Dünya Dünya medyası Ankara'nın Orta Doğu'daki hamlesini yazdı: Arabulucu ülke Türkiye olacak

Dünya medyası Ankara'nın Orta Doğu'daki hamlesini yazdı: Arabulucu ülke Türkiye olacak

21.04.2024 - 13:56 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan Hamas lideri İsmail Haniye ile temaslarda bulundu. Dünya medyası ise bu temasların neden olabileceği sonuçları yazdı.

Dünya medyası Ankaranın Orta Doğudaki hamlesini yazdı: Arabulucu ülke Türkiye olacak

Türkiye'ye gelen Hamas lideri İsmail Haniye'nin İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildiği görüşme, uluslararası basın tarafından yakından takip edildi. Haber ajansı AFP, İstanbul'daki buluşmanın Orta Doğu'daki tansiyonun yükseldiği bir dönemde gerçekleştiğini bildirdi. Temmuz 2023'ten bu yana ilk kez bir araya gelen Erdoğan ve Haniye'nin görüşmesi, altıncı ayını çoktan dolduran savaşta bir ilk niteliği taşıyordu. İkilinin görüşmesini manşete taşıyan dünya basını ise çok çarpıcı ifadeler kullandı. İsrail basınından Haaretz, Haniye ve Erdoğan'ın ikilinin Gazze'de kalıcı ateşkes için gerekli adımları görüştüğünü yazdı.

Haberin Devamı

Jerusalem Post ise "Türkiye, Hamas'ı bir devlet gibi ağırladı" başlıklı haberinde bu durumun 'Siyasi bir sembolizm' olduğunu ifade etti ve şöyle dedi:

'Erdoğan Hamas liderlerini, 7 Ekim'de İsrail'e düzenlenen saldırının ardından Hamas'ın bölgede artan nüfuzunu ve gücünü yansıtan son derece sembolik ve önemli toplantılarda ağırladı'

Jerusalem Post ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilere de değindi. Gazete, Ankara-Tel Aviv arasındaki temasların Mavi Marmara olayı ve Gazze'deki savaş nedeniyle kesintiye uğradığını ifade etti.

Dünya medyası Ankaranın Orta Doğudaki hamlesini yazdı: Arabulucu ülke Türkiye olacak

FRANSA MEDYASI: KATAR'I DEVRE DIŞI BIRAKABİLİR

Fransız medyasından France 24 ise Türkiye'nin bu hamlesiyle birlikte Katar'ı devre dışı bırakmak istediğini yazdı ve ekledi:

"Türkiye kendisini devam eden savaşta arabulucu olarak konumlandırmayı ve belki de Katar'ın rolünü üstlenmeyi hedeflemesi oldukça olası gözüküyor"

Guardian gazetesinde yer alan haberde ise Ankara'nın, İran-İsrail arasındaki savaş ve Gazze konusundaki etkinliğini artırdığını yazdı. Euronews ise Türkiye'nin hem Hamas hem de Mısır ile son günlerde temaslarını sıklaştırdığını ifade etti.

Haberin Devamı

Proto Thema 'Dolmabahçe'de gerçekleşen toplantıda Hamas'ın güçlü isimlerinden ve rehinelerin kilit müzakerecisi Halid Meşal de hazır bulundu' dedi.

Bir başka Yunan gazete Kathimerini 'Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Hamas lideri İsmail Haniye'yi İstanbul'da karşıladı ve onunla Gazze'de ateşkes sağlanması ve insani yardım sağlanması çabaları hakkında görüştü' dedi.

HEDEF BAĞIMSIZ FİLİSTİN

Öte yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye ile İstanbul’daki görüşmesi, Ortadoğu’da İran-İsrail geriliminin arttığı ve bu nedenle Gazze’de ateşkes çabalarının ikinci plana atıldığı bir döneme rastlaması açısından önemli.
Ateşkesin sağlanması durumunda sorunun kalıcı bir şekilde çözümü için masaya getirilen önerilerden biri iki devletli çözüm kapsamında 1967 sınırlarına dayalı başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulması.

Türkiye bunun sağlanması için en önemli adımlardan biri olarak yıllardır süren Hamas-Fetih grupları arasındaki anlaşmazlığın sonlanması ve tarafların geçici bir uzlaşı hükümeti kurarak uluslararası toplumun önüne çıkmalarını görüyor.

Böyle bir gelişmenin İsrail’in uluslararası platformda elinin zayıflamasına yol açacağı yapılan değerlendirmeler arasında. Cumhurbaşkanı Erdoğan da bu konuda her iki tarafla yoğun müzakere gerçekleştiren liderlerden biri olarak öne çıkıyor.