Dünya Gazze yoğun saldırı altında! İsrail her yerden taarruza geçti...

Gazze yoğun saldırı altında! İsrail her yerden taarruza geçti...

11.10.2023 - 08:56 | Son Güncellenme:

Gazze'den tüyler ürpertici fotoğraflar dünyaya servis edilirken, İsrail ordusu sınırdan top atışına başladı. Lübnan sınırındaki Hizbullah-İsrail çatışmasından ilk kareler geldi. Doğu sınırındaki patlama sesleri ise, üçüncü bir ülkeyle ilk temas niteliği taşıyor.

Hamas-İsrail savaşında beşinci günün sabahına girildi, hava saldırılarının hedefinde olan Gazze gece boyunca uyumadı. Gazze'ye tam taarruza geçeceğini duyuran İsrail'e ait savaş uçakları bölgeyi bombardımana tutuyor. İsrail ayrıca Lübnan'ın ardından bir ülke ile daha çatışmaya girdi. Dünyanın kilitlendiği Orta Doğu'daki tüm gelişmeleri dakika dakika aktarıyoruz.

3 SİVİL REHİNE SERBEST BIRAKILDI

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın, esir aldığı bir Yahudi yerleşimci kadın ile 2 çocuğunu dün serbest bıraktığı belirtildi. Katar merkezli Al Jazeera kanalı, kadın ile 2 çocuğunun serbest bırakılmasına ilişkin görüntüleri de yayınladı. Hamas’ın elindeki esir sayısına ilişkin tam rakam bilinmiyor, ancak İsrail’den kaçırılan en az 150 kişi olduğu tahmin ediliyor. Bunlardan kaçının sivil, kaçının asker olduğuna ilişkin bir bilgi bulunmuyor.


GAZZE'DE CAN KAYBI BİN 100'E YÜKSELDİ

Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının bin 100’e yükseldiği, yaralıların sayısının ise 5 bin 339’a ulaştığı aktarıldı.

NATO: İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKI VAR

İsrail'in Gazze'ye kara saldırısı başlatma hakkı olup olmadığı sorusuna NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “İsrail'in kendini savunma hakkı var. Hafta sonu korkunç terör saldırılarına maruz kaldılar ve çok sayıda sivil öldürüldü. İsrail'in bu tür terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır” ifadelerini kullanarak, İsrail'in orantılı karşılık vereceğini ve masum sivillere zarar vermeyeceğini umduğunu aktardı. Stoltenberg, “İsrail'e düşman olan herhangi bir ulus veya kuruluşun bu durumdan yararlanmaya çalışmaması gerektiğinin de önemli bir mesaj olduğunu düşünüyorum. Örneğin ABD, bu çatışmanın tırmanmasını önlemek için açık bir mesaj vermek amacıyla bölgedeki askeri varlığını artırdı” dedi.

Haberin Devamı
ERDOĞAN, SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ İLE GÖRÜŞTÜ
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman bin Abdülaziz El Suud ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İSRAİL'İN KUZEYİNDE SİREN SESLERİ

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar devam ederken, İsrail’in kuzeyindeki çok sayıda yerleşim yerinde sirenler devreye girdi. İsrail basınında yer alan haberlerde, Lübnan tarafından İsrail hava sahasının ihlal edildiği iddia edilerek, Lübnan'dan İsrail’e uçan 15-20 kadar İHA'nın tespit edildiği öne sürüldü.

BM'DEN GAZZE'YE GIDA VE SU YARDIMI İÇİN ÇAĞRI

BM Genel Sekreteri Guterres, "Gıda ve su dahil hayati önem taşıyan malzemelerin Gazze'ye girmesine izin verilmeli. Hızlı ve engelsiz insani erişime ihtiyacımız var." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı
MISIR İSRAİL'İ UYARDI MI?

İsrail ve Filistin arasındaki çatışmalar 5’inci gününe girerken, ABD Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi Başkanı Michael McCaul, Mısır’ın saldırılar konusunda İsrail’i uyardığını açıkladı. McCaul, "Mısır'ın 3 gün önce İsraillileri böyle bir olayın olabileceği konusunda uyardığını biliyoruz. Çok fazla detaya girmek istemiyorum ama bir uyarı verildi. Sanırım sorun hangi seviyede olduğuydu” dedi.

