Dünya Son dakika... Putin'in 'füze' papazı öldürüldü!

Son dakika... Putin'in 'füze' papazı öldürüldü!

07.11.2022 - 12:34 | Son Güncellenme:

Wall Street Journal ABD ve Rusya arasındaki gizli randevuyu yazdı, 'nükleer kıyamet' senaryosunda değişiklik var. Pavlovka'da verilen ağır kayıpları Rus bloggerlar bile itiraf ederken, cephe hattından şok bir haber geldi.

Son dakika... Putinin füze papazı öldürüldü

Bir yandan nükleer savaş tehlikesi, bir yandan cephedeki hezimet, bir yandan da karanlığa gömülmüş şehirler... Kış mevsimi kendini hissettirmeye başlarken, Rusya'nın Ukrayna'daki işgalinin geleceği belirsizliğini koruyor. Harkov'un ardından Herson'da da köşeye sıkışan Rusya'nın son günlerde nükleer tehditleri azalttığı göze çarpıyor. Ukrayna işgalini yakında takip eden Washington merkezli Savaş Araştırmaları Enstitütüsü (ISW), nükleer tehditlerin Kiev yönetimini müzakereye zorlamayacağını vurguluyor.

Haberin Devamı

Kremlin'deki üst düzey yetkililerin nükleer silah kullanımına dair sözlerini yumuşatmaya başladığını belirten ISW'ye göre, Moskova nükleer düğmeye basmanın çok az operasyonel fayda getirmesinin yanı sıra büyük bir bedel ödeteceğinin farkında.

ABD, konuya ilişkin doğrudan Rusya ile temasa geçti. Bunun yanında Moskova'nın müttefiki Çin de Kremlin'e baskı uygulanmasında rol oynayabilir. Çin lideri Xi Jinping, 4 Kasım tarihinde uluslararası toplumun nükleer silahların kullanılmasına veya tehdit savrulmasına karşı çıkması gerektiğini söyledi. ISW, Pekin'in Moskova'ya bu görüşünü ilettiğini kaydediyor.

Amerikan Wall Street Journal gazetesi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Vladimir Putin'in en yakınındaki isimlerle görüştüğünü yazdı. Sullivan, Putin'in dış politika danışmanı Yuri Ushakov ve Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev'le gizlice görüştü.

Haberin Devamı

Son dakika... Putinin füze papazı öldürüldü

Putin'le 1970'lerde KGB'deki ajanlık günlerinden beri birlikte olan Nikolay Patrushev, Kremlin'deki en büyük şahin. 1999 yılında Patrushev, Putin'in yerine FSB'nin başına geçti ve 2008 yılına kadar bu görevi sürdürdü. Rusya liderine en yakın kişilerden biri ve Putin'in kimseye vermediği ehemmiyeti ona verdiği söyleniyor.

Washington-Moskova hattındaki gizli randevunun gündemi ise, muhtemel bir Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açabilecek nükleer silahların kullanılmasıydı. Jake Sullivan, muhataplarına söz konusu adımın kabul edilemeyeceğini ve feci sonuçlara yol açacağını açık şekilde iletti.

Wall Street Journal, gizli görüşmelere dair hem ABD'li hem de Rus yetkililerin yorumda bulunmayı reddettiğini bildirdi.

ABD SEÇİMLERİ SAVAŞIN KADERİNİ BELİRLEYEBİLİR

Amerikan Washington Post gazetesi ise, ABD'nin Ukrayna'ya müzakerelere açık olma çağrısında bulunduğunu yazdı. Kiev yönetimi, Rus lider Putin görevini bırakmadan Moskova ile görüşmeler yapılmayacağını belirtiyor. Joe Biden yönetimi, Kiev'e bu tutumundan uzaklaşması ve görüşmelere açık olması yönünde telkinde bulundu. Washington Post'un bu haberi, Wall Street Journal tarafından da doğrulandı.

Son dakika... Putinin füze papazı öldürüldü

Washington Post'a konuşan yetkililer, amacın Ukrayna'yı müzakere masasına oturtmaya zorlamak olmadığını amacın diğer ülkelerde Ukrayna’ya yönelik yardımın getirdiği mali endişeler karşısında Kiev’e desteğin sürmesinin devamı olduğunu kaydettiler.

