Dünya Son dakika haberi: Ukrayna'da nükleer santralde yangın! 'Patlarsa Çernobil'den 10 kat büyük olacak'

Son dakika haberi: Ukrayna'da nükleer santralde yangın! 'Patlarsa Çernobil'den 10 kat büyük olacak'

04.03.2022 - 06:01 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre Rusya bugün ABD Başkanı Biden'a yanıt verdi, "Üçüncü Dünya Savaşı yalnızca nükleer olabilir" açıklaması geldi. Karadeniz kıyısında bu sabah çekilen görüntüler dünya çapında ses getirdi, limandaki bir kargo gemisi ise füzeyle vuruldu. Çernigiv kentinde ise Rus saldııları vahşet saçtı. Rusya ordusunu ile Ukrayna ordusu Zaporoji nükleer santral için çatışmaya girince santralin bazı bölümlerinde yangın çıktığı öğrenildi.

Rusya lideri Vladimir Putin'in giriştiği Ukrayna işgalinde dokuzuncu gün, 1 milyon insan vahşetten kaçarak komşu ülkelere sığındı.

Haberin Devamı

05.57: İngiltere, Rusya’nın Ukrayna'daki nükleer santrale saldırısı sonrasında BM Güvenlik Konseyi'ni acil toplantıya çağırdı.

05.31: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy sabaha karşı yayınladığı yeni videoda "Dünyada hiçbir ülke nükleer güç ünitelerini bombalamadı" dedi.

05.10: Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi: Radyasyon seviyesi normal seyrinde. Nükleer güvenlik artık garanti altına alındı.

05.02: ABD Başkanı Biden, Zelenskiy ile nükleer santral yangınını görüştü.

05.00: Rusya'nın Energodar kentindeki Zaporoji nükleer santralini ele geçirme saldırısı sırasında santralde yangın çıktı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu.

Haberin Devamı

04.29: Zaporijya Nükleer Santrali Sözcüsü Andriy Tuz, tesisteki 6 reaktörden 1'inin çıkan çatışmada isabet aldığını ve yangın çıktığını aktararak, “O reaktör tadilatta ve çalışmıyor ama içinde nükleer yakıt var" dedi.

04.19: Rus ordusunun saldırısının ardından yangın çıkan ve Ukrayna'nın elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 25'ini sağlayan Avrupa’nın en büyük nükleer santrali Zaporijya Nükleer Santrali çevresinde radyasyon seviyesinde artış tespit edildiği bildirildi.

NÜKLEER SANTRALDE YANGIN

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

03.48: Rusya ordusu Ukrayna'daki en kritik noktalardan olan Zaporokiji nükleer santralinde kontrolü ele almak için Ukrayna ordusu ile çatışmaya devam ediyor. Ukrayna'nın Zaporoji Bölgesi'ndeki Energodar kentine bulunan Zaporoji nükleer santrali çevreleyen Rus askerleri ile santrali koruyan Ukrayna ordusu arasında çatışma çıktı. Hala süren çatışmalar sırasında her 2 taraf da roketler ve ağır silahlar kullandı. Çatışmalar sırasında santralin bazı bölümlerinde yangın çıktığı öğrenilirken santral itfaiyesi tarafından yangınların büyümemesi için çalışma başlatıldığı aktarıldı. Bir taraftan da hem Ukrayna hem de Rus askerleri arasında da çatışmalar devam ediyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Çernobil'de kontrolü ele alan Rusya bu santralde de kontrolü ele almak isterken 6 nükleer reaktörün bulunduğu termik santralde yaşananlar tüm Avrupa ve dünyayı tedirgin ediyor. Rusya ve Ukrayna askerlerinn santraldeki çatışalarını milyonlarca kişi yakından takip ediyor.

Haberin Devamı

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitriy Kuleba yaptığı açıklamada, "Rus ordusu Zaporijya nükleer santraline her yönden ateş açıyor. Eğer bir patlama olursa Çernobil'in 10 katı büyüklüğünde bir faciaya neden olur" dedi.

03.12: Nükleer santralde yangın! Zaporijya Santrali'nde Rus saldırısı sonrası yangın çıktı.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

02.30: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken, sivil halk direnmeyi sürdüyor. Rus ordusunun ilerleyişini durdurmak için köprüleri yıkmak ta dahil birçok yöntem uygulayan Ukraynalılar, bu kez gerilla savaşına başvurdu. Ukrayna’nın Poltava kentinin kırsal bölgesinde Ukraynalılar, Rus birliklerinin bulunduğu noktaya özel araçla gitti. Rusları kışkırtarak peşine takan grup kaçarken, yol kenarında saldırı anını bekleyen diğer bir grup ise güdümlü tanksavar füze ile Rus askerlerine ait zırhlı aracı imha etti.

Haberin Devamı

02.15: Rus ordusunun Ukrayna’nın Çernihiv kentine düzenlediği hava saldırısında can kaybı 33’e yükseldi.

01.40: Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama sesi duyuldu.

01.37: ABD, Ukraynalılara 'geçici koruma statüsü' verecek.

01.35: ABD Başkanı Biden yarın Finlandiya Cumhurbaşkanı'nı Beyaz Saray'da konuk edecek. Biden'ın bu görüşme sonrası NATO'ya ilişkin önemli mesajlar vereceği tahmin ediliyor.

00.02: Karadeniz'de Odessa açıklarında top mermisi isabet eden ve batan 'HELT' adlı Estonya gemisinin altı mürettebatının kurtarıldığı açıkladı. Ukrayna Parlamentosu'nun Twitter adresinden yapılan açıklamaya göre; mürettebatın sağlık durumları iyi.

23.50: SpaceX CEO'su Elon Musk, uyduya dayalı internet hizmeti sunan sistemi Starlink'in kullanılması için Ukrayna'ya kamyon dolusu anten gönderdi. Ancak CNN Business'a konuşan siber güvenlik uzmanları, savaş zamanlarında uydu hizmetlerinin kullanılmasının tehlikeli olduğuna işaret etti. Tarihte devletlerin uydu sinyallerini düşmanların yerini belirlemek ve onları hedef almak için kullandığı biliniyor.

Haberin Devamı

23.45: Çekya, Ukrayna ordusuna desteğe giden vatandaşları için Çekya Anayasasındaki ceza maddelerinin uygulanmayacağını açıklayarak, 5 yıllık hapis cezasından muaf olacaklarını ifade etti.

23.08: Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Mıkolayiv kentinde Rusya’ya ait çok sayıda hava savunma sistemi ele geçirildi. Tunguska tipi hava savunma sistemleri, Ukraynalılar tarafından ateşe verilirken, yanan araçların görüntüleri sosyal medyada paylaşıldı.

22.55: Kiev'de yeniden siren sesleri çalıyor.

22.41: Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Hırvatistan’dan Ukrayna’ya 200 paralı askerin geldiğini, ABD’nin de bunun hazırlığında olduğunu öne sürdü.

