Dünya Özel jet sabah 07.40'ta indi! Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarus'ta

Özel jet sabah 07.40'ta indi! Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarus'ta

27.06.2023 - 10:28 | Son Güncellenme:

Rusya'yı uçurumun kenarına sürükleyen Wagner Grubu lideri Prigojin'in nerede olduğu ortaya çıktı, Belarus'a ulaştığı resmen açıklandı.

Özel jet sabah 07.40ta indi Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarusta

Son kez göründüğünde vakit gece yarısıydı, siyah bir arazi aracının açık penceresinden dışarı bakıyordu. Foto muhabirlerine gülümsedi, yanı sıra bazı şehir sakinlerinin onunla selfie çekti.

Haberin Devamı

25 Haziran gününün ilk saatlerinden itibaren bir daha kimse Yevgeni Prigojin'i görmedi. Pazartesi akşam saatlerinde ayaklanmanın ardından ilk ses kaydını yayınladı, 11 dakikalık kayıtta hükümeti devirmeye çalışmadığını söyledi.

YANITSIZ KALAN SORU

Rus askerlerinin kanının dökülmemesi için ayaklanmaya son verdiğini belirten Wagner Grubu lideri, şu ifadeleri kullandı:

"Bazı Rus siviller, Moskova'ya yürüyüşümüzü durdurmamız nedeniyle hayal kırıklığına uğradı. Adalet Yürüyüşü, Rusya'nın her yerinde güvenlikle ilgili ciddi sorunlar olduğunu ortaya çıkardı. Evet, Wagner birlikleri kendilerine saldıran helikopterleri düşürdü, bazı Rus askerleri hayatını kaybetti. Ancak karada tek bir askeri bile öldürülmedi. Yaşananlardan dolayı üzgünüz ama onlar da bizi füzelerle vuruyor ve bombalıyorlardı."

Suriye, Libya, ve Afrika kıtasındaki çok sayıda ülkede varlık gösteren Wagner Grubu'nun 1 Temmuz itibarıyla faaliyetlerine son vereceğini kaydeden Yevgeni Prigojin, ses kaydında en çok merak edilen soruyu ise yanıtsız bıraktı: Nerede olduğunu söylemedi.

Özel jet sabah 07.40ta indi Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarusta

PUTİN YİNE ADINI ANMADI

Prigojin'den saatler sonra kameraların karşısına geçen Rusya lideri Vladimir Putin, ayaklanmanın ardından ilk kez konuştu. Konuşmasında 23 yıllık iktidarının en zorlu gününü yaşatan eski dostunun adını anmadan bir kez daha "Rusya'yı sırtından bıçaklamak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Askeri başkaldırının liderlerini adalete teslim etme sözü veren Putin, Wagner Grubu'nun paralı askerlerine üç seçenek sundu:

"Bugün Savunma Bakanlığı veya diğer kolluk kuvvetleriyle sözleşme yaparak Rusya'ya hizmet etmeye devam etme veya ailenize ve yakınlarınıza dönme fırsatına sahipsiniz. İsteyen Belarus'a da gidebilir."

Rusya lideri ayaklanma sırasında Rus pilotların öldüğünü de doğruladı, "Kendilerini feda eden kahraman pilotların cesareti Rusya'yı trajik ve yıkıcı sonuçlardan korudu" dedi.

Özel jet sabah 07.40ta indi Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarusta

Ayaklanma sırasında bazı savaş uçağı ve helikopterlerin Wagner Grubu tarafından düşürüldüğünü gösteren videolar yayınlandı. Rus medyası ise, üç helikopter ve bir uçağın düşürülmesi sonucu 13 pilotun öldüğünü yazdı.

FLIGHTRADAR'DAN İZLENDİ

Wagner Grubu kurucusu Prigojin'in Belarus'a gideceği duyuruldu ancak nerede olduğuna dair iki günü aşkın süredir hiçbir bilgi yoktu. Ta ki, bu sabaha kadar. Belarus medyası, Yevgeni Prigojin'in özel jetinin başkent Minsk yakınlarına inmiş olabileceğini duyurdu.

Özel jet sabah 07.40ta indi Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarusta

Habere göre, Prigojin'in jeti yerel saatle 07.40'da Minsk yakınlarındaki Machulishchi askeri üssüne iniş yaptı. Yevgeni Prigojin'in özel uçağından dakikalar sonra Rusya'dan havalanan bir başka özel jet yine Belarus'a ulaştı. Söz konusu özel uçağın St. Petersburg'dan havalandığı bilgisi var.

Uçuş takip sistemi Flightradar24 verilerine göre, Wagner Grubu patronuna ait uçak 25 Haziran akşamı Putin ve Prigojin'in memleketi St. Petersburg'a ulaştı. 27 Haziran gününün ilk saatlerinde bu kez St. Petersburg'dan havalandı.

Haberin Devamı

BBC Rusça, Pazartesi günü Prigojin ve Wagner Grubu paralı askerlerinin Belarus'ta olduğuna dair doğrulanmamış haberler yayıldığını hatırlatıyor.

62 yaşındaki Yevgeni Prigojin'in nerede olduğuna dair henüz bir resmi açıklama yok ancak Belarus medyasına yansıyan haberler bir ilk niteliği taşıyor.

LUKAŞENKO DOĞRULADI

Belarus lideri Alexander Lukaşenko, bugün öğle saatlerinde Wagner Grubu ile Rus ordusu arasındaki gerilimin kötü yönetildiğini söyledi.

AFP haber ajansının bildirdiğine göre, Lukaşenko "Durumu gözden kaçırdık ve sonra kendi kendine çözüleceğini sandık. Ancak çözülmedi. Bu vakada kahraman yok" dedi.

Belarus lideri, ilerleyen saatlerde yeni bir açıklama daha yaptı, Prigojin'in 27 Haziran itibarıyla Belarus'ta olduğunu söyledi. Resmi haber ajansı BELTA'ya konuşan Alexander Lukaşenko, Wagner liderinin bir süre Belarus'ta olacağını aktardı ancak daha fazla detay vermedi.

Haberin Devamı

Özel jet sabah 07.40ta indi Lukaşenko doğruladı, Prigojin Belarusta

Prigojin, Vladimir Putin'in Avrupa'daki en sıkı müttefiki Belarus lideri Alexander Lukaşenko'nun arabulucuğunda askeri ayaklanmayı durdurmuştu. Kremlin, Prigojin'in Doğu Avrupa ülkesine gideceğini duyurmuştu.

Lukoşenko'nun arabuluculuğunda varılan anlaşmayla ayrıca, Prigojin'e yönelik suçlamaların düşürüldüğü ve onun Belarus'a gitmesine izin verileceği bildirilmişti. Ancak Rus devlet medyasında, Prigojin hakkındaki soruşturmanın sürdüğüne dair haberler yayımlandı.