Dünya İsrail'in kanıtı boşa çıktı! ABD'den skandal açıklama, İran'dan tehdit

İsrail'in kanıtı boşa çıktı! ABD'den skandal açıklama, İran'dan tehdit

26.10.2023 - 21:00 | Son Güncellenme:

Savaşın yirminci gününde bir ilk yaşandı, uydu görüntüleri yalnızca 11 günde ortaya çıkan cehennemi gösterdi. Amerikan New York Times gazetesi ise, İsrail ve müttefiki ABD'nin sarıldığı kanıtı çürüttü.

İsrail'in Gazze'yi yerle bir ettiği savaşta on dokuzuncu güne girildi, yalnızca Orta Doğu'yu değil dünyayı diken üstünde tutan savaştaki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

ABD: SURİYE'DE İRAN DEVRİM MUHAFIZLARININ 2 TESİSİNİ VURDUK

Pentagon: ABD askeri güçleri, Suriye'nin doğusunda İran İslam Devleti Muhafızları Ordusu ve ona bağlı gruplar tarafından kullanılan iki tesise meşru müdafaa saldırısı düzenledi.17 Ekim'de İran bağlı gruplar tarafından Suriye ve Irak'taki ABD güçlerine yönelik saldırılara meşru müdafaa hakkımızı kullandık.

AB'DEN İSRAİL'E 'ARA' ÇAĞRISI

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Belçika’nın başkenti Brüksel’de gerçekleştirilen zirvede Gazze’ye insani yardımların ulaştırılabilmesi için İsrail’e saldırılarına periyodik olarak ara verme çağrısı yapma konusunda uzlaşı sağladı.

GAZZE'DE 29 BİN KONUT YIKILDI

Gazze’deki hükümet, İsrail saldırılarında 7 Ekim’den bu yana 29 bin konutun tamamen yıkıldığını, en az 2 bin kişi için enkaz altında oldukları yönünde ihbar alındığını duyurdu.

Haberin Devamı
AB LİDERLER ZİRVESİNE FİLİSTİN DAMGASI

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi sırasında yüzlerce kişi Filistin’e destek gösterisi düzenledi.

ABD ORTA DOĞU'YA ASKER GÖNDERECEK

İsrail’in Gazze Şeridi’nde sivilleri hedef almasının ardından ABD’nin başta Irak ve Suriye’de yer alanlar olmak üzere Orta Doğu’daki üslerine yönelik saldırıların artması üzerine ABD Savunma Bakanlığı bir adım daha attı. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder yaptığı açıklamada, "daha geniş bir çatışmayı caydırma” ve “ABD üslerinin korunmasını güçlendirmek” amacıyla Orta Doğu’ya yaklaşık 900 asker gönderileceğini bildirdi.

ABD: SİVİL KAYIPLAR OLACAK

CNN Türk Washington temsilcisi Yunus Paksoy Hande Fırat ile Gece Görüşü programında Beyaz Saray Sözcüsü'nün açıklamasını aktardı. Yunus Paksoy, " Beyaz Saray sözcüsünün  ‘Önümüzdeki süreçte siviller zarar görecek’ açıklamasını yineledi: Sivil kayıpların olduğu ve muhtemelen daha fazla olacağı konusunda dürüst olmak, dürüst olmaktır. Çünkü savaş budur. Acımasızdır, çirkindir." ifadelerini aktardı.

Haberin Devamı
FİLİSTİN HAYATINI KAYBEDENLERİN LİSTESİNİ AÇIKLADI

Filistinli insanlar hakları örgütü El-Hak'tan Aseel Al Bajeh yaptığı açıklamada, listede yer alan ilk 88 ismin aynı aileden olduğunu ifade ederek, listenin devamında ise yine aynı aileden 72 kişi olduğunu belirtti. Bakanlık geçtiğimiz haftalarda İsrail saldırılarında yaklaşık 45 ailenin tüm fertlerinin tamamının hayatını kaybettiğini açıklamıştı. İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 2 bin 913’ü çocuk olmak üzere toplam 7 bin 28 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 18 bin kişi yaralandı.

