Dünya Son dakika... İngiltere'de sürpriz erken seçim! İskoçya öfkeli: Tarihin en büyük U dönüşlerinden biri

Son dakika... İngiltere'de sürpriz erken seçim! İskoçya öfkeli: Tarihin en büyük U dönüşlerinden biri

18.04.2017 - 13:05 | Son Güncellenme:

Başbakan May, hükümetin iki ay içinde ülkeyi erken seçime götürmek istediğini duyurdu. Brexit sürecinde parlamentonun bütünlük içinde hareket etmesini hedefleyen Theresa May, "Önümüzdeki yıllarda istikrarın sağlanmasının tek yolu bu seçimleri yapmak" dedi. Seçim kararı deprem etkisine yol açtı, İskoçya Başbakanı Sturgeon kararı 'yakın siyasi tarihin en olağanüstü U-dönüşlerinden biri' olarak nitelendirdi. İngiltere'deki siyasi partiler ise, erken seçimi olumlu karşıladı.

Son dakika... İngilterede sürpriz erken seçim İskoçya öfkeli: Tarihin en büyük U dönüşlerinden biri

Avrupa Birliği (AB) ile Brexit süreci resmen başlayan İngiltere, erken seçime gidiyor. İngiltere Başbakanı Theresa May, kabine toplantısı sonrası sürpriz bir açıklama yaptı. May, 8 Haziran'da erken seçim gidilmesi çağrısı yaptı. Seçim kararı için Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın üçte ikisinin onayı gerekiyor.

Haberin Devamı

Theresa May, Başbakanlık Konutu önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış sürecinin (Brexit) başladığı bir dönemde Parlamento'nun bütünlük içinde hareket ettiğini görmek ancak Brexit süreci konusunda ciddi görüş ayrılıklarının bulunduğunu söyledi. May, "Önümüzdeki yıllarda istikrarın sağlanmasının tek yolu bu seçimleri yapmak" dedi.

May, diğer partilerin AB'den çıkış süreciyle ilgili tutumlarını eleştirerek, "Eğer bu genel seçimi şimdi yapmazsak, siyasi oyunlar devam edecek" diye konuştu.

Geçen yılki Brexit referandumu sonrası Başbakan David Cameron'ın istifasının ardından göreve gelen May daha önce hep erken seçime gitmeyeceğini açıklamıştı. May sürekli genel seçimin planlandığı gibi 2020'de yapılacağını söylemişti.

Haberin Devamı

İngiltere'de erken genel seçime gidilebilmesi için, seçimlerin 5 yılda bir yapılmasını öngören yasanın değiştirilmesi ve bunun için de Parlamento'nun alt kanadı olan Avam Kamarası'nın üçte ikisinin onayı gerekiyor.

İskoçya Başbakanı: Tarihin en olağanüstü U-dönüşlerinden biri

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon da erken seçim açıklamasını 'yakın siyasi tarihin en olağanüstü U-dönüşlerinden biri' olarak nitelendirdi. Sturgeon, "Muhafazakar Parti, erken genel seçimi İngiltere'yi sağa kaydırmak, sert Brexit'e zorlamak ve daha büyük kesintiler uygulamak için kullanacaktır" dedi.

Sturgeon ayrıca, erken seçimi çok büyük bir siyasi yanlış hesap olduğunu da ifade etti.

İşçi Partisi ve Liberallerden destek

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin Genel Başkanı Jeremy Corbyn, "Başbakan'ın İngiliz halkına, çoğunluğun çıkarlarına öncelik verecek bir hükümet için oy kullanma şansı verme kararını memnuniyetle karşılıyorum" dedi.

İşçi Partisi daha önce erken seçimin önünü açacak yasa değişikliğini destekleyeceğini açıklamıştı.

Son genel seçimde üçüncü sırada yer alan Liberal Demokrat Parti de seçim kararını memnuniyetle karşıladı. Liberal Demokrat Parti'nin lideri Tim Farron Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Bu seçimler, size ülkenin yönünü değiştirme şansını tanıyor. Felaket sonuçlar doğuracak Sert Brexit yaşanmasını istemiyorsanız... bu sizin için fırsat" dedi.

Haberin Devamı

Liberal Demokratlar daha önce defalarca AB ile müzakerelerin sonunda varılacak nihai Brexit anlaşmasının ikinci bir referanduma sunulması çağrısı yapmıştı.

Sterlin erken seçim çağrısına ne yanıt verdi?

Erken seçim çağrısının ardından İngiliz Sterlini, ABD Doları'na karşı yükselişe geçti. May'in açıklamasından önce Sterlin gün içerisinde Dolar'a karşı yüzde 0,4 değer kaybetmişti.

Ancak May'in açıklamalarının ardından TSİ 13.15'de Sterlin'in kayıplarını geri aldığı ve Dolar'a karşı yüzde 0.1 yükseldiği görüldü.

Sterlin Brexit referandumunun düzenlendiği Haziran 2016'ya göre Dolar'a karşı yüzde 15 zayıf seyretmeye devam ediyor.

Kaynak: BBC Türkçe