ERDOĞAN ÜRDÜN KRALI İLE GÖRÜŞTÜ

İletişim Başkanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Ürdün Kralı 2'nci Abdullah ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, İsrail-Filistin çatışması ve bölgede ortaya çıkan insani sorunların çözümü için yapılabilecekler ile sükunetin sağlanması adına bölgesel ve küresel düzeyde atılması gereken adımlar ele alındı. Cumhurbaşkanımız Erdoğan görüşmede, çatışmaların bölge geneline yayılma ihtimaline karşı teyakkuzda olunması gerektiğini dile getirdi. Türkiye'nin, gerilimin sonlandırılması için arabuluculuk dahil, her türlü desteğe hazır olduğunu ifade etti" denildi. (DHA)

 

KRAL CHARLES HAMAS'I KINADI

İngiltere Kralı Üçüncü Charles, İsrail-Hamas arasındaki savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

Hamas'ı kınayan Charles, 'İsrail'deki barbarca terör eylemleri nedeniyle dehşete düştüm. Hamas'ı kınıyorum. Dualarım ve düşüncelerim tüm acı çekenlerle birlikte. Özellikle de sevdiklerini kaybedenlerle' ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı
İSRAİL'DE 'ACİL ULUSAL BİRLİK HÜKÜMETİ' KURULACAK

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile muhalefet lideri Benny Gantz, acil ulusal birlik hükümeti ve savaş kabinesi kurulması konusunda anlaştı.

MISIR İNSANİ YARDIM İÇİN ATEŞKES TEKLİF EDECEK

Mısır, Gazze Şeridi'ne insani yardım ulaştırılması için altı saatlik ateşkes teklif edecek. Mısırlı iki güvenlik kaynağı Çarşamba günü yaptığı açıklamada Kahire'nin ABD, İsrail ve Filistin ile Gazze Şeridi sınırından insani yardım sağlama planlarını görüştüğünü söyledi.

İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan kaynaklar, yardımın Gazze ile Mısır'ın Sina Yarımadası arasındaki Refah sınır kapısından geçeceğini söyledi.

PUTİN: SİVİL KAYIPLAR EN AZA İNDİRİLMELİ

Dün ilk kez İsrail-Hamas arasındaki savaş hakkında konuşan Rus lider, Birleşmiş Milletler aracalığı ile bağımsız bir Filistin devletinin kurulması gerektiğini söyledi. ABD'nin bölgedeki gerginlikte kilit rol oynadığını söyleyen Putin, bugün de ABD'nin İsrail'e gönderdiği donanma hakkında konuştu.

'Sivil kayıpları en aza indirmemiz gerekiyor' diyen Putin, 'Donanmanın konuşlanması gerilimi artırdı' dedi. Putin açıklamalarının devamında bağımsız bir Filistin devleti olmadan sorunun çözülemeyeceği şeklindeki görüşünü de tekrar hatırlattı.

Haberin Devamı
GAZZE'DE SON SANTRALİN DE ELEKTRİĞİ KESİLDİ

Gazze'nin enerji alanından sorumlu yetkilileri bölgedeki tek elektrik santralinin artık çalışmadığını ve şehrin elektriksiz kaldığını açıkladı. İsrail ordusu Pazartesi'nden bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarını artırdı. Bölgeye yiyecek, su ve yakıt girişlerini ise kısıtlandı.

İSRAİL, GAZZE'DE ÜNİVERSİTE VURDUĞUNU DOĞRULADI

Salı akşamı Gazze'den gelen haberler, devam eden İsrail hava saldırılarında İslam Üniversitesi'nin vurulduğu ve enkaza döndüğünü bildiriyordu.

İsrail hava kuvvetleri, bugün X platformunda paylaştığı mesajla üniversite saldırısını doğruladı. İsrail ordusu, Gazze'deki üniversiteye Hamas mühendisleri için başlıca eğitim merkezi olduğu gerekçesiyle bombardıman düzenlediğini savundu. Hamas'ın üniversiteyi silah üretmek için kullandığını iddia eden ordu, ayrıca, kampüsün ciddi bir askeri ve siyasi güç merkezi olduğunu ileri sürdü.

