Dünya Moskova 'saldırı' altında! Putin'den ilk açıklama geldi

Moskova 'saldırı' altında! Putin'den ilk açıklama geldi

30.05.2023 - 10:32 | Son Güncellenme:

Ukrayna tarafından havalanan İHA'lar bir kez daha Moskova'ya ulaşmayı başardı. Putin'e düzenlenen suikast girişimi sonrası 2. defa bölgeye gelen İHA'lar yerel halkın kamerasına takıldı. Gelişmelerle ilgili saatler sonra Putin'den açıklama geldi.

Mayıs ayının hemen başında Kremlin'e düzenlenen İHA saldırısında hedef Vladimir Putin'di. Kameralara anbean yansıyan o anlar dünya basınında infial yaratırken saldırı başarısız oldu. Bu saldırı sonrası Ukrayna tarafı Rus topraklarına sık sık sabotajlar düzenledi.

Haberin Devamı

Tren yolları, yakıt depoları gibi yerleri hedef alan Ukraynalılar Rus tarafına önemli zayiat verdi. Geçtiğimiz hafta Bahkmut'un düşmesi sonrası ise Ukrayna için savaşan Ruslar kendi topraklarına saldırdı.

Küçük çaplı köy kasaba ve belediyelerde birçok kişiyi öldüren gruba Rus ordusu müdahale etti ve sabotajın başarısız olduğunu dünyayla paylaştı.

Son günlerde Rus tarafı Ukrayna'ya yönelik İHA saldırılarını artırdı. Geçtiğimiz gün 'en büyük' olarak nitelendirilen saldırıyı yapan Ruslar 50'den fazla drone ile Ukrayna topraklarına girdi, bu droneların çoğu ise Ukrayna tarafından düşürüldü.

Moskova saldırı altında Putinden ilk açıklama geldi

İHALAR MOSKOVA SEMALARINDA

Bu sabah saatlerinde ise saldırı sırası Ukrayna'daydı. Nereden havalandığı henüz tespit edilemeyen Ukrayna İHA'sı, başkent Moskova'nın semalarında görüldü. Patlayıcılarla dolu İHA'ların vızıltısı şehrin her yerinden duyulabiliyordu, ardından hava savunma sistemleri tarafından düşürülürken yüksek sesli patlamalar duyuldu.

Haberin Devamı

Moskova saldırı altında Putinden ilk açıklama geldi

BELEDİYE BAŞKANI VE VALİ DOĞRULADI

Moskova'nın en elit yeri olarak kabul edilen Rublyovka bölgesi üzerinde uçan İHA, birçok binaya zarar verdi, çok sayıda kişi ise yaralandı.

Moskova Valisi Andrei Vorobyov tarafından yapılan açıklamada, 'Birkaç insansız hava aracı Moskova'ya yaklaşırken düşürüldü, bazı binalarda hasar oluştu' dedi.

Moskova Belediye Başkanı Sergei Sobyanin ise benzer açıklamalarda bulunarak İHA'ların etkisiz hale getirildiğini, bazı binalarda küçük çaplı hasarlar oluştuğunu aktardı.

Moskova'ya yakın olan Funkovo, Kezmino ve Romashkovo isimli köylerde de havada birçok İHA görüldü. Sosyal medyada yayınlanan görüntüler olayı anbean kaydederken bir Moskova sakininin 'Evimizin hemen yanında uçuyor, hemen yanımda buradan ayrılmalı mıyım' dediği kameraya yansıdı.

Moskova saldırı altında Putinden ilk açıklama geldi

BİR AYDA İKİNCİ DENEME

Söz konusu İHA saldırısı Putin'e düzenlenen suikast girişimi sonrası Moskova'ya yapılan bu ay içindeki ikinci saldırı olarak kayıtlara geçti. Rus medyasında çıkan haberlerde ise 32 saldırı dronunun etkisiz hale getirildiği yazıldı.

Öte yandan Rus tarafı Kiev'e son 24 saatte 3 farklı saldırı düzenledi. Bu saldırılar İran yapımı kamikaze droneları olan 'Shahed'ler ile gerçekleşti. Ukrayna tarafından yapılan açıklamada ise toplam 20 saldırı İHA'sı etkisiz hale getirildi.

Haberin Devamı

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada, Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen İHA saldırıları hakkında bilgi toplanmaya devam edildiği belirtilerek, “Rusya topraklarına yönelik saldırıları desteklemiyoruz” denildi.

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen İHA saldırıları hakkında Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi tarafından açıklama yapıldı. Açıklamada, İHA saldırıları hakkında bilgi toplanmaya devam edildiği belirtilerek, “Rusya topraklarına yönelik saldırıları desteklemiyoruz” ifadelerine yer verildi. ABD’nin Ukrayna'ya kendi egemen topraklarını geri almak için ihtiyaç duydukları ekipman ve eğitimi sağlamaya odaklandığı aktarılan açıklamada, bu ay Rusya’nın Ukrayna’nın başkenti Kiev’e 17 kez insansız hava araçları veya füzelerle vurduğu hatırlatıldı.

PUTİN'DEN İLK AÇIKLAMA

Rusya Devlet Başkanı Putin, Moskova'ya bugün yapılan İHA saldırısının "terör eylemi" olduğunu söyledi. Hava savunma sistemlerinin sorunsuz bir şekilde çalıştığını ve saldırıyı önlediğini hatırlatan Putin, 'Bizi kışkırtmayı deniyorlar, ne yapacağımızı zaman gösterecek' dedi.

Haberin Devamı

Açıklamalarının devamında Putin, Rus halkının sindirmek için böyle bir saldırının gerçekleştiğini belirtti ve sözlerine şu şekilde devam etti:

'Bütün olasılıkları değerlendiriyoruz, Moskova'da hava saldırılarını önlemek için yapmamız gerekenler belli, gerekenleri yapacağız'

Moskova saldırı altında Putinden ilk açıklama geldi

Yazarlar