Dünya Squid Game'le dehşete mi düştünüz? Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın!

Squid Game'le dehşete mi düştünüz? Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın!

29.10.2021 - 12:06 | Son Güncellenme:

Geçtiğimiz haftalarda dünya genelinde 111 milyon seyirciye ulaşan 'Squid Game' fırtınası dinmeden yeni bir Güney Kore dizisi gündemde. Kore'nin popüler kültürdeki yükselişi hız kesmeden sürerken, geçen yıl yayınlanan 'Extracurricular' adlı dizi yeniden adından söz ettirmeye başladı. İzleyenler tarafından Squid Game'den bile daha çılgın" olarak adlandırılan dizi, gerçek olaylara dayanıyor.

Derleyen: Nazlı Erdol Akar - Türkiye'de de izlenme rekorları kıran 'Squid Game' ile ilgili haberlerin ardı arkası kesilmezken, şimdi de yeni bir Güney Kore yapımı adından söz ettiriyor. Rekorlar kıran ve büyük bir başarı elde eden Squid Game'in ayak izlerini takip etmesi beklenen yapım, şimdiden gündem yaratmaya başladı bile. Heyecan verici bir Güney Kore draması olan dizinin adı Extracurricular. Bu, "ders dışı" ya da "müfredat dışı" anlamına geliyor. 10 bölümlük dizi, kurgusal 'Doggo' uygulamasının üyesi olan dört Koreli gencin hayatını takip ediyor.

Haberin Devamı

LİSEDEN ŞİDDETİN GÖBEĞİNE

Kan, şiddet ve vahşetle dolu olan dizi, internet sohbet odalarında 'Amca' adını kullanarak yasa dışı fuhuş işini yürüten liseli Oh Ji-soo'nun kimliğini gizli tutmaya çalışmasını merkeze alıyor. Sınıf arkadaşları Seo Min-hee ve Bae Gyu-ri de onun için çalışmaya başlayınca, işler Ji-soo için daha zor bir hale geliyor. Gençler, bu şiddet dolu dünyaya daldığında kaos tam anlamıyla başlamış oluyor.

Squid Gamele dehşete mi düştünüz Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın

ÇİFTE HAYAT

Extracurricular, Netflix'in son şoke edici ve kanlı yapımı olarak öne çıkıyor. Platform, daha önce 'Sex/Life', '365 DNI' ve 'Madame Claude' gibi yapımlarıyla eleştirilerin odağında kalmıştı. Platform, Extracurricular'ın konusunu "Ağır suçların dünyasına boğazına kadar batmış örnek bir lise öğrencisinin çifte hayatı, bir sınıf arkadaşının onun sırrıyla ilgilenmeye başlamasının ardından altüst olur" ifadelerini kullanarak açıklıyor. 50'şer dakikalık 10 bölümden oluşan dizinin IMDB puanı ise 7.7. 2020 yılının nisan ayında izleyici ile buluşan yapım, Squid Game'in başarısıyla bir kez daha gündeme geldi. Dizinin ikinci sezonunun ne zaman yayınlanacağına dair net bir haber ise henüz yok. Ancak ikinci sezonun 2023 yılında izleyicilerle buluşabileceğine dair dedikodular da dolaşıyor.

Haberin Devamı

16 YAŞINDAN KÜÇÜKLERE UYGUN DEĞİL

Asia Artist Awards'dan ödülle dönen dizi, üniversite eğitimini finanse etmek için yeterli parayı kazanmaya kararlı olduğu için Lee adında bir adamla birlikte sohbet odalarında çalışan Ji-soo'nun hayatına odaklanıyor. İlk bölümün başlamasından sadece dakikalar sonra, genç bir kızın ağzı tıkanmış ve bağlanmış halde bir müşteri tarafından makasla tehdit edildiği görülüyor. Son derece sarsıcı olan bu sahne, dizinin gidişatıyla ilgili büyük ölçüde fikir veriyor. Kim Dong-Hee, Park Joo-Hyun ve Da-bin Jung'un başrolde olduğu dizi, 16 yaşından büyük izleyicilere uygun olarak nitelendirilmiş.

Squid Gamele dehşete mi düştünüz Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın

NTH ROOM DAVASIYLA BÜYÜK BENZERLİK TAŞIYOR

Squid Game'e çok benzeyen ve şiddet dozu yüksek finaliyle izleyicilerini şoke eden Extracurricular, kurbanları hayal kırıklığına uğratmakla suçlanan Güney Kore kültürünün cinsel şiddete karşı hoşgörülü olduğu yönünde eleştirilmesine neden olan Nth Room davasıyla pek çok benzerlik taşıyor.