'ABD VE İSRAİL BU ATEŞTEN KURTULAMAYACAK'

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Tahran yönetiminin bölgede savaş istemediğini ancak Gazze'ye yönelik İsrail saldırılarının durdurulması gerektiğini belirterek, "Buradan Gazze'deki soykırımı destekleyen ABD'li yöneticilere sesleniyorum. Biz, bölgede savaşın genişlemesini ve büyümesini istemiyoruz ancak Gazze'de soykırım devam ederse ABD ve İsrail bu ateşten kurtulamayacak" dedi.

AB'DEN BM GENEL SEKRETER GUTERRES’E DESTEK

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İsrail’in Hamas hakkındaki açıklamalarına tepki göstererek istifasını istediği Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e destek vererek, “Guterres ve BM personelinin çalışmalarını tam olarak destekliyoruz” dedi.

Haberin Devamı
İSRAİL: HAMAS'IN KRİTİK İSİMLERİNDEN BİRİ ÖLDÜRÜLDÜ

İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari, İsrail'in Gazze Şeridi’ne düzenlediği hava saldırısında Hamas’ın İstihbarat Başkan Yardımcısı Shadi Barud'un öldürüldüğünü açıkladı.

DSÖ'DEN GAZZE AÇIKLAMASI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in tam ablukaya aldığı Gazze Şeridi’nde insani ve sağlık krizinin felaket boyutlarına ulaştığı duyurarak, “Daha fazla gecikme veya engelleme kesinlikle kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

GAZZE ŞERİDİ BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırıları 20’nci gününde devam ediyor. İsrail ordusu, akşam saatlerinde Gazze Şeridi’ni yoğun bombardıman altına aldı. İsrail ordusunun karadan ve havadan vurduğu Gazze Şeridi’nden yükselen dumanlar gökyüzünü kapladı.

Haberin Devamı
FİLİSTİN BM DAİMİ TEMSİLCİSİ MANSOUR: YANLIŞ UYRUĞA MI SAHİBİZ?

Filistin'in Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Riyad Mansour, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına sessiz kalan ülkeleri eleştirerek, “Yanlış inanca mı sahibiz, yanlış ten rengine mi, yanlış uyruğa mı sahibiz?” ifadelerini kullanarak, “Binlerce insanın bu salonda temsil edilen hükümetin kararıyla kucaklaşacak bir ailesi kalmadı” dedi.

'İSRAİL İNTİKAM SAVAŞI YÜRÜTÜYOR'

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el Maliki, İsrail'in Gazze'yi tamamen yok etmeyi amaçlayan bir "intikam savaşı" yürüttüğünü söyledi

İSRAİL REFAH'TA EV VURDU

Filistin İçişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentinin Al-Jneina Mahallesi'nde Al-Shaer ailesinin yaşadığı evi vurduğu bildirildi. Saldırıda en az 11 kişinin hayatını kaybettiği, çok sayıda kişinin yaralandığı aktarıldı.

Haberin Devamı
HAMAS: 50 ESİR İSRAİL SALDIRILARINDA ÖLDÜ

Kassam Tugayları'nın resmi Telegram hesabından yapılan açıklamada İsrail saldırılarında ölen rehine sayısının 50'ye yükseldiği bildirildi. İsrail kanadı bugün yaptığı güncellemede Hamas'ın elindeki rehine sayısını 224 olarak açıklamıştı.

HOLLANDA'DAN HAMAS'A YÖNELİK AÇIKLAMA

Hollanda Başbakanı Mark Rutte Hamas'ın ortadan kaldırılması için askeri bir operasyonun gerekli olduğunu ancak bu operasyonun hukuk sınırları içerisinde olması gerektiğini söyledi.

RAKAMLARLA GAZZE'DEKİ BÜYÜK YIKIM
  • Konut birimlerinin yaklaşık yüzde 45'i tamamen ya da kısmen yok edildi.
  • 219 eğitim kurumu vuruldu, bunların en az 29'u Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı'na (UNRWA) ait okullar.
  • Gazze Şeridi'nde 1,4 milyon insanın yerinden edildiği belirtiliyor.
  • İsrail saldırılarında 101 sağlık çalışanı yaşamını yitirdi, 100'den fazlası yaralandı.
  • Bombardımanda 50 ambulans hedef oldu, yarısı servis dışı kaldı.
  • Gazze'nin kuzeyinde 24 hastanenin boşaltılması istendi.
  • Hastaneler yüzde 150 kapasiteyle yaralıları tedavi etmek için çaba gösteriyor.
  • 2,3 milyon kişinin sıkışıp kaldığı Gazze'de her gün yaklaşık 166 tehlikeli doğum gerçekleşiyor.
  • Kuvözde tutulan en az 130 bebek elektrik kesintisi nedeniyle ölüm riskiyle yüz yüze.
İSRAİL'İN GECE BASKININDAN YENİ DETAYLAR