Haberin Devamı

Gazetenin haberine göre, Amerikalı yetkililer ayrıca Ukraynalılara Putin'in şimdilerde ciddi müzakerelere hazır olmadığını da aktardılar. Aynı yetkililer, bununla birlikte Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin Putin’le görüşmeme kararının savaşın ekonomik etkilerinin önemli ölçüde hissedildiği Avrupa, Afrika ve Latin Amerika’nın bir bölümünde endişeye neden olduğunu da belirttiler.

Washington Post'un haberi büyük ses getirdi, Beyaz Saray herhangi bir açıklama yapmasa da ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Açıklamada, "Rusya eğer müzakerelere hazırsa bombalamaları durdurmalı ve güçlerini Ukrayna’da çekmeli" denildi.

ABD'de yarın ara seçimler var ve Kongre’de kontrol Cumhuriyetçiler’e geçerse Ukrayna’ya yönelik yardımın tehlikeye girebileceği endişesi bazı çevrelerce dile getiriliyor. Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçi Parti’nin lideri Kevin McCarthy çoğunluğu elde etmeleri halinde Ukrayna’ya açık çek verilmeyeceğini kaydetmişti.

Haberin Devamı

Son dakika... Putinin füze papazı öldürüldü

BOSNA'DAN SURİYE'YE HER YERDE

Cephe hattında ise Rus ordusuyla birlikte Ukrayna'ya savaşmaya giden Ortodoks Kilisesi'nin başrahibi Mikhail Vasiliev, 6 Kasım Pazar sabahı öldürüldü. On yıllardır Rusya Stratejik Füze Kuvvetleri Tapınağı papazı olan Vasiliev, bir şarapnel parçasının isabet etmesiyle öldü.

1971 doğumlu papaz, daha önce din görevlisi olarak 'sıcak bölge'lere seyahat etmiş bir isim. Vasiliev'in bulunduğu yerler arasında Kosova, Bosna Hersek, Abhazya, Kırgızistan, Kuzey Kafkasya ve Suriye var.

Bir keresinde paraşütle atlayan papazın paraşütü tamamen açılmadı. Yere düşünce iki omuru ayrılan Vasiliev, iyileşince görevine geri döndü.

RUS KOMUTANDAN İTİRAF: PAVLOVKA'DA KAN DÖKÜLÜYOR!

Cephe hattında en şiddetli çatışmaların yaşandığı yerlerden biri, güneydeki Herson. Ekim ayı başından bu yana Ukraynalıların ilerlediği, Rusların sivilleri tahliye ettiği şehirden patlama sesleri duyuluyor.

Ukrayan ordusu Rus işgalcilere Dinyeper Nehri kıyısındaki şehirde son darbeyi vurmaya hazırlanırken, Herson yakınlarındaki Kakhovka'da Rus askerlerin yerleştiği bir bina yerle bir edildi. Ukraynalıların top atışıyla hedef aldığı binada, 200 Rus askerin bulunduğu bildiriliyor.

Haberin Devamı

Son dakika... Putinin füze papazı öldürüldü

Şimdiye kadar 70 bin sivili Herson'dan tahliye eden Rusya, Dinyeper Nehri'nin batı yakasında tutunmayı deneyecek. Ancak, Eylül ayı sonunda 'kısmi' seferberlik ilan eden Rus ordusu yedek askerlere çok az eğitim verebiliyor veya hiç eğitim vermeden cepheye sürüyor.

Donetsk'teki Pavlovka'da ise Rus ordusunun ağır kayıplar verdiği, Kremlin yanlısı askeri bloggerların mesajlarına yansıdı. Rus işgalciler haftalardır Pavlovka'yı yeniden işgal etmeye çalışıyor ancak her seferinde Ukraynalılar tarafından geri püskürtüldüler.

Rus askeri bloggerlar, Ukrayna savunma hatlarına ulaşan Rus askerlerin bir 'alev torbası'na girdiğini yazdı. Rusya uzmanı Rob Lee ise, Rus komutan Alexander Sladkov'un sosyal medya hesabında paylaştığı yazıya dikkat çekiyor. Yazıda iki kez 'Pavlovka'da kan dökülüyor' ifadesi yer aldı.

Pavlovka'daki ağır kayıplar diğer Rus bloggerların yayınlarına da yansıdı. Semyon Pegov, "Pavlovka'da her şey tarafsız bir şekilde kötü" dedi.