Dünya Taliban durmuyor

Taliban durmuyor

10.08.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

Aybek kentini de ele geçiren Taliban böylece son 5 günde toplam 6 vilayet merkezini aldı

Taliban durmuyor

Ateşkes yapılmasını reddeden Taliban’ın Afganistan’daki hızlı ilerleyişi sürüyor. Afganistan’ın kuzeyindeki Samangan vilayetinin merkezi Aybek şehri de Taliban kontrolüne geçti. Daha fazla çatışma istemeyen kent sakinlerinin talebiyle askerin çekildiği ve Taliban’ın kente girdiği öğrenildi.

Haberin Devamı

ABD’nin Afganistan’daki askeri güçlerini çekme kararının ardından saldırıları zirve noktaya ulaşan Taliban, ülkenin Orta Asya ile bağlantısını sağlayan kuzey vilayetlerinin merkezlerini de peşi sıra ele geçiriyor. Taliban, geleneksel olarak güçlü olduğu güney vilayetleri yerine kuzeyde süratle ilerliyor. Taliban, son 4 günde biri ülkenin güneybatısında, diğer beşi kuzey ve  kuzeydoğuda olmak üzere toplam 6 vilayet merkezini Afgan hükümet güçlerinden aldı. Afgan hükümeti, 34 vilayet merkezinden 28’ini halen kontrolünde tutuyor.

Mezar-ı Şerif sarıldı

Taliban’ın kontrolüne girdiği yerlerdeki ilk icraatlarından biri, cezaevlerinde bulunun tüm mahkumları serbest bırakmak oluyor. Taliban güçlerinin kuzeydeki son ilerleyişleri ile yine Afganistan’ın önemli şehirlerinden olan Mezar-ı Şerif çevrelenmiş oldu. Özbekistan sınırındaki Belh vilayetinin merkezi Mezar-ı Şerif, Tacik, Peştun, Özbek, Türkmen ve Hazaraların yoğun olarak yaşadığı yaklaşık 700 bin nüfusa sahip.

Haberin Devamı

Taliban İran sınırında bulunan Herat ve Türkmenistan sınırındaki Badgis ile güneyde Pakistan sınırında yer alan Helmand ve Kandahar vilayet merkezlerini kuşatmada tutuyor.

‘Alman askeri geri dönmeyecek’

Almanya’da Taliban’ın Afganistan’daki hızlı ilerleyişine karşı Alman askerlerinin yeniden müdahale etmesi çağrıları gündeme geldi. Bazı Alman siyasetçilerinden gelen müdahale talebiyle ilgili sosyal medyadan açıklama yapan Almanya Savunma Bakanı Annegret Kramp-Karrenbauer, Alman askeri birliklerinin Afganistan’a tekrar dönmesi çağrısını reddetti. Karrenbauer, “Toplum ve parlamento, silahlı kuvvetleri bir savaşa göndermeye ve orada çok sayıda askerle en az bir nesil kalmaya hazır mı? Hazır değilsek, müttefiklerimizle aldığımız ortak geri çekilme doğru bir karar olmaya devam ediyor” ifadelerini kullandı.