Guardian gazetesi, kaynaklardan edindiği bilgilerde İsrail ordusunun dün gece saatlerce Hamas ile çatıştığını yazdı. Buldozerler ve tanklar ile desteklenen operasyon hakkında İngiliz medyası 'Savaşın sonraki aşamaları için bölge şekillendirmesi' değerlendirmesinde bulundu. Yerel basına yansıyan gelişmelerde ise çatışmalarda İsrail'in kayıp vermediği açıklandı.

İSRAİL'DEN LÜBNAN'A HAVA SALDIRISI

Lübnan devlet medyası, İsrail'in ülkeye hava saldırısı düzenlediğini bildirdi. Herhangi bir can kaybının yaşanmadığı saldırıda bazı tarlalarda yangın çıktı. Hizbullah ile sık sık kuzeyde 'küçük' seviyelerde çatışan İsrail, uzmanlara göre olası bir savaşta 3 ila 5 bin arasında tecrübeli Hizbullah savaşçılarıyla karşı karşıya kalacak.

GAZZE'DE CAN KAYBI 7 BİNİ GEÇTİ

Filistinli yetkililer, İsrail'in hava saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısının 7 bini aştığını açıkladı. Savaşın yirminci günündeki verilere göre, 7 bin 28 kurbandan 2 bin 913'ü çocuk, 1709'u kadın.

NEW YORK TIMES, İSRAİL VE ABD'Yİ BOŞA ÇIKARDI


Savaşın onuncu gününde Gazze'nin en eski sağlık kurumu El Ehli Arap Hastanesi'ni vuran füze, en az 471 insanın hayatını kaybetmesine yol açtı. İsrail'in hava saldırılarından korkup hastaneye sığınan binlerce sivilin bulunduğu tarihi yerleşkeye füze ateşlemesi, dünyada infial yarattı.

İsrail ve sadık destekçileri ABD ile Avrupalı ülkeler, 18 Ekim tarihinin sabahında hastane bahçesine düşen roketin Filistinli gruplar tarafından ateşlendiğini savunmaya başladı. İsrail ordusu birçok video görüntüsü ve fotoğraf paylaştı, Tel Aviv'in sunduğu tezler Batılı müttefikleri tarafından anında kabul edildi.



Amerikan New York Times gazetesi, İsrail'in dile getirdiği Filistinli grupların mezarlıktan ateşlediği füzelerden birinin hastaneye isabet ettiği tezini çürüttü.

New York Times'ın yayınladığı görsel analize göre, Gazze semalarında süzülen bir roketin havada patlamasını yerde başka bir patlamanın takip ettiği görüntüler İsrail ve müttefikleri tarafından delil olarak sunuldu. Ancak gazete, ayrıntılı analiz edildiğinde 17 Ekim gecesi Al Jazeera televizyonunun canlı yayın kamerasındaki bir detayın başka bir şey gösterdiğini belirtiyor. Buna göre, videodaki füze yüksek ihtimalle hastane bahçesini cehenneme çeviren patlamaya yol açmadı.

New York Times, havada infilak eden füze yaklaşık üç kilometre uzaklıktaydı ve bu devam eden savaşta sınır hattındaki bir başka çatışmaya ait.

Hastanede yüzlerce insanı öldüren füzenin kimin tarafından atıldığı ya da patlamaya neyin yol açtığı gibi sorulara yanıt veremedğini kaydeden gazete, İsrail'in sunduğu en güçlü kanıtlardan birinin şüphe uyandırdığını vurguladı.

11 GÜNDE CEHENNEM! ABD'LİLER KAN DONDURAN FOTOĞRAFLARI YAYINLADI

10 Ekim ve 21 Ekim'de uydudan çekilen fotoğraflar, İsrail'in yol açtığı vahşeti apaçık ortaya koydu.

BM: YAKIT SIKINTISI NEDENİYLE GAZZE'DE FIRINLAR EKMEK YAPAMIYOR

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), Gazze'de yakıt kullanımını karneye bağladığını ve sunabileceği hizmetleri kısıtladığını açıkladı.

