Gündem Erdoğan, Dolmabahçe zirvesinde yaşananları anlattı: İbrahim Bey görüntüleri gönderdi

Erdoğan, Dolmabahçe zirvesinde yaşananları anlattı: İbrahim Bey görüntüleri gönderdi

14.06.2023 - 12:58 | Son Güncellenme:

 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Dolmabahçe’de, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile yaptığı 'İsveç' görüşmesinin detaylarını açıkladı.

Erdoğan, Dolmabahçe zirvesinde yaşananları anlattı: İbrahim Bey görüntüleri gönderdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsveç’in NATO’ya üyeliği konusunda açıklayacağı kararı yalnız NATO üyeleri değil tüm dünya merakla bekliyor.

Haberin Devamı

İsveç’in NATO üyeliği nedeniyle Türkiye merkezli diplomasiyi bir kez daha dünya gündeminde öne çıkardı. NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı, 11-12 Temmuz 2023’te Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak. Zirveye, Finlandiya’nın katılımı ile sayıları 31’e çıkan NATO üyesi ülkelerin liderleri katılacak. Zirvede, Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Erdoğan temsil edecek. 1991 yılında Sovyetler Birliği’nden ayrılan Litvanya’yı Rus askerleri, 1993 yılında terk etmişti. Litvanya, 2004 yılında NATO’ya üye oldu. ABD Başkanı Biden, Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak zirve öncesinde İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin katılım sürecinin tamamlanmasını istiyor. Böylece zirvede, İsveç’in üyeliğinin başlaması planlanıyor. Ancak İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için Türkiye ile Macaristan’ın onayı gerekiyor.

Haberin Devamı

ERDOĞAN - STOLTENBERG ZİRVESİ

NATO Genel Sekreteri  Stoltenberg, 4 Haziran’da Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde Erdoğan tarafından kabul edildi. Stoltenberg, İsveç’in üyeliği ve zirve hazırlığı çalışmaları çerçevesinde Türkiye’nin ardından ABD’ye gitti. NATO Genel Sekreteri, iki gün süren ziyareti çerçevesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü.

YENİ TEMAS BEKLENTİSİ

Biden’ın Stoltenberg ile görüşmeden sonra yeniden Ankara ile temas kurabileceği ihtimali üzerinde duruluyor. Önümüzdeki günlerde, dışişleri bakanları Fidan ve Blinken’ın yanı sıra Erdoğan ile Biden arasında yeni bir telefon görüşmesi ihtimali bulunuyor.

ERDOĞAN KRİTİK ZİRVENİN PERDE ARKASINI ANLATTI

İsveç'in NATO üyeliği için Türkiye ile temaslar sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yapacağı açıklama merakla bekleniyordu. Dolmabahçe'de NATO Genel SekStoltenberg ile kritik bir görüşme gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, zirvenin detaylarını anlattı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan ve KKTC ziyaretleri dönüşünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeminde İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili gelişmeler de vardı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO Zirvesi Vilnius’ta yapılacak. İnşallah fevkalade bir durum olmadığı takdirde ben de katılacağım. İsveç’in bu beklentileri, bizim bu beklentilere uyacağımız anlamına gelmez. Bizim bu beklentilere uymamız için, her şeyden önce İsveç üzerine düşen görevi yerine getirmesi lazım." dedi.

Haberin Devamı

"İBRAHİM BEY GÖRÜNTÜLERİ GÖNDERDİ"

Dolmabahçe'deki gerçekleşen kritik zirvenin perde arkasını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Geçenlerde biliyorsunuz NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg İstanbul’da Dolmabahçe’de misafirimdi. Orada kendisiyle de görüştüm. Kendisine söylediğimiz şey şu oldu; eğer bizim İsveç’in beklentilerine illa cevap vermemizi bekliyorsanız, her şeyden önce İsveç bu terör örgütünün yaptıklarını bir defa yok etmesi lazım. Bunları bize Stoltenberg ifade ederken, tam o esnada maalesef yine İsveç’te teröristler caddelerde gösteri yapıyorlardı. Daha sonra bizim İbrahim Bey o görüntüleri de muhatabına gönderdi. “Stoltenberg’le şu anda Cumhurbaşkanımız görüşme yapıyor fakat teröristler yine İsveç’te gösteriler yapıyor.” dedi." şeklinde konuştu.

"OLUMLU YAKLAŞAMAYIZ"

Haberin Devamı

Erdoğan, "Bunun neresinden tutacağız, neresinden ele alacağız ki Vilnius’ta “Tamam, hakikaten siz bu işi yoluna koydunuz ve bu teröristlere caddelerde gösteri yapma imkânı vermediniz. Dolayısıyla biz de iyi niyetle buna yaklaşalım.” diyelim. Şimdi biz bu tablo içerisinde bu işe olumlu yaklaşamayız. Kaldı ki bu anayasa işi değil, yasa işi de değil. Bu ne işi? Kolluk kuvvetleri ne işe yarar? Kolluk kuvvetlerinin yapması gereken iş, işte bunların önünü kesmektir." ifadelerini kullandı.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz Cudi’de, Gabar’da, Tendürek’te, Bestler Dereler’de bu teröristlerin inine anayasayla mı girdik? Yasayla mı girdik? Yok. Zaten yasalarda da anayasalarda da kolluk kuvvetlerine verilmiş olan haklar var. Kullan bu hakları. Sen bu hakları kullanmayacaksın, bize “Gel İsveç’i NATO’ya al” diyeceksin.

O zaman NATO’nun terörle mücadele ayağı nerede? NATO bunu bir defa halletmesi lazım. Bunu halletmedikten sonra Vilnius’ta filan biz kalkıp da el bebek gül bebek diyemeyiz. Yarın (çarşamba) Başdanışmanım Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç İsveç, Finlandiya, NATO heyetiyle Daimi Ortak Mekanizmanın dördüncü toplantısını yapacak. Onlara da şimdiden bu mesajı verecek; “Yani Cumhurbaşkanımızın kanaati budur, kesinlikle Vilnius’ta çok daha farklı bir şey beklemeyin.