22.40 ABD Dışişleri Bakan yardımcısı Whendy Sherman'ın 4-5 Mart tarihleri arasında Ankara’yı ziyaret edeceği öğrenildi.

22.20: Beyaz Saray, ABD’nin Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, 19 oligark ve 47 aile üyesi ile yakın iş arkadaşlarını yaptırım listesine aldığını ve bu kişilere vize kısıtlaması uygulayacağını açıkladı.

21.36: Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21.21: Lviv'den yolan çıkan CNN TÜRK aracına Kiev yakınlarında hedef alındı. Hande Fırat, araçlarının lastiklerine ateş açıldığı ve konvoy ile birlikte geri döndüklerini bilgisini verdi.

21.03: Ukrayna İçişleri Bakanlığı Danışmanı, Rus tanklarının Zaporijya Nükleer Santrali'nin yanındaki kasabaya girdiğini duyurdu. Aynı yetkili, Rus güçlerinin Avrupa'nın en büyük nükleer santralinin yakınlarındaki bir kasabada ateş açtığını ifade etti.

"SİVİLLERİN TAHLİYESİ İÇİN GEÇİCİ ATEŞKES"

20.36: Rusya ve Ukrayna arasında 2. tur müzakere sona erdi. 3. tur müzakerenin önümüzdeki günlerde yapılacak. Kiev ve Moskova, sivilleri tahliye etmek için insani koridorlar üzerinde anlaştı. Ukrayna cephesinden yapılan açıklamada 'Ortak insani koridor kurma kararı aldık." ifadeleri yer aldı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, Rusya-Ukrayna arasındaki müzakerelerinin 2’inci turu hakkında, “Müzakerelerin ikinci turu sona erdi. Ne yazık ki, Ukrayna'nın ihtiyaç duyduğu sonuçlar henüz mevcut değil” ifadelerini kullandı.

20.24: Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" belirtti.

20.04: Rusya Devlet Başkanı Putin canlı yayında açıklamalarda bulundu. Putin açıklamalarına 'Operasyonlarımız devam ediyor" mesajı ile başladı. Putin açıklamasında, "Özel askeri harekat planladığımız gibi devam ediyor. Koyduğumuz tüm hedeflere ulaşıyoruz." şeklinde devam etti.

19.43: Donetsk Oblastı’nda yer alan Mariupol’de de Rus saldırılarında sivil alanlar hedef alındı. Kentte birçok binada yangın çıkarken, Ukrayna Devlet Acil Servisi ekipleri kentte zarar gören sivilleri tahliye için çalışma başlattı.
Sumi Oblastı’nda yer alan Okhtyrka kentinde de Rus ordusunun düzenlediği hava saldırısında bazı stratejik noktalar ve sivil alanların vurulduğu aktarıldı. Ekipler enkaz altındaki onlarca kişiyi kurtarmaya çalışırken, saldırıda kentteki termik santralin vurulduğu ve dumanların yükseldiği ifade edildi.

19.34: Rusya’nın roket saldırısı düzenlediği Ukrayna’nın Çernihiv kentinde arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Ukrayna Devlet Acil Servisi tarafından yapılan açıklamada, yerel saatler 15.00 sularında başlayan saldırılarda sivil yerleşim yerlerinin harabeye döndüğü ve onlarca sivilin enkaz altında kaldığı belirtildi. Servis, arama-kurtarma çalışmaları sırasında çok sayıda kişinin cansız bedenine ulaşıldığını ve can kaybının 9’dan 22’ye yükseldiğini duyurdu.

19.21: Ülkenin Zaparojiy Bölgesi’nde bulunan Energodar şehrinin Belediye Başkanı Dmitro Orlov, şehrin saldırı altında olduğunu ve 100 araçlık Rus konvoyunun şehre yaklaştığını açıkladı. Orlov, "Düşmanın yüz araçlık konvoyu yaklaşıyor. Caddeleri terk edin ve camdan uzak durun. Şehrin girişinde çatışmalar yaşanıyor. Arkadaşlarımız düşmanın ilerlemesini durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar. İlk belirlemelere göre sivil binalar zarar gördü. İşgalciler sivillere saldırdı. Ölü ve yaralılar netleştiriliyor" dedi.
Enegodar’da halk Rus ordusunun şehre girişini ve kentteki nükleer santrali ele geçirmesini engellemek amacıyla yollara barikatlar kurmuştu.

19.04: CNN TÜRK'e konuşan Siyamend Kaçmaz "Görüşmenin başında tarafların tokalaştığını gördük. Öncelik insani koridor." bilgisini paylaştı.

18.57: Rusya’nın bombardımanı altındaki Ukrayna’nın başkenti Kiev’de milletvekilleri yasa tekliflerini onaylamak üzere parlamentoda toplandı. Milletvekilleri, Ukrayna Milli Marşı’nı okumasının ardından kanun tekliflerini onayladı. Onaylanan teklifler arasında Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ilan ettiği ülke genelindeki seferberlik, işgalci Rus ordusuna yardım ve yataklığa ceza, Rusya lehine işe yarar kıymetli bilgilerin ve reklamların çalışmaları, Rusya’ya ait mülkiyetlere el konulması, yağmacıların cezalandırılması yer aldı.

18.56: Ukrayna’nın Odessa şehrinde Ukraynalı askerler ve gönüllü siviller için oluşturulan acil yardım koordinasyon merkezi merkezinden her gün binlerce kişiye gıda ve insani yardım malzemeleri ulaştırılıyor.

18.05: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ateşkes görüşmeşeri devam ederken açıklamalarda bulundu. Zelenskiy yaptığı açıklamada "Rus ordusu bizden çok daha büyük belki 5 kat daha büyük. Buraya naaşlarını yakmak için özel araçlar bile getirdiler.' ifadelerinde bulundu. Zelenskiy Rus annelere seslendi: Anneler lütfen gelin çocuklarınızı alın. Gencecik insanların yeri morglar olmamalı. Zelenskiy tüm dünyaya çağrıda bulundu 'Rusya durdurulmazsa daha çok fazla insan hayatını kaybedecek.' sözlerini kullandı. Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile önkoşulsuz olarak konuşmaya hazır olduğunu ifade etti.

17.50 : Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rus heyeti ile görüşmelerden bir kare paylaştı. Sosyal medyada paylaşılan gönderide, şu ifadeler yer aldı:

"Rus temsilcilerle konuşmaya başladık. Gündemdeki önemli konular:

1. Derhal ateşkes
2. Silah bırakma
3. Sivillerin yıkılan ve sürekli bombalanan köylerden, şehirlerden tahliye edilmesi için insani koridorlar."

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

17.35 : Ukrayna Ankara Büyükelçisi Bodnar, "Malesef bu savaş olmaktan çıktı. Bu Ukrayna halkını yok etme girişimi. Ukrayna silahlı kuvvetleri ve diğer birlikleri düşman saldırılarını durduruyor. Rusya bu savaşı maddi ve manevi kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti." dedi. 

17.04 : Ukrayna enerji bakanı, enerji istasyonlarının istikrarlı şekilde çalıştığını söyledi.  

16.56 : Rus basını, Ukrayna heyetinin müzakere görüşmeleri için bölgeye ulaştığını duyurdu.