LÜBNAN SINIRINDAKİ ÇATIŞMADAN İLK FOTOĞRAFLAR

Lübnan'daki Hizbullah güçlerinin Pazartesi İsrail'e roket fırlatmasıyla başlayan çatışmalar üçüncü gününde devam ediyor. İsrail ordusu, 72 saat içerisinde en az üç asker ve bir yarbayın öldürüldüğünü doğruladı.

Sınırın kuzeyinde ise birçok Hizbullah militanı İsrail'in saldırılarında öldü. İsrail ordusu Lübnan sınırına onlarca tank yığdı, saldırılarda top atışlarının yanı sıra savaş uçakları da füze ateşliyor.

Uluslararası haber ajansları AP ve AFP, sınır hattındaki Duheyre'den İsrail topçu birliklerinin atışları sonrasında yükselen dumanların fotoğraflarını geçti.

ABD, Lübnan'ın en güçlü askeri gücü olan ve 2006'da İsrail'le savaşa giren Hizbullah'ı Hamas'la devam eden savaşa dahil olmaması konusunda uyarmıştı.

Haberin Devamı
BM: İSRAİL BOMBARDIMANINDA 9 ÇALIŞANIMIZ ÖLDÜ

İsrail'in Gazze'yi hedef alan acımasız bombardımanında can kaybı 1000'i geçti, 5 bini aşkın yaralı ise ilaç sıkıntısı ve hastane yetersizliğiyle yüz yüze. Birleşmiş Milletler, Gazze'de görev alan çalışanlarından dokuzunun İsrail saldırılarında hayatını kaybettiğini duyurdu. BM Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA), dokuz çalışanın Cumartesi gününden bu yana devam eden hava bombardımanında yaşamını yitirdiğini belirtiyor.

'ABD'Lİ PARALI ASKERLER GAZZE'DE REHİNE OPERASYONUNA KATILIYOR'

New York John F. Kennedy Havalimanı'nda çekilen bir kare büyük ses getirdi, Amerikan medyası özel kuvvetler DELTA Force ve SEAL Team'in eski üyelerinin Gazze'de devreye girdiğini yazdı.

UYDU GÖRÜNTÜLERİ YAYINLANDI

Avrupa Uzay Ajansı, Cumartesi günü Hamas'ın saldırıya geçtiği noktaların fotoğraflarını yayınladı. Uydu görüntülerinde düşen roketlerin yeri, alevler ve dumanlar net olarak seçilebiliyor.

ERDOĞAN: BU SAVAŞ DEĞİL KATLİAM

İsrail'in 1947'den bu yana işgal ettiği Filistin topraklarını gösteren haritaları AK Parti grup toplantısında kürsüye taşıyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsrail'deki sivillerin öldürülmesine açık şekilde karşı çıktığını kaydedip ekledi:

"Aynı şekilde Gazze'deki masumların hiçbir ayrım gözetilmeden sürekli bombardımana maruz bırakılarak katledilmelerini de asla kabul etmiyoruz. Bir şehrin suyunu, elektriğini, giriş çıkışlarını kesip, altyapısını çökerterek, camisinden kilisesine, tüm ibadethanelerini, okullarını yıkarak, insanların en temel insani ihtiyaçlarına erişmesini engelleyerek, içinde sivillerin yaşadığı binaları bombalarla yerle yeksan ederek, velhasıl her türlü utanç verici yöntemle yürütülen bir çatışma savaş değil, katliamdır."

17 BİRLEŞİK KRALLIK VATANDAŞI ÖLÜ YA DA KAYIP

BBC, Hamas'ın hafta sonu İsrail'e gerçekleştirdiği saldırıda 17 Birleşik Krallık vatandaşının öldüğünü ya da kaybolduğunu duyurdu. Haberini bir resmi hükümet yetkilisine dayandıran yayın organı, daha önce 10'dan fazla İngilizin öldüğü yada kaybolduğu yönünde tahminler olduğunu hatırlatıyor.

