Dünya Bir ülkeyi daha işgal planı! İsrail'in topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri

Bir ülkeyi daha işgal planı! İsrail'in topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri

19.12.2023 - 15:14 | Son Güncellenme:

Times gazetesi, İsrail bir sonra işgal planını resmen duyurdu. Orta Doğu'da yeni açılacak cephenin en kritik konumu bile şimdiden belirlendi.

Bir ülkeyi daha işgal planı İsrailin topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri

Hamas'ın saldırısıyla alt üst olan İsrail'in güneyde Gazze, kuzeyde ise Lübnan'da faaliyet gösteren Hizbullah arasında kaldı. Savaşın başından beri Lübnan'ın güneyine sayısız füze fırlatan İsrail, bu süreçte yüze yakın Hizbullah savaşçısını öldürdü. Tel Aviv yönetimi sınır bölgelerinden sivilleri tahliye etti ve dört kilometrelik askeri bir tampon bölge oluşturdu.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Lübnan sınırında Hizbullah güçleriyle yaşanan gerilime ilişkin olarak İsrail ordusunun tüm senaryolara hazır olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

Haberin Devamı

"İsrail ordusu muhtemel tüm senaryolara hazırdır. İran’ın askeri olarak bölgemizde konuşlanmasını engellemek için önlemlerimizi almaya devam edeceğiz. Kendimizi savunmak için her şeyi yapacağız"

"BUNU KENİMİZ YAPACAĞIZ"

Ateşkes baskısı için Tel Aviv'i ziyaret eden Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna ile buluşan İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, Lübnan'a savaş mesajı verdi. Misafiriyle Tel Aviv’deki Ben Gurion Havaalanı'nda görüşen Cohen, "BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanmaması Lübnan ile savaşa yol açabilir" dedi.

Ortak basın toplantısında Fransa'nın İsrail ile Lübnan merkezli Hizbullah arasındaki olası topyekün bir savaşı önlemede kilit rol oynayabileceğini kaydeden Cohen, "Fransa, Lübnan'da bir savaşın önlenmesinde olumlu ve önemli bir rol oynayabilir" deyip ekledi:

"Bunu yapmanın iki yolu var. Ya diplomasi yoluyla ya da güç kullanarak. BM Güvenlik Konseyi, İkinci Lübnan Savaşı'nın ardından 2006 yılında 1701 sayılı kararı kabul etti. Bu karar, Litani Nehri'nin güneyinde askeri güç değil, Lübnan ordusunun olması gerektiğini açıkça belirtiyor. Lübnan'da savaşı önlemenin hala bir yolu var. Eğer uluslararası toplum bunu başaramazsa, bunu kendimiz yapmaktan başka seçeneğimiz kalmayacak."

Fransız bakan Colonna ise, İsrail-Lübnan sınırında tüm taraflara Gazze'deki savaş sürerken gerilimi düşürme çağrısı yaptı.
Catherine Colonna, "Gerilimin tırmanma riski sürüyor. Ve işlerin kontrolden çıkması halinde, kimseye faydası olacağını sanmıyorum, bunu İsrail'e de söylüyorum" dedi.

Haberin Devamı

Bir ülkeyi daha işgal planı İsrailin topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri

SAVAŞ BİR ÜLKEYE DAHA SIÇRAYACAK

İngiltere merkezli Times gazetesi ise İsrail'in Orta Doğu'daki savaşın daha da kızışması riskini göze alarak savaşta bir cephe daha açacağını yazdı. Times'ın aktardığına göre İsrail ordusu Hizbullah'ı her iki taraf için de sembolik öneme sahip bir hat olan Litani Nehri'nin kuzeyine sürmek istiyor.

İsrailli politikacılar ve askeri uzmanlar Gazze'deki savaş sona erse bile Hizbullah ile bir ateşkes kabul etmeyeceklerini belirtiyor. İsrail ordusunda subay olan ve ismini açıklamak istemeyen bir asker konuyla ilgili "Güneyde yaşananlar, Hizbullah'ın kuzeyde yapabilecekleriyle karşılaştırıldığında hiçbir şey. İsrail savaşı diğer tarafa da taşımak zorunda" dedi.

İsrailli subayın yanı sıra ordu sözcüsü Yarbay Yarbay Jonathan Conricus GenelKurmay Başkanı Herzi Halevi'nin böyle bir plana onay verdiğini bildirdi.

Bir ülkeyi daha işgal planı İsrailin topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri

LİTANİ NEHRİ NEDEN ÖNEMLİ?

Hizbullah ve İsrail arasındaki 2006 yılında çıkan savaşta Birleşmiş Milletler'e ait barış gücü ve resmi Lübnan ordusu dışında Lübnan'daki tüm silahlı kuvvetler bölgenin kuzeyine çekildi, bu karar sonrası ateşkes sağlandı. Hizbullah ise bölgede sayısız kale ve füze üssü kurarak İsrail'in Golan Tepeleri'nde hak iddia ettiğini küçük bölgeden çekilmesi gerektiğini öne sürüyor.

Haberin Devamı

Uzmanlar İsrail'in savaşa yönelik söylemlerinin ise Hizbullah'ı değil aslında Hizbullah'ı destekleyen ülkelere yönelik olduğunu söylüyor.

Bir ülkeyi daha işgal planı İsrailin topyekün savaşında kilit nokta; Litani Nehri