Dünya Böylesi 250 binde 1 olur! Gece yarısı bahçeye düşen 'ateş topu'nun sırrı

Böylesi 250 binde 1 olur! Gece yarısı bahçeye düşen 'ateş topu'nun sırrı

17.09.2023 - 09:03 | Son Güncellenme:

Her zaman olduğu gibi o gece de evindeydi, sakince uyuyordu. Ancak uykusunun en tatlı yerinde tarif etmesi zor bir gürültüyle uyandı. Korktuğu için gece dışarı adım atamayan kadın, sabah bahçeye çıktığında masasını paramparça eden şey karşısında ise şaşkına döndü. Hemen telefona sarıldı, sonrasında yaşananlar ise oldukça enteresan.

Böylesi 250 binde 1 olur Gece yarısı bahçeye düşen ateş topunun sırrı

Derleyen: Oğuzcan Atış / Milliyet.com.tr - Tarih boyunca yeryüzüne sayısız göktaşı düştü. Kimi zaman Dünya üzerindeki yaşamı tehdit edebilecek ve birçok türün varlığını sona erdirecek kadar tehlikeli olabilen meteorlar, üzerlerinde taşıdıkları kimyasal bileşenlerin incelenmesi sayesinde insanlığın uzayı anlaması konusunda da oldukça önemli detaylar barındırıyor. Dünyaya her gün ortalama 48 buçuk ton ağırlığına denk göktaşı düştüğü tahmin edilirken, özellikle havanın karanlık olduğu bölgelerde düşen göktaşları daha rahat gözlemlenebildiği için gündemde kendine daha fazla yer buluyor. Buna örmek olacak olaylardan biri de geçtiğimiz günlerde Fransa’da yaşandı.

Böylesi 250 binde 1 olur Gece yarısı bahçeye düşen ateş topunun sırrı
Fripon (Fireball Recovery ve Gezegenler Arası Gözlem Ağı) kameralarına takıldı.

Haberin Devamı

BAHÇESİNE GÖKTAŞI DÜŞTÜ

İlginç olay geçtiğimiz 9 Eylül’ü 10 Eylül’e bağlayan gece yaşandı. Fransa'da yaşayan yüzlerce kişi, gece saatlerinde gökyüzünü aydınlatan nesneyi ilgiyle takip etti. Kameralara da yakalanan parlak cismin bir göktaşı olduğu kısa süre içinde anlaşıldı. Parlak cismin göktaşı olduğunun tespit edilmesinin ardından yetkililer, meteorun nereye düştüğünün tespit edilmesi için çalışmalara başladı. Ancak bir ihbar telefonu, çalışmaların kısa süre içinde sonuca ulaşmasını sağladı.

Yetkililerin göktaşının nereye düştüğünü tahmin etmeye çalıştığı sırada Fransa’nın orta kesimlerindeki Bourges şehrinin kuzeyinde bulunan bir yerleşim yerinde yaşayan kadının telefonu, bilim insanlarının ilgisini bu bölgeye yönlendirdi. İddiaya göre olayın yaşandığı gece bahçesinden gelen büyük bir gürültüyle uyanan kadın, sabah uyandığında bahçesinde daha önce görmediği taş parçaları gördü. Gelen telefon üzerine bölgeye giden bilim insanları, kadının bahçesinde bulunan kaya parçalarının bir göktaşına ait olduğunu tespit etti.

Böylesi 250 binde 1 olur Gece yarısı bahçeye düşen ateş topunun sırrı
Fransa Astronomi Topluluğu araştırma ekibi göktaşıyla poz verdi.

'OLAY YERİNE ULAŞTIĞIMIZDA HEMEN EMİN OLDUK'

Göktaşıyla ilgili gelen ihbarın ardından olayın yaşandığı bölgeye giden Fransa Astronomi Topluluğu araştırma ekibi, bahçede bulunan kaya parçalarının bir göktaşına ait olduğunu belirledi. Fransa Astronomi Topluluğu Başkanı Sylvain Bouley, basına yaptığı açıklamada, “Gelen telefon üzerine hemen yol çıktık. Oraya vardığımızda gördüğümüz kaya parçalarının bir göktaşı olduğuna hemen emin olduk” şeklinde konuştu. Bouley, göktaşının görünümünü “Atmosfere girdiğinde sürtünme sebebiyle yaşadığı erime nedeniyle üzerinde oldukça güzel bir füzyon kabuğu vardı. İç kısmı oldukça berraktı ve üzerinde metalin varlığını gösteren parlak parçacıklar vardı. Özetle bulduğumuz şey bir göktaşının tüm özelliklerini taşıyordu” ifadeleriyle anlattı.

Haberin Devamı

Ekip, göktaşının yere çarptığı esnada 3 parçaya bölündüğünü ve toplam ağırlığının bir buçuk kiloyu bulduğunu tespit etti. Bouley, göktaşının atmosferde oldukça hızlı ilerlediğini düşündüklerini belirterek, “Şans eseri kimseye bir zarar vermemiş. Bahçede dikkat çeken bir kratere rastlamadık ancak göktaşının bahçede bulunan masayı kırdığını tespit ettik” şeklinde konuştu.

YİNE FRANSA! KAHVE İÇEN KADINA ‘GÖKTAŞI’ ÇARPTI

Geçtiğimiz Temmuz ayında Fransa bir başka göktaşı vakası ile gündeme gelmiş, yaşanan olay duyanları şaşkına çevirmişti. Fransız gazetesi Les Dernières Nouvelles d'Alsace’de yayınlanan habere göre adı açıklanmayan bir kadın, kahve içtiği sırada evin çatısına çarpıp seken ufak göktaşının hedefi olmuştu.

Böylesi 250 binde 1 olur Gece yarısı bahçeye düşen ateş topunun sırrı
Fransa'da bahçeye düşen göktaşının farklı parçaları

Gazeteye verdiği röportajda konuşan kadın, yaşadığı olayı "Yanımızdaki çatıdan büyük bir ses geldiğini duydum. Bir saniye sonra kaburgalarımda bir şok dalgası hissettim. Önce hayvanlardan, özellikle de yarasadan şüphelendim" sözleriyle anlatmıştı. Kadına çarpan gizemli nesneyi inceleyen jeolog Thierry Rebmann, cismin demir ve silikon karışımından oluştuğunu tespit etmiş ve bu durumun nesnenin gerçekten bir göktaşı olma ihtimalini kuvvetlendirdiği ifade edilmişti.

Haberin Devamı

Uzmanlar, yapılan hesaplamalara göre bir insana göktaşı çarpması olasılığını 250 binde 1 olarak belirtiyor. Günümüze kadar ulaşan tarihi kayıtlarda da bu olayın oldukça nadir olduğu görülüyor. Göktaşının bir insana çarptığı, doğrulanmış tek vakanın 1954'te ABD'de yaşandığı biliniyor. Yaşanan olayda evinde oturan bir kadının 9 kiloluk bir göktaşının evinin çatısını delerek kadına çarpmış ve bu olay sonucunda talihsiz kadın hayatını kaybetmişti.