Dünya Mossad nasıl uyudu? İsrail istihbaratı Hamas saldırısında çuvalladı

Mossad nasıl uyudu? İsrail istihbaratı Hamas saldırısında çuvalladı

08.10.2023 - 12:11 | Son Güncellenme:

Hamas'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıyı Mossad ve diğer istihbarat servisleri nasıl haber alamadı? Dünyanın merakla takip ettiği gerilime BBC yanıt bulmaya çalıştı.

Mossad nasıl uyudu İsrail istihbaratı Hamas saldırısında çuvalladı

Cumartesi sabahı Hamas güçleri yerel saatle 06.00 civarında İsrail sınırından hem karadan hem de havadan sızmaya başladı. Kısa süre içerisinde binlerce kişi İsrail'in güneyini adeta işgal etti. 20 dakikada İsrail topraklarına 5000 füze fırlattığını belirten Hamas, çok sayıda İsrailli asker ve sivili esir aldı. İsrail'in Türkiye Büyükelçiliği, İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan alıntı yaparak, şu ana kadar en az 300 İsraillinin öldürüldüğünü ve onlarca kişinin kaçırıldığını söyledi. Büyükelçilik açıklamasına göre hastanelerde 2000'e yakın kişi tedavi görüyor. Bu sayı İsrail tarafından teyit edilmedi.

Haberin Devamı

'HİÇBİR FİKRİMİZ YOK'

Peki sınırın hemen yanında, daha önce defalarca kez aynı noktadan saldırıya uğrayan İsrail nasıl Hamas'ın bu organizasyonundan haberdar olmadı? Dünyanın en önemli gizli servislerinden olan Mossad'ın nasıl çuvalladığını BBC'nin güvenlik muhabiri Frank Gardner yazdı.
İsrailli yetkililerle temasa geçen Gardner, olayın nasıl olduğu hakkında sorduğu soruya karşı tarafın 'hiçbir fikrimiz yok' dediğini bildirdi. Şin bet ( İsrail'in yurt içi gizli servisi) ve Mossad'ın tüm kuvvetlerinin göz önüne alındığında bu durumu oldukça şaşırtıcı olarak gören Gardner, bilgileri olsa bile yetkililerin harekete geçmediğini kaydetti.

Mossad nasıl uyudu İsrail istihbaratı Hamas saldırısında çuvalladı

'ORTA DOĞU'NUN EN GÜÇLÜ İSTİHBARATI'

İsrail'in tartışmasız olarak Orta Doğu'daki en kapsamlı ve en çok finans desteği olan istihbarat servisine sahi olduğunu hatırlatan Gardner, ülkenin Filistin yanı sıra Lübnan, Suriye ve birçok ülkede ajan ve muhbirlerinin olduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

İsrail ve Gazze sınırı arasında sınır boyunca kameralar, hareketli sensörler ve devriye atan askerler görev yapıyor. Hatta dikenli tellerin yanında bir de akıllı bariyer olarak bilinen teknolojik bir engel de sınır boyunca bulunuyor. Hamas kuvvetleri ise saldırınn ilk gününde dozerlerle telleri kırıp, havadan paraşütle İsrail'e geçiyor.

1/7

2/7

3/7

4/7

5/7

6/7

7/7

İSRAİL'İN GÖZÜ ÖNÜNDE PLANLADILAR

İsraillilerin gözünün önünde binlerce roketin stoklanıp ateşlenmesini içeren böylesine koordineli, karmaşık bir saldırıya hazırlanmak ve bunu gerçekleştirmek, Hamas tarafından olağanüstü düzeyde operasyonel güvenlik gerektirmiş olmalı. Gardner Mossad ve diğer istihbarat servisleri için soruşturmanın başlatıldığını belirtiyor ancak ülkenin şimdilik acil olarak belirli yerlerde kontrolü ele geçiren Hamas üyelerini bastırması gerekiyor. İsrail esir alınan asker ve sivilleri en sonunda ya kara harekatıyla ya da müzakere yoluyla alacak.

HİZBULLAH'IN OLASI SALDIRISI

Öte yandan İsrail'in en büyük endişesi Hamas'ın diğer örgütlere yönelik yaptığı silahlı çağrı. Hamas Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah'ı kendi saflarına çekebilir mi? İsrail'in kuzey sınırı hali hazırda saatler önce Hizbullah tarafından bombalandı. Yerel medyada çıkan haberlerde olası bir saldırıda ülkenin daha önce karşılaşmadığı bir kaosla karşı karşıya kalacağı yazıldı.