Kurum daha önce yaptığı açıklamada, Gazze'ye yakıt sevkiyatı yapılmaması halinde insani yardım operasyonunun Çarşamba gecesi sona erebileceği uyarısında bulunmuştu.

UNRWA Gazze'de rezervlerden biraz daha yakıt çıkarıldığını ve bunun öncelikle su arıtımında kullanılacağını söylüyor.

UNRWA, fırınlar için yakıt da dahil olmak üzere diğer operasyonların bir kenara bırakıldığını ve birçok fırının şu anda ekmek yapamadığını belirtiyor.

7 Ekim'den bu yana İsrail Gazze'ye yakıt girişine izin vermiyor. İsrail, Hamas'ın yakıt stokladığını savunuyor.

UNRWA sözcüsü Juliette Touma, eşi benzeri görülmemiş düzeyde acı çekildiğini belirtip "İki milyon insan hapsedilmiş halde. Gazze boğuluyor" dedi.

LULA: BU BİR SAVAŞ DEĞİL, SOYKIRIM



Brezilya lideri Lula de Silva, Gazze'deki bir savaş değil binlerce çocuğun ölümüne yol açan bir soykırım yaşandığını söyledi. Lula, "Orta Doğu'da şu anda olup bitenler çok ciddi. Kimin neden olduğu ya da hatalı olduğuyla ilgili değil. Sorun şu ki, bu bir savaş değil, çatışmayla hiçbir ilgisi olmayan ancak kurban olan 2 bin çocuğun ölümü bir soykırımdır" dedi.

Gazze'de 7 Ekim'de başlayan İsrail hava saldırıları bugüne kadar 6 bin 546 Filistinliyi öldürdü. Kurbanların 2 bin 704'ü çocuk.

Sağlık sisteminin çökmek üzere olduğu Gazze Şeridi'nde 17 bin 400'den fazla insan da yaralandı.

HAN YUNUS'TA YENİ SALDIRI

İsrail savaş uçakları, bu sabah saatlerinde Gazze'nin güneyindeki en büyük yerleşim Han Yunus'a saldırdı. Al Jazeera, çok sayıda binanın vurulduğu hava saldırısında onlarca insanın can verdiğini bildiriyor.

FİLİSTİNLİ GAZETECİ VE ÇOCUKLARI İSRAİL SALDIRISINDA ÖLDÜ

Al Jazeera televizyonunun Gazze büro şefi Vail el Dahduh'un eşi ve çocuklarının İsrail hava saldırısında öldürülmesini, Filistinli bir gazetecinin çocuklarıyla evinde bombalanması izledi.

Filistinli gazeteci Dua Şerif ve çocuklarının yaşadığı ev, Perşembe gününün ilk saatlerinde İsrail jetleri tarafından hedef alındı.

Zevayda kasabasındaki eve çok sayıda füzenin ateşlendiği, gazeteci ve çocuklarının saldırıda öldüğü bildiriliyor.

Gazeteci Şerif'in sunucu olduğu Voice of Al Aqsa (Aksa'nın Sesi) radyosu, can kayıplarını doğruladı.

7 Ekim'de başlayan savaşta İsrail'in öldürdüğü gazetecilerin sayısı en az 22.

ENKAZLARDAKİ CESETLER TEŞHİS EDİLEMİYOR



Filistinli acil servis yetkilileri, İsrail savaş uçaklarının yok ettiği binaların enkazlarında kalan cesetlerin yeterli teçhizat olmadığı için çıkarılamadığını söylüyor. Cesetlerin pekçoğunun teşhis edilemediğini belirten Filistinli yetkililer, savaşta en az 800 çocuğun enkaz altında kaldığı bilgisini de paylaştı.

Yanı sıra, birçok aile İsrail hava saldırılarında tüm üyelerinin aynı noktada ölmemesi için Gazze'nin farklı yerlerine dağılmış durumda. İletişimin kesintiye uğramasıyla, birçok aile sevdiklerinin İsrail bombardımanında can verdiğinden habersiz.

İSRAİL HAMAS'IN ELİNDEKİ REHİNE SAYISINI GÜNCELLEDİ

İsrail ordusu, 224 kişinin Hamas tarafından rehin alındığını tespit ettiklerini bildirdi. Ordu, geçtiğimiz günlerde bu sayısı 222 olarak açıklamıştı.

