Dünya Al Jazeera: İran ve Türkiye anlaştı! Denklemde husiler de var

Al Jazeera: İran ve Türkiye anlaştı! Denklemde husiler de var

25.01.2024 - 10:19 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran lideri Reisi ile görüştü. İran ve Arap basını ise iki liderin temaslarının arkasındaki konuları yazdı.

Al Jazeera: İran ve Türkiye anlaştı Denklemde husiler de var

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, başta İsrail’in Gazze’ya yönelik saldırıları, Irak ve Suriye’deki gelişmeler olmak üzere ikili ve bölgesel konuları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ile görüşmek üzere Ankara’ya geldi. Reisi’nin ziyareti İsrail'in Gazze’ye yönelik bombardımanı, Husilerin ticari gemilere saldırıları, Pakistan, Suriye ve Irak’taki saldırılarla birlikte bölgede gerilimin önemli ölçüde tırmandığı bir döneme denk geldi. İki lider temaslarında Suriye sorunun çözümü için Türkiye-Rusya ve İran arasında kurulan Astana Grubu’nun çalışmaları, Azerbaycan-Ermenistan savaşı sonrası Güney Kafkasya’da barış ve istikrarın sağlanması gibi konuları ele aldı.

Haberin Devamı

10 YENİ ANLAŞMA

İran devlet medyasından Tasnim haber ajansı, iki ülke arasında 10 yeni anlaşmanın imzalandığını ön plana çıkardı ve iki liderin görüşme sonrası yaptıkları açıklamalara yer verdi.

Al Jazeera: İran ve Türkiye anlaştı Denklemde husiler de var

AFP: SURİYE KONUSU MASAYA YATIRILDI

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP ise İran ve Türkiye'nin Suriye konusu üzerinde durduğunu yazdı. İran'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Beşar Esad arasındaki olası bir görüşme için çabaladığını ancak Orta Doğu'da çıkan yeni savaşla birlikte bu temasların son aylarda azaldığını yazdı. AFP ayrıca yeni yapılan anlaşmalarla birlikte iki ülke arasındaki ticaretin 30 milyar dolara yükselmesinin beklendiğini belirtti. 2024 itibariyle bu rakam 6 milyar dolar civarında.

AL JAZEERA: İKİ LİDER ANLAŞTI

Arap basınından Al Jazeera "Erdoğan ve Reisi, İsrail-Gazze savaşı konusunda bölgesel istikrarı sağlamak için anlaştı" başlıklı bir haber yayınladı. Toplantının ana gündeminin Orta Doğu'daki savaş olduğunu belirten Al Jazeera,"Kimse onların savaşı durdurmasını elbette beklemiyor. İki liderin amacı Kızıldeniz'de dünya ticaretini tehlikeye atan Husileri kontrol altına almak" ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Al Jazeera: İran ve Türkiye anlaştı Denklemde husiler de var