Dünya Kedilerden bulaşan ölümcül virüs! ABD'li yetkililer: Patojeni belirleyemedik

Kedilerden bulaşan ölümcül virüs! ABD'li yetkililer: Patojeni belirleyemedik

13.02.2024 - 13:17 | Son Güncellenme:

Tarihte ilk kez sokak kedilerinden insanlara bulaşan bir virüs ölüme neden oldu. Bilim insanları virüsün patojenik olarak kayıtlarda yer almadığını ve çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Kedilerden bulaşan ölümcül virüs ABDli yetkililer: Patojeni belirleyemedik

ABD'nin Oregon eyaleti Deschutes İlçe Sağlık Kurumu, 7 Şubat günü yaptığı açıklamada bir vatandaşta ‘hıyarcıklı vebanın’ görüldüğünü belirterek, "Sahibin ve evcil hayvanının yakın temasta bulunduğu tüm kişilerle temasa geçildi ve hastalıkları önlemek için ilaç sağlandı” dedi. Açıklamada ayrıca, “Veba belirtileri, genellikle insanlarda enfekte bir hayvana veya pireye maruz kaldıktan 2 ile 8 gün sonra başlar. Bu semptomlar ani başlayan ateş, mide bulantısı, halsizlik, üşüme, kas ağrıları ve/veya hıyarcık adı verilen gözle görülür şekilde şişmiş lenf düğümlerini içerebilir.

Haberin Devamı

Erken teşhis edilmezse hıyarcıklı veba, septisemik vebaya (kan dolaşımı enfeksiyonu) ve/veya pnömonik vebaya (akciğer enfeksiyonu) dönüşebilir. Bu veba türleri daha şiddetlidir ve tedavisi zordur. Neyse ki bu vaka, hastalığın erken evrelerinde tespit edilip tedavi edildi ve toplum için çok az risk oluşturdu. Bulaşıcı hastalık araştırmaları sırasında başka bir veba vakası ortaya çıkmadı” ifadeleri kullanıldı.

Kedilerden bulaşan ölümcül virüs ABDli yetkililer: Patojeni belirleyemedik

“VEBAYI TAŞIYAN EN YAYGIN HAYVANLAR SİNCAPLARDIR”

Deschutes Sağlık kurumunun yaptığı açıklamada, Oregon’da vebanın nadir görüldüğüne dikkat çekilerek en son vakanın 2015’de bildirildiği belirtildi. Açıklamada, “Oregon’da veba nadir görülüyor ve son vaka 2015'te rapor edildi. İnsanlara veya hayvanlara, enfekte bir pire ısırığı yoluyla veya hastalığa yakalanmış bir hayvanla temas yoluyla yayılıyor. Orta Oregon'da vebayı taşıyan en yaygın hayvanlar sincaplardır, ancak fareler ve diğer kemirgenler de hastalığı taşıyabilir” denildi.

Haberin Devamı

SOKAK KEDİSİNDEN BULAŞAN VİRÜS

Hıyarcıklı vebanın yanı sıra ABD'nin Alaska eyaletinde yaşlı bir adam 'Alaskapox' isimli bir hastalığa yakalandı. Tedaviler çare olmayınca hayatını kaybeden şahıs, bu hastalıktan ölen ilk kişi olarak tarihe geçti. Yetkililer şahsın kanser tedavisi gördüğünü ve bağışıklık sisteminin oldukça zayıf olduğunu kaydetti.

Kedilerden bulaşan ölümcül virüs ABDli yetkililer: Patojeni belirleyemedik

Alaska'nın Alaska'nın Kenai Yarımadası'nın ücra bir kesiminde yalnız yaşayan adama bu virüsün nasıl bulaştığını araştıran ekipler ise başıboş bir kedi tarafından bulaştığını belirledi. Yetkililer ayrıca kedi ve köpek gibi evcil hayvanların da "virüsün yayılmasında rol oynayabileceği" konusunda uyardı.

Imperial College London Enfeksiyon Hastalıkları Bölümünde Araştırma Görevlisi ve Essex Üniversitesi Moleküler Viroloji öğretim görevlisi Dr. Stathis Giotis, bilim insanlarının virüsün patojenin ana bulaşma yolunu henüz belirlemediğini söyledi ve ekledi:

"Paniğe kapılmamıza gerek yok. Ellerimizi sabun ve alkolle temizlememiz korunmamızı artıracaktır"