Dünya Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi! 'Putin'in gazabı' salıverildi

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi! 'Putin'in gazabı' salıverildi

10.10.2022 - 17:24 | Son Güncellenme:

Kırım'daki köprünün vurulmasına misillemede bulunan Putin, Ukrayna şehirlerine füze yağdırdı ve öğle saatlerinde kameraların karşısına geçti. Saldırılar en az 10 can kaybına neden oldu, başkent Kiev 26 Haziran'dan bu yana ilk kez hedef alındı.

8 Ekim Cumartesi sabahı saat 06.07'de Kırım ve Rusya'yı birbirine bağlayan devasa köprüdeki patlama, bir dönüm noktası oldu. Vladimir Putin'in 2014'te el koyduğu yarımadadaki en prestijli projesi, patlayıcı yüklü bir kamyon tarafından havaya uçuruldu. Ukraynalılar Kerç Köprüsü'ndeki patlamayı doğrudan üstlenmedi ancak 'nefret köprüsü'nün vurulması ülkede kelimenin tam anlamıyla bayram havası estirdi. Büyük bir şok yaşayan Rusya'da ise Putin saldırıdan Ukrayna gizli servisini sorumlu tuttu.

Haberin Devamı

Kıpkırmızı bir yüzle ekrana çıkan Putin, patlamayı bir 'terör eylemi' olarak niteledi. Rus lider, bugün ise Güvenlik Konseyi'ni topluyor. Rus medyası tarafından 'yüzyılın inşaatı' olarak övülen köprüden geçen kamyonun rotası bir hayli ilginç. Rus gizli servisi, kamyonun Bulgaristan, Gürcistan, Ermenistan, Kuzey Odesa ve Rusya'nın güneyindeki Krasnodar'dan geçtiğini açıkladı.

Rusya'nın bir misillemede bulunması bekleniyordu, nitekim bu sabah Ukrayna'nın başkenti Kiev'de şiddetli patlama sesleri duyuldu. Görgü tanıkları, şehir merkezindeki binalardan gökyüzüne siyah dumanların yükseldiğini aktardı. Dakikalar içinde Rusya'nın yalnızca Kiev'e değil neredeyse her şehri füze yağmuruna tuttuğu anlaşıldı.

Haberin Devamı

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, şehrin birçok noktasında patlama gerçekleştiğini söyledi. Patlamaların Shevchenkivskyi semtinde olduğu bilgisini veren Kliçko, Telegram hesabından "Başkent Rus teröristlerin saldırısı altında" mesajını paylaştı.

Kiev'deki Agence France-Presse (AFP) muhabiri, 08.15 sularında üç ayrı patlama duyduğunu ve patlamalar öncesinde hava savunma sirenlerinin çaldığını bildiriyor. Bir AFP muhabiri ise, olay yerine giden çok sayıda ambulans gördüğünü aktardı.

RUSYA ÇOCUK PARKINI VURDU

Füzelerden birinin düştüğü yer, Zelenskiy'nin ofisiyle aynı sokakta bulunan güvenlik servislerinin yakınları. Bir başka füze ise, Kiev'deki bir çocuk parkına isabet etti.

FÜZELERDEN BİRİ ALMAN KONSOLOSLUĞUNA İSABET ETTİ

Rusya'nın Kiev'de düzenlediği saldırılarda bir füze, Alman Konsolosluğu'nun da bulunduğu binaya isabet etti. Almanya Dışişleri Bakanlığı binanın vurulduğunu doğruladı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Alman Bild gazetesine konuşan bir bakanlık yetkilisi, binada vize merkezinin olduğu bölümün vurulduğunu ancak burada aylardır hizmet verilmediğini söyledi. Bild'e göre Rus füze saldırıları sırasında bölümde çalışan kimse yoktu.

İlerleyen dakikalarda başka patlamalar da gerçekleşti. İlk gelen bilgilere göre, Kiev ve diğer şehirlerdeki saldırılarda en az 10 kişi hayatını kaybetti, 60 kişi de yaralandı.

 

 

 

Rusya'nın füze yağmuruna tuttuğu şehirler arasında başkent Kiev'in yanı sıra Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov, Polonya sınırındaki Lviv, güneydeki Zaporijya ve Dnipro, kuzeydeki Sumi, batıdaki Ivano Frankivsk ve Ternopil, ülkenin orta kesimindeki Kirovohrad, Vinnytskyi, Khmelnyskyi ve Jitomir var.

