Dünya Brüksel'de kritik zirve! NATO'dan ortak bildiri

Brüksel'de kritik zirve! NATO'dan ortak bildiri

24.03.2022 - 11:13 | Son Güncellenme:

Rusya-Ukrayna savaşının ele alındığı NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi, Belçika’nın Brüksel kentinde gerçekleştirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirvede önemli temaslarda bulundu. Zirvede ABD'nin Ukrayna için yaptığı teklif gündeme gelirken NATO liderleri de ortak bildiri yayınladı.

Belçika’nın başkenti Brüksel, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’ne ev sahipliği yaptı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Brüksel ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, NATO Parlamenter Asamblesi (NATO-PA) Türk Delegasyonu Başkanı Osman Aşkın Bak, İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın eşlik etti.

Haberin Devamı

NATO LİDERLERİNDEN ORTAK AÇIKLAMA

Zirve sürerken liderler ortak bildiri yayınladı. NATO'nun bildirisinde, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının küresel güvenliği tehdit ettiği belirtildi.

Bildiride şunlar denildi:

"Rusya'nın Ukraynalılara saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor. Çin, Rusya'nın savaşına herhangi bir şekilde destek olmaktan kaçınmalı. Putin, Ukrayna'daki askerlerini çekip savaşı sonlandırmalı. İttifakın her karış toprağını savunmayı sürdüreceğiz. Rusya'nın sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyoruz. Genel Sekreter Stoltenberg, 30 Eylül 2020'ye kadar görevde kalacak. Ukrayna'ya saldırılardan Belarus'u sorumlu tutuyoruz."

ZELENSKİY, NATO LİDERLER ZİRVESİ'NE HİTAP ETTİ

Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, beklendiği gibi bugün olağanüstü toplanan NATO zirvesinde konuşma yaptı. Zelenskiy, Ukrayna'nın Rus işgalcilere karşı savaş uçağı, tank, daha iyi hava savunma sistemleri ve gemisavar silahlarına ihtiyaç duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Dünyanın NATO'dan gerçek bir aksiyon ve gerçek bir güvenlik garantisi beklediğini kaydeden Zelenskiy, ittifaktan daha fazla askeri destek istedi. Rusya'nın NATO'nun doğu kanadındaki ülkeleri de hedef alacağını dile getiren Ukrayna lideri, Rus işgalcilerin fosfor bombası kullandığını da ifade etti. 

Brükselde kritik zirve NATOdan ortak bildiri

ERDOĞAN, DRAGHI İLE BİR ARAYA GELDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Draghi ile bir araya geldi. Daha sonra Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi kapsamında Estonya Başbakanı Kaja Kallas ile ayaküstü görüştü.

Brükselde kritik zirve NATOdan ortak bildiri

ERDOĞAN İLE MACRON GÖRÜŞTÜ

Zirveye katılmak için Brüksel’e gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Karargahı'na geçti. Erdoğan, daha sonra Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ikili bir görüşme gerçekleştirdi.

Brükselde kritik zirve NATOdan ortak bildiri

BORİS JOHNSON İLE GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bulunduğu Belçika'nın başkenti Brüksel'de temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, temasları kapsamında NATO Karargahı’nda İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Brükselde kritik zirve NATOdan ortak bildiri

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Kritik zirveye katılan devlet başkanları aile fotoğrafında bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Macron ile gerçekleştirdiği görüşme sonrası aile fotoğrafında katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, fotoğraf çekimi sırasında en ön sırada İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın yanında yer aldı. Erdoğan, çekim öncesi liderlerle el sıkışarak kısa süreli sohbet etti.

Brükselde kritik zirve NATOdan ortak bildiri

ALMANYA BAŞBAKANI AİLE FOTOĞRAFINDA YER ALMADI

NATO Liderler Zirvesi'ndeki son bilgileri aktaran CNN Türk Editörü Enver Kaptanoğlu, "Sabah çekilen aile fotoğrafında Almanya Başbakanı Scholz yoktu. Çünkü zirveye gecikti. Sabah saatlerinde Alman Parlamentosu'nda Almanya'daki akaryakıt fiyatlarının indirilmesine ilişkin bir görüşme vardı. Scholz buradaki görüşmeye katıldı. Buradaki görüşmeler uzadığı için uçağı Almanya'dan geç kalktı. Dolayısıyla buraya da geç kaldı ve aile fotoğrafında yer almadı." dedi.

ABD'DEN UKRAYNA TEKLİFİ

Toplantıdan kulis bilgileri de aktaran CNN Türk muhabiri Enver Kaptanoğlu, ABD'nin toplantıda Ukrayna'ya gemisavar füzeleri temin edilmesi fikrini liderlere ilettiğini aktardı.

Haberin Devamı

Üst düzey bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'yı gemisavar füzelerle desteklemek için çalıştıklarını söyledi. Brüksel'deki NATO zirvesinin oturum arasında açıklamalarda bulunan yetkili, "Ukrayna'ya gemisavar füzeleri sağlama konusunda müttefiklerle istişarelere başladık. Bunu gerçekleştirmenin önünde bazı teknik zorluklar olabilir ancak bu, şu anda müttefiklerimizle istişare ettiğimiz ve üzerinde çalışmaya başladığımız bir konu" dedi.

TÜRKİYE'NİN SÖYLEYECEKLERİ HAYATİ ÖNEMDE

NATO’nun en büyük ikinci ordusuna sahip olan, Ukrayna ile ilişkileri iyi olan ve Rusya ile görüşebilen tek NATO üyesi Türkiye’nin söyleyecekleri ise hayati önemde. George Mason Üniversitesi'nde Jeopolitika Danışmanı olan Richard Outzen'e göre; Türkiye hem Rusya hem de Ukrayna ile iyi ilişkilere sahip. Türkiye, Rusya ile iletişimi olan, aynı zamanda Rusya'yı caydırma yeteneği olan tek NATO üyesi.

Haberin Devamı

ERDOĞAN'IN ZELENSKİY VE PUTİN İLE GÖRÜŞMELERİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile 4 kez, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 2 kez telefonda görüştü.
Görüşmelerde, kalıcı ateşkesin önemine değindi, iki lideri bir araya getirme çabalarının süreceğini vurguladı.

Erdoğan, Putin ile son görüşmesinde, bazı konular üzerinde uzlaşıya varmanın liderler düzeyinde görüşmeler gerektirebileceğine işaret ederek, iki lideri İstanbul veya Ankara’da misafir etme teklifini iletti.

NATO GENEL SEKRETERİ'NDEN AÇIKLAMA

Zirve öncesi açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırılarının sonuçlarını ele alınacağını, Çin'in bu krizdeki rolünün tartışılacağını ve NATO'nun savunmasını güçlendirmek için atacağı adımlar hakkında yeni kararlar alınacağını belirtti. Stoltenberg, zirvede alınacak kararlar arasında Bulgaristan, Macaristan, Romanya ve Slovakya'da 4 yeni NATO savaş grubu ilan edilmesi, NATO'nun tüm kara, deniz, hava ve uzay alanlarında duruşunu güçlendirmesi, Ukrayna'ya ek destek sağlanması ve Rusya’nın saldırıları nedeniyle risk altındaki müttefik ülkelere desteğin artırılması kararlarının bulunduğunu ifade etti.