Dünya Son dakika: Zelenskiy sabaha karşı paylaştı: Dünyada hiçbir ülke bunu yapmadı

Son dakika: Zelenskiy sabaha karşı paylaştı: Dünyada hiçbir ülke bunu yapmadı

04.03.2022 - 05:38 | Son Güncellenme:

Gelen son dakika haberine göre; Rusya'nın Ukrayna'ya saldıları kesintisiz olarak sürerken Ukrayna'daki Zaporijya Nükleer Santrali'nde yangın çıktığı haberi dünya gündemine bomba gibi düştü. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rus ordusunun Avrupa'nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya Nükleer Santrali’ne dört bir yandan ateş ettiğini açıklarken, "Patlarsa Çernobil'den 10 kat daha büyük olacak!" açıklamasını yaptı. Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Dünyada hiçbir ülke nükleer güç ünitelerini bombalamadı" dedi.

Son dakika: Zelenskiy sabaha karşı paylaştı: Dünyada hiçbir ülke bunu yapmadı

Rusya ordusu Ukrayna'daki en kritik noktalardan olan Zaporokiji nükleer santralinde kontrolü ele almak için Ukrayna ordusu ile çatışmaya devam ediyor. Ukrayna'nın Zaporoji Bölgesi'ndeki Energodar kentine bulunan Zaporoji nükleer santrali çevreleyen Rus askerleri ile santrali koruyan Ukrayna ordusu arasında çatışma çıktı.

Haberin Devamı

SABAHA KARŞI PAYLAŞTI

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy sabaha karşı sosyal medya hesabından yeni bir video paylaştı. Zelenskiy Rus güçlerinin bir nükleer santrale ateş açtığını söyledikten sonra Moskova'yı "nükleer teröre" başvurmak ve Çernobil felaketini "tekrar etmek" istemekle suçladı. Zelenskiy "Rusya dışında hiçbir ülke nükleer santrallere ateş açmadı. Bu tarihimizde ilk kez. İnsanlık tarihinde. Terör devleti artık nükleer teröre başvurdu" dedi.

Son dakika: Zelenskiy sabaha karşı paylaştı: Dünyada hiçbir ülke bunu yapmadı

BIDEN İLE GÖRÜŞTÜ

Öte yandan nükleer santral ile ilgili ABD Başkanı Biden ve Zelenskiy görüşme gerçekleştirdi.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ BASIN SERVİSİ: RADYASYON SEVİYESİ NORMAL SEYRİNDE

Rusya'nın Energodar kentindeki Zaporoji nükleer santralini ele geçirme saldırısı sırasında santralde yangın çıktı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı bölgede radyasyon seviyesinde artış gözlemlendiğini duyururken nükleer santralin basın sözcüsü Andriy Tuz, Ukraine 24 kanalına bağlanarak radyasyon seviyesinin normal değerde olduğunu duyurdu. Öte yandan yangının çıktığı noktanın idari bina olduğu öğrenildi. Santralde çatışmalar hala sürerken yangın da büyümeye devam ediyor.

Haberin Devamı

ÇERNOBİL'DE 36 YIL ÖNCE NELER YAŞANDI?

26 Nisan 1986'da, o dönem Sovyetler Birliği'ne bağlı olan Ukrayna'nın başkenti Kiev'in 130 kilometre kuzeyindeki Çernobil kenti, insanlık tarihinin en korkunç çevre felaketlerinden birine sahne oldu. Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali'nin dördüncü reaktöründe yaşanan patlama sonucu çevreye, 1945'te Hiroşima'ya atılan atom bombasının 50 katına eşit miktarda radyasyon yayıldı. Patlamanın ardından radyoaktif madde yüklü bulutlar Türkiye dahil birçok ülkeyi etkiledi. Çernobil nükleer faciası bazı bağımsız araştırmalara göre yaklaşık 200 bin kişinin doğrudan ya da dolaylı olarak ölümüne sebep oldu. Facianın etkileri nedeniyle yüz binlerce çocuk sakat dünyaya geldi, kanser vakalarının arttığı iddia edildi. Kazanın olumsuz etkilerinin nesiller boyunca sürmesi bekleniyor.