Dünya İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü! İşgal sonrası plan

İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü! İşgal sonrası plan

02.11.2023 - 10:26 | Son Güncellenme:

İsrail'in Gazze'yi karadan işgali birinci haftasını doldururken İsrailli bakan, kara harekatı sonrası ülkenin planını açıkladı. Söz konusu gelişme dünya basınında kısa sürede gündem oldu.

İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü İşgal sonrası plan

7 Ekim'de Hamas'ın saldırısıyla 'Yenilmez' algısı kırılan İsrail, tam 50 yıl sonra resmi olarak savaş ilan etti. ABD başta olmak üzere batılı ülkelerin desteğini arkasına alan İsrail, Gazze'ye havadan bombardımana tuttu, 2 milyondan fazla insanın su ve elektriğini kesti. 25 gündür devam eden savaşta Gazze'de 10 bine yakın sivil yaşamını yitirdi, yine on binlercesi de yaralandı. İsrail ordusuna ait tanklar kara harekatı kapsamında Gazze'de sık sık operasyon düzenliyor. Bu operasyonlar şimdiye kadar devasa boyutlara çıkmadı. Resmi hesaplar tarafından yayınlanan görüntülerde ordunun hedefleri belli bir mesafeden bombaladığı ve ateş açtığı görüldü.

Haberin Devamı

İSRAİL'İN EN BÜYÜK KORKUSU

2.3 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze'nin altı ise adeta bir yer altı şehri gibi. Yoğun tünel ağı Mısır'dan İsrail'e uzanırken bu tünellerde Hamas kuvvetleri silah, operasyon ve lojistik faaliyetlerini yapıyor. Bazı tüneller yerin 40 metre altına kadar uzanırken Hamas kuvvetleri olası bir kara harekatında burada hızlıca konum değiştirip İsrail'i zor durumda bırakmayı hedefliyor.

İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü İşgal sonrası plan

TEL AVİV'İN HEDEFİ NE?

Askeri uzmanlara göre İsrail ordusu kara harekatında en az kaybı vermek için Gazze'yi ikiye bölmek istiyor. Bu bağlamda İsrail tankları bölgedeki en işlek yollardan birini geçtiğimiz günlerde kesti. Söz konusu yolun bir kısmını ele geçiren İsrail, birkaç kilometre daha ilerlerse yolun tamamen kontrolünü sağlamış olacak. Özellikle Gazze'nin kuzeyinde süren çatışmalar şimdiye kadar Hamas-İsrail arasındaki en yoğunlarından.
İsrail ordusu hafta sonundan itibaren Gazze'ye kara birliklerini işgal için soktu, Hamas ve diğer Filistinli gruplarla çatışmalarda iki günden kısa sürede 17 İsrail askeri öldü.

Haberin Devamı

İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü İşgal sonrası plan

Ordu, bu sabah 7007'inci Piyade Taburu'ndan bir askerin daha öldüğünü açıkladı, böylece toplam sayı 17'ye çıktı. Gazze'yi yöneten Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları, bu sabah en az iki İsrail tankı ve buldozerini hedef aldığını duyurdu. İsrail tanklarının Yasin 105 tanksavarıyla vurulduğunu belirten grup, herhangi bir görüntü yayınlamadı.

İSRAİLLİ BAKANDAN SKANDAL PAYLAŞIM

İsrail'in Kültür ve Miras Bakanı, Amichay Eliyahu saatler önce Facebook platformu üzerinden skandal bir açıklamada bulundu. Eliyahu hem operasyonlar hem de kara harekatı sonrası ne olacağını bildirdiği paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

'Kuzey Gazze her zamankinden daha güzel. Her şeyi havaya uçurup, dümdüz et. Gazze'yi dümdüz ettikten sonra buradaki toprakları savaşan askerlere ve Gush Katif'te yaşayan insanlara tahsis edeceğiz'

İsrailli bakan dünyayı dehşete düşürdü İşgal sonrası plan

Öte yandan İsrail’de iktidardaki Likud partisi milletvekili Galit Distel Atbaryan, 'Gazze’nin tamamen yeryüzünden silinmesi gerektiğini' ifade etti.
Atbaryan, X sosyal medya hesabından yaptığı açıklama, abluka altındaki Gazze Şeridi’ne yönelik etnik temizlik çağrısı yaptı ve ekledi:

'İsrailliler birbirinizden nefret etmeyin. Canavarlar sizden yeterince nefret ediyor. Düşmandan nefret edin. Canavarlardan nefret edin. İç çekişmenin en ufak bir kırıntısı, çıldırtıcı derecede aptalca bir enerji israfıdır. Bu enerjiyi tek bir şeye yatırın; Gazze'nin tamamını yeryüzünden silmek. Gazzeli canavarlar ya güneydeki çitlere gidecek ve Mısır topraklarına girmeye çalışacak ya da ölecekler. Gazze yeryüzünden silinmeli'