Dünya ‘Sarı Yelekliler’e özel yasa çıkıyor!

‘Sarı Yelekliler’e özel yasa çıkıyor!

09.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

‘Sarı Yelekliler’in bitmeyen eylemleri Fransa yönetimini daha sert adımlar atmaya zorladı. Fransa’da izinsiz gösterilerin yasaklanmasını öngören yeni bir yasa tasarısı hazırlanıyor. Bununla birlikte İtalya’nın ‘Sarı Yelekliler’e destek açıklaması iki ülke arasında huzursuzluk yarattı

‘Sarı Yelekliler’e özel yasa çıkıyor

Fransa’da akaryakıt zamlarıyla başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine isyan ve öfkeye dönüşen “Sarı Yelekliler”in gösterileri 9. haftaya girerken, hükümet, eylemcilere yönelik sert cezalar getirmeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Fransa Başbakanı Edouard Philippe’nin izinsiz gösteri yapanlara ve şiddete başvuranlara karşı yeni bir yasa kabul edeceğine yönelik açıklaması, hükümetin “Sarı Yelekliler”e karşı tutumunu sertleştireceğine işaret ediyor. Başbakan Philippe’nin yasaya ilişkin paylaştığı bilgilere göre, Fransa’da “izinsiz” gösterilerin yasaklanması öngörülüyor. İzin almadan gösteri yapanları cezalandıracak düzenlemenin, aynı zamanda gösterilerde “maske” takılmasını da yasaklaması planlanıyor. Protestolarda şiddet olayları çıkaranların sert şekilde cezalandırılmasını öngören yasa, olay çıkaranların tüm bilgilerinin yer alacağı bir liste oluşturmasının da önünü açıyor. Böylece bu listede yer alan kişilerin eylemlere katılmasının engellenmesi hedefleniyor. Yasa uyarınca gösteriler sırasında ortaya çıkan zararın maliyetinin de eylemciler ya da Başbakan Philippe’nin deyimiyle “sorun çıkaranlarca” karşılanması öngörülüyor.

Haberin Devamı

Fransa’da futbol holiganlarının maçlara katılmalarını engelleyen yasaya atıfta bulunarak benzer bir uygulamanın “sorun çıkaran sarı yelekliler” için de geçerli olması gerektiğini savunan Philippe, protestoculara hem maddi hem de hapis cezası verilebileceğine işaret ediyor. Yasanın hızlı şekilde hazırlanarak şubat başında onaylanması bekleniyor. Onaylanana kadar ise ülke çapında düzenlenecek protestolarda yaklaşık 80 bin polisin görev yapması öngörülüyor.

Söz düellosu

Öte yandan İtalya’da koalisyon hükümetinin iki ortağının liderlerinin “Sarı Yelekliler”i destekleyen açıklamaları ve Fransa’nın Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau’dan gelen tepki, iki ülke arasında krize neden oldu. İtalya Başbakan Yardımcısı ve 5 Yıldız Hareketi (M5S) lideri Luigi Di Maio, “Sarı Yelekliler”e hitaben “Sizinki, bizim 5 Yıldız Hareketini ve 4 Ekim 2009’dan itibaren milyonlarca İtalyan’ı canlandıran aynı ruh. Yeni bir Avrupa doğuyor” ifadelerini kullanmıştı. Di Maio, mevcut Fransa yönetimini “vatandaşlarının taleplerine kulak tıkamakla” suçlamış, ayrıca M5S olarak sarı yeleklilere destek vermeye hazır olduklarını belirtmişti. İtalya’da diğer hükümet ortağı aşırı sağ görüşlü Lig partisinin lideri ve İçişleri Bakanı Matteo Salvini de her türlü şiddeti kınayarak sarı yeleklilerin gösterilerine destek verdiğini ifade etmişti.

Haberin Devamı

Fransa’da bu açıklamalara cevap gecikmedi. Fransa’nın Avrupa Birliği Bakanı Nathalie Loiseau, İtalya’daki hükümet ortaklarını Fransa’nın iç işlerine karışmakla suçladı. Loiseau, “Her hükümetin önceliği vatandaşlarının refahıyla ilgilenmektir. Bu yüzden İtalyan hükümetinin önceliğinin İtalyan vatandaşlarının refahıyla ilgilenmek olduğunu düşünüyorum. Sarı yeleklilerle ilgilenmenin İtalyanların refahına olacağını düşünmüyorum. İtalyan hükümetini birçok kez saygı gösterilmesini isterken dinledim. Bu saygının tüm ülkeler için, özellikle komşu, dost ve müttefik ülkeler için olduğunu düşünüyorum” dedi.

Sarı yelekli boksör gözaltında!

Fransa’daki süren “Sarı Yelekliler” eylemleri sırasında polislere yumruklarla saldıran ve ağır siklet boks şampiyonu olduğu ortaya çıkan Christophe Dettinger gözaltına alındı. Özellikle sosyal medyada yayılan videoda, Dettinger’in sadece kar eldivenleriyle, kasklı, kalkanlı ve coplu polisleri geri püskürttüğü görülüyor. Paris’te cumartesi günü düzenlenen gösteriler sırasında 5 polis göz yaşartıcı spreylerle bir grup eylemciyi köprü üzerinde zapt etmeye çalışırken üst kattan atlayarak polislerin karşısına çıkan 37 yaşındaki boksör, zırhlı ve kalkanlı polislere yumruklarla saldırıyor. Konuyla ilgili konuşan İçişleri Bakanı Christophe Castaner, “Dettinger gözaltına alındı ve adalet sistemi tarafından davranışlarından ötürü yargılanacak” dedi.

Yazarlar