GAZZE'DE BİR MAHALLE YOK EDİLDİ, İSRAİL'İN KARA SALDIRISI BAŞLADI

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'na Demir Kılıçlar Operasyonu'yla yanıt veren ve 1973'ten bu yana ilk kez resmen savaş ilan eden İsrail, Gazze Şeridi'ni yerle bir ediyor. 2,3 milyon insanın kapana kısıldığı Gazze Şeridi'nden bildiren BBC muhabiri Rüştü Ebu Aluf, Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gece özellikle bölgenin kuzey kesiminde çok tehlikeli bir tırmanış gerçekleştiğini aktardı.

İsrail savaş uçaklarının yüzlerce hava saldırısıyla bir mahallenin yok olduğunu belirten BBC muhabiri, gece yarısından bu yana çoğu sivil 50 insanın yaşamını yitirdiğini kaydetti. İsrail bombardımanında can verenlerin toplam sayısı ise 974'e çıktı.

Gece boyunca hava saldırılarını çatılardan izlediklerini dile getiren Rüştü Ebu Aluf, yüzlerce Gazze sakininin daha güvenli gördükleri şehrin güneyine yürüdüğünü, hastanelere ve okullara sığındığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler, son yaptığı açıklamada 260 bin Gazzelinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını duyurdu. Yerlerinden edilmiş insanların sayısı, Gazze nüfusunun yüzde 10'undan fazla.

İsrail'in topyekun kuşatma uyguladığı Gazze'de insanlar elektrikten, sudan ve yiyecekten mahrum ayakta kalmaya çalışıyor. Filistinli yetkililer, bu sabah Gazze'nin yegane elektrik santralinde yakıtın tükenmek üzere olduğunu ve 12 saat gibi bir sürede bölgenin tamamen elektriksiz kalacağını açıkladı.

Yanı sıra, hastaneler ve tıp merkezlerindeki ilaç stoklarının bir gün içinde bitme riski var.

Uluslararası haber ajansları, Gazze'de enkaza dönmüş sokaklarda çekilen tüyler ürpertici fotoğrafları dünyaya servis ediyor. AFP'nin karelerinde İsrail hava saldırısında hayatını kaybeden yakınlarının cenazelerini bir battaniye içinde taşıyan insanlar, birkaç eşyayla enkazlar arasında yürüyenler, yerde yaralı halde bekleyen hayvanlar var.


Bazı binalardan öğle saatlerinde bile halen siyah dumanlar gökyüzüne yükseliyordu.

Dahası, İsrail ordusu sınırdan Gazze'ye top atışları gerçekleştiriyor ve söz konusu saldırılar beşinci gününe giren savaşta bir ilk niteliği taşıyor.

GAZZE'DE ÖLÜ SAYISI 1000'İ AŞTI

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in Gazze saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısını 974 olarak açıkladı. Can kaybı dakikalar sonra 1055 oldu. Beşinci gününe giren savaşta İsrail bombardımanında yaralananların sayısı ise bugün öğle saatleri itibarıyla 5 bini geçti, 5 bin 184. Bir bakanlık yetkilisi harabeye dönen Gazze'de yaralananların yüzde 60'ının kadın ve çocuklardan oluştuğunu kaydetti.

TANKSAVAR FÜZELERİ ATEŞLENDİ, İSRAİL LÜBNAN'I VURDU



İsrail ordusu, Lübnan sınırı yakınlarındaki bir İsrail mevzisine tanksavar füzeleri ateşlendiğini duyurdu. Yerel medya, tanksavar füzesine İsrail birliklerinin misillemede bulunduğunu ve Lübnan topraklarındaki bir kasabanın bombalandığını bildiriyor.

Uluslararası haber ajansları Lübnan sınırındaki askeri yığınaktan onlarca fotoğrafı dünyaya servis ederken, The Jerusalem Post yaşananları 'Tanklar dizildi, dükkanlar kapalı: İsrail'in kuzeyi savaşa hazırlanıyor' başlığıyla özetledi.

