Dünya Taliban, İran Lideri’yle dalga geçti

Taliban, İran Lideri’yle dalga geçti

02.06.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

İran ile Afganistan’daki Taliban yönetimi arasında son haftalarda sınırda çatışmalara neden olan su krizi devam ediyor.

Taliban, İran Lideri’yle dalga geçti

Geçtiğimiz hafta sınırda meydana gelen çatışmada iki İranlı muhafız, bir de Taliban üyesinin hayatını kaybetmesinin ardından, önde gelen bir Taliban askeri üyesinin İran Cumhurbaşkanı İbrahim el-Reisi’yle dalga geçtiği görüntüler ortaya çıktı. Reisi’nin su anlaşmazlığıyla ilgili Taliban’a yönelik tehditlerinden sonra yayınlanan videoda Taliban’ın önde gelen isimlerinden General Mubeen Han, sarı plastik bir bidona su doldururken, dalga geçerek elindeki su bidonunu İran Cumhurbaşkanı Reisi’ye göndermek istediğini söylüyor. Taliban üyesi Han, videoda, alaycı bir şekilde “Bizi ciddi şekilde tehdit eden onun (Reisi) için biraz su dolduruyorum. Lütfen bizi tehdit etmeyin, korkarız” ifadelerini kullandı. İran Cumhurbaşkanı Reisi, Helmend Nehri’nin geçtiği bölgeyi ziyareti sırasında, “Afganistan yöneticilerine sözlerimi çok ciddiye almalarını söylemek istiyorum. İran’ı su hakkı payını bir an önce vermeleri için onları uyarıyorum. Afganistan’daki yetkililer ve yöneticileri Sistan ve Belucistan bölgesindeki vatandaşların taleplerini hızla karşılamaları konusunda uyarıyorum… Daha sonra sonuçları hakkında şikayet etmemek için sözlerimi ciddiye alın” demişti.

Haberin Devamı

İki ülke, Helmend Nehri’nin kaynaklarından yararlanma konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle zaman zaman savaşın eşiğine geliyor. Son dönemde İran’ın Belucistan bölgesinden geçen Helmend Nehri’nin döküldüğü Hamun Gölü’nün kuruması nedeniyle bölge su kıtlığıyla karşı karşıya kalmıştı.

İran, uranyum stokunu artırıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) İran’ın nükleer faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada Tahran yönetimi iş birliğine devam etse de zenginleştirilmiş uranyum stokunu artırmaya devam ettiğini belirtti. AFP’nin ulaştığı IAEA’nın gizli üç aylık raporuna göre, İran’ın tahmini zenginleştirilmiş uranyum stoku, 2015’te imzalanan anlaşmada belirlenen sınırın 23 katından fazlasına ulaştı.