Haberin Devamı

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

Yerel medyada, Zaporijya'nın hemen kuzeyindeki Dnipro'da da patlamaların olduğunu gösteren video kayıtları yayımlanıyor. Görgü tanıkları, Ukrayna'nın batısındaki Lviv ve Ternopil'de de patlamalar olduğunu söylüyor.

Polonya sınırına yakın konumdaki Lviv'de halktan sığınaklara gitmeleri talep ediliyor. Lviv Belediye Başkanlığı, füze saldırısının ardından kentte elektriklerin kesildiğini duyurdu.

83 FÜZE ATEŞLENDİ, 43'Ü DÜŞÜRÜLDÜ

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rusya'nın ateşlediği 83 füzeden 43'ünün hava savunma sistemleriyle düşürüldüğünü açıkladı.

Karadeniz kıyısındaki liman kenti Odesa'da çekilen bir video görüntüsünde, gökyüzünde ilerleyen iki Rus cruz füzesi görüldü. 

 

 

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

'İRAN KAMİKAZE DRONE'LARI KULLANILDI'

Ukrayna lideri Zelenskiy, Kiev'deki patlamanın ardından Rusya'ya ateş püskürdü, "Bizi yok etmeye ve yeryüzünden silmeye çalışıyorlar" dedi, birçok şehirde can kayıpları ve yaralılar olduğunu söyledi. Zelenskiy, Ukraynalılardan sığınaklardan ayrılmamalarını da istedi.

Haberin Devamı

Rusların füze saldırısında ana hedef olarak Ukrayna boyunca enerji altyapısını hedef aldığını vurgulayan Zelenskiy, ikinci hedef olarak ise insanların belirlendiğini aktardı.

"Zor bir sabah geçiriyoruz, teröristlerle mücadele ediyoruz" diyen Ukrayna lideri, Rus saldırılarında İran üretimi kamikaze drone'ların kullanıldığını da ekledi.

Zelenskiy, Rus saldırılarının zamanlamasına da dikkat çekti, en fazla insani kayıp için sabah işe gitme saatinin seçildiğini vurguladı.

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

Ukrayna lideri, Pazartesi sabahını kana bulayan saldırıların ardından önce Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ardından da Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron'la acil telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İNTİKAM SÖZÜ VERDİLER

Ukrayna Başbakanlığı, sekiz şehirde 11 önemli altyapı tesisinin ve Kiev şehrinin Rus saldırılarında hasar gördüğünü açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, "Putin füzelerle konuşan bir terörist" açıklamasını yaptı. Savunma Bakanlığı ise, Pazartesi günü doğudan batıya ülkenin her yerini vuran Rus füzelerine karşı intikam alınacağı sözünü verdi.

Haberin Devamı

Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak da bu sabah bir Twitter mesajı daha paylaştı, Rusya'nın artık cephe hattında savaşma kabiliyetinin bulunmadığını ancak sivilleri öldürmeye gücünün yettiğini yazdı.

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

PATLAMA ANI BBC CANLI YAYININDA

Patlama sesleri BBC canlı yayınında da duyuldu. Muhabir Hugo Bachega, canlı yayında Rusya'nın Zaporijya'ya saldırılarını anlatırken önce füze sesi duyuldu, ardından BBC muhabirinin gökyüzüne doğru baktığı görüldü. Birkaç saniye sonra gerçekleşen büyük patlama, BBC muhabirinin koltuğundan inip kadrajdan çıkmasına yol açtı.

Yine Kiev'den bildiren BBC'nin tecrübeli muhabiri Paul Adams ise, Ukrayna'nın başkentinin aylar sonra ilk kez Ruslar tarafından hedef seçildiğini belirtiyor. Adams, füzelerin Kiev'e düşmesinden 90 saniye önce hava savunma sirenlerinin çaldığını da kaydetti.

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

Rusya, son olarak Kiev'e 26 Haziran tarihinde doğrudan saldırı düzenlemişti.

"Kesinlikle daimi uyarılar" diyen Paul Adams, Kiev'in merkezine düşen füzelerin bir ilk olduğunu ve savaşın başından bu yana ilk kez başkent merkezinin bulunduğunu yazdı.