İSRAİL'DEN KORKUNÇ İTİRAF: GAZZE'DEN TANIK OLMASI DAHA ZOR GÖRÜNTÜLER GELECEK

Gazze'yi yoğun şekilde bombalayan İsrail ordusu, çatışmaların sertleşeceği uyarısında bulundu. Ordu sözcüsü yarbay Jonathan Conricus yayımladığı video güncellemesinde, "Oldukça ağır kayıplar verdik... Ancak bu bizi caydırmayacak ve kararlılığımızı zayıflatmayacak" dedi.

Conricus çatışmaların yoğunlaşmasıyla Gazze'den tanık olması daha zor görüntüler geleceğini belirtip, İsrail'e sunulan desteğin söz konusu tablo ortaya çıktığında bile devam etmesini umduklarını söyledi.

Hamas'ın Gazze Şeridi hava sahasında saldırıları tespit etmekte kullandığı bir alanı yok ettiğini açıklayan İsrail ordusu, gece boyunca Hamas'a ait 80 hedefin vurulduğunu kaydetti. Ancak uluslararası haber ajanslarının bu sabah Gazze'den servis ettiği fotoğraflar, sivillerin yaşadığı binaların yerle bir olduğunu gösteriyor.

GAZZE'DE 12 SAATLİK YAKIT KALDI, ELEKTRİK KESİLECEK

Filistinli yetkililer, İsrail'in tam kuşatma altına aldığı Gazze Şeridi'ne elektrik sağlayan sistemin 10 ila 12 saat arasında yakıtı kaldığını açıkladı. İsrail, kendisi tarafından Gazze'ye sağlanan elektriğin Pazartesi günü kesildiğini duyurmuştu.

MESAJDAN BİR SAAT SONRA BOMBA VURDU

İsrail jetlerinin gece boyu hava saldırısı düzenlediği Gazze'de en az 30 can kaybı var. Cumartesi gününden bu yana yaşamını yitirenlerin sayısı 950'ye çıktı.

AFP haber ajansına bilgi veren Filistinli yetkililer, Salı gününü Çarşamba'ya bağlayan gecede yüzlerce hava saldırısı gerçekleştiğini söyledi.

İsrail bombardımanında sivillerin yaşadığı binalar, fabrikalar, camiler ve dükkanlar vuruldu.

Gazze'den bildiren Al Jazeera muhabiri Maram Humaid, X platformunda sabaha karşı paylaştığı mesajda "Bu işkence. Bomba sesleri giderek yaklaşıyor ve daha gürültülü. Barut kokusu her yerde ve toz havayı dolduruyor. Gazze'de nasıl bir sabah?" diye yazdı.

Muhabir Humaid, bir saat sonra ise hiçbir uyarı olmadan evinin yakınına büyük bir bomba isabet ettiğini, kırılan camların başına çarpmasıyla uyandığını aktardı. Al Jazeera muhabiri, derhal iki aylık bebeğini kucağına alıp vücuduyla siper ettiğini ve koşarak evden kaçtığını ekledi. Mesaj, "Savaşı DURDUR. Ölüyorduk" cümleleriyle bitti.

KARA OPERASYONUNUN AÇIK SİNYALİ

Salı günü kameralar karşısında Gazze'ye tam taarruza geçtiklerini dünyaya ilan İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın açıklamalarında gözden kaçan bir detay var. Gazze sınırındaki askerlere konuşan Gallant, İsrail'in de karadan saldıracağını söyledi.

The Guardian'a göre, "Havadan saldırı başlattık, daha sonra karadan da geleceğiz" diyen Bakan Gallant'ın sözleri kara operasyonunun eli kulağında olduğunun bir diğer açık sinyali.

ABD, İSRAİL VE MISIR GÜVENLİ KORİDORU GÖRÜŞÜYOR

İsrail'in 2007 yılından bu yana bir açık hava hapishanesine çevirdiği Gazze Şeridi, Hamas'ın Aksa Tufanı operasyonunun ardından bombardıman altında. Yaklaşık 2,3 milyon insanın barındığı 41 kilometre uzunluğundaki şeritte İsrail'in ilan ettiği tam kuşatma nedeniyle elektrik, su ve gaz da yok. Mısır tarafına açılan Refah sınır kapısı da kapatıldı.


ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington yönetimi ile İsrail ve Mısır arasında Gazze'den muhtemel bir güvenli çıkış koridoru hakkında görüşmeler yapıldığını açıkladı. İsrail jetlerinin yoğun saldırısı altındaki Gazze'de 900'den fazla insan yaşamını yitirdi, Birleşmiş Milletler verilerine göre evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı 260 bini aştı. ABD'nin soruna odaklandığını kaydeden Jake Sullivan, görüşmelerin sürdüğünü belirtti ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

BM: İSRAİL HAVA SALDIRILARI SONUCU 260 BİNİ AŞKIN GAZZELİ YERİNDEN EDİLDİ

Birleşmiş Miletler (BM), İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ni bombalamaya devam etmesi nedeniyle 260 binden fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldıklarını açıkladı.

Salı gecesi yapılan bir güncellemede bunun, 'Çatışmaların şiddetlendiği ve 50 gün boyunca devam ettiği 2014 yılından bu yana yerinden edilen en yüksek insan sayısını' temsil ettiği belirtildi. Sayının daha da artması bekleniyor.

Çoğu insanın okullara sığındığı bildiriliyor.

Gazze Şeridi yaklaşık 2,3 milyon insana ev sahipliği yapıyor ve dünyadaki en yüksek nüfus yoğunluğundan birine sahip.

BM, son günlerdeki hava saldırılarının 1000'den fazla konutu yok ettiğini söyledi.

Kuruluş, İsrail'in tam abluka uyguladığı Gazze’de temel ihtiyaçların karşılanmasının 'giderek daha zorlayıcı' hale geldiğini de sözlerine ekledi.

İSRAİL'DE ÖLÜ SAYISI 1200

İsrail'in kamu yayıncısı Kan, ölü sayısının 1200'e yükseldiğini açıkladı. Haberde ölenlerin çoğunlukla siviller olduğu belirtildi.

'YENİDEN SABAH OLDUĞUNU GÖRMEK MUHTEŞEMDİ'

Gece boyunca devam eden hava saldırıları, Oxfam'ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika Ülke İlişkileri Bölümü’nde görevli Najla Shawa ve çocuklarını Gazze kentindeki evlerinden kaçmak zorunda bıraktı.

BBC’ye, başlangıçta güvenli bir bölgede olduğu izlenimine kapıldığını söylüyor. “İnsanlar bize sığındı” diye ekliyor.

Shawa kısa süreliğine uyuyakaldığını ancak hemen sonra bölgeyi terk edenlerin ve evinin karşısındaki binanın bombalanacağını söyleyenlerin çığlıklarına uyandığını söyledi.

Hepsi farklı ailelerden 18 kişiyle birlikte bir restorana gittiler ve orada sabaha kadar birlikte kaldılar.

Shawa, evine döndüğünde karşıdaki binanın yerle bir olduğunu ve kendi evinin camlarının kırıldığını gördüğünü aktardı.

Çocuklarını panik içinde uyandırmanın 'korkunç' olduğunu kaydetti:

"Bu anları hayatım boyunca unutacağımı sanmıyorum. Yeniden sabah olduğunu görmek muhteşemdi."

YARBAY ÖLDÜ, ÜÇÜNCÜ ÜLKEDEN İLK ATEŞ

Hamas'ın açtığı güney cephesinin ardından kuzeydeki Lübnan'da konuşlu Hizbullah örgütü devreye girdi. İsrail ve Lübnan'dan açılan karşılıklı ateşler Pazartesi gününden bu yana dinmiş değil. Tel Aviv yönetimi Pazartesi günü İsrail'e sızmaya çalışan Hizbullah militanlarıyla çatışmaya girildiğini ve birçoğunun öldürüldüğünü açıkladı. İsrail ayrıca çatışmalarda bir yarbay ve üç askerinin öldürüldüğünü de doğruladı.

Savaşın tüm Orta Doğu'ya yayılmasından endişe edilirken, İsrail işgali altındaki Suriye toprağı Golan Tepeleri'nde de patlama sesleri duyuldu. İsrail ordusu, 1967'den bu yana işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri'ne saldırı düzenlenmesinin ardından topçu ateşiyle karşılık verdiğini açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, "Askerler, saldırının Suriye'deki merkezine doğru top ve havan mermileriyle karşılık veriyor" denildi. Ordu, Suriye'den İsrail topraklarına çok sayıda mühimmat fırlatıldığını belirtti.

