Dünya Skandal 3+1 formülü: Türkiye yok!

Skandal 3+1 formülü: Türkiye yok!

29.07.2023 - 09:52 | Son Güncellenme:

Sık sık Türkiye karşıtı sözlerle gündeme gelen ABD'li Senatör Menendez, bu sefer hem F-16 konusu hem de Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi yok sayarak Yunan basınında ilk haber oldu.

Skandal 3+1 formülü: Türkiye yok

Kahramanmaraş'ta yaşanan 2 büyük deprem öncesi Türk-Yunan ilişkilerindeki gerilim hat safhadaydı. Yaşanan faciaya ilk yardımı gönderen ülkelerden biri ise Yunanistan oldu. Öyle ki Başbakan Miçotakis Türkçe tweet atarak Türkiye'nin yanında olduklarını gösterdi.

Haberin Devamı

TÜRK YUNAN İLİŞKİLERİNDE NORMALLEŞME

Eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve mevkidaşı Nikos Dendias'ın yakın temaslarıyla birlikte iki ülke arasındaki buzlar hızlıca eridi. Son olarak Vilnius'ta düzenlenen NATO zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan yıllar sonra Miçotakis ile görüştü.

Görüşmenin olumlu geçtiğini hem Yunan yetkililer hem de Yunan basını ifade etti. İki lider konuşmalarında bölgesel sorunlar, göç ve ticari ilişkileri ele aldı. Bu bağlamda 15 Temmuz günü Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İki seçim kazanan lider olarak adımlarımızı olumlu istikamette atalım istiyoruz. Benim kendilerinden özellikle istediğim en önemli konu başlıkları bir Batı Trakya ile ilgili sorunlar. Bunları artık aşalım istedik' dedi.

YUNAN BASININDA İLK HABER

Tüm bu gelişmeler yaşanırken Yunanistan'ın önemli medya kuruluşu To Vima'da ilk haber ABD'nin Türk-Yunan ilişkileri bakış açısı oldu. Gazete iki ülkenin artık Ege'de 'it dalaşı' yapmadığını, ihlallerin karşılıklı olarak azaldığını hatırlattı.

Haberin Devamı

Haberin devamında sık sık Türkiye karşısı söylemleriyle gündeme gelen ABD'li Senatör Bob Menendez'in bir toplantıda F-16'lar konusunda hala endişeli olduğunu belirten To Vima, Menendez'in İngiliz medyasına yaptığı 'Tutumlarımızda bir şey değişmedi, endişeliyiz' ifadesine yer verdi.

Menendez açıklamalarında Türkiye'nin İsveç'in NATO'ya katılımını 'hala onaylamadığına' dikkat çekti. Erdoğan'ın 'Kararı meclis verecek' ifadesini nedeniyle sonbahara kadar bekleneceğini söyleyen Menendez 'Bir NATO müttefiki ülkesine karşı savaşçı bir duruş sergileyen bir ülkeye F-16 satmamız ne kadar işlevseldir' dedi.

Skandal 3+1 formülü: Türkiye yok

DOĞU AKDENİZ'DE 3+1 FORMÜLÜ

Menendez 'Kuzeyin Souda'sı' (Girit) olarak adlandırdığı Dedeağaç'ın hem de Girit'in rolüne vurgu yaparak, ABD'nin 'Doğu Akdeniz'de daha güçlü bir istikrarının olabileceğini ve bunu 3+1 şemasında' yapmasını umduğunu ifade etti. Menendez'e göre bu ülkeler İsrail, Kıbrıs Yunanistan ve ABD.

Aynı toplantıda Senatör O'Brien ise Menendez'in aksine daha yapıcı ifadelerle Türk-Yunan ilişkileriyle ilgili yorumunu ifade etti. O'Brien iki ülkenin yetkilileriyle sık sık görüştüklerini belirterek 'Her iki hükümet de ilişkiyi iyi yönetebileceği bir noktada' dedi.