16.33 : Rusya'nın Çernigiv kentine düzenlediği hava saldırılarında bombaların iki okul ve eve isabet etmesi sonucu 9 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de yaralandığı açıklandı.

16.20 : Ukrayna heyeti temsilcileri, Ukrayna ve Rusya arasındaki görüşmelerin ikinci turu için yola çıktıklarını paylaştı.

Ukrayna Devlet Başkanı Danışmanı Mikhailo Podolyak Twitter'da yaptığı açıklamada, "Rusya Federasyonu ile müzakerelere gidiyoruz. Helikopterlere bindik," dedi.

Bir helikopter kabini görünümündeki yerden fotoğrafını paylaşan Podolyak'ın yanında Ukraynalı Milletvekili David Arakhamia oturuyordu.

Görüşmelerin ilk turunda ateşkes yönünde bir ilerleme sağlanamamıştı.

16.15 : Formula 1'den yapılan açıklamada, Rusya'da yarışların yapılmayacağı, Grand Prix sözleşmesinin iptal edildiği belirtildi. Karadeniz kıyısındaki Soçi'de Eylül ayında yapılması planlanan yarış Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılara başlaması üzerine geçen hafta iptal edilmişti.

16.10 : Alman otomotiv devi Volkswagen (VW) Ukrayna'ya yönelik saldırıları nedeniyle Rusya'da üretimi durdurdu. Şirketin Almanya'nın Wolfsburg kentindeki merkezinden yapılan açıklamada, "Rusya'nın saldırıları nedeniyle Yönetim Kurulu, Rusya'da araçların üretimini şu an için durdurma kararı aldı" denildi.

Açıklamada, Rusya'ya yönelik ihracatın da şimdiden itibaren geçerli olmak üzere durdurulduğu belirtildi. VW'nin Moskova'nın güneybatısındaki Kaluga'da ve ülkenin batısındaki Ninji Novgorod'da üretim tesisleri bulunuyordu.

16.05 : Fransa lideri Emmanuel Macron'la görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin amacına her koşulda ulaşacağını söyledi.

Putin ile telefon görüşmesi yapan Macron'dan kötü bir haber geldi. Yardımcısı Macron'un Ukrayna'da 'daha kötüsünün geleceğine' inandığını belirtti. Açıklamada Putin'in Ukrayna'nın tamamını ele geçirmeyi hedeflediği bilgisinin altı çizildi.

15.50 : Rusya'nın ele geçirdiği ilk büyük Ukrayna şehri Herson'da hükümet binası işgal edildi.

Facebook'tan duyuruda bulunan yerel yönetimin başında bulunan Ukraynalı Hennadiy Lahuta yine de görevlerine devam edeceklerini aktardı.

BBC'ye konuşan bir Hersonlu yiyecek sıkıntısının yakında baş gösterebileceğini ve şehrin dışına çıkarılması gereken çok sayıda yaralı olduğunu belirtmişti.

Rusların, Kızıl Haç'ın ilaç ve ambulans getirmesine izin vermediğini de iddia etmişti.

BBC'ye konuşan bir başka Hersonlu ise sokaklarda Rus askerlerinin ve Rus tanklarının gezdiğini belirtti.

Bir başka Ukraynalı ise şehirde yaşayanların, Rus askerlerine giderek burayı terk etmesi gerektiğini söylediğini aktarmış, "İnsanlar askerlerden korkmuyor, bizim ruhlarımız Rusya'dan korkmuyor" demişti.

ŞEHİR CEHENNEME DÖNDÜ

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

15.40 : Sabah saatlerinde Rus işgalciler tarafından ateşlenen bir topun petrol deposunu vurduğu Ukrayna kenti Çernigiv'de, sirenler susmuyor.

Öğle saatlerinde Ruslar bu kez şehir merkezini havadan bombardımana tuttu. Şehir merkezini cehenneme çeviren saldırı, hareket halindeki bir aracın kamerasına yansıdı. Roketlerin kadraja girmesinin hemen ardından kulakları sağır eden bir patlama gerçekleşiyor, ardından yeryüzü titriyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Siyah dumanlar ve alev topunun gökyüzüne yükseldiği görülürken, saldırıya uğrayan bölgenin daha sonra çekilen görüntüleri şok etkisi yarattı.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

15.20 : İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ın sözcüsü, Londra'nın yasal taleplerle mücadele ettiği yönündeki haberlere yanıt olarak, İngiltere'nin Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yanıt olarak bireylere yaptırım uygulamaktan alıkonulmadığını söyledi.

Sözcü, açıklamasında "Yaptırımlar getirmekten geri kalmıyoruz, aslında bir G20 ülkesine şimdiye kadar uygulanan en büyük ekonomik yaptırım paketini sunduk. Daha önce hiç olmadığı kadar ileri ve hızlı gittik" dedi.

15.10 : Üst düzey bir BM insan hakları yetkilisi, askeri operasyonların büyük şehirlerin bombalanması ve sivil kayıpların artmasının ardından, Ukrayna'da on milyonlarca insanın "potansiyel olarak ölümcül tehlike" altında olduğunu söyledi.

Rusya'nın insan hakları ihlalleri yaptığı iddiasını araştırmak üzere BM İnsan Hakları Konseyi'nde acil bir soruşturma başlatan Michelle Bachelet, saldırıların durdurulması çağrısında bulundu.

15.00 : Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Mykhailo Podolyak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada Ukrayna heyetinin Rusya ile görüşmek üzere helikopterle yola çıktığını söyledi. Açıklamada ayrıca, Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakerenin birkaç saat içinde başlayacağı aktarıldı.

14.30 : Avrupa Birliği'nin Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, resmi twitter hesabından yaptığı açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginlikle ilgili olarak acil ateşkes çağrısında bulundu.

Borrell mesajında, "Bu savaş hemen şimdi durmalı. Acil ateşkes çağrısında bulunuyorum. Acilen insani yardım koridoru oluşturulması çağrısı yapıyorum" ifadelerini kullandı.

ZELENSKIY TIME'IN KAPAĞINDA

14.10 : Amerikan Time dergisi, kapağını Ukrayna ve Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'e ayırdı. Kapakta Ukrayna bayrağının renklerinin yanı sıra Zelenski’nin Avrupa Parlamentosu’ndaki "Hayat ölüme galip gelecek ve ışık karanlığa galip gelecek" sözleri yer aldı.

Dergideki 'Zelenskiy ve Ukrayna’nın kahramanları" başlıklı yazıdaysa “Zelenskiy’nin işgal başladığında başkent Kiev’de kalmayı tercih ederek tarihi değiştirdiği ve bunun ABD ve müttefiklerini Rusya’ya karşı ciddi adımlar atmaya yönlendirdiği” belirtildi.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

14:00 : Ukrayna ile müzakerelerde Rus heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Yardımcısı Vladimir Medinsky, "Müzakereler Ukrayna tarafıyla planlandığı yerde, Belarus'un Brest bölgesinde gerçekleştirilecek, temas halindeyiz. Sanırım görüşmeler saat 15.00'te başlayacak" dedi.

