Dünya Mars'tan Dünya'ya getirecekler ama... Büyük tehlike!

Mars'tan Dünya'ya getirecekler ama... Büyük tehlike!

28.10.2022 - 14:45 | Son Güncellenme:

NASA, önümüzdeki on yıl içinde Mars'tan toptak örneklerini incelemek üzere Dünya'ya getireceğini ve hatta yaşam izleri bile bulabileceklerini duyurdu. Ancak uzmanlar bunun aynı zamanda 'büyük tehlike' oluşturabileceğini ortaya koyuyor.

Marstan Dünyaya getirecekler ama... Büyük tehlike

NASA'nın Mars yüzeyinden bir toprak örneği toplayarak Dünya'ya getirmek ve incelemek istediği zaten biliniyordu. Milyonlarca kilometre uzakta yer alan 'Kızıl Gezegen'den Dünya'ya bu örnekleri nasıl getireceği ise merak konusuydu. Şubat 2021'de Mars'a inen Perseverance keşif aracı, antik yaşamın izlerini sürmek için şimdiye kadar 11 örnek topladı. NASA, Perseverance aracının topladığı örnekleri alıp Dünya'ya getirmesi için bir araç göndermeyi planlıyordu. Ancak son açıklamada tek aracın yanında 2 helikopterin de gönderileceği açıklandı. Aracın, 2028'de fırlatılması ve 2030'da Mars'a inmesi planlanıyor. Dünya'ya inişinin ise 2033'te Utah Çölü'ne gerçekleşmesinin planlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

YAŞAM İZLERİ BULABİLİR

NASA, bu incelemede yaşam izleri bile bulabileceklerini umuyor. Astrobiology dergisinin bildirdiğine göre, bunu ilk kez yapacaklar ve evrende uzaylı yaşamının varlığıyla ilgili nihai sorunun cevabını gerçekten verebilir.

Marstan Dünyaya getirecekler ama... Büyük tehlike

Astrobiology dergisinin aktardığına göre bilim adamları ve araştırmacılar, uzun zaman önce Mars'ta su varken, o sırada muhtemelen etrafta olan organizmaların gezegenin mevcut koşullarında hayatta kalabileceğini açıklıyor.

Hayatta kalma şansı en yüksek olan organizmalar, Mars'ın tortusunun derinliklerine gömülü olanlar ve bunlar, tesadüfen geri getirilen tam türden örnekler.

Sağlık Bilimleri Üniformalı Hizmetler Üniversitesi'nde patolog olan Michael Daly gibi uzmanlar, yakında Mars'ın tortusunda organizma bulabileceğimizi düşünüyor.

Haberin Devamı

Michael Daly, Astrobiology dergisinin yaptığı çalışmanın baş yazarı. Ve Daly, gelecekteki görevler için büyük önemtaşıdğını düşünüyor.

Marstan Dünyaya getirecekler ama... Büyük tehlike

Daly, "Eğer Mars'ta yaşam var olduysa, şu anda varlığını bağımsız olarak sürdürebilen yaşam formları olmasa bile, makromolekülleri ve virüsleri çok daha uzun süre hayatta kalırdı" dedi ve ekledi:

Bu, Mars'ta yaşam geliştiyse, bunun gelecekteki görevlerde ortaya çıkma olasılığını güçlendiriyor.

Bilim adamları, Mars'a neredeyse hiç havası olmayan ve inanılmaz derecede soğuk kışlara ve yüzey sıcaklıklarına dayanabilecek 'Bakteri Conan' olarak adlandırılan bir organizmanın simülasyonunu yarattı.

Bununla birlikte, örneklerden mümkün olabilecek uzaylı yaşamının şaşırtıcı keşfine rağmen, bazı uzmanlar hala Mars örneklerinin geri getirildiklerinde Dünya'ya getirebilecekleri tehlikelerden endişe ediyor.

DÜNYA'DAKİ YAŞAM İÇİN RİSK

Marstan Dünyaya getirecekler ama... Büyük tehlike

Toplanan Mars tortu örneklerinden uzaylı yaşamın kanıtlarından gelebilecek tüm harikalarla birlikte, bilim adamları Dünya'nın zarar görmeyeceğinden emin olmak için önlemler alacak.

Bilim adamları Mars'ta yaşam kanıtı bulursa, numuneler geldiğinde Dünya'nın güvende olduğundan emin olmaları gerekiyor. NASA'dan bilim insanı Dr. Moogega Cooper, şu açıklamayı yapmıştı:

Bir şeyi yeniden canlandırıp hayata döndürdüğünüzde, insanlara zararlı olabilecek bir şey getirmek istemezsiniz. Doğru yapıldığından emin olmak için mümkün olan en iyi işi çıkarmalıyız.

Cooper, Dünya'yı uzaylı yaşamından korumaya gelince, "Hayatı ancak bugün bildiğimiz şekliyle koruyabiliriz" dedi ve ekledi:

Haberin Devamı

Başka şeyler öğrenirsek, bu yaklaşımı değiştirebiliriz.

Cooper, koronavirüs pandemisine benzer şekilde bilimin yeni bilgilere uyum sağlaması gerektiğini kaydetti.

Kovid'e karşı olan yaklaşımımıza benziyor. Yeni bir şey öğreniyorsunuz ve buna uyum sağlamanız gerekiyor. Hayatı sadece bildiğimiz şekliyle biliyoruz. Bu yüzden gezegenimizde düşünebildiğimiz en kötü şeyi Marslı yaşamı için model olarak kullanacağız.