Dünya Naaşı bile tehlikeli

Naaşı bile tehlikeli

24.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Navalni’nin annesi, oğlunun gizli bir şekilde toprağa verilmesi için Rus yetkililerden baskı gördüğünü açıklarken, ABD yönetimi Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım dalgası duyurdu.

Naaşı bile tehlikeli

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Rus muhalif lider Aleksey Navalni’nin tutulduğu cezaevinde 47 yaşında hayatını kaybetmesi sonrası, olayla ilgili şüpheler artarak devam ediyor. Bu zamana kadar Navalni’nin cesedi aileye gösterilmemişti. Navalni’nin annesi Lyudmila Navalnaya, yaptığı çağrılar sonrası oğlunun naaşını gördü, ancak bu kez de farklı bir baskıyla karşı karşıya kaldı.

Haberin Devamı

Navalnaya, oğlunun gizlice defnedilmesi için Rus yetkililerin kendisine baskı yaptığını açıkladı. Navalnaya, teşhis için oğlunun kendisine gösterildiğini belirterek, tıbbi ölüm belgesini imzaladığını belirtti. Yasalara göre oğlunun cenazesinin hemen kendisine teslim edilmesi gerektiğini belirten Navalnaya, “Benim yerime Aleksey’in nerede, ne zaman ve nasıl gömülmesi için kararlar alıyorlar. Benim karşımda Kremlin’den veya Soruşturma Komitesi’nin merkezinden talimat alıyorlar. Cenaze töreninin gizlice yapılmasını istiyorlar. Beni bir mezarlığa götürüp orada, ‘Bak oğlun burada yatıyor’ demek istiyorlar” diye konuştu.

Naaşı bile tehlikeli

BIDEN İLE GÖRÜŞTÜLER

Cenazeyi gizlice kabul etmemesi halinde, oğlunun cesedine bir şey yapacaklarını söylediklerini savunan Navalnaya, “Zaman senden yana değil, ceset çürüyor’ diyorlar” dedi. Navalni’nin ölüm nedeni ilk başta ‘ani ölüm sendromu’ olarak açıklanmış, Rusya Soruşturma Komitesi, kimyasal analiz için naaşın en az 14 gün daha ailesine teslim edilmeyeceğini belirtmişti. Navalni’nin eşi Yulia Navalnaya, “zehirlenme izleri kayboluncaya kadar eşinin naaşının bekletildiğini” iddia etmişti.

Haberin Devamı

Öte yandan Yulia Navalnaya, kızıyla birlikte ABD Başkanı Joe Biden tarafından San Francisco’da kabul edildi. Paylaşılan açıklamada, “Başkan, Navalni’nin olağanüstü cesaretine, yolsuzlukla mücadele mirasına ve hukukun üstünlüğünün herkes için geçerli olduğu özgür ve demokratik bir Rusya’ya inancına duyduğu hayranlığı ifade etti” denildi. Biden, “Şunu açıkça ifade etmek isterim, Aleksey Navalni inanılmaz cesur bir adamdı ve eşi ile kızının da onu örnek alması muhteşem” dedi.

Naaşı bile tehlikeli

PUTİN, ABD'Lİ BALERİNİ KOZ OLARAK KULLANIYOR

İsrail’in eski başbakan yardımcısı ve Aleksey Navalni’nin öldüğü Sibirya’daki çalışma kampında 9 yıl geçiren eski bir Sovyet muhalifi olan Natan Sharansky, geçtiğimiz günlerde başkent Moskova’da gözaltına alınan Rus asıllı ABD’li balerin Ksenia Karelina’nın “koz” olarak kullanıldığını iddia etti. Sharansky, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukraynalı bir hayır kurumuna para gönderdiği için ‘vatana ihanetle’ suçlanan ünlü balerini Batı’ya karşı “ucuz bir pazarlık kozu” olarak kullandığını söyledi.

Haberin Devamı

ABD, RUSYA'YA YENİ YAPTIRIMLARI AÇIKLADI

ABD Başkanı Joe Biden, Aleksey Navalni’nin ölümü ve Ukrayna’daki savaş nedeniyle Rusya’ya karşı 500’den fazla yeni yaptırımı duyurdu. ABD’nin yeni yaptırımlarının Rusya’nın finansal sektörü ve silah sanayisinin yanı sıra, yaptırımların aşılmasına yardımcı olduğu ve Navalni’nin tutukluluğuyla bağlantılı olduğu iddia edilen işletmeleri kapsayacağı belirtildi.