VURULAN KARGO GEMİSİNDE MÜHENDİS ÖLDÜ

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

13.16 : Ukrayna İçişleri Bakanı, Mariupol'un çevresinin sarıldığını açıkladı. Bangladeş Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Ukrayna'nın Karadeniz kıyısındaki Olvia limanında Bangladeş'e ait bir kargo gemisinin füze tarafından vurulduğunu ve bir mürettabatın hayatını kaybettiğini söyledi.

Yetkili, Bangladeş bayraklı Banglar Samriddhi'nin tamamı Bangladeş uyruklu 29 mürettebatın bulunduğunu ve 24 Şubat'ta Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin başlamasının ardından Olvia limanında mahsur kaldığını belirtti.

Çarşamba akşamı vurulan gemiden sosyal medyada yayınlanan videolar, mürettebat üyelerinin yardım istediğini gösterdi. Videolardan birinde, geminin ikinci mühendisi gemiye bir roket çarptığını ve bir mürettebatın zaten öldüğünü söyledi.

Denizci, "Güç kaynağımız yok. Acil durum jeneratörü güç kaynağı çalışıyor. Ölümün eşiğindeyiz. Henüz kurtarılamadık. Lütfen bizi kurtarın" ifadelerini kullandı.

Başka bir videoda ise, Asiful Islam Asif adlı ekip üyesi, "Lütfen bizi kurtarın" dedi.

Bangladeş Denizcilik Şirketi'nden Dutta, videolardan haberdar olduğunu söyleyerek, daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Birçok denizcilik şirketi, etkilenen Karadeniz limanlarına ve Ukrayna'daki diğer terminallere seferleri askıya aldı.

24 Şubat'tan bu yana en az üç ticari gemi bombalandı.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

13.10 : Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus işgalcilere ait bir Su-30 savaş uçağının Irpen'de düşürüldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, savaş uçağı hava savunma sistemleriyle hedef alındı.

13.07 : Ukrayna’nın Harkov bölgesinde Rus birliklerinin saldırıları sonucu son 24 saatte 34 kişinin hayatını kaybettiği, 10’u çocuk 285 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

12.45 : Ukrayna'nın kuzeydoğusundaki Harkov'da, yerel yetkililerin verdiği bilgilere göre son 24 saat içinde 34 sivil yaşamını yitirdi. Ülkenin doğusundaki Donetsk oblastı yönetimi de liman kenti Mariupol'de elektriğin kesildiğini, kente su verilemediğini bildirdi.

Mariupol, Rusya'nın ilk saldırdığı kentlerden biri olmuştu. Bu sabah İngiltere Savunma Bakanlığı yeni istihbarat bilgilerine dayandırdığı açıklamasında, Mariupol ile birlikte Harkov ve Çernihiv'in hâlâ Ukrayna'nın kontrolünde olduğunu duyurdu. Herson kentinde ise bazı Rus birliklerin bulunduğunu anacak askeri durumun henüz netlik kazanmadığı kaydedildi.

Savunma Bakanlığının açıklamasında, Rus ordusunun geçen üç gün içinde pek ilerleme kaydedemediği belirtilerek, Rus askeri konvoyunun başkent Kiev'in merkezinden 30 kilometre mesafede bulunduğu, ancak Ukrayna'nın direnişi ve teknik arızalar nedeniyle ilerleyemediği ifade edildi.

Kremlin'i eleştiren radyo kapatıldı

12.40 : Rusya'da Kremlin'i eleştiren yayınlarıyla popüler olan radyo kanalı Echo Moskvy (Moskova'nın Yankısı) Genel Yayın Yönetmeni Aleksey Venediktov, Yönetim Kurulu'nun radyonun ve internet sayfasının kapatılması kararı aldığını açıkladı. Echo Moskvy, Kremlin'in göz yumduğu liberal yayın kuruluşları arasında yer alıyordu. Radyo, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik savaşını eleştiren yayınlar yapıyordu.

Rusya'da savcılık Salı günü Echo Moskvy'nin yanı sıra Dozhd (Yağmur) televizyonunun haberlerine "bilerek yanlış bilgi yaydıkları" gerekçesiyle erişimin kısıtlanması talimatı vermişti. Rusya'daki medya izleme ve denetleme kurumu Roskomnadsor, Cumartesi günü yaptığı açıklama ile Rusya'daki bütün yayın kuruluşlarına Ukrayna'ya yönelik 'saldırı', 'işgal' veya 'savaş ilanı' olarak nitelendirilmesini yasaklamıştı.

LAVROV'DAN ABD'YE 'YALNIZCA NÜKLEER SAVAŞ' YANITI

12.30 : Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Kiev ve Moskova yönetimleri arasındaki müzakerelerde ikinci buluşmanın bugün gerçekleşeceği bilgisini verdi.

Moskova'da basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD Başkanı Joe Biden'ın kurduğu "Elimizde iki seçenek var, ya Üçüncü Dünya Savaşı’nı başlatıp Rusya ile tamamen bir savaşa gideceğiz ya da uluslararası hukuku ihlal eden bir ülkeye bedel ödeteceğiz" cümlesini hatırlatıp "Üçüncü Dünya Savaşı yalnızca nükleer olacak" dedi. Lavrov, bir gün önce de "Üçüncü Dünya Savaşı nükleer ve yıkıcı olacak" demişti.

NATO ülkelerinin nükleer savaşa hazırlandığını ileri süren şu ifadeyi kullandı: "Üçüncü Dünya Savaşı sadece nükleerle yapılabilir. Nükleer savaş olasılığı Rusya tarafından değil, NATO ve Ukrayna tarafından yürütülüyor. Bize karşı savaşmayı istiyorlarsa bunu iyi düşünmeliler."

Rusya Dışişleri Bakanı "ABD, Napolyon ve Hitler’in bir zamanlar yaptığı gibi Avrupa’yı kontrolü altına almış, kendine tabi bırakmış durumda" cümlesini kurdu, Ukrayna'nın nükleer silah elde etmeye çalıştığını iddia etti.

Fransa'yı da eleştiren Sergey Lavrov, "Fransızlar horozdur biliyorsunuz, ulusal sembolleri de öyle, horoz gibi kabarmayı seviyorlar" ifadesini kullandı.

Rusya lideri Vladimir Putin, hafta sonu Batılı ülkelerden gelen açıklamaları gerekçe göstererek nükleer silahlar için en üst düzey alarm emri vermişti.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

ZELENSKIY'DEN YENİ VİDEO

12.15 : Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy, işgalin sekizinci gününde video mesaj yoluyla yeni bir açıklama yaptı. İşgalci Ruslar'a 'Defolun gidin' diye seslenen Zelenskiy, Rus saldırılarına karşı oluşturdukları savunma hatlarının şimdiye kadar dayandığını söyledi.

Ülkesinin direnişi nedeniyle Moskova'nın taktiğini değiştirmek zorunda kaldığını aktaran Ukrayna Devlet Başkanı, işgalcilerin artık şehirlere top atışı yaptığını belirtti. Odesa'ya muhtemel bir Rus saldırısına da değinen Ukrayna lideri, "Karadeniz'in dibini görecekler" ifadesini kullandı.

