Dünya ‘Namaste Trump’*

‘Namaste Trump’*

25.02.2020 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD Başkanı Donald Trump, büyük ilgiyle karşılandığı Hindistan’da 110 bin kişiye hitap etti. Uzmanlar bu ziyaretin Çin’in yükselişini dengeleme açısından büyük önem taşıdığını ifade ediyor.

‘Namaste Trump’*

ABD Başkanı Donald Trump, dün iki günlük Hindistan ziyaretine başladı. Trump’ı, Sardar Patel Uluslararası Havalimanı’nda Hindistan Başbakanı Narendra Modi sarılarak karşıladı. Trump’a eşi First Lady Melania Trump ve kızı Ivanka Trump da eşlik etti. Dünyanın en büyük kriket stadyumunda, Modi ile birlikte, yaklaşık 110 bin kişiye seslenen Trump, Hindistan ile askeri ekipman satışına dayalı ‘inanılmaz’ bir anlaşma imzalanacağını açıkladı. Trump, Ahmedabad kentinde yaptığı açıklamasında, ABD’nin gezegendeki en iyi ve en korkulan askeri teçhizatı Hindistan’a sunmayı dört gözle beklediğini belirterek, Yeni Delhi yönetimiyle yaklaşık 3 milyar dolarlık savunma anlaşması imzalayacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

ABD Başkanı stadyumda ‘Namaste Trump’ pankartlarıyla karşılandı ve bu etkinlik Trump’ın yurt dışında yaptığı en büyük miting olarak tarihe geçti. Trump ziyaret öncesi ve esnasında twitter hesabından Hintçe paylaşımlar yaptı.

Tac Mahal’e gitti

Trump, “ABD ve Hindistan teröristleri durdurmak ve onların ideolojileriyle mücadele etmek için birlikte çalışmaya kararlıdır. Bu sebeple göreve başladığımdan beri yönetimim Pakistan ile sınırdaki terör örgütlerini bitirmek için çok olumlu şekilde çalışıyor” dedi. ABD’nin, savunma alanında Hindistan’ın önde gelen ortağı olması gerektiğine inandığını ifade eden Trump, “Birlikte egemenliğimizi, güvenliğimizi savunacağız, özgür ve açık Hint-Pasifik bölgesini çocuklarımız ve gelecek birçok nesil için koruyacağız” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Trump, hitabının ardından Tac Mahal’i ziyaret etmek için Agra’ya geçti. Uzmanlar Trump’ın Hindistan ziyaretinin oldukça önemli olduğunu ve Çin’in ticaret dünyasındaki etkisine karşı bir dengeleme amacı taşıdığını ifade ediyor.

‘Namaste Trump’*

Trump’a destek artıyor

Araştırma şirketi Gallup’un yaptığı son ankete göre ABD Başkanı Donald Trump’a kamuoyu desteği yüzde 49’a çıktı. Bu oran, Trump’ın başkan seçildiği 2017’den bu yana yapılan kamuoyu yoklamalarındaki ilk net pozitif sonuç olarak kayda geçti. Gallup’un anketine göre Trump’a karşı çıkanların oranı da yüzde 48 oldu. Kasım ayında düzenlenecek olan başkanlık seçimleri öncesi bu oranlar, Trump’ın ikinci defa da başkan seçilebileceğine işaret ediyor. Trump’a kamuoyu desteğinin azil sürecinin başladığı Eylül ayından bu yana arttığı ifade ediliyor.

* Selam anlamında nezaket sözcüğü

Yazarlar