Dünya Pakistan seçiminde beklenmedik yarış!

Pakistan seçiminde beklenmedik yarış!

10.02.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Pakistan seçimlerinde hapisteki eski başbakan İmran Han’ın desteklediği adaylar beklenenin çok üzerinde oy aldı ve büyük bir sürprize imza attı. Hükümet kuracak sayıya kimse erişemezken, büyük çekişmeye sahne olan seçimde Navaz Şerif’in partisi ikinci sırada kaldı.

Pakistan seçiminde beklenmedik yarış

Pakistan’da önceki gün gerçekleştirilen ve büyük önem taşıyan seçimlerde büyük sürpriz yaşandı. Ülkede seçime dair sonuçlar uzun saatler boyunca açıklanmadı ve şaibe iddiaları dile getirildi. 

Haberin Devamı

Sandıkların kapanmasından ancak 12 saat sonra ilk açıklamalar gelmeye başladı. Ülkede seçim sonuçlarının açıklanmasının bu kadar gecikmesi alışılmış bir durum değil. Bununla birlikte dün gelmeye başlayan sonuçlar, beklenenden oldukça farklı oldu. Zira açıklanan ilk sonuçlara göre, hapisteki eski başbakan İmran Han’ın partisi Pakistan Adalet Hareketi’nin (Pakistan Tahrik-i İnsaf-PTI) desteklediği bağımsız adaylar seçimi önde götürüyor. Han’ın sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, PTI destekli bağımsız milletvekillerinin seçimleri açık ara önde götürdüğü kaydedildi. 

Üçlü mücadele 

Bu seçimde rahat bir zafer elde etmesi beklenen eski başbakan Navaz Şerif’in partisi Pakistan Müslüman Birliği-Navaz (PML-N) ise ikinci sırada gözüküyor. Şerif’in partisi ilk açıklanan sonuçlara göre öndeydi ancak bu liderliği, daha sonra kaybettiği belirtildi. 

Haberin Devamı

Ordunun desteğini aldığı belirtilen Şerif’in hapisteki İmran Han’ın gerisinde kalması oldukça dikkat çekici bir sonuç olarak görülüyor. Şerif dün ilk sonuçlar sonrası Lahor kentinde yaptığı açıklamada, ‘ülkeyi kendisinin zor zamanlardan çıkarabileceğini’ belirtti. En büyük partinin kendileri olduğunu ilan eden Şerif, PTI destekli adaylara da anlaşma çağrısı yaptı. 

Bununla birlikte suikasta kurban giden eski başbakan Benazir Butto’nun oğlu Bilawal Butto liderliğindeki Pakistan Halk Partisi (PPP) de bu iki partiyi zorluyor. Ülkede üçlü bir yarış yaşandığı gözlemleniyor. Ülkedeki sistemde bir siyasi partinin parlamentoda çoğunluğu kazanabilmesi için 133 sandalyeye ihtiyacı var. Sonuçlar partilerin tek başlarına bu sayıya erişemeyeceğini gösteriyor. 

Pakistan seçiminde beklenmedik yarış

Kaos yaşanabilir 

Seçim günü birçok bölgede kargaşa yaşanırken, sonuçların açıklanmaya başladığı andan itibaren olaylar dinmedi. Han’ın taraftarları PTI destekli adayların geriye düştüğü yerlerde yolları kapatıp protesto gösterileri yaparken, Şerif ve Butto’nun taraftarları kutlamalara erken başladı. 

Sonuçların birbirine çok yakın olması, ülkede ciddi bir kaos yaşanma ihtimalini artırıyor. Nitekim seçim günü ‘terör olaylarının önüne geçmek’ adına telefon ve internet hizmetleri kesilmişti. Ancak PTI, bunun katılımı bastırmak için yapıldığını iddia etti. Han’ın partisi PTI uzun süredir baskı altında. İmran Han’ın ‘yolsuzluk’ iddiaları dahil çeşitli suçlamalarla hapiste olması ve partisi PTI’nin seçimlere katılmasının yasaklanması nedeniyle destekçileri bağımsız olarak yarıştı. PTI adayları seçim kampanyası yapamadı, çok sayıda parti üyesi gözaltına alındı. Han destekçileri ise dün seçim merkezleri önünde eylemler düzenledi. 

Haberin Devamı

Parlamentonun feshedildiği 9 Ağustos 2023’ten bu yana ülkeyi geçici bir hükümet yönetiyor ve bu seçimler ülkenin geleceği için büyük önem taşıyor. Seçimin açık bir galibinin olmaması, ülkedeki kaosu artıracağı yorumları yapılırken, kutuplaşmış bir siyasi ortamın bulunduğu ülkenin geleceği açısından endişe yaratıyor.