 

Ukrayna'nın her gün müttefiklerinden silah desteği aldığını belirten Zelenskiy, şimdiye kadar ülke dışından Ukrayna için savaşmak üzere 16 bin kişinin gönüllü olduğunu söyledi. Zelenskiy, "Özgürlüğümüzden başka kaybedecek hiçbir şeyimiz yok" diye konuştu.

12.00 : Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kiev'deki büyükelçiliğinden bazı Macar büyükelçiliği personeli, iki gazeteci, 10 Güney Afrika ve 10 Nijerya uyruklu 32 kişiyi tahliye ettiğini söyledi.

11.55 : Fransa, vatandaşlarından eğer kalmaları hayati değilse Rusya'yı terk etmelerini istedi. İngiltere ve ABD de vatandaşlarına Rusya'ya seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulunmuştu.

11.50 : Ukrayna Acil Durum Servisi, Çernigiv'de Rus işgalcilerin ateşlediği bir top mermisinin bir petrol deposunu vurduğunu duyurdu. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

 

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

11.45 : Ukrayna kontrolündeki doğu Donetsk bölgesinin valisi, Rus işgalinin ilk hedeflerinden biri olan liman kenti Mariupol'un elektrik ve su kaynaklarının olmadığını söyledi.

11.35 : Ukrayna'dan yapılan açıklamada, ülkenin doğusundaki Harkov bölgesinde son 24 saat içinde Rus bombardımanı ve sivil halka yönelik saldırılarda 34 sivilin öldüğünü duyurdu.

11.25 : Ukrayna'nın liman kenti Mariupol'ün belediye başkanı yayınladığı videoda, "Bombalar durmadığı için sokaklardan, apartmanlardan yaralılarımızı alamıyoruz" dedi.

Karadeniz'e kıyısı olan şehir sürekli bir şekilde devam eden Rus saldırısı altında.

BBC'nin Moskova muhabiri Will Vernon'a göre Rusya Savunma Bakanlığı, 'yeşil koridor' adı verilen alandan vatandaşların şehri terk etmesi çağrısında bulundu.

11.10 : Rus ve Belaruslu sporcular Paralimpik Oyunları’na katılamayacak. Uluslararası Paralimpik Komitesi, başta sporcuların ülkelerinden bağımsız bir şekilde yarışabileceğini açıklamıştı.

Perşembe günü yapılan açıklamada ise Olimpiyat köylerindeki durumun savunması zor bir yere geldiği belirtildi.

Komisyonun başında bulunan Andrew Parsons, oyuncuların hükümetlerinin kararlarının ‘kurbanları’ olduğunu aktardı.

Kış Paralimpik Oyunları bu cumartesi Çin’de başlıyor.

Rusya’dan 71, Belarus’tan 12 sporcunun katılımı bekleniyordu.

Macaristan, AB'nin Rusya yaptırımlarını veto etmeyecek

10.50 : Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği'nin (AB) Rusya'ya karşı getirdiği yaptırımları ülkesinin veto etmeyeceğini vurgulayarak, Ukrayna savaşına karşı AB'nin 27 üyesinin birlik içinde hareket etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Haber sitesi mandiner.hu'ya verdiği mülakatta Orban, Ukrayna'ya yönelik savaşı Budapeşte'nin kesinlikle kınadığını da sözlerine ekledi. Yakın bir geçmişe kadar Macaristan'ın Rusya ile 'dengeli ve adil' bir ilişkisi olduğunu belirten Orban, savaşın yeni bir durum yarattığını söyledi.

Ukrayna savaşı sonrasında da Rusya ile ilişkilerin devam edeceğine işaret eden Orban, bu nedenle Rusya ile enerji konusunda iş birliğine son verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Almanya, Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füze gönderecek

10.45 : Alman haber ajansı dpa'nın Ekonomi Bakanlığı çevrelerine dayandırdığı haberine göre Almanya, Ukrayna'ya 2 bin 700 adet Strela tipi uçaksavar füze gönderilmesine onay verdi.

Söz konusu silahların, eski Doğu Almanya'nın Ulusal Halk Ordusu (NVA) envanterinde bulunan Sovyet yapımı uçaksavarlar olduğu belirtildi. Berlin yönetimi, çatışma bölgelerine silah gönderilmemesi yönündeki siyasetinde değişiklik yaparak Ukrayna'ya silah desteği verilmesi kararı almıştı.

Dpa'nın edindiği bilgilere göre, hangi silahların Ukrayna'ya gönderilebileceği konusunda Savunma Bakanlığı'nın günlerdir incelemeler yaptığı belirtiliyor. Bu arada, hükümet çevrelerinden yapılan açıklamaya göre, Almanya'nın Ukrayna'ya gönderileceğini açıkladığı bin tanksavar ile 500 Stinger tipi hava savunma silahı Çarşamba günü Ukrayna'ya ulaştı.

KARADENİZ KIYISINDA HAREKETLİLİK

10.40 : Ukrayna'yı kuzey, doğu ve güneyden kuşatıp işgale girişen Rus ordusu, geride kalan bir haftada ağır kayıplar verdi ve birçok cephede ilerleme sağlayamadı. Rus ordusu, işgal başlamadan Vladimir Putin'in 2014 yılında el koyduğu Kırım'a on binlerce asker, savaş uçağı ve füze konuşlandırdı. Putin'in işgal emri vermesiyle Rus birlikleri kuzeye doğru harekete geçti ve Kırım'a oldukça yakın konumdaki Harson şehrinde yoğun çatışmalar var.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Bugün gelen görüntüler ise, Rus deniz kuvvetlerinin Kırım'ın batı kıyılarında çıkarma yapmaya hazırlandığını ortaya koydu. Karadeniz Filosu'na ait dev çıkarma gemilerini hemen kıyıda gösteren video kayıtlarının bu sabah çekildiği belirtiliyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Askeri uzmanlar, kıyıda toplananlar arasında Pyotr Morgunov'un yanı sıra Project 1171 ve Project 775 dev çıkaram gemilerinin olduğunu aktarıyor.

Rus ordusunun muhtemel hedefi ise, Ukrayna'nın önemli limanı Odesa. Ukrayna askerlerinin Odesa sahillerine mayın döşediği görüntüler de yine sosyal medyada paylaşıldı. Ancak mayın döşeme görüntüleri henüz doğrulanmış değil.

15 BİN RUS TURİST MAHSUR KALDI

10.10 : AFP haber ajansı, Karayip ülkesi Dominik Cumhuriyeti'nde yaklaşık 15 bin Rus turistin mahsur kaldığını bildiriyor.

Dominik Cumhuriyeti, Moskova'nın komşusu Ukrayna'yı işgalinden sonra sonra getirilen seyahat kısıtlamaları nedeniyle Rus turistlerin ülkeden ayrılamadığını Çarşamba günü açıkladı.

