Dünya Saldırıya geçmeden Kızıldeniz'i alamayız! ABD'li komutan 'Kolay olmayacak' diyerek duyurdu

Saldırıya geçmeden Kızıldeniz'i alamayız! ABD'li komutan 'Kolay olmayacak' diyerek duyurdu

25.12.2023 - 16:24 | Son Güncellenme:

Uluslararası deniz ticareti için tehlike arz eden ve sivil gemileri ele geçiren Husiler için ABD donanmasında görev yapmış komutan Tom Sharpe çözüm önerisini sundu. Sharpe'nin önerisi doğrudan yeni bir savaşı işaret etti.

Saldırıya geçmeden Kızıldenizi alamayız ABDli komutan Kolay olmayacak diyerek duyurdu

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Yemen'deki Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı kurulan uluslararası deniz gücü koalisyonuna 20’den fazla ülkenin katılacağını açıkladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, Husilerin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı 18 Aralık'ta kurulduğu açıklanan "Refah Muhafızı Operasyonu"nun sadece savunma ve devriye amaçlı olacağını söyledi.

Haberin Devamı

Denizcilik analizi sağlayıcısı MarineTraffic'in verilerine göre Husilerin saldırıları sonrası Kızıldeniz'deki gemi ticareti yüzde 14 azaldı. ABD'nin kurduğu koalisyon ile beraber bu kaybın 2024 yılında tekrar normale dönmesi bekleniyor. Söz konusu koalisyonda ise ABD, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya ve İtalya Bahreyn, Kanada, Hollanda, Norveç gibi ülkeler bulunuyor.

"HUSİLERE SALDIRI DÜZENLEMELİYİZ"

Telegraph gazetesinde Husilerle ilgili bir analiz yayınlayan eski ABD Deniz Kuvvetleri Komutanı Tom Sharpe ise Kızıldeniz'de Husilere yönelik bir saldırı düzenlenmeden bölgedeki güvenliğin sağlanamayacağını bildirdi. Koalisyon güçlerinin başa çıkmaları gereken iki tehdit olduğunu belirten bunların balistik füzeler ve Husilerin İHA'larını olduğunu kaydetti.

Haberin Devamı

Saldırıya geçmeden Kızıldenizi alamayız ABDli komutan Kolay olmayacak diyerek duyurdu

KOALİSYONUN SAHADAKİ GÖREVİ

Füze ve İHA'ları engellemeye çalışacak olan koalisyon güçleri Babülmendep Boğazı'nın doğu yakasında görev alacak. Bu bağlamda bir "zincir" oluşturacak olan gemiler saldırıları engellemek için tetikte bekleyecek. Denizcilik açısından bakıldığında ise Kızıldeniz oldukça ufak bir deniz olarak kabul ediliyor. En kuzeyden güneyine kadar yaklaşık 550 kilometre olan bölgeyi savunmak için ortalama 10 gemiye ihtiyaç olduğunu belirten Tom Sharpe, bu sayının teorik olarak Kızıldeniz'i savunmaya yeteceğini düşündüğünü belirtti.

"KOLAY OLMAYACAK"

Husilerin saldırılarını teoride engellemenin kolay olduğunu ancak sahada bunun böyle olmayacağını belirten ABD'li komutan, "İran'dan çok şey öğrendiler. Koalisyon güçlerinin karşısında "Burayı vurun" yazan depo ve karargahlar olmayacak. Husiler füze rampalarıyla hızlı bir saldırı gerçekleştirecekler zaten gerçekleştiremezlerse ortadan kaldırılacaklar" dedi.

Saldırıya geçmeden Kızıldenizi alamayız ABDli komutan Kolay olmayacak diyerek duyurdu

Analizinin son kısmında Husilerin henüz uluslararası güçler tarafından cezalandırılmadığını ve bu yüzden özgür davrandığını belirten Sharpe, karşı saldırılarla Yemen merkezli grubun savunmasının çökertilmesi gerektiğini aktardı. Bunun en önemli yolunun ise donanma gücünden geldiğini hatırlatan Sharpe, dünya ülkelerinin de gereken desteği koalisyon güçlerine vermesi gerektiğini öne sürdü.