Haberin Devamı

'Nth Room' davası, Güney Kore'de 2018 ve 2020 yılları arasında Telegram uygulaması aracılığıyla şantaj, siber seks kaçakçılığı ve cinsel istismar amaçlı videoların yayılmasını incelemişti. Moon Hyung-Wook, Telegram kanallarında ve gruplarında cinsel istismar videoları sattı. Davada, kimliği daha sonra Moon Hyung-Wook olarak açıklanan 'Tanrı Tanrı' lakaplı kullanıcının sekiz online grup oluşturduğunu ve cinsel istismar amaçlı görüntüler yüklediği açıklandı. 20 Mayıs 2020'de tutuklanan Moon Hyung-Wook 34 yıl hapse mahkum edildi.

40 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILDI

Operasyonun lideri olan Cho Ju-bin adlı 25 yaşındaki adam da "Doktor'un Odası" adı verilen taklitçi bir sohbet odası kurdu. Bu sohbet odasında 70’ten fazla kadına karşı pek çok şiddet suçu işlendi. Reşit olmayan kızlar istismar edildi ve videoları çekildi. Güney Kore mahkemesi, ülkenin en büyük online istismar çetesinin beyni olan adamı, 40 yıl hapis cezasına çarptırdı. Cho Ju-bin, kızlara cinsel içerikli videolar paylaşmaları için şantaj yapan ve ardından ödemeli sohbet odalarında yayınlanan grubu yönetmekten suçlu bulunmuştu. Sohbet odalarını en az 10 bin kişi kullandı ve bazıları erişim için bin 200 dolara kadar çıkan fiyatlarda ödemeler yaptı. 16'sı reşit olmayan kız da dahil olmak üzere toplam 74 kişi istismar edildi.

Haberin Devamı

Squid Gamele dehşete mi düştünüz Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın

YARI ZAMANLI İŞ TEKLİFLERİYLE AĞINA DÜŞÜRDÜ

'Doktor' lakaplı 'online sapık', başvuran kızlardan kişisel bilgi toplamak amacıyla Twitter'da yarı zamanlı iş teklifleri yayınladı. 'Doktor Odası'nda, cinsel istismar amaçlı görüntüler, Telegram üzerindeki bir sohbet odası aracılığıyla dağıtıldı ve yalnızca kripto para birimiyle ödeme yapılarak erişilebildi. Cho Ju-bin, yerel devlet dairelerindeki işçilerden aldığı özel bilgileri, sahte iş ilanlarıyla kandırılan şantaj kurbanlarını, bazen tecavüz ve şiddet içeren müstehcen videolar oluşturmaya zorlamak için kullanıyordu. Kurbanlar giderek daha fazla şiddet içeren videolarda görüşmeye başladı. Bunlar genellikle müşteriler için özel olarak hazırlanmış görüntülerdi. Kurbanlar videoları çekmezse, uygunsuz görüntülerini arkadaşlarına ve akrabalarına vermekle tehdit ederdi. Mahkemede savcılar, Cho'nun bir keresinde 15 yaşındaki bir kızı müşteriyle buluşmaya zorladığını söyledi.

Haberin Devamı

Squid Gamele dehşete mi düştünüz Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın

POLİS, KİMLİĞİNİ TAMAMEN İFŞA ETTİ

Sonunda polis Cho'nun izini sürmeyi ve onu yakalamayı başardı. Güney Kore'de polis, genellikle haklarına saygıdan dolayı cezai şüphelilerin kimliklerini açıklamaktan kaçınıyor. Ancak Cho'nun işlediği suçlar özellikle mide bulandırıcı olduğu için polis yetkilileri bir istisna yaptı ve onun tam adını ifşa etti. Ayrıca Cho'nun yüzü de medyada yer aldı. Polisin düzenlediği operasyon kapsamında söz konusu müstehcen içerikleri satın alan 124 şüpheli de gözaltına alındı.

Mağdur ettiği kurbanlardan özür dilemek istediğini ifade eden Cho'nun işlediği korkunç suçlar, Güney Kore'de halk arasında da büyük tepkiye neden olmuştu. On binlerce kişi konuyla ilgili dilekçeler yazarak şebekeye mensup üyelerin yanı sıra müşterilerin isimlerinin de ifşa edilmesini talep etmişti.

Squid Gamele dehşete mi düştünüz Gerçek olaylara dayanan Extracurricular çok daha çılgın

KENDİSİNİ YAKALAYANLARA TEŞEKKÜR ETTİ

Tutuklanmasının ardından Cho'nun evinden yaklaşık 130 milyon won yani yaklaşık 105 bin dolar ele geçirildi. Reşit olmayanları koruma yasalarını ihlal etmekten ve suç şebekesi kurmaktan mahkum edilen Cho, muhabirlere yaptığı açıklamada "Engel olamadığım bir şeytan olarak sürdürdüğüm hayatımı durdurduğunuz için teşekkür ederim" dedi.

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in de bu tür suçlara karışanlar için kapsamlı soruşturma yürütülmesi ve bu kişilere sert cezalar verilmesi çağrısında bulunmuştu.

Yazarlar