Dünya Trump ‘darbe girişimi yaptı’

Trump ‘darbe girişimi yaptı’

11.06.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’de 6 Ocak 2021’de gerçekleşen Kongre baskınıyla ilgili dava başladı. İlk duruşmada, eski başkan Donald Trump’ın darbe girişiminde bulunduğu öne sürüldü.

Trump ‘darbe girişimi yaptı’

ABD’de 6 Ocak 2021’de ABD eski başkanı Donald Trump destekçilerinin Kongre binasına düzenlediği baskınla ilgili dava görülmeye başladı. Demokrat Parti temsilcilerinin öncülüğünde oluşturulan komitede, ABD’nin eski başkanı Donald Trump’ın bu baskını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı öne sürüldü. 

Haberin Devamı

Duruşmalar ABD’de Trump’a yakınlığıyla bilinen “Fox News” dışında neredeyse tüm haber kanallarınca canlı olarak aktarılıyor. Komitede, Cumhuriyetçi Parti’den de isimler de bulunmasına karşın, Cumhuriyetçiler, davayı Demokrat Parti’nin bir “gövde gösterisi” olarak görüyor ve tepki gösteriyor. 

Duruşmalarda ilk olarak Trump’ın yakın çevresiyle yapılmış mülakatlardan bölümler izlendi. Eski başsavcı Bill Barr’ın, Trump’ın “seçimlerin çalındığı” yönündeki iddiasının temelsiz olduğunu söylediği video dışında, Trump’ın kızı Ivanka’nın, eski başsavcının babasının komplo teorilerini reddeden görüşlerini kabul ettiğini söylediği bir videoya da yer verildi. 

‘Asılmayı hak etti!’  

Komitenin Cumhuriyetçi üyelerinden Liz Cheney’nin sözleri ise büyük dikkat çekti. Trump’ın saldırının “fitilini ateşlediğini” savunan Cheney, olaylar yaşanırken, taraftarların “Mike Pence’i as!” diye slogan atmaları üzerine, Trump’ın yardımcısının asılmayı “hak ettiğini” söylediğini ileri sürdü. 

Haberin Devamı

Bu ay komitede 5 duruşma daha yapılması bekleniyor. ABD’de aşırı sağcı gruplar ve Trump destekçileri, 6 Ocak 2021’de, 3 Kasım 2020’deki ABD Başkanı Joe Biden’ın kazandığı başkanlık seçimlerinin sonuçlarının onaylanması için yapılan oturum sırasında Kongre binasını basmıştı. Baskında protestocular ve güvenlik güçleri arasında çıkan olaylarda 5 kişi hayatını kaybetmiş, 140 polis ise yaralanmıştı. Ayrıca 4 polis olayların ardından intihar etmişti. 

Halkı isyana teşvikten azil talebiyle yargılanan eski başkan Trump, geçtiğimiz yılın şubat ayında Senato’da yapılan oylamada aklanmıştı. Trump, iki kez azil talebi ile yargılanan ilk başkan olmuştu.