Dünya Rus yetkili net konuştu: Nükleer savaş kaçınılmaz

Rus yetkili net konuştu: Nükleer savaş kaçınılmaz

25.04.2023 - 12:00 | Son Güncellenme:

Ukrayna işgalinin başından beri artış gösteren nükleer savaş hakkında Rus tarafından korkutan açıklamalar geldi. Konuyla ilgili konuşan Vladimir Yermakov ABD'yi işaret etti, Yermakov'un o sözleri dünyada gündem oldu.

Rus yetkili net konuştu: Nükleer savaş kaçınılmaz

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde 426. güne girildi. İki taraf arasındaki cephe savaşı bölgede bütün kaosuyla devam ediyor. Çatışmaların en şiddetli geçtiği yer şimdilik ülkenin doğusu ve Kırım tarafı.

Haberin Devamı

Pentagon belgelerinde ortaya çıkan 'Ukrayna bahar aylarında taaruza geçecek' ifadesi şimdilik geçerliliğini koruyor. Bu bağlamda operasyonlarını sıkılaştıran Ukrayna ordusunun kritik bölge olan Dinyeper Nehri'ni geçtiği bildirildi.

Rus yetkili net konuştu: Nükleer savaş kaçınılmaz

HEDEF YİNE KERÇ KÖPRÜSÜ

Belgelere göre Ukrayna 2014'de Rusya'ya geçen Kırım'ı tekrar topraklarına katabilmek için Kırım'a bir çıkarma düzenleyecek. Bu bağlamda konuşan ABD'li yetkililer Ukraynalıların Ruslarla olan kara bağlantısını kesmek için Kerç Köprüsü'nü bir kez daha havaya uçuracağını öne sürdü.

Ruslar ise bölgeyi tutmak için var güçleriyle çalışıyor. Kırım'ın kıyı kesimleri ve plajlar anti-tank mayınlarıyla dolduruldu ve yüzlerce kilometrelik siper kazıldı.

BM'DE SİNİRLER GERİLDİ

Cephe hattında devam eden savaşın yanında masada da işler oldukça karışık. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nde, dünyanın Soğuk Savaş'tan çok daha tehlikeli bir eşiğe ulaştığını söyledi.

Haberin Devamı

Pazartesi günü Lavrov, Rusya'nın daimi üye olduğu ve geçici olarak başkanlık ettiği BM Güvenlik Konseyi'nde, "etkili çok yönlülük (multilateralizm) ve BM Şartı" konulu bir oturumu yönetti. Söz konusu oturumda Lavrov, "Aynen Soğuk Savaş'ta olduğu gibi tehlikeli, hatta muhtemelen daha da tehlikeli bir eşiğe ulaşmış bulunuyoruz" diye konuştu.

İŞGALİ 'UKRAYNA SORUNU' OLARAK DİLE GETİRDİ

Batı ülkelerini hegemonyacı planlara sahip olmakla suçlayan Lavrov, ülkesinin Ukrayna'yı işgalini de savundu. Lavrov, "Ukrayna sorunu" olarak nitelendirdiği meselenin, NATO'nun Rusya'nın güvenliğini yıllar boyunca tehdit etmiş olmasından bağımsız olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.

Rus yetkili net konuştu: Nükleer savaş kaçınılmaz

Lavrov, "Uluslararası ilişkiler, ya çıkarlar dengesi temelinde sağlam bir uzlaşının kurulması ya da Washington'ın hegemonyasının saldırgan ve değişken ilerleyişi vasıtasıyla şekillendirilmeye devam edecek" ifadesini kullandı.

RUS YETKİLİDEN KORKUTAN SÖZLER

Lavrov'un bu açıklamalarından saatler sonra ise Rusya'dan olası bir nükleer savaşla ilgili açıklama geldi. TASS haber ajansına konuşan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Başkanı Vladimir Yermakov, Washington'un Moskova ile olan ilişkileri yüzünden olası bir savaşın yaklaştığını belirtti ve ekledi:

Haberin Devamı

'Eğer Amerika Birleşik Devletleri Rusya ile doğrudan çatışmaya girer ve Ukrayna'yı bu şekilde desteklemeye devam ederse nükleer savaş kaçınılmaz olacak'

Açıklamalarının devamında Yermakov, nükleer bir savaşın sonuçlarının dünya için hiç de iyi olmayacağını belirtti ve şunları söyledi:

'Günümüzün en tehlikeli konusu nükleer güçler arasındaki doğrudan bir savaş. Askeri çatışmanın bir sonucu nükleer savaş ile sonuçlanabilir. Ne yazık ki bu riskler her geçen gün artıyor'