BM: GAZZE'DE HİÇBİR YER GÜVENLİ DEĞİL

Birleşmiş Milletler'in (BM) Filistinliler için insani yardım koordinatörü Lynn Hastings, İsrail'in Gazze halkına şehri terk etmeleri çağrısına yanıt veren yeni bir açıklama yaptı.

Hastings, "Gidecek yerleri olmadığı ya da hareket edemedikleri için tahliye olamayan insanlar için önceden yapılan uyarılar hiçbir fark yaratmıyor" dedi ve 'Gazze'de hiçbir yer güvenli değil' şeklinde ekledi.

 

KİM HANGİ OYU KULLANDI?



İsrail'in Gazze'de giriştiği katliamı durduracak ateşkes için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) getirilen tasarılar Batılı ülkeler ve Çin-Rusya bloğunun karşılıklı hayır oylarıyla reddediliyor. Beş daimi üyesi bulunan BMGK'da, Perşembe günü reddedilen iki tasarıyla birlikte 10 günde dört farklı karar tasarısı veto edilmiş oldu.

ABD'nin BMGK gündemine getirdiği 'insani duraklama' tasarısına, Rusya, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri 'hayır' oyu kullandı. BMGK'nin daimi üyeleri Rusya ve Çin'in vetosu, ABD tasarısını gündemden düşürdü.

Çin, ABD'nin fark gözetmeyen ve asimetrik güç kullanımını bitirmeyen bir çağrı yaptığını, bu nedenle 'hayır' oyu verdiğini kaydetti.

ABD'nin tasarısına destek veren ülkeler Arnavutluk, Fransa, Ekvador, Gabon, Gana, Japonya, Malta, İsviçre ve İngiltere oldu. Brezilya ve Mozambik çekimser kaldı.

Aynı gün oylanan Rusya'nın 'insani ateşkes' tasarısı ise, ABD ve İngiltere'nin 'hayır' oylarıyla rafa kalktı. Hamas'ın 7 Ekim saldırısının kınandığı, İsrail'in Gazze'ye uyguladığı ablukanın reddedildiği ve işgal altında tuttuğu bölgelerden çekilmesini isteyen tasarıya, Rusya ile birlikte Çin, Birleşik Arap Emirlikleri ve Gabon 'evet' oyu verdi. Çekimser kalan ülkeler ise, Arnavutluk, Brezilya, Ekvador, Fransa, Gana, İsviçre, Japonya, Malta ve Mozambik oldu.

İRAN: KONTROL TÜM TARAFLARIN ELİNDEN ÇIKABİLİR

Savaşın başlangıcından bu yana İsrail ve ABD'ye uyarılarda bulunan Tahran yönetimi, bir kez daha durumun endişe verici boyutlara ulaştığını yineledi.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Birleşmiş Milletler'deki (BM) olağanüstü Filistin oturumuna katılmak üzere New York'a giderken gazetecilere konuştu. İran'ın bir numaralı diplomatı, ABD ve Avrupa ülkelerinin İsrail'e verdiği desteği eleştirdi, "Kontrol her an tüm tarafların elinden çıkabilir" dedi.

AL JAZEERA MUHABİRİNİN EŞİ VE İKİ ÇOCUĞU İSRAİL SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ



Al Jazeera televizyonu, Gazze muhabiri Vail el Dahduh'un eşi ve çocuklarının İsrail bombardımanında hayatını kaybettiğini duyurdu.

El Dahduh'un eşi ve iki çocuğu, Gazze'nin güneyindeki Nuseyrat Mülteci Kampı'nda İsrail saldırısına hedef oldu. Televizyon, muhabirin ailesinin kaldığı binanın İsrail jetleri tarafından vurulduğunu bildirdi.

Gazze muhabirinin eşi ve çocukları, İsrail'in 1,1 milyon Filistinliye bölgenin kuzeyinden güneyine tahliye emri vermesi üzerine Nuseyrat'a gitmişti ancak İsrail vahşetinden kurtulamadılar.

Fransız AFP haber ajansı foto muhabiri, Vail El Dahduh’un kızının cansız bedenini tutarken çekilmiş bir fotoğrafını paylaştı.

Gazze muhabiri Dahduh'un bir oğlu saldırıdan yaralı olarak kurtuldu.