Bir ordu sözcüsü Fransız Haber Ajansı AFP'ye yaptığı açıklamada bunun havan topu atışı gibi göründüğünü söyledi.

Bu, Hamas'ın abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail topraklarına eşi benzeri görülmemiş bir saldırı gerçekleştirdiği Cumartesi gününden bu yana İsrail ile Suriye arasındaki ilk çatışma oldu.

İsrail işgal ettiği stratejik Golan Tepeleri'ni 1981'de ilhak ettiğini açıkladı ancak bu adım uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.

KANADA VATANDAŞLARINI İSRAİL'DEN TAHLİYE EDECEK

Kanada Dışişleri Bakanı Melanie Joly, Kanada Silahlı Kuvvetleri’nin yardımıyla ülke vatandaşlarını uçakla Tel Aviv'den tahliye etmeyi planladıklarını açıkladı.

Bakan Joly yaptığı açıklamada, tahliyelerin Kanada vatandaşları, eşleri ve çocukları ile Kanada'da kalıcı oturum sahipleri, eşleri ve çocukları için olacağını söyledi. Joly, “Tel Aviv'deki havaalanına ulaşamayanlar için de ek seçenekler üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Kanada hükümeti, İsrail'de 3 bin 200'den fazla Kanadalının, Gazze ve Batı Şeria'da ise yaklaşık 500 Kanadalının kayıt yaptırdığını söyledi.

Saldırılarda iki Kanadalının öldüğü, iki Kanadalının da kayıp olduğu bildirildi.

ABD, Amerikalıları tahliye edip etmeyeceğini henüz açıklamadı. Avustralya basını da hükümetin vatandaşlarını uçakla tahliye etmek için hazırlık yaptığı iddialarına yer verdi.

ABD SİLAHLARI İSRAİL'DE

İsrailli yetkililere göre, ABD askeri teçhizatını taşıyan ilk uçak İsrail'in güneyindeki Nevatim Hava Üssü'ne ulaştı.

İsrail ordusu sosyal medyadan yaptığı açıklamada, "Ordularımız arasındaki işbirliği, savaş zamanlarında bölgesel güvenlik ve istikrarın sağlanmasının önemli bir parçası" dedi.

ABD'ye ait USS Gerald R Ford uçak gemisi de Doğu Akdeniz'e ulaştı.

AŞKELON'DA 'SIĞINAKLARA GİDİN' EMRİ

İsrail'in güneyindeki şehirden bildiren BBC muhabiri Alice Cuddy, Hamas'ın silahlı unsurlarının Gazze'den geçtiğine dair haberler üzerine akşam saatlerinde yetkililerin sığınaklara gitmelerini söylediğini bildirdi.

İsrail ordusu daha sonra, hava kuvvetleriyle desteklenen askerlerinin Aşkelon sanayi bölgesinde çatışmaya girdiğini belirten bir açıklama yaptı.

Hamas'ın yerel saatle 17:00’ye kadar İsrail vatandaşlarını bölgeyi terk etmeleri konusunda uyarmasının ardından Salı günü akşam saatlerinde Aşkelon'a çok sayıda roket fırlatıldı.

BLINKEN BUGÜN İSRAİL'E DOĞRU YOLA ÇIKIYOR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çarşamba günü Washington'ın İsrail'le dayanışmasını göstermek için Tel Aviv'e gidiyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken’ın İsrail’in yanı sıra bir başka Amerikan müttefiki olan Ürdün'ü de ziyaret edeceğini doğruladı.

Açıklamaya göre Blinken İsrail'de üst düzey yetkililerle görüşecek ve 'ABD'nin İsrail hükümeti ve halkıyla dayanışmasını yeniden vurgulayacak.'

Açıklamada, "Ayrıca İsrail'in güvenliğini artıracak tedbirleri gündeme getirecek ve ABD'nin İsrail'in kendisini savunma hakkına sarsılmaz desteğinin altını çizecek" ifadeleri kullanıldı.

timeline

Canlı Anlatım Özeti