Dünya Atina kara listeye girdi! İlk kez ekleme yapıldı

Atina kara listeye girdi! İlk kez ekleme yapıldı

23.07.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

MI6 Şefi Richard Moore, Rusya’nın Ukrayna savaşında “neredeyse sıfırı tükettiğini” düşündüğünü belirtti. Moore, Ukrayna’nın karşılık verme fırsatı yakalayacağını da söyledi. Öte yandan Atina'nın tutumu Putin'i kızdırdı

Atina kara listeye girdi İlk kez ekleme yapıldı

DIŞ HABERLER SERVİSİ - İngiltere Dış İstihbarat (MI6) Şefi Richard Moore, Aspen Güvenlik Forumu’nda, Rusya’nın Ukrayna savaşında “neredeyse sıfırı tükettiğini” düşündüğünü savundu. Ukrayna’daki savaşta Rus ordusunun durumunu değerlendiren Moore, Ruslar bir kenti aldığında söz konusu kentten geriye hiçbir şey kalmadığına dikkat çekti. Rusya’nın bir şekilde ara vermek zorunda kalacağını öne süren Moore, bunun Ukraynalılara “geri vurma fırsatı” vereceğini söyledi. Moore, Ukraynalılar verdiği karşılığın moralleri artıracağı ve savaşın Ukraynalılar tarafından kazanılabilir olduğunu Avrupa’ya hatırlatacağını belirtti.

Haberin Devamı

400 AJAN ATILDI

Öte yandan Moore, Avrupa kıtasındaki Rus misyonlarında diplomat kimliği altında çalıştıklarını ileri sürdüğü 400 kadar casusun sınır dışı edildiğini de belirtti. Moore, bu casusların Avrupa’dan ayrılmasıyla Rusya’nın istihbarat kapasitesinin de yarıya düştüğünü söyledi.

S-33 VE S-400 KULLANIMI

Moore, Putin’in planının 3 önemli hedefinin “Zelenskiy’i yönetimden düşürmek”, “Kiev’i ele geçirmek” ve “NATO ittifakı içinde ayrılık yaratmak” olduğunu belirtirken, bu üç hedefin de gerçekleşmekten uzak olduğunu ifade etti.

Öte yandan İngiltere Savunma Bakanlığı’nın yayımladığı Ukrayna-Rusya savaşına dair istihbarat raporunda, Rusya’nın, özel kara saldırı füzelerinin eksikliği nedeniyle hava savunma füzelerinin kara hedeflerine yönelik kullanımını artırdığına dikkat çekildi. Raporda, Rusların, işgalin başlangıcından itibaren Ukrayna yakınlarında, uçakları ve füzeleri uzun mesafelerden vurmak için tasarlanmış S-300 ve S-400 stratejik hava savunma sistemlerini konuşlandırdığı, bu silahların amaçlanan hedeflerini kaçırma ve sivil kayıplara neden olma olasılığının da yüksek olduğuna değinildi.

Haberin Devamı

LUKAŞENKO’DAN NÜKLEER SAVAŞ UYARISI

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, AFP’ye verdiği bir röportajda ‘nükleer savaşın’ kenarında olduklarını öne sürerek, Ukrayna’daki savaşın bir an önce sona ermesi gerektiğini belirtti. Batı’yı suçlayan Lukaşenko, “Savaşı kışkırttınız ve devam ettiriyorsunuz. Daha ileri gitmeye gerek yok. Daha ötede nükleer savaş yatıyor” ifadelerini kullandı. Lukaşenko, Ukrayna’nın Rusya’nın işgal ettiği toprakların kaybını kabul etmesi gerektiğini söyledi.

ATİNA DA ‘KARA LİSTE’YE GİRDİ!

Rusya, “dost olmayan ülkeler” listesine Yunanistan, Danimarka, Slovenya, Hırvatistan ve Slovakya’yı da ekledi. Söz konusu 5 Avrupa ülkesinin Rusya’ya karşı “düşmanca” eylemlerde bulunduğunu öne süren Moskova, “kara listesindeki” ülke sayısını 48’e çıkarmış oldu. Rusya’nın ilk olarak Mayıs 2021’de oluşturduğu “dost olmayan” ülkeler listesine, bir yıldan fazla süre sonra ilk kez ekleme yapıldığı belirtiliyor.