Hastanede Al Jazeera yayınına katılan Filistinli gazeteci, “Burada hiçbir yer güvenli değil, hiç kimse güvende değil” dedi.

Al Jazeera, Dahduh ailesinin öldürülmesini kınadı. İsrail ordusu olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

7 Ekim’den bu yana Gazze’ye düzenlenen saldırılarda ölen gazetecilerin sayısı ise şimdiden 20'yi geçti.

JAPONYA'DAN İSRAİL'E BASKI

Tokyo yönetimi, Gazze'de hava saldırılarıyla binlerce insanı öldüren İsrail'den savaşı geçici olarak durdurmasını istedi. Japonya Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa, Tokyo yönetiminin talebini iletmek üzere İsrail Büyükelçisi Gilad Cohen'le görüştü. Al Jazeera, Çarşamba günü geç saatlerde gerçekleşen buluşmada Japonya'nın İsrail'den savaşı askıya alması ve abluka altındaki 2 milyonu aşkın Filistinliye insani yardıma izin vermesini talep ettiğini bildiriyor.

İSRAİL: TANKLAR GAZZE'YE BASKIN YAPIP GERİ ÇIKTI



İsrail ordusu, gece boyunca Gazze'nin kuzeyinde tanklarla 'hedefli bir baskın' gerçekleştirdiğini açıkladı. Perşembe günü operasyonun videosunu paylaşan ordu, baskının 'savaşın sonraki aşamalarına hazırlık' kapsamında gerçekleştirildiğini aktardı.

Askerlerin bölgeden çıktığı ve İsrail topraklarına geri döndükleri belirtilen açıklamada, baskında Hamas'a ait altyapı ve tanksavar füze fırlatma mevzilerinin vurulduğu savunuldu.

Tankların yer aldığı saldırı, yirminci gününe giren savaşta bugüne kadar gerçekleşen en büyük baskın olarak niteleniyor. 

AL JAZEERA MUHABİRİ: SAVAŞTA BİR İLK

Al Jazeera'nın deneyimli muhabiri Alan Fisher, savaşın başından bu yana İsrail tanklarının ilk kez Gazze'ye girdiğini vurguluyor. Önceki İsrail baskınlarında yalnızca askerlerin Gazze Şeridi'ne sızdığını hatırlatan Fisher, tankların devreye girmesinin açık şekilde savaşın bir sonraki aşamasına hazırlık olduğunu aktardı.

ABD'nin Hamas'ın elindeki rehineler serbest kalmadan bir kara harekatı istemediğini kaydeden Al Jazeera muhabiri, Başkan Joe Biden ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu arasında Çarşamba günü gerçekleşen telefon görüşmesinde de konunun gündeme geldiğini bildirdi.

NETANYAHU KEHANETE SARILDI


İsrail'de altı kez başbakanlık koltuğuna oturan, ülke tarihinin en aşırı sağcı hükümetini kuran Binyamin Netanyahu, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarıyla bitme noktasına gelen siyasi kariyerini tersine çevirdi.

Derhal bir savaş kabinesi kuran Bibi lakaplı Netanyahu, geride kalan günlerde başkent Tel Aviv'de ABD lideri Joe Biden'dan Almanya Başbakanı Olaf Scholz'a, Fransa lideri Emmnauel Macron'dan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'a İsrail'in Batılı müttefiklerini ağırladı.

Netanyahu, Perşembe akşamı düzenlediği basın toplantısında İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik kara harekatı için hazırlandığını ancak operasyonun zamanlaması hakkında ayrıntı vermeyeceğini söyledi.

Kara harekatı kararının hükümetin özel savaş kabinesi tarafından verileceğini belirten Netanyahu, "Ve bu daha başlangıç" deyip ekledi:

"Eşzamanlı olarak, kara harekatı için hazırlık yapıyoruz. Ne zaman olacak, nasıl olacak, bunların detaylarına girmeyeceğim."

İsrail Başbakanı, Hamas'ın 7 Ekim'deki sürpriz baskınının nasıl gerçekleşebildiğine dair ise, "Herkesin cevaplar vermesi gerekecek, benim de. Ama tüm bunlar savaşın ardından olacak" ifadesini kullandı.

