Dünya Stoltenberg'den İsveç açıklaması: Ankara'daki toplantı oldukça olumlu geçti

Stoltenberg'den İsveç açıklaması: Ankara'daki toplantı oldukça olumlu geçti

14.06.2023 - 16:07 | Son Güncellenme:

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İsveç'in NATO'ya üye olması noktasında üzerine düşenleri yerine getirdiğini ifade ederek, "Ankara'daki toplantı oldukça olumlu geçti" dedi.

Stoltenbergden İsveç açıklaması: Ankaradaki toplantı oldukça olumlu geçti

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yarın başlayacak NATO Savunma Bakanları Toplantısı öncesi Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. Savunma Bakanları Toplantısı’nda ele alınacak konulara değinen Stoltenberg, İsveç televizyonu muhabirinin Ankara’daki Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısına ilişkin soruyu yanıtladı. Stoltenberg geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü ifade ederek, “Birlikte vakit geçirdik ve İsveç’in NATO üyeliğini de ele aldık Daimi Ortak Mekanizma toplantısı gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık” dedi.

Haberin Devamı

NATO Genel Sekreter Kabine Şefi'nin de toplantıda olduğunu kaydeden Stoltenberg, “Kendisi ile görüştüm. Toplantının oldukça yapıcı bir ortamda geçtiğini söyledi. Bazı ilerlemeler kaydedildi ve İsveç’in NATO üyeliğinin mümkün olan en kısa sürede onaylanması için çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“İSVEÇ ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI”

Henüz kesin bir tarih vermenin mümkün olmadığını sözlerine ekleyen Genel Sekreter, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:

“Ancak bir ilerleme var. İsveç’in üzerine düşeni yaptığını İstanbul’da ve Ankara’daki görüşmelerimde söyledim. İsveç, anayasasını değiştirdi, terörle mücadele yasalarını güçlendirdiler ve Türkiye'ye silah ihracatı üzerindeki her türlü kısıtlamayı kaldırdı. İsveç’in Türkiye ile masaya oturmasını memnuniyetle karşılıyorum. Üzerinde mutabık kalınan konular temelinde daha fazla neler yapabileceğimizi görüşüyoruz. Dahası, bu hafta PKK bağlantılı bir kişinin sınır dışı edilmesine ilişkin yeni bir açıklama yapıldı ve bu hem terörle mücadelenin hem de İsveç’in yararına.”

Haberin Devamı

Stoltenberg, “İsveç’in NATO’ya tam üyeliği için yürütülen çalışmaların devam edecek” dedi.

'UKRAYNA'YA MESAJ GÖNDERECEĞİZ'

Yarınki bakanlar toplantısının ABD liderliğindeki Ukrayna Savunma Temas Grubu tarafından NATO-Ukrayna Komisyonu ile başlayacağını belirten Stoltenberg, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ile birlikte sahadaki gelişmeleri ve desteğin nasıl sürdürülebileceğini ele alacaklarını ifade etti. Stoltenberg, “Vilnius Zirvesi'nde Ukrayna'ya güçlü bir destek ve dayanışma mesajı göndereceğiz ve Ukrayna'nın geleceğinin NATO'da olduğunu açıkça ifade edeceğiz” dedi.

'NÜKLEER BOYUTLAR ELE ALINACAK'

Stoltenberg ayrıca Savunma Bakanlarının, Vilnius Zirvesi’nde liderlerin üzerinde mutabık kalacağı yeni bir Savunma Üretimi Eylem Planını gözden geçirmelerini beklediğini belirtti.  Stoltenberg, “Sadece 155 milimetrelik mühimmat için bu yıl yapılmakta olan 1 milyar dolarlık ortak tedarikin üzerine katılarak stoklarımızdaki eksikliklerin hızla giderilmesi amaçlanmaktadır. Plan ayrıca mühimmat ve teçhizatımızın birlikte çalışabilirliğini arttırmayı ve transatlantik savunma ve sanayi temelini desteklemeyi amaçlamaktadır” dedi.

Haberin Devamı

RUSYA'NIN NÜKLEER SÖYLEMLERİ

Gelecek ay Vilnius Zirvesi’nde ayrıca yenilenmiş bir Savunma Yatırım Taahhüdünü de ele alacaklarını ifade eden Stoltenberg, 'Bu, GSYİH'nin yüzde 2'sini savunmaya yatırmanın ulaşılması gereken bir tavan değil, üzerine inşa etmemiz gereken bir taban olduğunu açıkça ortaya koyacaktır. Son olarak, Nükleer Planlama Grubu'nun bir toplantısını gerçekleştireceğiz. Rusya'dan pervasız nükleer söylemler görmeye devam ediyoruz. Geçtiğimiz birkaç ay içerisinde Moskova, Yeni START Anlaşmasına katılımını askıya aldı ve Belarus'ta nükleer silah konuşlandırmaya karar verdi. Bakanlar mevcut güvenlik ortamının nükleer boyutlarını ele alacaklar ve NATO'nun nükleer caydırıcılığının devam eden adaptasyonunu değerlendirecekler' şeklinde konuştu.

ANKARA'DA KRİTİK TOPLANTI

Öte yandan Türkiye, Finlandiya, İsveç ve NATO heyetlerinin yer aldığı üçlü mutabakat uyarınca tesis edilen Daimi Ortak Mekanizma'nın dördüncü toplantısı Ankara'da yapıldı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç'ın ev sahipliğinde, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan toplantı yaklaşık 3 saat sürdü.

Haberin Devamı

Toplantıya, NATO heyeti başkanı olarak NATO Genel Sekreter Kabine Şefi Stian Jenssen, İsveç heyeti başkanı olarak İsveç Dışişleri Bakanlığı Devlet Sekreteri Büyükelçi Jan Knutsson ve Finlandiya heyeti başkanı olarak da Finlandiya Dışişleri Bakanlığı Daimi Devlet Sekreteri Jukka Salovaara katıldı.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Ankara'da gerçekleştirilen NATO zirvesine ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan da açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Toplantıda, İsveç’in Üçlü Muhtırada yer alan taahhütler bağlamında attığı adımlar ele alınmıştır. Başta, bu ülkede 1 Haziran 2023 tarihinde yürürlüğe giren yeni mevzuat olmak üzere terörizmle mücadelede alınmakta olan tedbirlerin terör örgütlerinin İsveç’teki faaliyetlerine yönelik yansımaları, somut örnekler temelinde istişare edilmiştir.

Bu çerçevede, Üçlü Muhtırada kayıtlı taahhütlerin hayata geçirilmesinde kaydedilen ilerlemenin düzeyi ele alınmıştır. Katılımcılar Daimi Ortak Mekanizmanın önemini vurgulamışlar ve müteakip somut adımlar üzerinde çalışmaya devam etmek hususunda mutabık kalmışlardır.