Santo Domingo hükümeti yönetimi, çözüm bulunana kadar turistlerin konaklamalarını garanti etmek adına otel zincirleriyle bir anlaşmaya vardı.

 

Sayıları 14 bin 800'ü bulan Rus turist, çoğunlukla adar ülkesinin doğusundaki La Altagracia'da bulunuyor.

Dominik Cumhuriyeti'nde ayrıca yaklaşık 1900 Ukraynalı turist var. Ukraynalılar, bir geri dönüş planı belirleninceye kadar otellerinde kalacaklar.

Ukrayna'nın Dominik Cumhuriyeti fahri konsolosu Ilona Oleksandrivna ise ülkede 3 bin kadar Ukraynalı turistin olduğunu ve bunlardan 1200'ünün otellerinden atıldığını ileri sürdü.

AFP, başlıca turistik bölgelerde mahsur kalan yabancılara rastlamadıklarını söyledi.

HİNDİSTAN RUSYA'YI YALANLADI

09.45 : Rusya'nın "Ukrayna Hint öğrencileri rehin aldı, canlı kalkan olarak kullanıyor" açıklamasına Delhi'den yalanlama geldi.

Moskova, "Ukrayna Hint öğrencilerin Rusya'ya kaçmasını engellemek için elinden geleni yapıyor" iddiasında bulunmuştu.

Konu hakkında bir açıklama yapan Hindistan Dışişleri Bakanlığı, "Rehin alındığını duyduğumuz tek bir öğrenci bile yok" ifadelerini kullandı.

Açıklamada Hindistan'ın Ukraynalı yetkililerden, Hint öğrencilerin ülkelerine dönebilmesi için yardımcı olmalarını talep ettiği de yer aldı.

Harkov kentinde binlerce Hint öğrencinin mahsur kaldığı aktarılıyor.

Hindistan bir süredir bu öğrencileri çıkarmak için çaba gösteriyor.

PATLAMA SESLERİ HİÇ SUSMADI

09.40 : Ukrayna'da gece boyunca çok sayıda kentte Rusya'nın hava saldırıları düzenlediği bildirildi. Ukraynalı yetkililer ülkenin güneyindeki liman kenti Herson'un Rus birliklerinin kontrolüne geçtiğini teyit etti.

Bölge valisi Gennady Lakhuta Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Rus 'işgalcilerin' kentin bütün semtlerine yayıldığını ve 'çok tehlikeli' olduklarını belirtti. Rus ordusu, Herson'da kontrolün sağlandığını Çarşamba sabahı duyurmuştu.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Başkent Kiev'de de çok sayıda patlama meydana geldiği, kentte gece boyunca siren sesleri duyulduğu bildirildi. Ukrayna medyası kentin banliyölerinde çatışmalar yaşandığını, bir Rus uçağının düşürüldüğünü aktardı.

Ülkenin doğusundaki Harkov kenti yakınlarındaki İzyum'daki hava saldırısında, bölge yetkililerinin verdiği bilgilere göre 8 kişi hayatını kaybetti. Ukrayna medyası Harkov'da ise belediye binasına iki roketin düştüğünü duyurdu. Yaklaşık 440 bin nüfuslu liman kenti Mariupol de ise hava saldırıları sonrasında su ve elektriğin kesildiği, ısınma sisteminin hasar gördüğü bildirildi.

09.25 : Hollanda'nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesi 39 üye ülkenin başvurusu ile Ukrayna'da savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım iddialarına ilişkin soruşturma başlattı.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı Karim Khan, Perşembe gecesi yaptığı açıklamada şimdiki ve geçmişteki iddiaları kapsayan soruşturmada kanıt toplama işlemlerinin 'şimdi başladığını' belirtti.
Khan'ın verdiği bilgilere göre, soruşturma 21 Kasım 2013 tarihinden itibaren işlenen suçları kapsıyor. Ukrayna'nın doğusunda Rus yanlısı ayrılıkçılar ile Ukrayna ordusu arasındaki çatışmalar 2014 yılında başlamıştı.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

SAVAŞTAN KAÇANLARIN SAYISI 1 MİLYON

08.25 : Birleşmiş Milletler, Ukrayna'daki Rus işgalinden diğer ülkelere kaçanların sayısının 1 milyona ulaştığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), 1 milyon kişinin işgalin ilk bir haftasında Ukrayna'ya komşu ülkelere geçmeyi başardığını Twitter mesajıyla paylaştı.

Rus vahşetinden kaçanların sığındığı ülkelerin başında, Ukrayna'nın batı komşusu Polonya geliyor. Sığınmacıların yaklaşık yarısı Polonya’ya geçti. Diğer seçenekler Romanya, Slovakya, Macaristan ve Moldova.

İşgalin başında dört milyon sığınmacı olabileceğine dair tahminde bulunduklarını hatırlatan UNHCR, bu gidişle tahminlerinden daha fazla kişinin sığınmacı olacağını da belirtti.

UNCHR, bölgedeki yardım faaliyetleri için 2 milyar dolarlık fona ihtiyaç duyulduğunu da ekledi.

KONVOY TAKILIP KALDI

08.20 : ABD Savunma Bakanlığı, Rusya’nın Kiev’e yönelen askeri konvoyunun son 36 saatte çok az ilerlediğini belirtti.

Yaklaşık 60 kilometrelik bir alana yayılan konvoyun Ukrayna ordusunun direnişi nedeniyle yavaşladığı aktarılıyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Bakanlık Sözcüsü John Kirby “Rusların birliklerini yeniden gruplandırdığını ve savaşın istedikleri gibi ilerlememesi nedeniyle sonraki adımlarına karar vermeye çalıştığını düşünüyoruz” dedi.

Kirby ayrıca ülkenin kuzeyindeki Ukrayna direnişinin ülkenin kuzeyine kıyasla daha güçlü olduğunu söyledi.

PUTİN İÇİN BU SAVAŞTAN ÇIKIŞIN KOLAY BİR YOLU YOK

08.15 : BBC Diplomasi Muhabiri Lyse Doucet, analizine "İşgalin başından beri Rusya’nın amacının ne olduğu tartışılıyor" cümlesiyle başlıyor:

"Hatta öncesinde de durum böyleydi. Herkes 'Putin gerçekten işgal başlatacak mı?' diye soruyordu.

Bazıları da Rusya’nın Kırım ile Donbas bölgesini birleştirecek bir koridor hedefleyeceğini düşünüyordu.

Fakat Putin, Ukrayna’yı işgale girişti.

Bunun sonlanması için bir yol bulmak son derece zor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Putin var olmaması gerektiğini söylediği bir ülkeye, neo-Naziler tarafından yönetildiğini ve Batı’nın kuklası olduğunu söylediği bir hükümete karşı savaşırken buradan nasıl bir çıkış yolu bulabilir?

Bu işgal bir savaş amacı içermiyor. Putin’in isteği, Sovyetler Birliği’nin şanlı günlerine geri dönebilmek.

Bu yüzden Ukrayna, Rusya ve dünyanın geri kalanının bu çatışmadan nasıl bir çıkış yolu bulacağını kestirmek çok zor."

