Dünya Schumacher istismarı

Schumacher istismarı

21.04.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Almanya’da bir dergi, 2013’teki kayak kazasından bu yana tedavi gören F1 Şampiyonu Michael Schumacher’in adına konuşan yapay zekânın söyleşisini yayımlayınca çok büyük tepki gördü!

Schumacher istismarı

Formula 1 (F1) otomobil yarışlarında 7 kez dünya şampiyonu olan Alman pilot Michael Schumacher, Aralık 2013’te geçirdiği kayak kazasında başından ağır yaralanıp komaya girdi. Kazadan sonra da kamuoyunda hiç görünmedi. Alman dergisi “Die Aktuelle” ise yeni sayısında, beyin hasarıyla  mücadele eden 54 yaşındaki Schumacher’i, sanki kazadan sonra kendisiyle ilk röportajı yapmışlarmış gibi kapağına taşıdı. Dergi, içeriğinde de şampiyon ile söyleşi yapılmış gibi bir metin yayımladı. Oysa bırakın röportajı vermeyi, şampiyon, ailesi tarafından tamamen kamuoyundan uzak tutuluyor.

Haberin Devamı

Schumacher’in ailesi, mahremiyetini korumak için efsanevi F1 pilotunun sağlık durumu hakkında çok az bilgi paylaştı. Dergi ise röportajın sonunda söz konusu söyleşinin, Schumacher ile değil, yapay zekâ sohbet robotuyla yapıldığını açıkladı. Yapay zekânın Schumacher’in ağzındanmış gibi ürettiği cümleler arasında, “Kazadan sonra hayatım değişti. Ailem için çok kötü günlerdi” ifadeleri yer aldı. Sahte söyleşide ayrıca, “O kadar kötü yaralandım ki aylarca bir tür yapay komada kaldım, başka türlü vücudum bunu kaldıramazdı” ifadelerine de yer verildi.

Ailesi dava açacak

Schumacher’in ailesinin, şampiyon ile yapılmış algısı yaratılarak sahte röportaj yayımlayan Alman dergisi “Die Aktuelle”ye dava açacağı bildirildi. Eylül 2014’de hastaneden taburcu edilen ve daha fazla rehabilitasyon için evine götürülen Schumacher için iki ay sonra “felçli ve tekerlekli sandalyede, konuşamıyor, hafıza sorunları var” denildi. Mayıs 2015’te menajeri, sporcunun yavaş yavaş iyileştiğini belirtti. Eylül 2016’da Schumacher’in avukatı müvekkilinin “yürüyemediğini” söyledi. 2019’da ise Schumacher’in bilincinin yerinde olduğu ifade edildi.