Dünya Son dakika... Rusya duyurdu: Ukrayna'daki operasyonun ilk aşaması tamamlandı

Son dakika... Rusya duyurdu: Ukrayna'daki operasyonun ilk aşaması tamamlandı

25.03.2022 - 16:31 | Son Güncellenme:

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin 30. gününde yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Son olarak Rusya tarafından yapılan açıklamada operasyon ilk aşamasının tamamlandığı belirtildi. Açıklamada yer alan 'Donbass'a odaklanılacak' ifadesi ise Rusya'nın topyekün işgalden vaz mı geçti? sorusunu akıllara getirdi.

Son dakika... Rusya duyurdu: Ukraynadaki operasyonun ilk aşaması tamamlandı

Rusya'dan yapılan açıklamada, "Ukrayna'nın Kiev, Harkiv, Çernigiv, Sumi ve Mıkolayiv şehirleri kuşatma altında, Herson bölgesinin tamamı, Zaporijya’nın da büyük bir kısmı kontrolümüzde. Ukrayna’daki operasyonun genel olarak birinci etabı tamamlandı." denildi.

Haberin Devamı

Bir ayda Ukrayna ordusundan 14 binden fazla askerin öldüğü yaklaşık 16 bin askerin de yaralandığı bildirildi. Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinden 1351'inin öldüğünü, 3 bin 825'inin de yaralandığını açıkladı.

Rusya,Ukrayna’nın hava kuvvetlerinin neredeyse tamamı ve donanmasının ise tamamının imha edildiğini duyurdu. Savunma Bakanlığı, özel operasyonun Putin'in belirlediği hedeflere ulaşana kadar devam edeceği vurgulandı.

"BURADA RUSYA'NIN İSTEDİĞİ ŞEY..."

CNN Türk yayınında konuşan Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç Dr. Ece Baban, "Zelenskiy burada sadece Ukrayna adına anlaşma isteseydi sorun bu noktaya gelmezdi. Zelenskiy'nin arkasında ABD var, AB var... Bütün bu süreç arkada bir ABD'nin olduğunu gösteriyor. Burada Rusya'nın istediği şey askeri hedeflerinin hayata geçirilmesi ve masada en hızlı bir şekilde sürece ulaşması. Bu ne kadar çabuk masada sonuçlanırsa iki ülke için de iyi. Ukrayna Rusya'yı ne kadar fazla yıpratırsa ABD'den o kadar destek geleceğini düşünüyor." dedi.

Haberin Devamı

Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay da "Askeri hedeflerde değişiklik olabilir. Burada o zaman bir siyasi hedefte tadilat var. Askerin kaderini değiştirecek bir karar bu. Demek ki Kiev noktasını ikinci bir aşamaya bırakmış olabilirler. Öncelikle Donbask bölgesini bağımsızlığını Rusya'nın tanıdığını dünyaya ilan ettiği bölgenin öncelikli özgürleştirilmesine ağırlık verecekler. Harekatın enerjisini ve tempousu bir başka safhaya yöneltecekler. Burası halledildikten sonra belki Kiev'in hareketini güçlendirmek için çalışacaklar." ifadelerine yer verdi.

Son dakika... Rusya duyurdu: Ukraynadaki operasyonun ilk aşaması tamamlandı

RUSYA BAZI UÇUŞLARINI 7 NİSAN'DA YENİDEN BAŞLATIYOR

Ukrayna’ya yönelik saldırıları nedeniyle batılı ülkelerin hava sahasını kapatmasına misilleme olarak uçuşlarını durduran Rusya, birçok ülkeye seferleri yeniden başlatıyor. Rusya'nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot, 7 Nisan tarihinden itibaren Türkiye, Ermenistan, Kazakistan, Özbekistan, Mısır ve İsrail dahil toplamda 17 ülkeye Soçi’den uçuş başlatılacağını açıkladı.

Aeroflot tarafından yapılan açıklamada, uçuşların Rossiya Havayolu şirketi tarafından yerli üretim Sukhoi Superjet 100 uçaklarıyla yapılacağı ifade edildi.

Haberin Devamı

Rusya Federal Havacılık Kurumu'ndan 28 Şubat’ta yapılan açıklamada, Avrupa devletlerinin Rus uçaklarına veya Rusya'da kayıtlı sivil uçuşlara yasak getirmesine karşılık olarak 36 ülkenin uçaklarına hava sahasının kapatıldığı belirtilmişti.