açık bir şekilde ihlal edildiğini vurguladı.

Suriye, hastaneye füzenin 'insanlığa karşı yapılmış en çirkin ve kanlı saldırılardan biri' olduğunu kaydetti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, saldırının kesinlikle kabul edilemez olduğunu söyleyerek faillerin hesap vermesi gerektiğini ifade etti.

HASTANE VURULDUĞUNDA KOMPLEKSTE 4 BİN İNSAN VARDI




2,3 milyon insanın sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ndeki Gazze kentinde akşam saatleri. İsrail'in 1,1 milyon insanın güneye gitmelerini isteyen tahliye emrinin ardından, şehirden ayrılamayanların sığındığı adreslerden biri El Ehli Baptist hastanesiydi.

Gazze'deki en eski hastane olan ve Anglikan kilisesi tarafından 1882 yılında kurulan hastanenin bahçesinde bile yüzlerce insan vardı. Akşam karanlığının sessizliğini ıslığa benzer bir ses bozdu, ardından kulakları sağır eden bir patlama gerçekleşti.

İsrail'in ateşlediği füzenin hasteneyi vurmasıyla en az 500 insan yaşamını yitirdi. Patlama sonrası içerisinde kilise de bulunan hastanenin bir kısmında yangın çıktı.

El Ehli Baptist hastanesindeki doktorlar, saldırı sırasında komplekste 4 bin kadar insanın bulunduğu bilgisini veriyor.

Saldırının şok dalgaları anında dünyaya yayıldı, Filistin lideri Mahmud Abbas, 'hastane katliamı' nedeniyle üç günlük yas ilan edildiğini duyurdu. İsrail'in tüm kırmızı çizgileri aştığını belirten Abbas, saldırıyı 'iğrenç bir savaş katliamı' olarak tanımladı.

Filistin topraklarında bugünden Cuma gününün sonuna kadar bayraklar yarıya indirilecek.

İsrail Gazze'den fırlatılan ve kısa düşen bir füzenin hastaneye isabet ettiğini ileri sürdü ancak ilk kanıtların tümü saldırının İsrail tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.