FÜZELERDEN ÜÇÜ MOLDAVA'NIN ÜSTÜNDEN GEÇTİ

Ukrayna'nın güneybatı komşusu Moldova, Rusya'nın bu sabah ateşlediği füzelerden üçünün kendi hava sahasından geçtiğini açıkladı. Kişinev yönetimi, Rusya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

PUTİN'DEN YENİ SALDIRI İMASI

Rusya lideri Vladimir Putin, bugün öğle saatlerinde bir kez daha konuştu, Kırım Köprüsü'ndeki patlamanın 'terör eylemi' olduğu görüşünü yineledi. Patlamanın arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin bulunduğunu savunan Putin, "Ukraynalılar aynı zamanda Türk boru hattını da havaya uçurmaya çalıştı" dedi.

Uzun menzilli füzelerle Ukrayna'ya ait enerji, askeri ve iletişim tesislerinin vurulduğunu belirten Rus lider, Rusya'ya karşı saldırıların sürmesi halinde daha sert karşılık vereceklerini de ekledi: "Rusya'yı hedef alan tehditlere aynı derecede cevap verilecek."

Kremlin'den öğle saatlerinde gelen ilk açıklamada ise, Kiev'deki tüm patlamaların Moskova'nın 'özel askeri operasyon' adını taktığı işgalin bir parçası olduğu vurgulandı. Açıklamayı, Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov günlük basın toplantısında yaptı.

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

DÜNYADA MANŞET

Putin'in açıklamaları dünyada ilk haber. Amerikan Washington Post gazetesi, 'Putin Ukrayna'nın dört bir yanındaki dev saldırılarla böbürlendi, daha fazlasının uyarısını yaptı' manşetini attı.

Wall Street Journal, 'Rusya işgalin başından bu yana Ukrayna'ya en büyük saldırısını başlattı' başlığını kullanırken, New York Times 'Putin Ukrayna'ya 'kitlesel saldırı'nın köprü patlamasının intikamı olduğunu söylüyor' başlığını seçti.

Al Jazeera 'Rusya Ukrayna'ya karşı füze yağmuru başlattı' ifadesini kullandı, CNN International 'Putin köprü patlamasının ardından Ukrayna'ya saldırıyor ve daha fazla intikam için uyarıyor' dedi.

İngiliz The Guardian gazetesinin başlığı, 'Rusya füzeler ateşlerken Putin Kerç Köprüsü bombalaması için daha fazla misillimeyle tehdit ediyor' oldu. The Times, 'Putin şehirlere saldırıyor ve 'acımasız' davranmakla tehdit ediyor' derken, The Telegraph Putin'in en yakınındaki isimlerden Medvedev'in 'Kırım'daki patlamaya karşılık ölümcül hava saldırıları yalnızca 'birinci bölüm' sözlerini manşete çekti.

Daily Mailg gazetesi 'Putin'in gazabı salıverildi' manşetiyle okurlarının karşısına çıktı, Alman Bild gazetesi ise 'Putin birdenbire tamamen farklı bir yolla tehdit ediyor' manşetini tercih etti.

İtalyan Coriere Della Sera 'Rusya'nın cevabı: 80 füze ateşlendi, Putin'in saldırı haritasında Kiev de var', Amerikan New York Post gazetesi 'Putin'in intikamı', Yunan Kathimerini gazetesi 'Putin 'sert bir yanıt' tehdidini savuruyor-Ukrayna'ya füze yağmuru emrini Moskova verdi', İspanyol El Pais gazetesi 'Rusya Kerç Köprüsü sabotajına Kiev'in kalbini ve diğer kilit şehirleri füzelerle hedef alarak yanıt veriyor' manşetini seçti.

Rusya - Ukrayna haberleri son durum: Dünya manşetten verdi Putinin gazabı salıverildi

BELARUS VE RUS ORDUSU BİRLİKTE ALARMA GEÇİRİLDİ

Putin'in Avrupa'daki tek müttefiki olan Belarus lideri Alexander Lukaşenko ise, Rusya ve Belarus ordularının batı sınırında birlikte görev yapmak için seferber edildiğini açıkladı. Rusya ve Belarus'tan birliklerin 'bölgesel bir askeri görev gücü' oluşturacaklarını belirten Lukaşenko, Ukrayna'nın ülkesine saldırmaya hazırlandığını ileri sürdü.

BELGOROD'DA DA PATLAMA

Görgü tanıkları, Rusya-Ukrayna sınırındaki Belgorod şehrinde de patlama olduğunu aktarıyor. Kulakları sağır eden ve pencereleri sallayan patlamanın nedeni henüz bilinmiyor.