ABD KITALARARASI FÜZE DENEMESİNİ ERTELEDİ

08.10 : ABD Savunma Bakanlığı, bu hafta yapılması planlanan Minuteman III kıtalararası balistik füze denemesinin ertelendiğini açıkladı.

Bakanlık Sözcüsü John Kirby, “Böylesi gergin bir anda nükleer sorumluluğumuzun farkında olduğumuzu göstermek için bu kararı aldık” dedi.

Rusya lideri Putin, hafta sonu Rusya’nın nükleer güçlerini alarm seviyesine geçirdiğini açıklamıştı.

ABD’nin aynı adımı atarak karşılık vermediğini hatırlatan Kirby, Putin’in bu söyleminin yapıcı olmadığını ekledi.

ABD’de her yıl birden fazla kıtalararası balistik füze denemesi yapılıyor.

Bu füzelerin deneme takvimi genellikle birkaç yıl öncesinen belirlenmiş oluyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

08.05 : Kiev Metro İdaresi Müdürü Viktor Brahinski, Kiev’deki metro istasyonlarına sığınanların sayısının 15 bine ulaştığını açıkladı.

Ukrayna basınına konuşan Brahinski, istasyonların 100 bin kişiye kadar kapasitesi olduğunu, istasyonlarda duş imkanının bulunduğunu, içerdekilere ilaç ve gıda temin edildiğini söyledi.

BBC Ukraynaca Servisi’nin aktardığına göre “Çok sayıda kişinin gidecek hiçbir yeri yok. Zemindeki birkaç metrekarelik battaniyeler evleri olmuş durumda” dedi ve ekledi:

"İnsanların sıcak kıyafetler ve gıda getirmesini, etraflarında yardıma ihtiyacı olanları, özellikle de yaşlıları ve bebekli kadınları desteklemesini istiyoruz."

İYOT TALEBİ PATLADI

08.00 : Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in Moskova'nın nükleer silahların alarma geçirilmesi yönündeki açıklamaları, Orta Avrupa'da endişeleri tırmandırdı.

Polonya'dan Bulgaristan'a, eski Sovyet devletlerinde yaşayanlar pasaport ofislerine doluştu. Araçlarının yakıt depolarını dolduran Orta Avrupalılar, olası bir saldırıda bir an önce kaçmak için hazırlık yapıyor.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

Bazı Orta Avrupalılar, ülkelerinde orduya katılmanın yollarını araştırmaya başladı. Olası bir nükleer saldırıda koruyucu olabilen iyot takviyesine de talep artmış durumda.

Bulgaristan Eczaneler Birliği başkanı Nikolay Kostov, "Son altı günde Bulgar eczaneleri bir yıl boyunca sattıkları kadar iyot tableti sattılar. Bazı eczanelerin stokları şimdiden tükendi. Yeni miktarlar sipariş ettik ama korkarım onların da bitmesi çok uzun sürmeyecek" dedi.

Çek Cumhuriyeti'ndeki Dr. Max eczanelerinin temsilcilerinden Miroslava Stenkova ise, "Tüm bu olanlar biraz delice" ifadesini kullandı. Çek Cumhuriyeti’nde artan talep sonrası bazı eczanelerde iyot stokları tükendi.

Tablet veya şurup olarak alınabilen iyot, radyasyona maruz kalma durumunda vücudu tiroid kanseri gibi risklere karşı korumanın bir yolu olarak kabul ediliyor.

2011 senesinde Japon yetkililer, hasar gören Fukuşima nükleer santralinin civarında bulunanlara iyot almalarını tavsiye etmişti. Orta Avrupa’daki yetkililer artan talebi anladıklarını söylediler; ancak halkı mevcut durumda iyota gerekli olmadığı ve nükleer savaş durumunda da yardımcı olmayacağı konusunda uyardılar.

Çek Devlet Nükleer Güvenlik Dairesi Başkanı Dana Drabova Twitter'da, nükleer silahlar kullanıldığında radyasyondan korunma yöntemi olarak, iyot tabletlerinin temelde bir işe yaramadıklarını söyledi.

 Rus kuvvetlerinin geçen hafta Çernobil nükleer santralinin kontrolunu ele geçirdiğine dair haberler, bu felaketin ardından iyot takviyelerinin dağıtıldığı bölgede yaşayanların gözünü korkuttu. Ukrayna’nın başkenti Kiev’in 108 kilometre kuzeyinde yer alan Çernobil’in dördüncü reaktörü 1986 yılının Nisan ayında bir güvenlik testi sırasında patlamış, oluşan radyoaktif bulutlar Avrupa’ya yayılarak ABD’nin doğusuna kadar ulaşmıştı.

Polonya’da hastaların aradıkları ilacı kendilerine en yakın eczanede bulmalarına yardımcı olmak için kurulan internet sitesi gdziepolek.pl'e göre, ülkede iyot satan eczanelerin sayısı iki kattan fazla arttı.

Sitenin kurucu ortağı Bartlomiej Owczarek, "Sitemizdeki dahili veriler, iyota olan ilginin geçen Perşembe gününden bu yana yaklaşık 50 kat arttığını gösteriyor" dedi.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

'BATI, RUSYA’NIN HAVA ÜSTÜNLÜĞÜ PLANLARINI SUYA DÜŞÜRDÜ'

07.50 : Eski CIA Direktörü David Petraeus, “Batı işgal öncesi Ukrayna’ya hava savunma sistemleri göndermemiş olsaydı bugün Rusya Ukrayna’da hava üstünlüğünü kurmuştu” dedi.

BBC’ye konuşan Petraeus “Rus hava kuvvetlerinin dilediği gibi uçabilmesi beklenirdi ama bu sistemler nedeniyle bunu başaramıyorlar” ifadesini kullandı.

Petraeus, birden fazla Rus savaş uçağının düştüğüne dair doğrulanmış bilgilerin olduğunu, bu durumun Rusya’nın sahada büyük kayıplar verdiğini gösterdiğini söyledi.

07.45 : Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Facebook hesabından yayınladığı videoda “Düşmanın planlarını bir haftada bozduk, onları durdurduk” dedi.

Rus ordusunun neden Ukrayna’da olduklarını anlamadığını ve bir kısmının ülkelerine geri kaçtığını söyleyen Zelenskiy, Rus askerlerini “Moskova’daki liderleri tarafından kullanılan aklı karışmış çocuklara” benzetti.

Ukrayna lideri Konotop, Baştanka, Energodar ve Melitopol kentlerinde Rus ordusunun ilerleyişine engel olan sivillere de teşekkür etti.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

RUSYA İLK KEZ ASKERLERİNİN ÖLDÜĞÜNÜ KABUL ETTİ

07.40 : Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın işgalinin başından bu yana ilk defa ölen Rus askerlerinin sayısını açıkladı.

Bakanlık 498 askerin öldüğünü, 1.597’sinin de yaralandığını duyurdu.

Ukrayna ise 5 bin 840 Rus askerinin öldürüldüğünü öne sürüyor.