Netanyahu'nun basın toplantısında gözden kaçmayacak bir ayrıntı da vardı. Hamas’a karşı Tevrat’ın 'Yeşaya' kitabındaki 'kehanet'in görülüceğini savunan Netanyahu, tüm İsraillilerin birlik olmasını isteyip alıntı yaptı:

"Ülkenden şiddet, sınır boylarından soygun ve yıkım haberleri duyulmayacak artık. Surlarına kurtuluş, kapılarına Övgü adını vereceksin"

Yeşaya (İşaya) kitabında İsrail ve Yahudi halkının geleceğine dair pekçok kehanet yer alıyor. Bunlar arasında, İsrail'in bütün dünyaya adalet ve kurtuluş getireceği, barışı yayacağı gibi kehanetler var.

BIDEN: FİLİSTİNLİLERE İNANMIYORUM



İsrail'e kayıtsız şartsız desteğini her fırsatta dile getiren, başkent Tel Aviv'e destek ziyaretinde bulunan ABD lideri Joe Biden, skandallarına bir yenisini ekledi.

Beyaz Saray'daki basın toplantısında gazetecilerin karşısına çıkan Biden, İsrail ve Filistinliler arasında 6 Ekim’de var olan statükoya bir daha geri dönülemeyeceğini söyledi.

Hamas’a karşı İsrail’e kendisini savunmak için ne gerekiyorsa sağlanacağının garantisini yineleyen Biden, Gazze’deki ölü ve yaralılara ilişkin açıklamalara ise güvenmediğini belirtti.

ABD lideri, "Filistinlilerin ne kadar insanın öldüğüne ilişkin olarak söylediklerine inanmıyorum. Suçsuz insanların öldürüldüğüne eminim ama bu savaş açmanın bedeli" dedi.

Joe Biden'ın 2,3 milyon insanın gıdadan, temiz sudan, elektrikten ve yakıttan yoksun şekilde sıkışıp kaldığı Gazze Şeridi'ni aralıksız bombalayan İsrail'e ise gerçeklerden kopuk çağrıları vardı. ABD Başkanı, Tel Aviv yönetiminden Gazze'deki sivillerin hayatını korumak için her şeyi yapmasını istedi ancak bunun nasıl yapılacağını dile getirmedi.

İsrail’in çok dikkatli olmak zorunda olduğunu kaydeden Biden, "Eğer bunu (sivilleri koruyamazlarsa) yapamazlarsa bu onların zararına olur. Ama Filistinlilerin açıkladıkları verilere güvenim yok" ifadesini kullandı.

On dokuzuncu gününe girilen savaşta bugüne kadar Gazze'de 6 bin 500 kişi İsrail savaş uçakları tarafından öldürüldü. Filistinli yetkililer, kurbanların yaklaşık 3 bininin çocuklar olduğunu aktarıyor.

ABD Başkanı, İsrail'in işgali altındaki Batı Şeria’da Yahudi yerleşimcilerin Filistinlilere saldırıları için ise, "Filistinlilere kendi hakları olan yerlerde saldırıyorlar. Bu durmalı" dedi.

CELTIC TARAFTARI MEYDAN OKUDU



Şampiyonlar Ligi'nde Çarşamba akşamı oynanan Celtic-Atletico Madrid maçı, futbolun ötesine geçti. İskoçya’nın Celtic takımının binlerce taraftarı, Atletico Madrid karşılaşmasında Filistin bayrakları açtı.

UEFA daha önce Celtic taraftarlarına bir İsrail takımı ile yaptıkları karşılaşma sonrası bu nedenle ceza vermişti.

7 Ekim saldırısı sonrası da Filistin halkına desteğini sürdüren Celtic tribünlerine takım yönetimi bayrak sallanmaması çağrısı yapmıştı. Taraftarlara yapılan çağrıda, İskoçya’daki ve dünyadaki topluluklarda yaşananların etkisi gerekçe gösterilerek bu sırada Celtic Park’ta bayrak sallanmaması istenmişti.

Ancak, 2-2 sona eren Atletico Madrid maçında tribünler Filistin renklerine büründü. Green Brigade (Yeşil Tugay) isimli taraftar grubu, maçtan önce binlerce bayrağın stadyum dışında dağıtılacağını ilan etmişti.

UEFA 2016 yılın Celtic’e taraftarlarının salladığı Filistin bayrakları nedeniyle 9 bin sterlin ceza vermişti. Green Brigade (Yeşil Tugay) grubu ceza sonrası başlattığı kampanya ile 130 bin sterlin topladı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti