Dünya Putin’den Avrupa’ya ‘nükleer’ gözdağı

Putin’den Avrupa’ya ‘nükleer’ gözdağı

01.03.2024 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya lideri Putin, Ukrayna’ya asker göndermeyi gündeme getiren ülkelere “nükleer” gözdağı verdi. Putin, “Batılı ülkelerdeki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz” dedi.

Putin’den Avrupa’ya ‘nükleer’ gözdağı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un, Ukrayna’ya asker gönderilebileceği yönündeki açıklamalarının yarattığı tartışma sürerken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün gerçekleştirdiği konuşmayla Batı’ya meydan okudu. Putin, Federal Meclis’teki konuşmasında Ukrayna’ya asker gönderme fikrini destekleyen Macron ve Batılı ülkelere mesaj   göndererek, “Müdahalede bulunan ülkelerin karşılaşacakları sonuçlar çok trajik olacak” dedi ve Napolyon’nun Rusya topraklarında uğradığı yenilgiyi hatırlattı. “Onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz” diyen Putin, Rusya’nın Avrupa’ya saldıracağı yönündeki korkuları ise ‘provakatif’ buldu ve ‘saçmalık’ olarak nitelendirdi. 

Haberin Devamı

Putin, “Rusya’nın Avrupa’ya saldıracağı gibi icat ettikleri ve tüm dünyayı korkuttukları her iddia gerçekten de nükleer silahların kullanılacağı bir çatışmayı tehdit ediyor. Ancak bu medeniyetin yok olması anlamına gelir” diye konuştu. Putin, Batılı ülkelerin Rusya’nın uzaya nükleer silah yerleştireceği iddialarının da asılsız olduğunu savundu. 

Navalni’den bahsetmedi 

İsveç ve Finlandiya’nın NATO’ya katılımından sonra Rusya’nın Batı sınırlarında kendi güvenliğini arttırması gerektiğini söyleyen Putin, “NATO’nun şu anki doğuya genişleme hamlesi ve İsveç ile Finlandiya’nın İttifak’a dahil olması nedeniyle oluşan tehditleri etkisiz hale getirmek için stratejik batı istikametindeki gruplarımızı ciddi şekilde güçlendirmemiz gerekiyor” diye konuştu. Putin, 3. yılına giren Ukrayna’daki savaşın nasıl biteceğine değinmezken, ölen muhalif lider Aleksey Navalni’ye de konuşmasında yer vermedi. 

Haberin Devamı

Macron’un asker gönderme açıklamaları büyük ses getirmiş, Avrupalı ülkelerse bu konuda olumsuz konuşmuştu. Fransa ile ciddi fikir ayrılığı yaşayan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Alman birliklerinin Ukrayna’ya gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirterek, “NATO çatışmanın tarafı değil ve olmayacak” dedi. 

Öte yandan Fransa Başbakanı Gabriel Attal ise, Fransız ordusunun Ukrayna sınırlarının güvenliğini sağlayabileceğini belirterek, “Fransız askerlerinin, eğitim, karadan havaya savunma veya bazı sınırların korunmasında görev almaları söz konusu olabilir” dedi. 

Cephede durum kritik

Ukrayna savaşında cephedeki durum için tehlike çanları çalıyor. Ukrayna ordusu bu hafta Avdiivka yakınlarındaki iki köyden daha çekildiğini ve Batılı müttefiklerinin desteğinin yetersiz kalması nedeniyle daha fazla toprak kaybettiğini açıkladı.

Rusya: Transdinyester’in talebini değerlendireceğiz

Moldova topraklarındaki tartışmalı Transdinyester’in yardım talebinin ‘özenle inceleneceğini’ açıklayan Rusya Dışişleri Bakanlığı, “Transdinyester sakinlerinin, yurttaşlarımızın çıkarlarının korunması önceliklerimizden biridir” ifadelerini kullandı. Ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde kongre, “Moldova’nın artan baskısı” karşısında “koruma” için Rusya’ya resmen başvurma kararı almıştı. Moldova’nın Ukrayna sınırındaki bölgeyle ilgili tartışmalar, Ukrayna savaşının başından itibaren alevlendi.