Buna karşılık Rusya da 2 bin 870 Ukrayna askerinin öldüğünü ve 3 bin 700’ünün yaralandığını iddia ediyor.

BBC ne Rusya’nın ne de Ukrayna’nın iddialarını bağımsız kaynaklardan doğrulatabilmiş değil.

Ukrayna’daki ilkyardım yetkilileri de işgalin başından beri 2 binden fazla sivilin 10 ilk yardım görevlisinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

07.35 : BBC Ukrayna ve Rusya’nın sınır bölgelerindeki dinleyicilerine ulaşabilmek için yeni bir kısa dalga radyo yayını başlattı.

Radyoda BBC Dünya Servisi’nin İngilizce yayınları günde dört saatliğine yer alacak.

Yeni yayın yerel saatle 18:00-20:00 arasında 15735 kHz, 00:00-02:00 arasında ise 5875 kHZ frekanslarından dinlenebilecek.

Konuyla ilgili bir açıklama yayınlayan BBC Genel Müdürü Tim Davie “Savaşça önce hakikat ölür derler” dedi ve ekledi: “Dezenformasyon ve propagandanın çok yaygın olduğu çatışmada, insanların güvenebileceği, bağımsız ve gerçeklere bağlı haberlere ihtiyaç olduğu aşikar.

Bu ihtiyacı gösteren önemli bir gelişme de Rusya’da milyonlarca kişinin haber için BBC’yi izlemeye başlaması. Rus halkına gerçekleri ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız.”

RUS SEYİR FÜZESİ DÜŞÜRÜLDÜ

07.30 : Ukrayna, başkent Kiev’deki tren istasyonu yakınlarında dün akşam duyulan büyük patlamanın, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen bir Rus seyir füzesinden kaynaklandığını açıkladı.

İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, füzenin enkazının ısıtma amacıyla kullanılan bir boru hattının üzerine düştüğünü söyledi.

Facebook hesabından bir paylaşım yapan Heraşçenko, “Füze hedefine ulaşsa çok daha büyük bir yıkım yaşanacaktır” dedi.

Patlama sonucu ölen veya yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

 07.20 : Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün akşam yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın “Nazizme karşı savaş” iddiasının bir yalan olduğunu ve Moskova’nın bu çatışmada saldırgan taraf olduğunu söyledi.

NATO Rusya ile doğrudan savaşa girmese de Avrupa’nın yeni bir döneme adım attığını belirten Macron, Fransa’nın savunma bütçesini artıracağını ve Avrupa’nın enerji bağımsızlığı için daha fazla çaba göstereceğini duyurdu.

“Avrupa’da savaş artık tarih kitaplarında yer alan bir şey değil: Gözümüzün önünde yaşanıyor” diyen Macron, Avrupa’nın bu krizde gösterdiği birliği kutladı ve ekledi: “Avrupa barış, özgürlük ve demokrasi için bedel ödemeye hazır olmalı.”

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

RUS SAVAŞ UÇAKLARI İSVEÇ SEMALARINDA

07.15 : İsveç dört Rus savaş uçağının Baltık Denizi üzerinde hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı.

İsveç Silahlı Kuvvetleri'nden yapılan yazılı açıklamada, iki SU-27 ve iki SU-24 savaş uçağının Gotland adasının doğusunda İsveç hava sahası üzerinde kısa süre uçtuğu belirtildi.

İsveç Hava Kuvvetleri komutanı Carl-Johan Edstrom, "Şu anki durum ışığında olaydan son derece endişe duyduk. Rus tarafı profesyonel ve sorumlu davranmıyor" dedi.

Yapılan yazılı açıklamada İsveç savaş uçaklarının üslerden kalkarak Rus savaş uçaklarının fotoğraflarını çektiği kaydedildi.

BM: 227 SİVİL ÖLDÜ

07.10 : Birleşmiş Milletler insan hakları ofisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın işgalinin başladığı 24 Şubat'ta bu yana Ukrayna'da 227 sivilin hayatını kaybettiğini teyit ettiklerini belirtti.

Açıklamaya göre 525 sivil de yaralandı.

Cenevre'deki ofisten yapılan açıklamada "Ölüm ve yaralanmaların çoğu, yoğun top ateşi ve çoklu füze sistemleri gibi geniş bir bölgeye etki eden patlayıcı silahlar ile hava bombardımanının sonucu" ifadeleri yer aldı.

Son dakika haberi: Ukraynada nükleer santralde yangın Patlarsa Çernobilden 10 kat büyük olacak

BM'den yapılan açıklamada, gerçek sayının teyit edilenin çok daha üzerinde olabileceği; yoğun çatışmaların sürdüğü bölgelere erişemedikleri belirtildi.

Savaşta hayatını kaybedenlerin sayısını ortaya çıkarmak neden bu kadar zor?

Savaşlarda en zor şeylerden biri de kaç kişinin hayatını kaybettiğini ortaya çıkarmaktır.

Rusya ve Ukrayna, karşı taraftan binlerce askeri öldürdüğünü iddia ediyor.

Fakat iki ülke de kendi ordularının karşı tarafın iddiasından daha az kayıp verdiğini söylüyor.

Neden ihtiyatla yaklaşmak lazım?

Savaşlarda ülkeler bilgiyi stratejilerinin bir parçası olarak kullanıyor.

Böylece hem kendilerine desteği hem de karşı tarafa itirazı artırmayı hedefliyorlar.

Bu yüzden dezenformasyonla karşılaşmak çok olası.

Ukrayna, ülkesindeki yıkımı ve insani trajediyi dünyaya göstererek destek toplama konusunda istekli.

Rusya için ise durum farklı. Rus ordusunda hayatını kaybeden çok sayıda askere dair haberler veya Ukrayna halkının yaşadıklarını gösteren trajik hikayelerin yayılması, ülkedeki savaş karşıtlığını daha da artırarak Devlet Başkanı Vladimir Putin’e karşı büyük bir tehdide dönüşebilir.

Güvenilir kaynaklar hangileri?

Birleşmiş Milletler ve insan hakları örgütleri savaşlarda en güvenilir verileri almak için başvurulan yerler.

Fakat onlar da zorlanıyor.

Sahadaki pek çok çalışanları güvenlik nedeniyle yerlerini değiştirmek zorunda kaldı.

Çatışma koşulları nedeniyle hayatını kaybedenlerin bulunduğu bölgelere erişimleri de kısıtlanabiliyor.

Bu kurumlar verilerini, yalnızca çalışanları saldırı noktalarına gidip, görgü tanıkları, açık kaynaklar ve yetkililerden gelen bilgiler gibi birden fazla kaynaktan ölü sayısını doğrulattığında yayınlıyor.

Bu hem zaman alıyor, hem de BM verilerinin genellikle diğer verilerden düşük kalmasına yol açıyor.

BM Salı günü en az 136 sivilin hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Fakat gerçek sayının çok daha yüksek olduğu tahmin ediliyor.

 

07.00 : Rusya'nın Ukrayna işgalinde tüm gelişmeleri dakika dakika canlı blogla aktarıyoruz.